srpskinacionalisti.com

Коначно тачка и на то: Порекло имена Видовдана, Михољдана, Мратиндана - није у паганизму, већ у римо

Форумска правила
  • Овај форум је за дискусије о Православљу; одлазак у цркву, исповест, значење Литургије, свети Оци и њихова учења, славски обичаји итд.
  • Овај форум је за размену мишљења о екуменизму, приоритетима Цркве, улози Цркве у друштву итд.
  • Овај форум НИЈЕ за обелодањивање појединачних преступа црквених лица, нити за опште пљување по Цркви.
  • Учесници су обавезни да се пристојно изражавају и културно односе према другима. Сваки преступ, независно од теме, биће санкционисан.

Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
Аватар
Банат
Војвода
Војвода
 
Порука: 4499
Приступио: сеп 2005

Коначно тачка и на то: Порекло имена Видовдана, Михољдана, Мратиндана - није у паганизму, већ у римо

Порука Банат 15.10.2007. 4:24

Својевремено смо се доста расправљали око Видовдана, и тога да ли је име по светом Виду, који у источном обреду није нарочито популаран, по Световиту, младом ратничком богу балтичких Словена, што је већина на форуму подржавала и прижељкивала, или по виду, виделу, јер је у питању дан који пада око летњег солстиција, а како сам ја замишљао.

У току тих расправа, сазнао сам доста о светом Виду, и највише ме је интригирало то што је на Јадранској обали (и словенској и италијанској) и уопште код католика са југа његов култ био и још увек јесте врло популаран, толико да су му посвећивали цркве, чак и целе градове. Свети Вид је заштитник Ријеке, а прославља се на исти дан кад и православци славе светог Амоса - 15. јуна. Само, српски православци дан св. Амоса не зову „Амосдан“ или „Амовдан“, већ Видовдан, иако св. Вида „са Сићилије“ не славе.

Тада сам изнео тезу да је порекло обележавања Видовдана заправо од наших предака западног обреда, чак и католика након 1054, који су га као обичај унели у православну културу својим повратком у православље у време Немањића. Или од оних којима је због близине католика овај светитељ био познат. Крајњи западни крајеви државе Немањића су неспорно били српско-католички, а пре стварања и јачања Српске православне цркве на челу са св. Савом, католици су допирали и дубље на исток. То ни не чуди, јер је пре Великог раскола 1054. граница између утицаја Рима и Цариграда допирала у једном периоду чак до бугарске границе, а по некима су први Срби-хришћани хришћанство примили по западном обреду, из Рима, а не из Цариграда, који тек са Ћирилом и Методијем шири свој утицај међу Словенима. Наравно, то је тад била једна недељива Црква, а Римски папа је уживао статус првог међу једнакима између осталих црквених патријараха.

Изнео сам тезу која је и мени била некако одбојна, а то је да је сећање на Видовдан уствари пореклом из западног обреда и/или римокатолицизма, а не из српског паганизма. Тим пре што је у то време наше државне и народне хришћанске младости и искључивости владала „нулта толеранција“ за било шта паганско. Видовдан је остао као сећање на некадашњи празник св. Вида који се више није славио, а овековечен је падањем Косовске битке управо на тај дан. Одатле крећу асоцијације са видом (у смислу чула), светлом, да се „види ко је вера, а ко невера“ итд. Народни календар се састоји од конкретних празника, а не од датума, и прост народ са истанчаним смислом за календарске циклусе памтио је дане по именима: Божић, Ново лето, Јовањдан, Савиндан, Сретење, Благовести, Ђурђевдан, Спасовдан итд. Када се каже да је некога ударила сунчаница на Савиндан, или да је пао под лед на Петровдан, то изазива смех јер се добро зна да је Савиндан негде око средине зиме, а Петровдан у сред лета.

Видовдан је остао као један такав маркер. Римокатоличка црква (РКЦ) га прославља 15. јуна. Православни га у свом календару немају.
Помињући Видовдан, дохватисмо се оном приликом и Мратиндана и Ивањдана, па и Михољдана, као примера где не постоје никакав св. Иван, нити икакав св. Мрата. Онда споменусмо Коста и ја неке мратиње ноћи и повезасмо Мратиндан са мраком (јер пада када су дани кратки), као неки антипод Видовдану, када су дани дуги. То се изгледа само згодно погодило по звучности: Мратиндан је стари католички дан св. Мартина, а Михољдан стари католички дан св. Михајла. Оба празника су од великог значаја међу римокатолицима кроз векове.Свети Мартин, ранохришћански је панонски светитељ из IV века, велики је светитељ у РКЦ, мисионар међу Галима и традиционално је заштитник вина и винара. Његов дан се прославља 11. новембра, и везан је за пробање младог вина. СПЦ на тај датум прославља св. краља Стефана Дечанског, а сам дан се зове „Мратиндан“. Зна се: свети Мрата - снег иза врата. Нетачно је само тумачење да народ Стефана Дечанског зове „Мрата“, јер то има смисла као и то да народ тепа св. Амосу тако што га зове „Вид“. Мрата и Мратин су заправо искварено Мартин.

Слика
Свети Мартин, по коме Срби дан св. краља Стефана Дечанског зову „Мратиндан“
Михољдан. „Михољско лето“, оно октобарско лепо време око средине месеца, које нас је ове године заобишло. Сад смо га скоро прославили, 29. септембра по старом, црквеном календару, који пада на грађански 12. октобар. Дан преп. Киријана Отшелника, кога народ из неког разлога зове Михољем, а његов дан Михољданом. Не зову њега, већ арханђела Михаила, кога РКЦ на овај датум прославља.

Михајло, Михаило, Михаил, Миховил, Михаљ - само су варијанте једног истог имена које се данас међу Србима уједначило као Михајло. По арханђелу (аранђелу) Михајлу, небеском архистратегу и врховном међу анђелима, кога СПЦ слави 8. новембра, односно 21. по грађанском календару, и тај датум је у народу познат као Аранђеловдан - дан аранђела Михајла. РКЦ слави централни празник арханђела Михаила и свих анђела 29. септембра, на дан када по црквеном календару пада Михољдан.

Превише је подударности за овакве ствари да би се то лако одбацило. „Нерешена“ питања Видовдана, Михољдана и Мратиндана налазе своје паралеле хируршки прецизно и до у датум са св. Видом, св. арх. Михаилом и св. Мартином, у исквареном народном изговору јер СПЦ на ове датуме не слави светитеље са истим именима, већ св. Амоса, св. Киријана Отшелника и св. краља Стефана Дечанског. Тресла се гора - родио се миш. Набеђени крунски докази претхришђанске српске вере заправо нису паганског, него католичког порекла.

Овај текст посвећујем форуму ФСН, и молим да ако неко из њега први пут сазна за ове ствари, само да помене место где их је прочитао, ако их буде користио другде, или користио као основу за неке своје поенте.
Аватар
Банат
Војвода
Војвода
 
Порука: 4499
Приступио: сеп 2005

Re: Коначно: Решено питање порекла имена Видовдана, Михољдана, Мратиндана; није у паганизму, него на

Порука Банат 15.10.2007. 4:43

Неколико брзих линкова:

en.wikipedia.org/wiki/Michael_(archangel) - св. архангел Михаил, 29. септембар (на енглеском)
en.wikipedia.org/wiki/Michaelmas - о дану архангела Михаила (на енглеском)

en.wikipedia.org/wiki/Martin_of_Tours - св. Мартин, 11. новембар (на енглеском)
sh.wikipedia.org/wiki/Sveti_Martin - св. Мартин (на „српскохрватском“)

en.wikipedia.org/wiki/Vitus - св. Вид, 15. јун (на енглеском)
Аватар
Patriota86
Војвода
Војвода
 
Порука: 2875
Приступио: мар 2006
Место: Београд

Порука Patriota86 15.10.2007. 9:51

Истина.
Али као што ти пише на википедији свети Вид је ХРИШЋАНСКИ светац јер је канонизован далеко пре раскола цркве.
Прилог у томе иде и да га Бугари славе,и ако нису Словени,па самим тим нису познавали стару словенску религију.
До године у Приштини, следеће у Книну
Слика
Аватар
Банат
Војвода
Војвода
 
Порука: 4499
Приступио: сеп 2005

Порука Банат 15.10.2007. 13:53

Patriota86 ::Али као што ти пише на википедији свети Вид је ХРИШЋАНСКИ светац јер је канонизован далеко пре раскола цркве.


Наравно. И св. Вид и св. Мартин јесу хришћански светитељи који су се посветили далеко пре раскола и признати су и поштовани од Православне цркве. За архангела Михаила да не говорим - за њега је једина разлика што је његов „званичан“ дан Аранђеловдан, а не Михољдан.
Аватар
Пингвин
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 577
Приступио: јул 2006
Место: Бока Которска

Re: Коначно тачка и на то: Порекло имена Видовдана, Михољдана, Мратиндана - није у паганизму, већ у

Порука Пингвин 15.10.2007. 13:58

Све стоји, али не ваља наслов теме. Поријекло није у римокатолицизму, него у раном Хришћанству.
Аватар
Марија
Војвода
Војвода
 
Порука: 6298
Приступио: мар 2006
Место: Земун

Re: Коначно тачка и на то: Порекло имена Видовдана, Михољдана, Мратиндана - није у паганизму, већ у

Порука Марија 15.10.2007. 14:33

Пингвин ::Све стоји, али не ваља наслов теме. Поријекло није у римокатолицизму, него у раном Хришћанству.

Тачно.
ЕУ је за малена царство а КиМ увек и довека!
Аватар
игорсима
Војвода
Војвода
 
Порука: 3856
Приступио: апр 2006

Re: Коначно тачка и на то: Порекло имена Видовдана, Михољдана, Мратиндана - није у паганизму, већ у

Порука игорсима 15.10.2007. 16:06

Марија ::
Пингвин ::Све стоји, али не ваља наслов теме. Поријекло није у римокатолицизму, него у раном Хришћанству.

Тачно.


Па, мора мало маркетинг да ради иначе нико неће да чита...
Аватар
Банат
Војвода
Војвода
 
Порука: 4499
Приступио: сеп 2005

Re: Коначно тачка и на то: Порекло имена Видовдана, Михољдана, Мратиндана - није у паганизму, већ у

Порука Банат 15.10.2007. 17:15

Пингвин ::Све стоји, али не ваља наслов теме. Поријекло није у римокатолицизму, него у раном Хришћанству.


Иако стоји ово што је Игорсима рекао, порекло није у раном хришћанству, јер су се ти датуми установили у развијеном и институционалном хришћанству западног обреда вековима касније. Датуми прославе св. Вида, св. Мартина и св. архг. Михаила везани су искључиво за западни обред, сад да ли је то била Римска патријаршија у својим позним вековима у оквиру јединствене Цркве, када су већ почели да уводе новотарије у обред, или пак РКЦ у првим вековима након раскола 1054, то су само суптилне нијансе.

Стоји да је утицај РКЦ у средњем веку, а ту мислим на период Немањића, продирао далеко дубље у унутрашњост Балкана, кроз Захумље и Зету. Познато је кокетирање првих Немањића са папством, чак и примање круне Стефана Првовенчаног из Рима и његова обећавања о католичкој држави, као и то да је Стефан Немања био крштени римокатолик, а да му је најстарији син Вукан остао католик до краја живота, у присним односима са папом којег назива својим оцем.
DARDANAC
Млади националиста
Млади националиста
 
Порука: 197
Приступио: феб 2008

Re: Коначно тачка и на то: Порекло имена Видовдана, Михољдана, М

Порука DARDANAC 15.3.2008. 15:48

па дали је ово тачно што сте изнели .
делује мало магловито
е шта све нећу наћи на интернету....
Аватар
Kaurin
Војвода
Војвода
 
Порука: 2019
Приступио: јан 2007
Место: Ниш

Re: Коначно тачка и на то: Порекло имена Видовдана, Михољдана, М

Порука Kaurin 16.3.2008. 1:34

Лично мислим да није - постојала је пракса (у покрштавању пагана) нарочито у западној Европи да се паганска (или каква већ, политеистичка) света места, празници, "светитељи" - супституишу хришћанским зарад лакшег прихватања хришћанства...
Пример за то је, рецимо, келтски фестивал Samhain који је прерастао у Ноћ вештица (Halloween)...
Има тога још гомила, а у ком конкретном случају је иста ситуација - данас није тако лако утврдити...
Ако се узме у обзир и да се само васкрсење, једна од централних тема у хришћанству, заправо првобитно помиње у митраизму (поред мноштва других ствари) и који је знатно старија религија, може се рећи да је хришћанство фузионисало читав низ различитих веровања.
Аватар
Срб
Војвода
Војвода
 
Порука: 1441
Приступио: дец 2006
Место: Канада (читај Кењада)

Re: Коначно тачка и на то: Порекло имена Видовдана, Михољдана, М

Порука Срб 16.3.2008. 2:26

Дараданац, брате.... све нам делује магловито кад немамо довољно вере.

Легиони анти-хришћана дневно рују и роваре тражећи с чим ће саблазнити верујуће и одвојити од Христа. Но ко је Христов војник тај све одговоре налази у Његовом учењу (Православном) и лажна учења му смрде незамисливим смрадом. Ја нос зачепим кад читам ове глупости о митраизму и паганизму - ужас колико смрди.
Завиримо у нашу душу и рецимо јесмо ли Христови или служимо кнеза лажи.

Ко следи наше оце, нема шта да погреши.... http://www.youtube.com/watch?v=PfUPbuY5e0E
Отужни су ми савети људских старешина и мудраца - о како су ми отужни - од када Твоја мудрост затресе моје срце и мозак, Свети Боже.
Аватар
Kaurin
Војвода
Војвода
 
Порука: 2019
Приступио: јан 2007
Место: Ниш

Re: Коначно тачка и на то: Порекло имена Видовдана, Михољдана, М

Порука Kaurin 16.3.2008. 2:47

Срб ::Легиони анти-хришћана дневно рују и роваре тражећи с чим ће саблазнити верујуће и одвојити од Христа. Но ко је Христов војник тај све одговоре налази у Његовом учењу (Православном) и лажна учења му смрде незамисливим смрадом. Ја нос зачепим кад читам ове глупости о митраизму и паганизму - ужас колико смрди.

Можда ниси заслужио, ал реших да ти ипак помогнем да не живиш у лажи тј. смраду.
Ево шта Пројекат Растко пише, поред осталог, о Митри и митраизму:
"Svojim vernicima Mitra postavlja zakone visoke moralnosti i od njih zahteva najveću čistoću, askezu i čednost, a zauzvrat im obećava lepši život posle smrti, ponovno rađanje i vaskrsenje.
Mitrina kultna mesta nalaze se uglavnom u prirodnim ili veštačkim pećinama, kraj izvora ili bunara.
Mitrini vernici su krštavani."
П.С. Опери ноге.
Аватар
Срб
Војвода
Војвода
 
Порука: 1441
Приступио: дец 2006
Место: Канада (читај Кењада)

Re: Коначно тачка и на то: Порекло имена Видовдана, Михољдана, М

Порука Срб 16.3.2008. 3:15

Хехехехехх... видиш како су духовити ови следбеници "теорије фузионисања" :D
Отужни су ми савети људских старешина и мудраца - о како су ми отужни - од када Твоја мудрост затресе моје срце и мозак, Свети Боже.
Аватар
Kaurin
Војвода
Војвода
 
Порука: 2019
Приступио: јан 2007
Место: Ниш

Re: Коначно тачка и на то: Порекло имена Видовдана, Михољдана, М

Порука Kaurin 16.3.2008. 3:18

Ја бих пре аргумент него комплимент...
Аватар
Срб
Војвода
Војвода
 
Порука: 1441
Приступио: дец 2006
Место: Канада (читај Кењада)

Re: Коначно тачка и на то: Порекло имена Видовдана, Михољдана, М

Порука Срб 16.3.2008. 5:28

Хришћанство као вера не почиње распећем Христа, узми Стари Завет прочитај првих неколико страница и видећеш кад почиње вера у Бога.

Сва друга веровања, другачија од хришћанског, плод су девијације вере и духовног посрнућа једног броја људи. Тако је исто и митраизам, који је настао од браманизма, а овај опет вуче исте корене као и грчки паганизам, нордијски паганизам, египатски паганизам и сви други паганизми.
Сличности са Хришћанством су неизбежне, јер сви они трагају за оним изгубљеним - Богом. Али неки људи једноставно не желе да науче нешто о Хришћанству, већ мисле ако с времена на време прочитају две странице интернетског текста, знаће све.
Не иде то тако, о васкрснућу говори и Стари Завет много пре тог твог митраизма, читај пророке Језекиља и Исаију ако те занима. А свака вера има неку врсту иницијације или ритуалног приступања, према томе има и митраизам, само што се то у митраизму никако не може звати крштење, то је неко намерно погрешно превео да се доведе у везу са Хришћанством.


Напомињем, да би избегли проблеме које смо овде имали раније, прво форумско правило јасно дефинише о чему се овде може дискутовати. Свако излажење из тих оквира ја ћу морати преместити са овог форума у неки други.
Ми смо се већ мало удаљили од тих оквира, али сам одговорио на твоје инсистирање да не би испало како бежим од аргументације.
Отужни су ми савети људских старешина и мудраца - о како су ми отужни - од када Твоја мудрост затресе моје срце и мозак, Свети Боже.
Следећа

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 1 гост