Зашто СПЦ званично не пређе на Миланковићев календар немам појма, а и нема логике јер су први они (из СПЦ) били иницијатори промене календара. Мени је то крајње лицемерно. Лично бих волео да СПЦ пређе на овај календар јер је то искреније него да овако замајавају верни народ;: држе се старог календара а молитвено опште са новокалендарцима и тону све дубље у јереси екуменизма. А кажем свима који брину нека пишу иницијативе, петиције да СПЦ промени календар, нико им то не брани.
1. Није богословски оправдан јер крши све могуће непокретне празнике (од Божића па на даље) што значи и везу са Торжествујућом Црквом (небеском, слављеничком) а крши и Пасхалију иако се датум Васкрса не мења, тј. исти је као код Јулијанског календара. Крши Петровски пост, нпр. дешавало се икс пута код грчких новокалендараца (то знам јер сам био тамо у Грчкој а може и да се провери) када датум Васкрса пада негде крајем априла или почетком маја па онда израчунај плус 50 дана до Педесетнице а минус 13 дана од Петровдана (12, јул) и видећеш да код новокалендараца (често) није ни било оних канонских 7 дана Духовске седмице (када се мрси) а дешавало се да није било ниједног дана Петровског поста што је исто канонски недопустиво. Лудило...
2. Научно, то је тобоже ревидирани Јулијански или Новојулијански календар а уствари то је скоро исти (сем Пасхалије) са Грегоријанским календаром а овај се заснива на геоцентричној теорији (окретање Сунца око Земље).
3. Правопис није Свето Писмо а званични наш језик је Вукова реформа. Ја то поштујем и пишем и "срПски" али више "срБски" јер је то историјски правилније. Зашто СрБски а не СрПски:
https://getosrbija.wordpress.com/2013/0 ... ne-srpski/4. То сам одговорио у тачки 2.
5. Јер геоцентрична теорија полази од чињенице да се Сунце окреће око Земље, а видим данас неки то (да би оправдали промашени Грегоријански календар) пишу о теорији Равне Земље.
6. Јулијански календар је нешто најтачније што се могло извести, јер је заснован на хелиоцентричној теорији (окретање Земље око Сунца), тај календар је практично изум древних египатских мудраца.
Свети Оци су правилно расудили на Првом Васељенском Сабору када су усвојили овај календар и тиме га освештали у Духу Светоме. Ту је стављена тачка на сва питања о црквеном календару, дакле још у 4.веку.
Не постоји савршени календар у научно-астрономском смислу јер се децимални остатак времена окретања Земље не може никако правилно распоредити, то је заблуда веровати да је то могуће. За нас је најважнија богословска оправданост и прецизност Јулијанског календара.
7. Нису никаква форумска пророчанства већ знаци времена, све указује да 22.век нећемо овако дочекати, крај ће наступити у 21.веку.