Ugovor o savezništvu, ulasku u ODKB (tj obavezu Rusa da ih štite od napada bilo kad ), Sirijici nemaju ni sad, a tek je nisu imali 2011 kad je s**nje počelo ( a pripremano barem nekoliko godina ).
Tek od pre dve godine Rusi imaju poziv od Sirijske vlade da dodje i pomogne im u borbi protiv pobunjenika ( Asad je bio pre veoma skorim padom, dok je sad skoro pa dobio rat ). Ali i sad nije potpisan ugovor o bezuslovnom savezništvu te prirode. Rusi su se obavezali da im pomognu, što su itekako uradili.
Znaš, Asad je bio na prst u bulju sa Erdoganom (čak i letovali porodično), od Francuza dobijao najveće ordene a upravo oni su ( uz Amere ) najviše odradili oko treniranja, naaoružavanja i spremanja pobunjenika. Takodje, Sirija je bila na na izvolte od pomoći Amerima kad su skidali Sadama 2003, a u prvom zalivskom ratu čak pretili da će da sa njihove strane da udare na Irak ( što je dodatno razvuklo Sadamove snage).
Slično je sa djavolom šurovao i sam Sadam, a skoriji primer je Gadafi...
A kad zagusti...Rusi pomagajte (bezuslovno)...Pa neće da bidne...ne bi ni ja na Ruskom mestu...Ovo su sad dobro odradili, mada sam bio skeptik jer je Asad bio pred padom.
I Rusi tu pažljivo igraju...Sirija je ipak komplet u NATO dvorištu i njihovih satelita ili saveznika, kao i ceo Mediteran, tako da tom teatru operacija, strateški su Rusi u totalnoj lošoj poziciji kad bi došlo do nekoj ozbiljnog krljanja konvencijalnim i-ili proksi snagama. Da počenu nuklearni rat, mislim da neće niko osim ako nije vitalno ugrožena sama zemlja ( po meni je tu Ukrajina mnooooogo važnija za Rusiju nego Sirija...)