srpskinacionalisti.com

Raskol u pravoslavlju: Grčka struja protiv ruske

Форумска правила
  • Овај форум је за дискусије о Православљу; одлазак у цркву, исповест, значење Литургије, свети Оци и њихова учења, славски обичаји итд.
  • Овај форум је за размену мишљења о екуменизму, приоритетима Цркве, улози Цркве у друштву итд.
  • Овај форум НИЈЕ за обелодањивање појединачних преступа црквених лица, нити за опште пљување по Цркви.
  • Учесници су обавезни да се пристојно изражавају и културно односе према другима. Сваки преступ, независно од теме, биће санкционисан.

Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!

Kakve su vaše prognoze oko daljih koraka SPC u slučaju raskola?

SPC će biti uz Ruse. Bitnije je sprečiti autokefalnost Makedonaca i Ukrajinaca nego zadržati Hilandar
5
63%
SPC će biti uz Grke. Bitnije je zadržati Hilandar, a autokefalnost Makedonaca i Ukrajinaca će progutati
3
38%
 
Укупно гласова : 8

Аватар
Šutko
Млади националиста
Млади националиста
 
Порука: 143
Приступио: феб 2015

Raskol u pravoslavlju: Grčka struja protiv ruske

Порука Šutko 12.9.2018. 15:35

У оквиру православља одувек је био велики ривалитет измедју грчког и руског клера.
Док Руси мисле да они треба највише да се питају јер их је у православљу убедљиво највише, Грци инсистирају да је православље обликовано код њих, у некадашњем Цариграду, док су га Руси и Словени прихватили много касније.
Стога, по традицији Руси треба да се подреде самом цариграду, на чијем је челу по правилу Грк.

До ивице раскола долазило је много пута, а крај 2018. он је извеснији него икад.
Разлога је неколико. Ем што су јелинске цркве (Цариградска, Грчка и Кипарска Православна Црква) за дозвољавање свештеницима на други брак, а ем што цариградски патријарх Вертоломеј најављује да ће прихватити аутокефалност Украјинске Православне Цркве Кијевског патријархата, а врло вероватно (ако Македонци реше проблем са Грчком) и цркву у Скопју вратити под јурисдикцију Цариграда.

Руска Православна Црква најављује да се неће мири са тим и да ће, буде ли додељен томос о украјинској аутокефалности, одступити из устројства Цариграда.

Како ће се у свему томе поставити Српска Православна Црква?
Доспеће у велику кризу.
Ако у њој победи прогрчка струја, испашће да Срби немају ништа против аутокефалности Украјинаца и Македонаца (Црногорци се не спомињу јер ЦПЦ има мање присталица од СПЦ у Црној Гори, а ако би и ту дошло до аутокефалности она би се дала митрополији, односно Амфилохију, а не расколницима).
Признање МПЦ-а било под којим именом као аутокефалне неће бити лако за синод.

Медјутим уколико победи проруска струја у Српској Православној Цркви, односно до изласка СПЦ из устројства цариградске патријаршије може доћи до нечега још страшнијег и болнијег.
До тога да Српска Православна Црква изгуби јурисдикцију над Хиландаром. :црy:

На жалост је тако. Будемо ли у контри од прогрчке струје СПЦ више неће поседовати Хиландар.
Устав Грчке је веома јасан, Света Гора - Атос, припадају грчкој држави
А законик самог Атоса је опет јасан и каже - На светој Гори забрањује се делање иноверцима и расколницима.

Године 2008. манастир Есфимген, где су грчки монаси у већини, се окренуо против цариградског патријарха. Одбијали су да га спомињу у молитвама, а чак су и одбијали нови календар и уводјење струје у свом манастиру. Секирама су секли бандере.
Грка полиција је опколила манастир, а грчка држава је тражила или дисциплиновање побуњеника или исељење тих монаха и њихова замена другима.
Ако је тако реаговала грчка држава према манастиру где су Грци у већини, да ли ће имати милости према манастиру где су други у већини уколико ти други јасно и гласно изадју из устројства Цариграда и стану у контру патријарху Вертоломеју и свим јеладским црквама?

Нема никакве дилеме, да би стајањем на страну Руске Православне Цркве у том расколу, Срби доживели још једну велику бол. После губитка Косова, изгубили би и Хиландар, а не треба говорити колико је он значајан за српски идентиет.
Грчка држава би допустила у Хиландару боравак српских монаха, али којих?
Искључиво оних који делају у складу с прописаним каноном - дакле помињање Вертоломеја у молитвама и покоравање Цариградској патријаршији под чијом је јурисдикцијом Света Гора.

Да ли ће СПЦ бити спремна на тако болну сепарацију од своје велике светиње или ће уз мало срџбе на крају прогутати аутокефалност Украјинаца и Македонаца и ипак остати у оквииру постојећег устројства и јужне православце?
Аватар
ДејанНационалистa
Војвода
Војвода
 
Порука: 1199
Приступио: феб 2014

Re: Raskol u pravoslavlju: Grčka struja protiv ruske

Порука ДејанНационалистa 14.9.2018. 9:32

Полако Шутко.

1. Не сматрам да се ту ради о "ривалитету грчког и руског клера", већ о сталном настојању да све (а не само РПЦ) помесне цркве изгубе било какав значај и да дође до централизације цркве по угледу на РКЦ. Васељенска патријаршија је неколико пута до сада настојала да себи потчини православце у расејању, али је увек долазило до жестоког отпора.

2. Оно што представља највећи проблем у читавој причи, заправо је чињеница да не постоје јасна правила када и коме се даје аутокефалност. Васељенски патријарх је само први међу једнакима и његова одлука није коначна, видећемо како ће и остале помесне цркве поред РПЦ и СПЦ реаговати.

3. Не слажем се с тобом по питању ЦПЦ - уколико би они добили аутокефалност, она би се дала Мирашу Дедеићу и компањонима. ЦПЦ је једнако политички пројекат као и УПЦ КП (занимљив овај други део скраћенице :D ).

4. Шта је са Есфигменом тј. да ли су на крају успели да их приморају да помињу Васељенског патријарха? :wink: При томе, ако су у Есфигмену већина Грци - није ли то показатељ да ништа није тако извесно како ти представљаш. Уколико УПЦ КП добије аутокефалност, поделе нису искључене, али да ће ићи по неким стриктним линијама, уопште не мора да буде. Иначе, нису се окренули 2008. већ далеке 1974. године, због сусрета Атинагоре и Павла VI.

5. Ако између вере и Хиландара мора да се бира искључиво једно (а понављам да ништа није извесно) - онда нека то буде вера.
Аватар
Vranac
Војвода
Војвода
 
Порука: 10326
Приступио: мар 2006
Место: Београд, Србија

Re: Raskol u pravoslavlju: Grčka struja protiv ruske

Порука Vranac 14.9.2018. 18:44

Нема то никакве везе са вером... Све цркве су увек биле и политичке организације, а православне су осакаћене самим тим што су ограничене на тероторије националних држава и скоро по правилу је распадом држава долазило до распада цркава... Католичка црква је по том питању свакако супериорна.

Грци као народ су увек били англо-саксонски савезници. Они ово раде искључиво да би наудили Русији, неће никакву они корист имати од тога, него просто извршавају налоге из Вашингтона. Aко то заиста ураде вероватно ће доћи до потпуног распада православља.

Ко зна енглески или руски ево једног доброг чланка о тематици:
https://thesaker.is/the-patriarchate-of ... e-stopped/
https://ukraina.ru/opinion/20180910/1021076752.html
Аватар
Vranac
Војвода
Војвода
 
Порука: 10326
Приступио: мар 2006
Место: Београд, Србија

Re: Raskol u pravoslavlju: Grčka struja protiv ruske

Порука Vranac 25.10.2018. 23:29

Aко ћемо реално ово су све последице руског пораза у Украјини пре неколико година...Сада се прича о Криму да се замаже јавност, али да је Русија заиста победила и зауставила насилно мењање режима у Кијеву, или да је сачувала макар половину Украјине, могао би овај истанбулски патријарх да доноси какве хоће одлуке и нико их не би јебавао 2%, овако оне имају тежину, јер ће украјинска држава на терену да крене да одузима Русима цркве и то "све по канонима" православља.
Аватар
Đorđo Napolitano
Војвода
Војвода
 
Порука: 1854
Приступио: мар 2012

Re: Raskol u pravoslavlju: Grčka struja protiv ruske

Порука Đorđo Napolitano 26.10.2018. 10:14

Треба да седимо на две столице
rođen da me svi iskorišćavaju, ne zato što sam naivan i glup, već zbog toga što sam nekotrolisano human -K.G.
Аватар
Vranac
Војвода
Војвода
 
Порука: 10326
Приступио: мар 2006
Место: Београд, Србија

Re: Raskol u pravoslavlju: Grčka struja protiv ruske

Порука Vranac 13.11.2018. 19:38

СПЦ је одабрала страну. По мени исправну.

Сабор најпре са жаљењем констатује да је Цариградска Патријаршија донела канонски неутемељену одлуку да рехабилитује и за епископе призна двојицу вођâ расколничких групација у Украјини, Филарета Денисенка и Макарија Малетича, заједно са њиховим епископатом и клиром, од којих је први својевремено канонски лишен чина, а потом искључен из црквене заједнице и подвргнут анатеми, а други је ионако лишен апостолског прејемства као духовни изданак секте такозваних самосветих, због чега Свети Архијерејски Сабор ту одлуку цариградског Синода сматра необавезујућом за Српску Православну Цркву.

http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/odl ... ujuca.html

Али мислим да ће већина православних цркава остати на страни Васељенске патријаршије јер у већини цркава су Грци на власти.

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 42 гостију