Због тога је он отац србске нације и највећи Србин свих времена.
Зашто тешко? Наравно да је он отац србске нације. То је историјска чињеница, а то сам ти већ објашњавао на оној теми о Шешељу. Србска нација формирана је много пре 19. века. Срби су били нација пре 19. века, јер су имали све елементе које једна нација треба да има.
Није тачно. Нација се окупља увек око једне идеје, државе или вође. Свети Сава је отац србске нације јер он творац идеје око које се србски народ касније окупљао вековима и на чијим темељима је заснована србска нација. Сава је творац аутокефалне србске Цркве која је, са крахом србске немањићке државе, постала једина пан-србска институција и у њој и око ње, а самим тим око личности Савине, се окупио србски народ.
Као што Израелци кажу ,,наш отац Аврм", ,,ми смо од свога оца Аврама", итд. Аврам је отац израелске нације, као што је Сава отац србске нације.
SMUK :: Ако ти сматраш припадност православној цркви за припадност српској нацији онда ти везе немаш о нацији. Нација се не окупља око вође већ око заједничког културног модела.
SMUK :: Па зато што Авраам и јесте ОТАЦ израелске нације јер он први и од његових потомака је настала израелска нација. А Срби су постојали и пре Светог Саве. Дакле то није исто.
SMUK :: Иначе ја сматрам да је догађај који је преломан да Срби постану нација био Косовски Бој преко кога се цео српски народ хегемонизује већ 600 година. Дакле Косовски Завет је кључна референца српске нације.
Србски ратник :: Он те успешно провоцира.
Е зато је Аврам отац израелске нације, а не зато што они генетски потичу од њега.
Иначе, кад смо већ код тога, како коментаришеш ово:
https://cont.ws/post/195009
Да, Косовски Завет. Али, управо је Косовски Завет та религијска идеја која извире из Савине религијска идеје, тј. надовезује се на њу. Оне су нераскидиво повезане у једну целину. У ствари, Косовски Завет је крвљу потврђен Савин Завет, јер се на Косову пољу бранила србска држава и Црква, чије је темеље ударио управо Сава.
SMUK :: Генетски потичу од њега јер од његових потомака је настало израелски народ. Зато је се он назива Отац тог народа.
SMUK :: То нема везе са Савом већ је то један догађај у иторији српског народа у коме се он борио за слободу. Сава није ударио темеље ни цркви ни држави већ су оне постојале и пре њега. Дакле Срби су народ и једна величина већа од неких Немањића. Срби нису изданак Немањића већ обратно!
Србски ратник ::Па шта онда наседаш
Србски ратник :: Зашто га не игноришеш
Србски ратник :: и скачеш ко опарен.
Србски ратник :: зашто га ти стално нападаш
Србски ратник :: само спамујете и уопропаштавате тему
Republikanac :: Нацисте је опасно игнорисати, учио си историју па знаш то и сам...
Republikanac :: Ха, ха, баш се види из мојих постова колико сам „опарен“. Треба ипак неко мало јачи од глупог скинса да ме „опари“...
Republikanac :: Скинси упропаштавају форум па се нико не буни због тога...
Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 2 гостију