srpskinacionalisti.com

Питања за теолошке експерте

Форумска правила
  • Овај форум је за дискусије о Православљу; одлазак у цркву, исповест, значење Литургије, свети Оци и њихова учења, славски обичаји итд.
  • Овај форум је за размену мишљења о екуменизму, приоритетима Цркве, улози Цркве у друштву итд.
  • Овај форум НИЈЕ за обелодањивање појединачних преступа црквених лица, нити за опште пљување по Цркви.
  • Учесници су обавезни да се пристојно изражавају и културно односе према другима. Сваки преступ, независно од теме, биће санкционисан.

Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
Republikanac
Војвода
Војвода
 
Порука: 2873
Приступио: феб 2014

Re: Питања за теолошке експерте

Порука Republikanac 27.4.2016. 2:05

ДејанНационалистa ::Ко је тај "Јеша"?


Јефтај. Погледај „Књигу о Судијама“ 11:12:31, 11:12:35 и 11:12:39.

У реду Србски ратниче. Схватам твоју поенту. Када Бог говори Израелцима да убијају и кољу „гамад до последњег“ (што би рекао Смук) то у ствари не говори он него писац тих редова измишља глупости. Када се обраћа пророцима онда је то он. Не могу рећи да сам баш задовољан с објашњењем али барем си покушао и ценим твој труд.
Жилко, смрдиш.
Аватар
SMUK
Војвода
Војвода
 
Порука: 4676
Приступио: сеп 2011
Место: Gradac Moravski

Re: Питања за теолошке експерте

Порука SMUK 27.4.2016. 15:06

Када Бог говори Израелцима да убијају и кољу „гамад до последњег“ (што би рекао Смук) то у ствари не говори он него писац тих редова измишља глупости


Господ изричито заповеда да се истребе пагански народи до последњег у Ханану и то ЈАСНО пише у Библији која је цела од Бога дана, е сад што се то не свиђа Српском Ратнику и његовој верској заједници говори о њима и њиховим заблудама у погледу игнорисања Божијих речи.
Republikanac
Војвода
Војвода
 
Порука: 2873
Приступио: феб 2014

Re: Питања за теолошке експерте

Порука Republikanac 27.4.2016. 19:18

Ајд' знам да сам досадан али имам још једно питање, ово је лакше: зашто хришћани једу свињско месо када то Бог у Старом завету изричито забрањује? Ја прочитах комплет Нови завет и нигде не видех да је Исус поништио Божије законе из Старог завета. Јесте, има оно кад Исус каже да је „важније шта излази из уста него шта улази у њих“ али има и она где каже да он „није дошао да поништи законе него да их испуни“.

Ајде одговорите ми још на ово па нећу више да досађујем. Објашњења да је Нови завет поништио законе из Старог завета ми никад баш нису била најјаснија јер ја то нигде нисам нашао...
Последњи пут изменио Republikanac дана 27.4.2016. 19:36, измењено укупно 1 пут.
Жилко, смрдиш.
Аватар
игорсима
Војвода
Војвода
 
Порука: 3856
Приступио: апр 2006

Re: Питања за теолошке експерте

Порука игорсима 27.4.2016. 19:22

Republikanac ::Ајд' знам да сам досадан али имам још једно питање, ово је лакше: зашто хришћани једу свињско месо када то Бог у Старом завету изричито забрањује? Ја прочитах комплет Нови завет и нигде не видех да је Исус поништио Божије законе из Старог завета? Јесте, има оно кад Исус каже да је „важније шта излази из уста него шта улази у њих“ али има и она где каже да он „није дошао да поништи законе него да их испуни“.

Ајде одговорите ми још на ово па нећу више да досађујем. Објашњења да је Нови завет поништио законе из Старог завета ми никад баш нису била најјаснија јер ја то нигде нисам нашао...


То тек не знам... претпостављам да је исто као и за обрезивање. Кад су кренули да шире хришћанство ван граница Јудеје и Израела, суочили су се са различитим обичајима, језицима... на крају су рекли - сваком своје...
Аватар
ДејанНационалистa
Војвода
Војвода
 
Порука: 1222
Приступио: феб 2014

Re: Питања за теолошке експерте

Порука ДејанНационалистa 27.4.2016. 21:45

Republikanac ::Јефтај. Погледај „Књигу о Судијама“ 11:12:31, 11:12:35 и 11:12:39.


Прочитао сам, и немам шта да ти додам осим онога што сам већ написао - сам Бог није био задовољан Израиљем у Старом завету, зато им је слао пророке. Ту имамо и рат, поразе и прогонство Јевреја. Зашто? Управо као вид казне за недела и одступање од Господа. Стари и Нови завет су различити, на симболички начин приказују преображај самог човека.

SMUK ::Господ изричито заповеда да се истребе пагански народи до последњег у Ханану и то ЈАСНО пише у Библији која је цела од Бога дана, е сад што се то не свиђа Српском Ратнику и његовој верској заједници говори о њима и њиховим заблудама у погледу игнорисања Божијих речи.


Глупости. Ти све базираш на Апокалипси (а то је изузетно лоше и опасно), превише анализираш и превише тумачиш. То му дође као идеална спона између тебе и фарисеја. Нажалост...

Republikanac ::Ајд' знам да сам досадан али имам још једно питање, ово је лакше: зашто хришћани једу свињско месо када то Бог у Старом завету изричито забрањује? Ја прочитах комплет Нови завет и нигде не видех да је Исус поништио Божије законе из Старог завета. Јесте, има оно кад Исус каже да је „важније шта излази из уста него шта улази у њих“ али има и она где каже да он „није дошао да поништи законе него да их испуни“.

Ајде одговорите ми још на ово па нећу више да досађујем. Објашњења да је Нови завет поништио законе из Старог завета ми никад баш нису била најјаснија јер ја то нигде нисам нашао...


Ниси досадан, није проблем да поставиш било које питање. Гледај, улога свега онога што је дато у Старом завету је само припрема за долазак Господа Исуса Христа. А знаш како је Свети Николај Велимировић рекао? "Када сунце изађе и светиљке се гасе". Ни сам пост (чији је крај близу) није сам по себи циљ, он је средство да се дође до циља. Као што није сврха у томе да ти прочиташ Нови завет, поента је у разумевању и примењивању онога што си прочитао. Они који вечито мере туђа дела су лицемери, попут фарисеја који ухватише, осудише и распеше Господа Исуса Христа. Таквих има и данас, њима су речи важније од дела. На крају крајева, прочитај Дела апостолска, па ћеш видети да ништа хришћани не крше самовољно.

"Ја бејах у граду Јопи на молитви, и видех у надахнућу виђење. Некакав сасуд силажаше као велико платно са четири краја и спушташе се са неба, и дође до мене. Загледавши у њега пажљиво размотрих и видех четвороножне животиње земаљске и звериње и гмизавце и птице небеске. И чух глас који ми говори: 'Устани, Петре, закољи и једи.' А ја рекох: 'Нипошто, Господе, јер ништа погано или нечисто никада не уђе у моја уста.' И одговори ми глас са неба по други пут: 'Шта је Бог очистио ти не погани.' А ово би трипут, и узе се све опет на небо." (ДАп. 11, 5-10)

"И неки сишавши из Јудеје учаху браћу: 'Ако се не обрежете по обичају Мојсијеву не можете се спасти.' А кад настаде расправа, и не мало препирање Павла и Варнаве са њима, одредише да Павле и Варнава и други неки иду горе у Јерусалим апостолима и презвитерима за ово питање." (ДАп. 15, 1-2)

"Онда устадоше неки од јереси фарисејске који су поверовали, говорећи да их ваља обрезати и заповедити да држе закон Мојсијев. А апостоли и презвитери сабраше се да размотре ово мишљење. А после многог разматрања устаде Петар и рече им: 'Људи браћо, ви знате да Бог од првих дана изабра међу нама да из мојих уста чују незнабошци реч јеванђеља и да верују. И Бог, који познаје срца, посведочи им давши им Духа Светога као и нама, и не постави никакве разлике између нас и њих, вером очистивши срца њихова. Сада, дакле, зашто кушате Бога, и хоћете да наметнете ученицима јарам на врат, који ни оци наши ни ми не могосмо носити? Него верујмо да ћемо се спасти благодаћу Господа Исуса Христа као и они.' Онда заћута све мноштво, и слушаху Варнаву и Павла који казиваху колике знаке и чудеса учини Бог међу незнабошцима преко њих. А кад они заћуташе, одговори Јаков говорећи: 'Људи браћо, чујте ме! Симон објасни како се најпре Бог побрину да од незнабожаца узме народ за Име своје. И са овим се саглашавају речи Пророка као што је написано: 'Потом ћу се вратити, и сазиидаћу дом Давидов, који је пао, и његове развалине поправићу, и подигнућу га, да потраже остали људи Господа и сви народи на које је призвано име моје', говори Господ који твори све ово. Богу су позната од постања света сва дела његова. Зато ја сматрам да се не праве тешкоће онима од незнабожаца који се обраћају Богу, него да им се напише да се чувају од нечистота идолских и од блуда и од удаљвенога и од крви, (и оно што њима није мило другима да не чине). Јер Мојсије има од давних времена у свим градовима оне који га проповедају, пошто се у синагогама чита сваке суботе."
Republikanac
Војвода
Војвода
 
Порука: 2873
Приступио: феб 2014

Re: Питања за теолошке експерте

Порука Republikanac 28.4.2016. 5:31

Хвала Дејане на исцрпном одговору.

Оно што мене збуњује је следеће. Јеванђеље по Матеју 4:5:17 описује Исуса како каже: „Не мислите да сам ја дошао да покварим Закон или пророке: нисам дошао да покварим него да испуним“.

Потом наставља: „Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмањега словца нити једне титле из закона, док се све не изврши“.

Па иде даље: „А ко поквари једну од овијех најмањијех заповијести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небескоме; а ко изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небескоме“.

Дакле, по овом закон и заповијести се не смеју мењати ни за јоту а ко их промени нахебаће. А то ваљда укључује и кркање свињетине.

Али онда у Јеванђељу по Марку 7:8:18 Исус каже: „ Зар сте и ви тако неразумни? Не разумијете ли да шта год у човјека споља улази не може га опоганити?“. И додаје: „Јер му не улази у срце него у трбух; и излази напоље чистећи сва јела“.

Дакле, имамо ту сад малу контрадикцију: с једне стране Закон и заповиједи се не смеју мењати и „кварити“ а с друге „није битно шта у човека споља улази“. Како сад па то објаснити?
Жилко, смрдиш.
Аватар
ДејанНационалистa
Војвода
Војвода
 
Порука: 1222
Приступио: феб 2014

Re: Питања за теолошке експерте

Порука ДејанНационалистa 28.4.2016. 8:17

Republikanac ::Хвала Дејане на исцрпном одговору.

Оно што мене збуњује је следеће. Јеванђеље по Матеју 4:5:17 описује Исуса како каже: „Не мислите да сам ја дошао да покварим Закон или пророке: нисам дошао да покварим него да испуним“.

Потом наставља: „Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмањега словца нити једне титле из закона, док се све не изврши“.

Па иде даље: „А ко поквари једну од овијех најмањијех заповијести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небескоме; а ко изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небескоме“.

Дакле, по овом закон и заповијести се не смеју мењати ни за јоту а ко их промени нахебаће. А то ваљда укључује и кркање свињетине.

Али онда у Јеванђељу по Марку 7:8:18 Исус каже: „ Зар сте и ви тако неразумни? Не разумијете ли да шта год у човјека споља улази не може га опоганити?“. И додаје: „Јер му не улази у срце него у трбух; и излази напоље чистећи сва јела“.

Дакле, имамо ту сад малу контрадикцију: с једне стране Закон и заповиједи се не смеју мењати и „кварити“ а с друге „није битно шта у човека споља улази“. Како сад па то објаснити?


Нема на чему Републиканац.
Мораш имати ширу слику. Дакле, Јевреји су изабрани народ. Много греше, жртвују своју децу, жене се странкињама, одступају од вере тако што служе политеистичким идолима,... Господ им шаље пророке, на крају и сопственог Сина. То ти је одлично приказано у Параболи о виноградарима (Мт- 21, 33-46). Е сада, доласком Исуса Христа не прекида се тај континуитет, већ се наставља и испуњава оно што су пророци о Њему говорили. Исус мења форму, али не и суштину. Циљ остаје спасење и вечни живот, с тим да се акценат ставља на примену његове науке. Узалуд је ако ти (не мислим буквално на тебе) 24/7 седиш над Библијом, анализираш је, а када треба да примениш оно што је у њој написано... Имаш онај део из Дела апостолских који сам ти већ послао, имаш и то што Исус Христос говори. У Њему су се испунила пророчанства, у Њему су настављени Закони. Само приближени обичном човеку који жели спасење, јер као да је битно хоћеш ли јести свињетину или не? Битно је каквим ћеш се мислима и делима водити у овоземаљском животу. Кажем ти ја, Свето писмо симболички приказује преображај сваког човека који покушава да устане из греха.
Аватар
игорсима
Војвода
Војвода
 
Порука: 3856
Приступио: апр 2006

Re: Питања за теолошке експерте

Порука игорсима 28.4.2016. 9:32

Republikanac ::Хвала Дејане на исцрпном одговору.

Оно што мене збуњује је следеће. Јеванђеље по Матеју 4:5:17 описује Исуса како каже: „Не мислите да сам ја дошао да покварим Закон или пророке: нисам дошао да покварим него да испуним“.

Потом наставља: „Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмањега словца нити једне титле из закона, док се све не изврши“.

Па иде даље: „А ко поквари једну од овијех најмањијех заповијести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небескоме; а ко изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небескоме“.

Дакле, по овом закон и заповијести се не смеју мењати ни за јоту а ко их промени нахебаће. А то ваљда укључује и кркање свињетине.

Али онда у Јеванђељу по Марку 7:8:18 Исус каже: „ Зар сте и ви тако неразумни? Не разумијете ли да шта год у човјека споља улази не може га опоганити?“. И додаје: „Јер му не улази у срце него у трбух; и излази напоље чистећи сва јела“.

Дакле, имамо ту сад малу контрадикцију: с једне стране Закон и заповиједи се не смеју мењати и „кварити“ а с друге „није битно шта у човека споља улази“. Како сад па то објаснити?Живот ти је пун контрадикција 8)
Ко покуша да их елиминише или почне да прича како ветар дува или постане фанатик. Контрадикције су део мисаоног процеса.

Суштина је у томе да постоји вера и постоји народ. За Јевреје је то било једно те исто, њихова вера је била јединствена и они нису могли да разумеју како ти можеш да верујеш у "њиховог" Бога а да не прихватиш "њихова" правила.
Али, правила једног народа и правила Божија нису исто. И то је оно што Јевреји ни данас не могу да схвате и због чега презиру хришћане.

Али, први апостоли, који су кренули да шире Христову веру свим народима, по Христовој жељи, они су се нашли пред недоумицом - ти други народи имали су другачије језике, обичаје, правила,... и апостоли су се запитали "да ли ми то све ове народе треба да преведемо да буду Јевреји, да поштују сва јеврејска правила, да говоре јеврејски језик", и онда су се запитали "шта значи бити Јевреј, по чему је он само припадник неког народа а по чему је следбеник истинитог Бога, има ли ту разлике"... а пошто су сви апостоли били Јевреји то је за њих било прилично мучно и непријатно одлучивање, да не говоримо о томе како су то прихватили и како су реаговали остали Јевреји који су то са стране гледали...
Аватар
Србски ратник
Војвода
Војвода
 
Порука: 1644
Приступио: авг 2015
Место: ђе не рађа мајка издајице

Re: Питања за теолошке експерте

Порука Србски ратник 28.4.2016. 10:11

Обрезивање је у Старом Завету био знак везе са Богом и знак припадности изабраном Божијем народу. Зато се свако јеврејско дете 9 дан по рођењу обрезивало. Е сад, пошто је Стари Израиљ праслика Новог Израиља- Цркве Божије Православне, обрезивање је замењено крштењем. Крштење је данас знак припадности Цркви Божијој- Новом Израиљу као што је обрезивање у Старом Завету био знак припадности изабраном народу-Старом Израиљу. Тако да је обрезивање замењено крштењем.

Што се тиче једења свињетине: јесте, тачно је да је Господ Исус Христос рекао да Он није дошао да укида Закон и пророке, али то се односи пре свега на духовне и моралне законе Старог Завета, а не буквално на све из Старог Завета. Тако да једење свињетине није забрањено, јер то пре свега ствар обичаја јеврејског народа, а вера која се обраћа свим народима и расама на планети није ту да обичаје једног народа намеће свим другим народима. Хришћанство није другим народима наметало ни хебрејски језик, ни обичаје, ни културу. И ту се оно опет разликује од Ислама, који је наметао свима арапски језик, културу, обичаје, итд. Хришћанство је прихватило друге народе и дало им је оно најважније: веру у Истинитог Бога и Спасоносну Христову Науку. Хришћанство није уништило древне обичаје тих народа, већ их је прихватило, дајући им хришћански смисао и суштину. И то није супротно Божијем Закону и вери. Јер, као што рече игорсима, народ је једно, а Истинита Вера нешто сасвим друго. Тако да обичаји нису оно што је кључно за наше спасење- кључна је наша вера (наравно, она мора да буде исправна и чиста у складу са Светим Писмом и Светим Предањем, канонима и поукама Светих Отаца) и наше понашање у складу са њом.

Ето, надам се да сам Републиканцу објаснио и ово питање које му није јасно.
"Ђе је сјеме клицу заметнуло, онде нека и плодом почине."
Аватар
SMUK
Војвода
Војвода
 
Порука: 4676
Приступио: сеп 2011
Место: Gradac Moravski

Re: Питања за теолошке експерте

Порука SMUK 28.4.2016. 15:08

ово је лакше: зашто хришћани једу свињско месо када то Бог у Старом завету изричито забрањује?


Ja ne jedem, ne znam za druge.. :D

Глупости. Ти све базираш на Апокалипси (а то је изузетно лоше и опасно), превише анализираш и превише тумачиш.


Koje gluposti? Ne znam kakve apokalipsa ima veze, Bog u SZ zapoveda sveti rat protiv nevernika i izraelska vojska ga sprovodi kako je On i predvideo, a to je uništenje do poslednjeg. A sad što se to vama liberalnim hrišćanima ne sviđa, šta da vam radim.. :roll:
Аватар
ДејанНационалистa
Војвода
Војвода
 
Порука: 1222
Приступио: феб 2014

Re: Питања за теолошке експерте

Порука ДејанНационалистa 28.4.2016. 20:40

SMUK ::Koje gluposti? Ne znam kakve apokalipsa ima veze, Bog u SZ zapoveda sveti rat protiv nevernika i izraelska vojska ga sprovodi kako je On i predvideo, a to je uništenje do poslednjeg. A sad što se to vama liberalnim hrišćanima ne sviđa, šta da vam radim.. :roll:


То проповедају јевреји, и ти си по учењу ближи њима него ли хришћанима.
Аватар
SMUK
Војвода
Војвода
 
Порука: 4676
Приступио: сеп 2011
Место: Gradac Moravski

Re: Питања за теолошке експерте

Порука SMUK 29.4.2016. 4:38

То проповедају јевреји, и ти си по учењу ближи њима него ли хришћанима.


Gledaš li ti šta se piše ovde ili samo lupetaš napamet? Govorimo o događaju u kojem Bog zapoveda uništenje paganskih naroda i tu nema nikakve propovedi, Božija Vojska je obavila tu zapovest i kraj! Bog je sve to blagoslovio. A što se tvog učenja tiče ono je čisto pagansko da je smešno da se uopšte deklarišeš kao hrišćanin.
Аватар
ДејанНационалистa
Војвода
Војвода
 
Порука: 1222
Приступио: феб 2014

Re: Питања за теолошке експерте

Порука ДејанНационалистa 29.4.2016. 15:52

SMUK ::Gledaš li ti šta se piše ovde ili samo lupetaš napamet? Govorimo o događaju u kojem Bog zapoveda uništenje paganskih naroda i tu nema nikakve propovedi, Božija Vojska je obavila tu zapovest i kraj! Bog je sve to blagoslovio. A što se tvog učenja tiče ono je čisto pagansko da je smešno da se uopšte deklarišeš kao hrišćanin.


Ћути само и прослављај Јом Кипур са својом браћом по вери.
Аватар
SMUK
Војвода
Војвода
 
Порука: 4676
Приступио: сеп 2011
Место: Gradac Moravski

Re: Питања за теолошке експерте

Порука SMUK 29.4.2016. 21:46

Ћути само и прослављај Јом Кипур са својом браћом по вери.


Јом Кипур (Дан очишћења) је Божији празник и он пада на јесен, такође он се не прославља већ се тај дан пости.
Аватар
ДејанНационалистa
Војвода
Војвода
 
Порука: 1222
Приступио: феб 2014

Re: Питања за теолошке експерте

Порука ДејанНационалистa 29.4.2016. 21:57

SMUK ::Јом Кипур (Дан очишћења) је Божији празник и он пада на јесен, такође он се не прославља већ се тај дан пости.


Није, то је празник јевреја Старога завета који су од Бога отпали и Сина Његовог на данашњи дан распели.
ПретходнаСледећа

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 1 гост