srpskinacionalisti.com

Чавезов наследник Мадуро победио у Венецуели

Форумска правила
Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
Republikanac
Војвода
Војвода
 
Порука: 2873
Приступио: феб 2014

Re: Чавезов наследник Мадуро победио у Венецуели

Порука Republikanac 18.2.2016. 6:02

Па баш зато што има нафту Венецуела би требала да за све земље Латинске Америке будe појам а не да се сада Венецуеланци диве једној вукојебини као што је Никарагва и чуде како тамо (и то још под сандинистима) нема несташица...

Американци? Па нису им Американци узели нафту, нафта је у рукама државе од 1975-е. ПДВСА је, пре него што је лоповска банда дошла на власт, била друга нафтна компанија света.

И колико ја знам нису их Американци саветовали да безвезе спискају све паре и да трећину покраду, сами су то урадили. Могли су фино да уложе у инфраструктуру и производни сектор и данас би били на коњу.

Американци немају везе са венецуеланском хаваријом. Нити су их дирали, нити економски блокирали нити бомбардовали. Чак шта више, купујући венецуеланску нафту свих ових година и плаћајући у готовини још су садашњем режиму и помогли да се одржи на власти.

Лоренсо Мендоса? Па његова фирма „Полар“ још једино нешто и ради у Венецуели. Да нема њега Венецуеланци би давних дана поцркали од глади. Ко би их то хранио? Држава? Па ето држава контролише 52 посто прехрамбене индустрије и не производи ништа. И онда им Мендоса крив. А човек фино каже да он не може да покрије 100 посто тржишта нити је икад могао. Чак је понудио држави и дил: да му дају концеције на сва та силна државна предузећа која ће он онда да подигне и стави у погон. Одхебали су га наравно али питање производње у својим компанијама нису решили...

Иначе, Мендоса је изузетно популаран јер Венецуеланци знају да још увек нешто једу захваљујући њему а не режиму. Око 90 посто становништва је против национализације „Полара“ због чега се Мадуро и његови криминалци и не одлучују на тај корак. А волели би, „Полар“ је гигант, имало би се тамо шта украсти...

Циснерос више није никакав играч, углавном је у Венецуели продао све што је имао и свој капитал изнео из земље.

Бесплатно школовање постоји у Венецуели још од педесетих година прошлог века, оно није тековина псеудо-револуције. А што се тиче квалитета данашњег школовања ту нисам експерт али претпостављам да режим форсира медиокритете као уосталом и у свим другим сегментима друштва. И једна занимљивост: сви венецуелански државни функционери и „велики социјалисти и револуционари“ школују децу у приватним школама, многи и у иностранству (углавном у мрској Америци).

Регулисане цене производе несташице? Па наравно, нико није луд да послује са губицима. У Венецуели је годишња инфлација око 300 посто а имаш цене које држава не мења и по неколико година. Па ни ти и поред свог „левичарског алтруизма“ не би пословао са губицима и тако отпловио у банкрот (што се и догодило хиљадама компанија. Но ко зна, можда су хе, хе и ту Јенкији криви).

У Венецуели је иначе главни проблем што се не производи ништа а пара за увоз више нема. Производни апарат је уништен што национализацијом и експропријацијом што наметањем тих нереалних регулисаних цена и терања приватника у банкрот. Бај д веј: венецуелански приватници нису ништа другачији од боливијских, никарагванских или еквадорских. Воле да зараде и воле добар живот и све те режимске теорије како они сами свесно схебавају своје фирме само зато да би наудили влади су најобичније глупости у које само наивни левичари (који иначе појма о економији немају) могу да верују.

Државни капитализам? У Венецуели тога нема. Државни капитализам је систем који имамо у Кини, Норвешкој и Сингапуру (а некад и у Француској). Ово у Венецуели само је мешавина популизма, бандитизма и огромне дозе неспособности и ништа више од тога.

И за крај: Мадуро је пре пар сати девалвирао националну валуту за скоро 40 посто и повећао цену бензина за – 6,000! Повећао је и плате за 50 што у једној земљи за коју се ове године предвиђа инфлација од 700 посто и није нешто Бог зна шта нарочито...
Жилко, смрдиш.
Republikanac
Војвода
Војвода
 
Порука: 2873
Приступио: феб 2014

Re: Чавезов наследник Мадуро победио у Венецуели

Порука Republikanac 22.2.2016. 5:53

Социјалиста и левичар Ево Моралес о Венецуели:

„Када не можеш да гарантујеш исхрану становништва већину људи не занимају идеолошка питања“.

Па додаје: „Лула Да Силва је говорио Чавезу да мора више да инвестира. Да би сачувао идеологију мораш да гарантујеш исхрану становништва. Не сме да фали ни електрична енергија, вода, основне услуге...“.

Слажем се са Моралесом (који бај д веј свој систем у Боливији не назива социјализмом већ „амазонским капитализмом“ што је по теоретичарима његове странке капиталистички систем са јаком улогом државе у економији из кога наводно једнога лепог дана треба да се роди социјализам). У пар речи објаснио је узроке пропасти не само венецуеланске „револуције“ већ и кубанске...
Жилко, смрдиш.
Аватар
Sekretar
Војвода
Војвода
 
Порука: 1080
Приступио: јан 2015

Re: Чавезов наследник Мадуро победио у Венецуели

Порука Sekretar 22.2.2016. 10:42

Моралес је управо изгубио на референдуму.

Преко 60% грађана је одбило промену устава која би му омогућила да се кандидује и четврти пут.

http://www.rbc.ru/politics/22/02/2016/5 ... ?from=main
Аватар
Контраш
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 622
Приступио: мар 2014

Re: Чавезов наследник Мадуро победио у Венецуели

Порука Контраш 22.2.2016. 14:51

Republikanac ::Регулисане цене производе несташице? Па наравно, нико није луд да послује са губицима.


Тако је, јер си пословао са добицима док си плаћао радника 5 центи. Сад кад треба да платиш реалну цену рада онда послујеш са "губицима". Онда продајеш производе испод тезге, на црно, не плаћаш порез и уништаваш државу. Због свог профита!

За то се у нормалним државама стреља на лицу места. А ти то оправдаваш.

Наравно хране је у време пре Чавеза и Мадура било у изобиљу :roll: , кад је све функционисало по тржишно-експлоататорским принципима, штета што нико није могао да је купи и што је сиротиња умирала од глади...

Но због пада цене нафте, као главног извора прихода, држава није у стању да финансира установљени стандард на који се становништво навикло, субвенције и социјалу. Није пад цена нафте погодио само Венецуелу.
"Если кто погубит Россию, то это будут не коммунисты, не анархисты, а проклятые либералы"
Фёдор Михайлович Достоевский.
Republikanac
Војвода
Војвода
 
Порука: 2873
Приступио: феб 2014

Re: Чавезов наследник Мадуро победио у Венецуели

Порука Republikanac 22.2.2016. 15:56

Контраш ::Тако је, јер си пословао са добицима док си плаћао радника 5 центи.


Нема то везе са платама. Једноставно не може тебе производња нечега да кошта 1,000 а онда дође неки режимлија и каже ти “Е, ово мораш да продајеш за 20“. Нико није луд да тако послује. Не може инфлација да буде 300 посто годишње а да тебе влада тера да продајеш по ценама из 2011 или 2012. Нема економије која би то издржала. А што се плата тиче оне су никад ниже...

Контраш ::За то се у нормалним државама стреља на лицу места.


У нормалним државама нико те не тера да послујеш на своју штету а већину цена одређује тржиште (чуо си вероватно за закон понуде и потражње).

Контраш ::Наравно хране је у време пре Чавеза и Мадура било у изобиљу


Да, било је.

Контраш :: штета што нико није могао да је купи


Глупости.

Контраш :: и што је сиротиња умирала од глади...


Сиротиња у Венецуели никада није умирала од глади. Барем до сада...

Контраш :: држава није у стању да финансира установљени стандард на који се становништво навикло, субвенције и социјалу.


Субвенција и социјале је било и пре Чавеза. Он јесте мултиплицирао и једно и друго али је успут уништио економију. Па није џабе 2 милиона људи емигрирало из Венецуеле...

Контраш :: Није пад цена нафте погодио само Венецуелу.


Није. Али једино у Венецуели имаш хуманитарну катастрофу. А кад смо већ код нафте...Деведесетих је цена нафте била изузетно ниска па нико у Венецуели није чекао пола дана у реду да купи кило брашна. Проблем је у погрешном систему а не у цени нафте.

Иначе, Ево ти је све објаснио. Глупи Чавез није хтео да слуша њега и Лулу који су му саветовали да промени модел. Народ сада трпи последице једне неспособне и корумпиране власти која је веровала да може без последица да покраде земљу и уништи производни апарат јер ће „барил нафте увек бити 100 долара“. Касније су дошли до сазнања да им ни тих 100 долара као ни задужење земље од 200 милијарди није довољно (кад је Мадуро дошао на власт цена нафте је још увек била астрономска а Венецуелу је већ дрмала жестока криза). Будале, шта друго рећи...

ПС. Ако је већ приватни капитал "безобразан" јер неће да послује с губицима и тако добровољно банкротира (иако је чињеница да су многи банкротирали) зашто "паметна" и "свезнајућа" Влада не покрене оних 1,500 национализованих компанија (само 300 из прехрамбене индустрије) и тако спаси земљу...
Жилко, смрдиш.
Аватар
Контраш
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 622
Приступио: мар 2014

Re: Чавезов наследник Мадуро победио у Венецуели

Порука Контраш 23.2.2016. 12:35

Republikanac ::Нема то везе са платама. Једноставно не може тебе производња нечега да кошта 1,000 а онда дође неки режимлија и каже ти “Е, ово мораш да продајеш за 20“. Нико није луд да тако послује.


А производња чега кошта 1000 неких јединица а продаје се за 20?
Банана? Хлеба? Меса? Ти си озбиљан човек, не приличи ти да причаш небулозе.

Republikanac ::У нормалним државама нико те не тера да послујеш на своју штету а већину цена одређује тржиште (чуо си вероватно за закон понуде и потражње).


Закон понуде и тражње је релативна категорија, чуо си за маркетинг којим се изазива вештачка потражња, а чуо си и за вештачке несташице због профитерства.

Republikanac ::Да, било је.
Глупости.
Сиротиња у Венецуели никада није умирала од глади. Барем до сада...


Само што је пре Чавеза, према званичним подацима, 40% становништва било неухрањено, богте питај колико је било неписмених и бескућника. Пречавезовци су кинту од нафте улагали у своје латифундије, виле, курве и скупа кола, радна снага била џабе па је све "функционисало". Недостатак своје робе су надокнађивали увозом.

Од Чавеза се кинта од нафте улаже у нешто друго, ослања се у производњи на сопствене снаге у покушају да се смањи зависност од робе из иностранства, но није само проблем у производњи већ и у дистрибуцији, још увек је већина трговинских ланаца у рукама приватника који "не би да губе" због смањивања марже.
"Если кто погубит Россию, то это будут не коммунисты, не анархисты, а проклятые либералы"
Фёдор Михайлович Достоевский.
Republikanac
Војвода
Војвода
 
Порука: 2873
Приступио: феб 2014

Re: Чавезов наследник Мадуро победио у Венецуели

Порука Republikanac 23.2.2016. 23:12

.
Последњи пут изменио Republikanac дана 23.2.2016. 23:38, измењено укупно 1 пут.
Жилко, смрдиш.
Republikanac
Војвода
Војвода
 
Порука: 2873
Приступио: феб 2014

Re: Чавезов наследник Мадуро победио у Венецуели

Порука Republikanac 23.2.2016. 23:36

Контраш ::Банана? Хлеба? Меса? Ти си озбиљан човек, не приличи ти да причаш небулозе.


Регулисане су цене многих прехрамбених производа (брашно, шећер, уље, месо, млеко, пилетина, jaja итд.) као и неких не-прехрамбених (нпр. акумулатори и гуме за аутомобиле, лекови). Наравно, свих тих регулисаних производа (како то у социјализму обично бива) нема у радњама а када и дођу направе се километарски редови. Приватници ту и тамо нешто и производе, па чак и с губитком, („Полар“ нпр.) док државни сектор не производи ништа и углавном очекује да приватници реше проблем. Понавља се још једном старо правило да претерена регулација цена од стране бирократа који појма о економији немају доводи до пропасти и апокалиптичних несташица...

Контраш ::Закон понуде и тражње је релативна категорија


Закон понуде и потражње је како год се узме далеко ефикаснији од бирократске регулације цена.

Контраш ::Само што је пре Чавеза, према званичним подацима, 40% становништва било неухрањено


Да, било је сиротиње, то нико и не спори (уосталом зато је један демагог као Чавез 1998 и добио изборе) а сад колико су били “неухрањени“ то не знам (у сваком случају мање него што је то тврдио Чавезов агитпроп). Било како било нису умирали од глади, то су будалаштине.

Него шта мислиш како сад ствари стоје са сиромаштвом и неухрањеношћу? Данашњи Венецуеланац зарађује мање од једног долара дневно и пошто често пута не може да нађе регулисане производе или пак нема времена да чека 10 сати у редовима мора да купује на црно (где су цене и по десет пута веће уколико се уопште и нађе роба). И онда шта ти мислиш како се храни? И да ли се уопште и храни (по једној анкети 30 посто становништва у „напредној“ и „социјалистичкој“ Венецуели једе само два пута дневно).

Контраш ::Само што је пре Чавеза, према званичним подацима...


Пре Чавеза било је 13,000 индустријских постројења, данас их је мање од 5,000 и сва раде са углавном 30 посто капацитета. Пре Чавеза цена нафте је осцилирала између 9 и 16 долара и није било ни несташица ни редова. Пре Чавеза Венецуела је производила за сопствене потребе довољно и меса и шећера и кафе и млека и пиринча (пиринач је чак и извозила) а данас се све то увози. Пре Чавеза државне болнице су још увек како-тако функционисале a данас у њих можеш да одеш само да умреш.

Контраш ::радна снага била џабе


Радна снага је данас џабе. Барем 70 посто Венецуеланаца зарађује мање од долара дневно.

Контраш :: но није само проблем у производњи


Јесте, проблем је у производњи.

Контраш ::Од Чавеза се кинта од нафте улаже у нешто друго


Па до сада се углавном улагало у приватне рачуне режимских функционера (Швица, Андора, Кајманска острва итд.), део је ишао као поклон Куби и пријатељским режимима (Петрокарибе рецимо поклања нафту карипским острвима) а део је популистички даван сиротињи (куповина гласова и те форе) која је наравно лову потрошила па сад тражи још (а више нема).

Контраш :: ослања се у производњи на сопствене снаге


Ма каква производња, да је режим улагао у производњу сад би били на коњу.

Контраш :: у покушају да се смањи зависност од робе из иностранства


Венецуела је управо под овим режимом постала зависнија од иностранства него икад. Рецимо 1996 увезли су робе за 16 милијарди долара (и није било несташица) а 2013 за 56 (40 милијарди више) и било је несташица и то охо-хо. То се бај д веј дешава кад "патриотски" схебеш сопствени производни апарат па ти ни 56 милијарди долара увезене робе није довољно...

Контраш :: но није само проблем у производњи већ и у дистрибуцији, још увек је већина трговинских ланаца у рукама приватника


Барем половину дистрибуције контролише директно држава па углавном не „дистрибуира“ ништа. То мало што се „дистрибуира“ углавном дође од стране приватника. Када би, не дај Боже, неспособна и корумпирана венецуеланска држава контролисала 100 посто дистрибуције у Венецуели не би могао да купиш ни три зрна соли...

Тако ти је то, мој Контраш. Венецуелански социјализам је пуко ко лешник, питање је само датума када ће Мадуро и његова банда да одлете с власти. Венецуелански случај би се по мом мишљењу требао изучавати на свим економским факултетима света као класичан пример „како не треба радити“...
Жилко, смрдиш.
Аватар
Sekretar
Војвода
Војвода
 
Порука: 1080
Приступио: јан 2015

Re: Чавезов наследник Мадуро победио у Венецуели

Порука Sekretar 12.4.2016. 10:11

Парламентарна комисија је подржала захтев за опозивом председнице Бразила Дилме Русеф.

Сада ће о њеној судбини одлучивати представнички дом.
Аватар
Sekretar
Војвода
Војвода
 
Порука: 1080
Приступио: јан 2015

Re: Чавезов наследник Мадуро победио у Венецуели

Порука Sekretar 3.5.2016. 0:08

На Кубу је приспео први амерички крузер, након пола века.

Кубанци су га сачекали са америчким заставама.

http://www.unian.net/world/1336267-v-ga ... d-image-11
Аватар
origin
Војвода
Војвода
 
Порука: 3862
Приступио: окт 2003
Место: Негде у равници

Re: Чавезов наследник Мадуро победио у Венецуели

Порука origin 3.5.2016. 3:46

Иначе што се тиче Венецуеле не везано за то ко је био бољи Чавез и ови после њега или они пре на економију и низак стандард живота сиромашних Венецуеланаца имало је и огроман утицај раст популације у последњих 60-сет година.
Најме 1950 године Венецуела је имала 5.5 милиона становника а 2015-сте 31.1 милион становника.
Не морам да истичем да је овај раст првенствено био у широким народним масама.
Ниједна земља ма колико да је богата не може да обезбеди најсиромашнијем слоју становништва колико толико пристојан живот ако се за 65 година укупна популација повећа за 5,6 пута и то највише у оним најнеспособнијим слојевима да створе неку нову вредност.
Може бити само један.
Срби брзо забораве и оно мало што упамте.
Коста ::- аiде, будало, не сери. Сви прави људи су и интернационалисти и националисти.
Republikanac
Војвода
Војвода
 
Порука: 2873
Приступио: феб 2014

Re: Чавезов наследник Мадуро победио у Венецуели

Порука Republikanac 3.5.2016. 17:06

Да, коте се ко пацови, то је тачно. Али опет с друге стране, велика је то земља, скоро милион квадратних километара, има ту довољно простора за још 50 милиона...

Од тих 31,1 милион што спомињеш барем једно 5 милиона су Колумбијанци...
Жилко, смрдиш.
Аватар
origin
Војвода
Војвода
 
Порука: 3862
Приступио: окт 2003
Место: Негде у равници

Re: Чавезов наследник Мадуро победио у Венецуели

Порука origin 3.5.2016. 18:08

Није овде само у питању број становника него много више квалитет становника који чине тај број.
Може бити само један.
Срби брзо забораве и оно мало што упамте.
Коста ::- аiде, будало, не сери. Сви прави људи су и интернационалисти и националисти.
Аватар
M-91
Војвода
Војвода
 
Порука: 1422
Приступио: јул 2015

Re: Чавезов наследник Мадуро победио у Венецуели

Порука M-91 3.5.2016. 18:43

Што се тиче квалитета становништва, становништво Венецуеле је углавном расно мешано (местизоси и мулати), са просечним IQ 86, што значи да немају појма шта је држава и како се она развија и расте. И наравно да ће такво "квалитетно" :mrgreen: :mrgreen: становништво наседати да ноторне популисте и будале какви су Чавез и Мадуро.

Додуше, има и нешто белаца, али у расно мешаним земљама оно дно вуче врх и не да му да се одлепи. Закони природе и Бога.
Србија нема алтернативу!
Аватар
Vjaceslav
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 783
Приступио: феб 2014

Re: Чавезов наследник Мадуро победио у Венецуели

Порука Vjaceslav 3.5.2016. 20:16

Iza svake zaostale zemlje stoji duga istorija tlacenja i eksploatacije.
Bolje je verovati u Boga, nego imati poverenja u ljude.
ПретходнаСледећа

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Google [Bot] и 1 гост