Србски ратник 13.4.2017. 14:27
Тито није био србски државник. Ако би смо прихватили да је Тито био србски државник само зато што је владао над Србима, онда би смо морали и турског султана да уврстамо у ,,србске државнике", јер је ин он владао над Србима.
Дакле, Тита није био србски државник.
Тита је био југословенски државник. А Југославије више нема. Зато Тита и не треба да стоји овде.
Што се ове анкете тиче, највећи србски државник од понуђених је дефинитивно наш Краљ Петар Први Карађорђевић. То је био прави вођа, родољуб и Краљ. Ови сви остали су слаби државници, а неки и нису били државници. Прокоментарисао бих овде и остале, ако није проблем.
Пашић- мудар човек дефинитивно, али није најбољи државник. Знао је и он да се бави марифетлуцима разним. А и син му се много баханалио, користећи положај свога оца. Пашић је са сином имао исти проблем ко Слоба са Марком.
Александар Карађорђеви - створио Југославију и тиме нас заебо за много година. Упропастио и себе, и свој народ, није послушао оца и мудре србске ђенерале (Мишића, рецимо). На крају је и он сам био убијен од стране ,,браће" Хрвата.
Стојадиновић - јесте био преварант и лопов, али имао је велику шансу да нас извуче из вихора рата. Да је успео у томе, мислим да би ми прошли ко Бугари, без пуно жртава, а ипак би били на страни победника. Што је најважније, можда би избегли усташки геноцид и велика страдања. Али, то су све само претпоставке.
Недић није био државник ипак, већ председник марионетске владе. Има заслуге за спашавање доста србских живота, али опет није државник, по мени.
Дража такође није био државник, већ вођа покрета отпора, први антифашистички устаник у Европи, трагична личност, србски родољуб који је био жртва игре великих сила, као и његов народ.
Ранковић је био Југословен, он је хтео да одбрани Југославију јер је видео да Титова политика води ка њеном уништењу. Нисам баш сигуран да је код Ранковића икад постојала нека србска национална свест.
Слоба је био погрешан човек у погрешном времену. Био је слаб у односу на жену и сина, превише је у неким стварима калкулисао. Не кажем да је био лош, само кажем да није умео да се снађе у једном тешком тренутку за србски народ. Поштујем га због борбе против НАТО-агресије, због супростављања отимачини Косова и због држања у Хагу, али не сматрам да је био наш највећи државник.
"Ђе је сјеме клицу заметнуло, онде нека и плодом почине."