srpskinacionalisti.com

Кијев суспендовао процес придруживања ЕУ

Форумска правила
Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
Аватар
Србски ратник
Војвода
Војвода
 
Порука: 1644
Приступио: авг 2015
Место: ђе не рађа мајка издајице

Re: Кијев суспендовао процес придруживања ЕУ

Порука Србски ратник 17.3.2017. 15:27

Спартанац357 ::Србски Ратниче, не могу ни ја да знам сад где сам то нашао и прочитао, ал тако сам видео да је више од 30 организација из Израела заговарало бомбардовање Србије, мислио сам зато да је и држава Израел била за бомбардовање ал пошто су Изрелски званичници осудили бомбардовање онда нисам ту био у праву.

На интернету се свашта може наћи, поготово на сумњивим сајтовима. Али, изворе треба проверавати, треба упоређивати чињенице и онда се лако дође до истине. Ето, рецимо, на интернету се може наћи да је Израел подржао бомбардовање Југославије 1999-те године (на стормфронту, рецимо, или неким другим сајтовима и форумима се то може наћи), али то није истина. Тако да, рекох ти, оно што прочиташ на интернету треба да се провери, да се нађу извори и онда да се види шта је од тога тачно а шта није.

Тачно је да су одређене израелске партије подржале бомбардовање. То су биле левичарске израелске партије, плус неколико палестинских партија које делују у Израелу. Иначе, у Гази је анти-израелски Хамас правио скупове подршке Шиптарима и јавно су подржавали бомбардовање наше земље.
Међутим, израелска десница (која је тада била тамо на власти) и јеврејски националисти углавном подржавају Србе и Србију и то зна свако ко је прочитао нешто о њима. Ето, овај лик, Хаим Бен Песах, је припадник јеврејских каханиста, то су следбеници рабина Каханија, то су јеврејски националисти и анти-исламисти и он подржава Србе. Такође, велики бропј Израелаца подржава Србе.

А што се тиче Израела, као и сваком државом која нас подржава, треба да имамо добре односе. Израел подржава Србе генерално на Балкану, ми то треба да поштујемо и да искористимо на најбољи начин, у складу са нашим, србским интересима. Додик је то добро схватио.
Само је чињеница да су сви амерички Јевреји заговарали бомбардовање Србије.

И да, нас су бомбардовали либерални, левичарски демократски Јевреји. Дакле, не сви амерички Јевреји (ето, опет си изнео једну нетачну информацију), него демократе. Док су републикански Јевреји на крв и нож са тим демократским Јеврејима. И многи од тих републиканских Јевреја су знали да подржавају Србе. Многи од њих су србофили.

Па и Хаим Бен Песах, велики србофил, је такође амерички Јеврејин. Дакле, није баш све тако како си ти описао. И кажем, треба проверавати изворе, то је кључно. А не треба наседати на антисемитска булажњења домаћих неонациста који величају идеологију која је убијала Србе и која је омогућила усташама да почине геноцид над србским народом.
Не мењам брзо ставове, јер за Садијску Арабију сам увек сматрао да је највећи савезник Америке, јесам рекао да је то Израел прво, Израел јесте био велики савезник Америке, али сигурно је већи савезник Саудијска Арабија.

Израел је од самог почетка имао промењиве односе са Америком. И то је факт. Док је Саудија много старији савезник англоамериканаца, рецимо познато је да су Британци помогли успон породице Сауд на власт у Арабији. Такође су познате и везе англоамериканаца са салафистима односно вахабистима.
Погледао сам линк који си поставио, јесте било и Јевреја као добровољаца у Босни, али чињеница је да је највише било Руса и Грка јер су они ипак Православци и најблискији су нам, Јевреји нас подржавају против муслимана зато што и они имају сличан проблем са Палестином.

Било је и Јевреја добровољаца и на Косову и Метохији, борио се и београдски рабин у србској војсци током НАТО-агресије, итд. Није то ништа спорно, то зна свако ко није затрован антисемитским идиотизмом. Као што, наравно, није спорно ни то да има олоша и међу Јеврејима и да нису сви Јевреји цвећке и да нису сви Јевреји наши пријатељи. Нико није савршен, ниједан човек, ниједан народ, па ни Јевреји. Али етикетирање целог народа је погрешно и није то карактеристика србског народа, пошто смо и сами често у историји били жртве управо таквих етикетирања и генерализација.

Што се тиче тога да насЈевреји подржавају само због муслимана и Палестине, само ћу те подсетити да су се Јевреји борили на страни Србије и србског народа и у балканским и у првом светском рату, много пре него што су били формирани и Израел и Палестина. Ипак је то једна мало старија традиција коју ја мислим да треба да испоштујемо. Јесте, нису они православци, чак напротив, јесте има доста лоших особина и код њих, али има и пуно часних, поштених и добрих, моралних Јевреја, који су били пријатељи србског народа.
Јасно ми је да и међу Православним народима има оних који нам нису били наклоњени и са којима смо некад ратовали, ту мислим на Бугаре ко што си и ти рекао, знам да су Бугари починили страшне злочине, али сада је ситуација другачија и има доста Бугара који нас подржавају, чак и у Бугарском парламенту има оних који јавно истичу да је Косово Србија. Ипак су нам најближи сви Православни народи и ми треба првенствено да гледамо да будемо братски настројени искључиво са Православним народима.

Не бих рекао да је баш све тако. Опет да те подсетим да ја не говорим о целом народу или свим странкама, и покретима, али политичке елите у Бугарској, као и сама бугарска држава и дан-данас имају пик и на Македонију и на Србију. То је чињеница, они просто и даље желе да нам отму нашу територију. То сада не чине јер није још прилика, али не значи да неће чинити. Да није тако, не би они делили бугарске пасоше и по Македонији и по Јужној Србији.
Од када је формирана бугарска држава у новом веку, главни циљ њихових политичких елита (без обзира били левичари или десничари, монархисти или републиканци) је био стварање Велике Бугарске која би обухватала Македонију и делове Србије. Не говорим, дакле, о целом народу, већ о његовим политичким елитама које владају њиховом државом.
Најбоље би било када би се створила Православна Унија између свих Православних земаља, то би било много боље од ЕУ. :)

То јесте најбоље и то најбоље звучи у теорији, али питање је колико је то у пракси заиста и могуће. И ко би све улазио у ту заједницу?

Рецимо, православни су и Македонци, и Бугари, и Грци, и Срби и Румуни. Е сад, Бугари хоће Македонију, Грци исто хоће Македонију, а сами Македонци не знају да ли више не воле Грке или Бугаре. Бугари не признају Македонију, Грци не признају Македонију, а Македонија сматра да су Грци окупирали њихове територије. Такође, Бугари желе одређене румунске територије и сматрају да се Румунија треба поделити између Мађарске и Бугарске. Наравно, мислим да схваташ да се Румунима баш не допада ова идеја.

Од свих народа ту, једини који спорове немају (ако изузмемо питање Влаха Источне Србије које, бар за сад, није толико озбиљно), једино Срби, Грци и Румуни немају ту неких међусобних спорова. Али, сви остали имају. Да не помињем сад Украјину, која је подељена и у рату са Русима. Белорусија хоће да води неку своју, самосталну политику. Грузија исто има неке спорове са Русима око Абхазије и Осетије. И тако даље.

Дакле, не ради се овде о народима, или шта би ми желели, ради се о политичким и геополитичким односима и циљевима тих држава, од којих свака има неки циљ са којим се друга држава не слаже. И онда питање- да ли мислиш да је реално да се све ове државе нађу у истом блоку или истој заједници? Можда је могуће, али једино под чврстом палицом (или чизмом, како више волиш) неке моћне државе, на пример Русије. Али, питање је да ли би и колико би то успело да траје.
"Ђе је сјеме клицу заметнуло, онде нека и плодом почине."
Спартанац357
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 640
Приступио: феб 2015

Re: Кијев суспендовао процес придруживања ЕУ

Порука Спартанац357 18.3.2017. 12:12

Ау брате Србски Ратниче, па ти стално романе испишеш, ко ће то све читати. Шалим се, наравно. :D За неке ствари се могу сложити што кажеш, ал за неке и не могу. :wink:
Истина је да нас многи европски десничари и националисти подржавају, па тако нас подржавају и Израелски десничари. Али искрено поред Грка и Руса, највише нас подржавају и наша словенска браћа Чеси, Пољаци и Словаци, и они сваке године праве протесте за србско Косово и организују разне манифестације подршке. :)
Што се тиче Православне Уније мислим да то јесте најбоље решење и мислим да окосницу те уније требају да чине првенствено Русија, као и Белорусија, Грузија, Грчка и наравно ми, а за остале ћемо да видимо. :wink:
И привео би ову дискусију крају јер мислим да смо све рекли, ти имаш своје мишљење, ја своје и у реду, а и није ово тема на којој треба да се води ова дискусија, тако да што се мене тиче ја сам завршио са овом дискусијом. :wink:
Аватар
Србски ратник
Војвода
Војвода
 
Порука: 1644
Приступио: авг 2015
Место: ђе не рађа мајка издајице

Re: Кијев суспендовао процес придруживања ЕУ

Порука Србски ратник 18.3.2017. 14:02

Спартанац357 ::Ау брате Србски Ратниче, па ти стално романе испишеш, ко ће то све читати.

Није обавезно да читаш све што ја пишем, што се мене тиче, не мораш. Ево, потрудићу се да ти овде одговорим што је најкраће могуће, па да завршимо ову дискусију.
:wink:

Истина је да нас многи европски десничари и националисти подржавају, па тако нас подржавају и Израелски десничари. Али искрено поред Грка и Руса, највише нас подржавају и наша словенска браћа Чеси, Пољаци и Словаци, и они сваке године праве протесте за србско Косово и организују разне манифестације подршке. :)

Треба да поштујемо све државе и покрете који нас подржавају и који имају пријатељски став према Србима.
Што се тиче Православне Уније мислим да то јесте најбоље решење и мислим да окосницу те уније требају да чине првенствено Русија, као и Белорусија, Грузија, Грчка и наравно ми, а за остале ћемо да видимо. :wink:

Све то лепо звучи у теорији, али рекох ти, питање је колико је то у пракси могуће и колико је реално. Узми у обзир да су тренутно неке православне државе у ЕУ и НАТО-пакту (Бугарска, Румунија), док неке друге теже уђу у НАТО и ЕУ (Црна Гора), док су неке треће у тешкој ситуацији и можда пред распадом (Македонија). Тако да не знам колико је то реално, мада звучи лепо и ја бих волео да буде тако, али једно је шта би ми волели, а друго је шта је реалност.
И привео би ову дискусију крају јер мислим да смо све рекли, ти имаш своје мишљење, ја своје и у реду, а и није ово тема на којој треба да се води ова дискусија, тако да што се мене тиче ја сам завршио са овом дискусијом. :wink:

Ок, ако завршаваш ти, завршавам и ја.
"Ђе је сјеме клицу заметнуло, онде нека и плодом почине."
Аватар
Šutko
Млади националиста
Млади националиста
 
Порука: 143
Приступио: феб 2015

Re: Кијев суспендовао процес придруживања ЕУ

Порука Šutko 21.3.2017. 13:47

Од православне уније нема ништа из неколикога разлога.

Прво број народа код којих је православље доминанта религија је 12, рачунајући и хеленске Кипране који малтене и да нису Грци већ су се Грка сетили тек кад је Турска окупирала северни Кипар, а иначе су 1500 година у држави која је одвојена од Атине.

Од тих 12 народа, чак 5 су они којима није дозвољена аутокефалност. То су: Украјнци, Белоруси, Молдавци, Македонци и Црногорци.
Тих пет народа то доживљавају као велико понижење и знак да их Васељенска патријаршија не признаје за народе и да легитимише потенцјално усисавање од већих народа. Дакле на тих 5 народа не рачунај.
Они су превише бесни да би тако неку унију која их негира, признали.
Белоруси су изузетак, али они су као Црногорци којима још увек влада Булатовић (Лукашенко).
Кад не буде више Лукашенка и код Белоруса ће се уздићи оне бесне снаге што им Руси не дају аутокефалност и и они који би да гледају чисто свој интерес.

Затим имаш још 4 народа који су прешли на грегоријански календар. То су: Румуни, Грци, Бугари и хеленски Кипрани.
Од тога су Румуни као романски народ највећи екуменисти. Њима су браћа: Италијани (најсличнији језик), затим Французи, Шпанци, Португалци. Румуни тамо иду да раде и не значи им много нкакав словенски савез.
Да не говорим о томе да Румуни не воле Русе јер су им Руси одузели Молдавију.
Молдавија није успела да се поново уејдини са Румунијом 1992. јер су Руси из Придњестровља то стопирали.

Грци такође нису Словени, а улога православља је све мања, док су и јако зависни од немачких кредита.
Бугари су тренутно задовољни напретком који имају у Европској Унији. Иако је то сваке године само 2,5 % бољи станрдард од пређашње године и то значи да се за једну генерацију, од оца до сина, квалитет живота дуплира.

Морало би да се деси бог зна какво разочарење западом да би Бугари напрасно променили табор, али за сад тога нема на видику.
За разлику од Срба који су кивни на запад јер су против запада ратовали 90-их и што им је одузето Косово, Бугари немају разлога за бог зна какво антизападњаштво. То једино ако се деси нека нова економска криза.

Хеленски Кипрани - премало их има да би било ишта значајно, а ЕУ и НАТО не би лако дозволили руске луке близу британских које на Кипру одавно постоје.

- На крају се књига свела на само 3 слова: Русе, Србе и Грузине.
Грузија је остала без две своје покрајне: Абхазије и Јужне Осетије, а за то криве Русију,
што значи да су они у сличном бесу према Русима као и Румуни који Русе криве што немају Молдавију.
Кад ти неко одузме део територије, то није мала ствар и не прашта се лако.
Знамо и сами - Да ли бисмо радо ушли у бог зна какво пријатељство са Албанцима?
Е па тако је и с Румунима и Грузинима.

И онда књига православаца спада само на 2 слова: Русе и Србе.
Што се тиче Срба, велики је парадокс да су русофили гласни и а се чини да су у већини, али кад дођу избори русофили никад не побеђују.
Очигледно се велики број Срба фолира.
С једне стране издају се за русофиле, за патриоте којима је стало до Косова у саставу Србије, али с друге стране, тајно помисле: - Ако будемо чланови ЕУ то ће мом детету дати шансу да: живи, студира, запосли се, путује и поседује некретнине на потезу од Стокхолма, до Мадрида, Рима и Атине, преко Берлина и Беча, а то је привилегија коју нећу да пропустим па ћу зато, иако свима причам да сам русофил на изборима гласати за проЕУ странке.
Та фолиража је једино објашњење како то да се сви овде издају за росуфиле, а на изборима тог резултата никада нема па проруси у Србији нису победили још од 2000. године већ или европејци или неутралци.

Уз то треба истаћи да је генерално значај религије свуд (осим можда у исламском свету) све мањи и мањи. Атеиста, агностика и оних којима је религија тек тамо нека форма је све више.

Тако да од православне уније нема ништа.
А чак и кад би је било и да су свих 12 народа у томе слични, управо инсистирање на православљу одаљили би од овог дела света један Бразил, Аргентину, Кубу, Венецуелу, Кину, Вијетнам, Северну Кореју... Многе прокомунистичке земље по Африци и латинској Америци.
Тако би комуниста из Венецуеле, Кине или са Кубе помислио: - Ови тамо око Москве инсистирају на православљу, ми овде нисмо правсолавци, дакле не требамо им.

Све православље земље заједно су врло мали део планете (Можда чак нису ни петнаести део) тако да је њихово груписање једна гетоизација.
И зашто Руси не би направили шири савез са лојалном Сиријом, Кубом или Венецуелом на неким другим, а не на верским основама?
Аватар
Србски ратник
Војвода
Војвода
 
Порука: 1644
Приступио: авг 2015
Место: ђе не рађа мајка издајице

Re: Кијев суспендовао процес придруживања ЕУ

Порука Србски ратник 21.3.2017. 16:41

Шутко, могу се сложити са твојом анализом о реалним претпоставкама за формирање православне уније или савеза, и ја сам рекао нешто слично. Државни и политички циљеви православних држава веома се разликују и често су у међусобном сукобу тако да није баш реално да се све те државе (осим силом) нађу и истој заједници или савезу. Дакле, са тим делом твога текста се слажем. Међутим, имаш и неке грешке и заблуде у свом тексту. На пример ово:
Šutko ::
Уз то треба истаћи да је генерално значај религије свуд (осим можда у исламском свету) све мањи и мањи. Атеиста, агностика и оних којима је религија тек тамо нека форма је све више.


То је тешка заблуда и неистина. И једна од највећих трагедија је што се још увек инсистира на тој заблуди. Никада, буди убеђен у то, религије неће престати да постоје, никада атеизам и агностицизам неће остварити победу над религијама и никада утицај религије неће бити уништен. Из простог разлога што човек има потребу за религијом, потреба за религијом је једна од најдубљих људских потреба. И никада неће нестати. Док постоје људи, постојаће и религије.

Дакле, није истина да је утицај реигије све мањи и мањи свуда у свету. Нигде то није у свету тако, сем у Европи. У Европи, код европских народа, заиста све више и више напредују атеизам и агностицизам. Али то је само код Европљана у Европи тако. Свуда другде у свету, религија је јака и религиозност је огромна.
Није можда у исламском свету, него јесте у исламском свету религија доминантна, тај свет је религиозан од најнижих до највиших слојева, од главе до пете. Религија потпуно управља њиховим животима. Такође, Индија и њен народ је изузетно религиозан, религиозни су и Јапанци. Код Кинеза, конфучијанизам (који није класична религија, али јесте нека врста религијске филозофије) доминира у скоро свим областима њиховог живота. И у Америци има пуно религиозних људи. И тако даље.
Дакле, атеизам и агностицизам напредују највише само код европских народа у самој Европи. Међутим, и у самој Европи је све више и више муслимана, који су религиозни. Ако се овакви демографски трендови наставе, то значи да ће и у Европи превладати религиозни људи, само не хришћани него муслимани. Један западни политичар је написао ,,није уопште питање да ли ће религија превладати, пошто је јасно да хоће;питање је само која ће то религија бити". Дакле, атеизам нема шансе против религије, никгде и никада није успео да је победи. Победиће религија, само је питање која. У Европи то могу бити или Хришћанство или Ислам. Баш у духу оне реченице ,,Ко не воли Исуса, волеће, милом или силом, Мухамеда". Тако на крају испада.

Иначе, све веће јачање Ислама јесте све веће јачање религије и њеног утицаја на олитику. Није Ердоган једини рекао да нам предстоји верски рат у Европи, то су пре њега рекли и Блер и Меркелова. Тако да твоја тврдња да утицај религије опада није тачна. Препоручујем ти да прочиташ нешто од професора Мирољуба Јевтића, он се у својим радовима баш бави овом тематиком.

По мени, решење за Европу и европске народе је управо да батале мало тај атеизам и агностицизам и да се врате Хришћанству, хришћанским традиционалним духовним и моралним вредностима. У супротном, прети им нестанак.
"Ђе је сјеме клицу заметнуло, онде нека и плодом почине."
Аватар
Šutko
Млади националиста
Млади националиста
 
Порука: 143
Приступио: феб 2015

Re: Кијев суспендовао процес придруживања ЕУ

Порука Šutko 7.4.2017. 20:38

Пази, атеиста и агностика јесте све више.
То што их је на попису отприлике исто.
Рецимо пораст од само 1 % на деценију, ништа не значи јер и међу људима који се изјашњавају као верници има верника и верника.
Има оних који су заиста религиозни, а и оних којима је то чиста обредна форма. Просто обележавање празника са породицом и одржавање слава, а да њих исте питаш има ли живота после смрти рећи ће боже сачувај.

Затим пажња која је усмерена на цркву.
Узимам рецимо Нигерију у којој ми је радио један пријатељ.

Нигерија 1990 - само 2 ТВ канала. На првом вести, на другом црква нон стоп. Дакле само песме о Исусу у ударном термину. Та телевизија је обухватала целу јужнбу Нигерију и људи нису ни имали шта друго да гледају. Ипли у цркву недељеом и то је то.

Нигерија 2015. има око 30 ТВ станица. Она религиозна телевизија такође функционише, али сад народ има избор. Има у музичких, научних, тв-а са филмовима, ријалитијима, шоу програмима, разним вестима.
Пажња на цркву више није фокусирана.
Малтене је остала само код старијих жена и неким сталожима.

Елем кад сам причао о неслози медју православцима, заборавио сам да поменем да су и два афричка народа такође одбачена од Васељенске патријаршије чиме број непризнатих народа премашује број признатих.
Иначе и код Естонаца су православци у већини у односу на лутеране за 1 %.
podela pravoslavaca.png
Аватар
ДејанНационалистa
Војвода
Војвода
 
Порука: 1222
Приступио: феб 2014

Re: Кијев суспендовао процес придруживања ЕУ

Порука ДејанНационалистa 16.4.2017. 19:36

Шутко за све си у праву, осим:

Šutko ::Од тих 12 народа, чак 5 су они којима није дозвољена аутокефалност. То су: Украјнци, Белоруси, Молдавци, Македонци и Црногорци.


Генерално гледано мислим да аутокефалност коју неки народ има не игра никакву улогу. Немају је ни Абхази или Осети, па им није сметало да са Русима прангијају 2008. године Грузине. Украјина је веома специфична, тачније Украјинци - има их много међу гркокатолицима, баптистима, али и припадницима Московског патријархата. Црногорска православна црква је све, само не верска организација. Погледај како су настали 90-их година, као и јавне наступе распопа Мираша.


Šutko ::Затим имаш још 4 народа који су прешли на грегоријански календар. То су: Румуни, Грци, Бугари и хеленски Кипрани.


Они су прешли на Миланковићев, а не на грегоријански календар. Тренутно се поклапају, али се ради о два различита календара. При чему је Миланковићев прецизнији, ипак је човек био Србин :D


Šutko ::Уз то треба истаћи да је генерално значај религије свуд (осим можда у исламском свету) све мањи и мањи. Атеиста, агностика и оних којима је религија тек тамо нека форма је све више.


Тих којима је религија само форма је одувек било, и не само то - они су увек чинили апсолутну већину међу "верујућима". Колико процената православних у Србији може да наведе пет разлика између православља и римокатоличке јереси? У прилог томе - савременици раскола из 1054. године појма нису имали о чему се ради, нити су то видели као некакав озбиљан догађај коме би ваљало придавати пажњу. Зашто? Просто - и за њих је у 11. веку религија била само традиција наслеђена од предака и ништа више.
Аватар
M-91
Војвода
Војвода
 
Порука: 1422
Приступио: јул 2015

Re: Кијев суспендовао процес придруживања ЕУ

Порука M-91 20.11.2017. 19:05

Царска Русија имала огроман привредни раст пред „револуцију“


У години када Русија обележава стогодишњицу Октобарске револуције, која је означила почетак стварања совјетске државе у границама Руске империје, све гласније се поставља питање шта је бољшевичка револуција у економском смислу донела земљи?

Руски публицисти наводе да руско друштво не зна како да се постави према том догађају, да ли да на њега гледа као на националну трагедију, неизбежан догађај, корак напред или назад, пораз или победу. О томе расправљају и историчари, али се сви слажу око тога да је Октобарска револуција умногоме променила ток историје и да је имала велики утицај на Русију и цео свет.

Историја каже да је руска социјална револуција из 1917. била изазвана тешким положајем радника и сељака, а да је дошла после деценија убрзаног и свеобухватног економског прогреса земље.

Истиче се да је Руска империја од средине 19. и почетком 20. века бележила фантастичан економски раст — само се обим индустријске производње у земљи у том периоду увећао седам пута.

Русија је била аграрна земља, а реформе Петра Столипина, премијера у царској Русији, које су између осталог пружиле сељацима права приватне својине на земљу, омогућиле су земљи уочи Првог светског рата да заузме прво место у свету по темпу економског раста и пето по обиму економије.

Није случајно 1913. године руски песник, писац и публициста Александар Блок назвао Русију „новом Америком“. Касније су сви резултати Стаљинових петољетки упоређивани су са нивоом из 1913.

По основним економским показатељима (производњи угља, ливеног гвожђа и челика, обиму машиноградње, дужине железничких пруга) Русија је била пета у свету, иза САД, Немачке, Велике Британије и Француске, а испред Италије, Шпаније и Јапана.

Влада Руске империје у другој половини 19. и почетком 20. века активно је користила мере за стимулисање економије, развој производње и робних тржишта, као и заштиту домаћег произвођача.

Руски публицисти и историчари су писали да се 1913. отворила нова страница у историји авијације, у небо је узлетео први у свету авион са четири мотора „Иља Муромец“, а оружар Владимир Фјодоров је започео тестирање аутоматске пушке, која се појавила за време Првог светског рата.


„Русија је 1913. године била пета по величини привреда на свету, иза САД, Британије, Немачке и Француске. Њена индустрија се до почетка Првог светског рата развијала најбржим темпом у свету, ако говоримо о брзини, али је она ипак доста заостајала за наведеним западним земљама. Руска империја је расла на рачун јефтине радне снаге и производње не баш квалитетних производа тј. на начин како је то деведесетих година прошлог века чинила Кина. Ако, на пример, говоримо о развоју транспортне инфраструктуре, Русија је до 1917. била на другом месту по дужини пруга, после САД. У Русији су биле позитивне тенденције у економији, али су постојали озбиљни проблеми у социјалној афери. Пре свега, имам у виду питање права радника. Истина, 1912. године је уведено осигурање за раднике, а они су били осигурани у случају болести, повреде на раду и у случају отказа. До 1917. године већина радника је имало осигурање. Биле су позитивне тенденције и када је реч о платама, али се ипак не може рећи да је све било савршено. Масовни штрајкови су организовани веома често и питање је колико су власти биле у стању да реше социјалне проблеме. На крају, питање радника је одиграло ако не одлучујућу, онда веома важну улогу у догађајима 1917. године“, каже за Спутњик доктор историјских наука Фјодор Гајда, предавач на Московском државном универзитету.

Економска ситуација Русије се драстично погоршала 1917. На то су утицали и пораз у рату са Јапаном и грађанска револуција из 1905, и Први светски рат, и борба за политички утицај која није престала ни након Фебруарске револуције. Као резултат тога, социјална ситуација у земљи је постајала све тежа.

Први светски рат је довео до праве економске катастрофе. Више од 15 милиона Руса је било мобилисано, па је практично већи део производње одлазио на фронт, што је довело до несташице хране, горива и других ресурса.

До 1917. године укупна жетва жита у Русији смањена је за скоро трећину. Главни разлог је недостатак радне снаге. Милиони сељака су напуштали своја родна села и одлазили ​у рат, а тежак мушки посао је пао на жене, децу и старије.

Да би се надокнадио мањак радне снаге, Влада је ангажовала на стотине хиљада ратних заробљеника. Али то није било довољно.

Ситуација у Русији је постала много компликованија након Фебруарске револуције. Чак су 1917. године трошкови ратовања били већи него у периоду од 1914. до 1916. На њихово покривање је одлазило око половине националног дохотка.

Рат, милиони мртвих војника, озбиљни проблеми са снабдевањем хране, укључујући и хлеб, и несташице основних потрепштина у неким регионима, драстична поскупљења и политички хаос унутар земље водили су ка све већој кризи и расту незадовољства у народу.

Тешка социјално-економска ситуација је ишла наруку бољшевицима, који су били све популарнији међу радницима, сељацима и војницима. Делу народа се чинило да су бољшевици та снага која је у стању да из корена измени ситуацију.

Након пада династије Романов, уследио је период репресија, „црвеног терора“ и гулага, али је Совјетски Савез 20 година након Октобарске револуције постао и прва научна и друга економска сила света по обиму БДП-а, а у току Другог светског рата (упркос губитку преко 25 милиона грађана) и најјача војна сила.

„Постоје амерички научни радови који показују да би Русија, да није било револуције, постигла исти ниво индустријског развоја као Стаљинов Совјетски Савез, отприлике 1940. године. Али ово је само економска рачуница, која не узима у обзир политичке и друштвене аспекте. То јест, то би било могуће ако би царска власт успела да обезбеди стабилан развој и спречи оштри конфликт унутар руске елите, који је између осталог и довео до револуције 1917. године“, наводи Гајда.

Али, пошто се догодила револуција и резултирала грађанским ратом, који је економски докрајчио земљу, Стаљин је морао брзим и жестоким мерама да решава проблеме користећи сва могућа средства, сматра историчар.

„И решио их је прилично оштрим методама. Колективизација је била, на пример, неизбежна последица индустријализације, односно то је било исцрпљивање свих ресурса села за развој града. Међутим, да није било тих метода, земља би 1940. године једноставно престала да постоји“, каже Гајда.

Једно од питања које се често поставља у руској јавности јесте и како би Русија изгледала да није било револуције 1917. године.

„Да није било Октобарске револуције, Русија би се развијала постепено, без потреса, и не би имала толики број жртава. Осим тога, већина становништва би сачувала добар стандард. Међутим, совјетске власти су, после револуције, биле принуђене да мобилизују све ресурсе, што је становништво доживело као пљачку. У сваком случају, да смо избегли револуцију, вероватно бисмо имали развијенију средњу класу, као и мали бизнис, али и већи осећај за имовину“ закључио је Гајда.
Србија нема алтернативу!
Аватар
Српски родољуб
Војвода
Војвода
 
Порука: 2327
Приступио: јан 2008
Место: Београд

Re: Кијев суспендовао процес придруживања ЕУ

Порука Српски родољуб 14.12.2017. 19:07

Путин је мало претерао. Ништа му није требало да даје овакве изјаве. Управо су они уложили вето на британску резолуцију о Сребреници. Чак су све релевантне партије осудиле срамну пресуду коју је лажни суд изрекао генералу Ратку Младићу...

http://www.blic.rs/vesti/svet/godisnja- ... ci/h23zfee
Последњи пут изменио Српски родољуб дана 15.12.2017. 9:35, измењено укупно 1 пут.
„Ја не волим устанак са људима који ће ме напустити при првом неуспеху, ја волим револуцију са грађанима кадрим да поднесу сва искушења једне дуготрајне борбе каква ће, услед жестоких политичких услова, бити и наша - или ћемо водити говеда у касапницу.“ - Гоце Делчев
Аватар
SMUK
Војвода
Војвода
 
Порука: 4676
Приступио: сеп 2011
Место: Gradac Moravski

Re: Кијев суспендовао процес придруживања ЕУ

Порука SMUK 14.12.2017. 22:35

Српски родољуб ::Путин је мало претерао. Ништа му није требало да даје овакве изјаве. Управо су они уложили вето на британску резолуцију о Сребреницу. Чак су све релевантне партије осудиле срамну пресуду коју је лажни суд изрекао генералу Ратку Младићу...

http://www.blic.rs/vesti/svet/godisnja- ... ci/h23zfee


Očekujem od radikala da sad počnu da pljuju Putina kao što su pljuvali Sandu Rašković Ivić. :mrgreen:
Аватар
Šutko
Млади националиста
Млади националиста
 
Порука: 143
Приступио: феб 2015

Re: Кијев суспендовао процес придруживања ЕУ

Порука Šutko 15.12.2017. 23:29

То што је Путин говорио о масовном покољу у Сребрници је сасвим споредно у целој конференцији за штампу.
Ја верујем да би се кориговао да је дубље размислио, али му је то све излетело спонтано.
Неки се теше да је мислио на покоље Бошњака над Србима, али дефинитивно није то јер је обрнуто познато у целом свету, а он није појашњавао.

На тој конференцији је јако битно да је он хвалио Трампа и говорио о томе да неко прави вештачки сукоб измедју Русије и Америке, а да тог сукоба суштнски нема. Хвалио је Трампа неколико пута.
То наравно није џабе већ је то хвала Трампу што је прогутао руске базе у Сирији и проруског човека на челу Сирије.

То је дакле био главни догадјај у претходне пола године.
Да је неко други на чело САД тамо би се рат још водио, а Амери не би посустали док скину Асада.
Са Трампом то је прошло.

Остале само да се види шта ће Путин да понуди Трампу као контрауслугу. Њима је препуштена Сирија, али шта ће бити препуштено западу? То ћемо видети у наредном периоду.
Аватар
Српски родољуб
Војвода
Војвода
 
Порука: 2327
Приступио: јан 2008
Место: Београд

Re: Кијев суспендовао процес придруживања ЕУ

Порука Српски родољуб 15.12.2017. 23:49

Толико је других покоља било у свету. Где се сетио баш Сребренице? Било је код њих за време Руско-чеченског рата. Чеченски сепаратисти су починили стравичне злочине.

Теших се и ја да је можда мислио на муслиманске злочине над Србима у околини Сребренице... Међутим, видех оригинал текст....

"Потому что, если у них такой возможности не будет, та резня, и даже хуже, чем в Сребренице, будет осуществлена националистическими батальонами", – резюмировал он.
Как известно, резня в югославском городе Сребреница произошла в 1993 году, когда сербские войска взяли его штурмом и убили около 7 тысяч боснийских мусульман"


https://www.segodnya.ua/regions/donetsk ... 98633.html
„Ја не волим устанак са људима који ће ме напустити при првом неуспеху, ја волим револуцију са грађанима кадрим да поднесу сва искушења једне дуготрајне борбе каква ће, услед жестоких политичких услова, бити и наша - или ћемо водити говеда у касапницу.“ - Гоце Делчев
Аватар
ДејанНационалистa
Војвода
Војвода
 
Порука: 1222
Приступио: феб 2014

Re: Кијев суспендовао процес придруживања ЕУ

Порука ДејанНационалистa 16.12.2017. 20:32

Колико сам ја разумео (читав Путинов наступ пред новинарима нисам гледао) наводно је тај Украјинац у питању поменуо Сребреницу и дешавања у Донбасу, па је зато Путин рекао да би могло доћи и до горих ствари него у Сребреници.
Аватар
Српски родољуб
Војвода
Војвода
 
Порука: 2327
Приступио: јан 2008
Место: Београд

Re: Кијев суспендовао процес придруживања ЕУ

Порука Српски родољуб 16.12.2017. 20:40

„Ја не волим устанак са људима који ће ме напустити при првом неуспеху, ја волим револуцију са грађанима кадрим да поднесу сва искушења једне дуготрајне борбе каква ће, услед жестоких политичких услова, бити и наша - или ћемо водити говеда у касапницу.“ - Гоце Делчев
Аватар
ДејанНационалистa
Војвода
Војвода
 
Порука: 1222
Приступио: феб 2014

Re: Кијев суспендовао процес придруживања ЕУ

Порука ДејанНационалистa 16.12.2017. 20:57

Српски родољуб ::http://www.blic.rs/1fhb5qx


Шта кажу за Додика, врло елоквентан тип :D
ПретходнаСледећа

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 1 гост