srpskinacionalisti.com

Црквенословенски језик - језик Анђелâ

Форумска правила
  • Овај форум је за дискусије о Православљу; одлазак у цркву, исповест, значење Литургије, свети Оци и њихова учења, славски обичаји итд.
  • Овај форум је за размену мишљења о екуменизму, приоритетима Цркве, улози Цркве у друштву итд.
  • Овај форум НИЈЕ за обелодањивање појединачних преступа црквених лица, нити за опште пљување по Цркви.
  • Учесници су обавезни да се пристојно изражавају и културно односе према другима. Сваки преступ, независно од теме, биће санкционисан.

Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!

Колико знате црквенословенски?

не знам ни мало
10
43%
разумем помало кад се пева у храму
9
39%
знам да читам и разумем поприлично
3
13%
одлично владам језиком
1
4%
 
Укупно гласова : 23

Аватар
Боки_СРС
Војвода
Војвода
 
Порука: 1048
Приступио: авг 2008
Место: Царство Небеско

Re: Црквенословенски језик - језик Анђелâ

Порука Боки_СРС 12.11.2014. 3:56

Ред је да објавимо (прикажемо) и Оченаш на црквенословенском у облику фотографије:

Слика

Оригинална SVG датотека (6 000 х 3 000): http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/LordsPrayerChurchSlavonic.svg
"ОПАСНЕ СУ КОРЕ ОД БАНАНЕ"
Аватар
Vranac
Војвода
Војвода
 
Порука: 10349
Приступио: мар 2006
Место: Београд, Србија

Re: Црквенословенски језик - језик Анђелâ

Порука Vranac 17.11.2014. 22:26

Шта то значи да писмо има виши смисао?
Аватар
Боки_СРС
Војвода
Војвода
 
Порука: 1048
Приступио: авг 2008
Место: Царство Небеско

Re: Црквенословенски језик - језик Анђелâ

Порука Боки_СРС 18.11.2014. 4:02

Vranac ::Шта то значи да писмо има виши смисао?

Наше старо писмо је много супериорније од данашњег и свако слово има дубок смисао. То старо писмо обликовали су свети Ћирило и Методије, тако да, пошто су му творци светитељи, то подразумева да и оно има неки виши смисао.

Вук је био један перверзни и припрости човек, па је по њему било неопходно сачинити неко најпростије писмо. Једина његова предност је то што је практичније у савременом српском и то је све. Сматрам да нас је вуковица одвојила од хиљадугодишње домаће књижевности и створила простор за многа либерална срања са запада тако да је та реформа допринела уништавању православне и традиционалне свести.

Но, шта сад? Ту смо где смо. Вуковица је званичто српско писмо сада. Али када бих користио за црквенословенски језик, тај свети језик, ово простачко писмо - осећао бих се као да чиним злочин према једној освештаној култури.

Свако може врло лако да научи да чита црквенословенски и то научивши само неких 10-ак слова којих нема у нашој савременој ћирилици. Тако да не видим никакав проблем. :?
"ОПАСНЕ СУ КОРЕ ОД БАНАНЕ"
Аватар
Vranac
Војвода
Војвода
 
Порука: 10349
Приступио: мар 2006
Место: Београд, Србија

Re: Црквенословенски језик - језик Анђелâ

Порука Vranac 18.11.2014. 19:01

Не веолим ни једну крајност, било да се Вук идолизује и игнорише сва књижевност пре њега што се у школама нажалост ради, али још је јаднија ова новокомпонована коју проповедају памфлети као што је онај од Милислава Самарџића...

Боки_СРС ::
Vranac ::Шта то значи да писмо има виши смисао?

Наше старо писмо је много супериорније од данашњег и свако слово има дубок смисао.


Који је виши смисао слова Аз и слова Буки?

То старо писмо обликовали су свети Ћирило и Методије, тако да, пошто су му творци светитељи, то подразумева да и оно има неки виши смисао.


Па они нису били светитељи када су правили то писмо... Може сутра СПЦ да прогласи Вука за свеца па не видим како ће то наша ћирилица тиме добити виши смисао.


Вук је био један перверзни и припрости човек, па је по њему било неопходно сачинити неко најпростије писмо.


То писамо је већ пре њега уобличио Саво Мркаљ. А и Гаврил Стефановић Венцловић је имао делом скретања ка новој ортографији. Један облик реформе је свакако био нужан, због вишка симбола потпуно непотребних тадашњем српском.

Једина његова предност је то што је практичније у савременом српском и то је све.


И што сваки глас има своје слово. Што није нимало занемарљива предност.

Сматрам да нас је вуковица одвојила од хиљадугодишње домаће књижевности и створила простор за многа либерална срања са запада тако да је та реформа допринела уништавању православне и традиционалне свести.


Бугари нису имали ни приближно оштру реформу као ми, па не примећујем да су нешто духовнији.
Аватар
MileMile
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 764
Приступио: нов 2006

Re: Црквенословенски језик - језик Анђелâ

Порука MileMile 26.11.2014. 23:07

Боки_СРС ::
MileMile ::Смешни сте са својом цензуром.

Човече ниси лепо прочитао правила овог потфорума у коме пише да он није за опште пљување по Православној вери и Цркви. Зато ти је обрисана порука.
Атеистима и политеистима није место на овом подфоруму.
Немој, дакле, више да досађујеш.

MileMile ::Објавите само један наслов било каквог научног дела написаног на црквенословенском језику, и признаћу да сам погрешио. Објавите један рецепт за сарму или за мусаку, или за било које друго јело или пићенаписан црквенословенским језиком, и тада ћу се извинити. Објавите било који текст који има везе са било чим што није црквена тема, и опет ћу се извинити.

Човече, да је то језик којим се пишу рецепти за мусаку, не би се звао ЦРКВЕНОсловенски него мусакословенски. :D
Схвати нешто. Пошто је за нас словене који верујемо у Бога Бог највећа светиња, то је и овај древни наш језик који је настао у периоду највеће побожности народа за нас вредан језик. А нарочито му даје вредност то што се на њему нису писали рецепти за сарму и еротски романи, већ оно највредније што зовемо светињом тј. Свето Писмо, Молитвеници, Псалтири, Житија Светих, Добротољубље итсл.

Дакле за атеисте су то безвредна писанија и мртав језик, а за вернике свети језик; и ту нема расправе, батали више.

Још нешто: Овај језик нити је вештачки пошто је огромна сличност са старословенским и рускословенским (дакле био је говорни); нити мртав с обзиром да га користе свештеници и верници.

Ево да допринесем теми још мало:
Житије св. Методија и Кирила (на црквенословенском)
Житије свете Марије египћанке (цсл)

Човек који не разуме значење појмова живог, мртвог и вештачког језика у наредним постовима објашњава "виши смисао" црквенословенског?!? Још смо плус сазнали да сваки језик на коме је записан рецепт за мусаку мора да префикс "мусака" испред свог имена. Заиста бриљантно.
Аватар
Боки_СРС
Војвода
Војвода
 
Порука: 1048
Приступио: авг 2008
Место: Царство Небеско

Re: Црквенословенски језик - језик Анђелâ

Порука Боки_СРС 27.11.2014. 4:50

Што се тиче вишег смисла појединих слова и целе азбуке црквенословенског, има негде на нету предавање баш на ту тему. Држала га је академик, доктор филологије, Нина Павлович (Рускиња). Траје око 7 и по сати. Па ко воли нек изволи. Наравно предавање је на руском.

Што се тиче Милета: Миле брате, немој више да смараш. Заиста немам воље да дискутујем са тобом о вишем смислу записивања научних радова о мусакама. То што не верујеш у Бога, то је твоје право. Али немаш право да у потфоруму Православље пљујеш по свему што је свето, називаш Бога измишљотином, омаловажаваш црквени језик зато што не можеш да нађеш рецепт за кавурму исл. Кад не верујеш у Бога, шта тражиш у православном потфоруму, иди једи сарму.

Латински се користи у медицини, која лечи тело. Црквенословенски се користи у теологији, која лечи и освећује душу. У томе је црквенословенски много вреднији и значајнији од говорних језика који се баве свим и свачим и од латинског који се бави телом јер је за све верујуће душа највеће богатство (Мк. 8:36).
А онај који пориче Бога и душу нема шта да тражи на овом потфоруму

П. С.
Светитељи не постају светитељи због тога што их је СПЦ прогласила светима, већ због светог и богоугодног живота. Још за живота су задобили благодат Духа Светога и постали светитељи (па још и просветитељи, исцелитељи, чудотворци исл.). Свако велико дело које неки светитељ учини надахнуто је Духом Светим и има виши смисао.
"ОПАСНЕ СУ КОРЕ ОД БАНАНЕ"
Аватар
MileMile
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 764
Приступио: нов 2006

Re: Црквенословенски језик - језик Анђелâ

Порука MileMile 12.5.2015. 0:01

Боки_СРС ::...Што се тиче Милета: Миле брате, немој више да смараш. Заиста немам воље да дискутујем са тобом о вишем смислу записивања научних радова о мусакама. То што не верујеш у Бога, то је твоје право. Али немаш право да у потфоруму Православље пљујеш по свему што је свето, називаш Бога измишљотином, омаловажаваш црквени језик зато што не можеш да нађеш рецепт за кавурму исл. Кад не верујеш у Бога, шта тражиш у православном потфоруму, иди једи сарму...


Boki, ti mi prvo prekrojiš poruke, a i ono što ostaviš nisi sposoban da argumentovano pobiješ, nego izvrćeš moje reči ("naučni tekstovi o musaki"). Ostaviš po dve - tri rečenice, na koje ti misliš da ti je najlakše da napišeš odgovor. To je zaista jadno i bedno, ali cenzura i sprečavanje bilo kakvog dijaloga je u prirodi svake religije, pa i ove koja se naziva pravoslavnom. Ne može se pobeći od svoje prirode. Samo me zanima kakav je osećaj kad mi "odgovoriš" na poruku koju si mi prethodno iskasapio. Odsečeš nekome noge i ruke, pa onda uđeš u ring. To zaista ne bi mogao svako. Za junački podvig tog tipa religioznost je neophodna. Svaki normalan i čestit čovek bi se toga stideo.

Inače, slažem se da suštinski nemam šta da tražim na pravoslavnom forumu, ali... Ali ovo zapravo nije pravoslavni forum, već forum srpskih nacionalista. A srpski nacionalisti mogu da budu i pravoslavci, i drugih vera, i ateisti. Prema tome ako je neko ovde višak, rekao bih da to nisam ja.

Znam da te popovi uče drugačije, ali zbog tog učenja smo i došli dole da ljudi koji govore istim jezikom, imaju isto biološko poreklo, nastanjuju iste krajeve, izgledaju isto itd - budu pripadnici različitih nacija.

Боки_СРС ::...Латински се користи у медицини, која лечи тело. Црквенословенски се користи у теологији, која лечи и освећује душу...

Moj lekar govori srpski, a ne latinski... A na srpskom se pišu i radovi iz medicine, ali i iz psihijatrije. Psihijatrija inače leči dušu, a ne teologija. Istina je da postoji veza između teologije i psihijatrije, ali ona nije te vrste koju ti priželjkuješ. Teološka dela pišu psihijatrijski slučajevi (ljudi kojima se priviđa da govori grmlje, magarci i sl), i teologija je veoma važna za psihijatriju, ali samo postavljanja dijagnoze. Teološki autori bez izuzetka su šizofreničari (svako ko tvrdi da mu se obraća nepostojeća osoba - bog - u psihijatriji mora da se smatra šizofrenom osobom), do su sledbenici - kako koji. Kod njih su zastupljene sve vrste psihoza i neuroza. Ako si redovan na bogosluženjima, znaš dobro o čemu pričam. Pogledaj na šta liče ti ljudi, zdravih i normalnih gotovo da nema uopšte.

Боки_СРС ::...А онај који пориче Бога и душу нема шта да тражи на овом потфоруму...

Dakle ponovljena glupost - ovo je forum srpskih nacionalista, a ne pravoslavni forum, pravoslavna crkva, pravoslavni manastir, ili pravoslavni pederski kupleraj. Tamo se ti svakako pitaš koga hoćeš i koga nećeš da primiš u klub, ali mene to tamo ne interesuje. A interesuje me da mogu slobodno da pišem na forumu koji se predstavlja kao srpski, dakle kao forum daleko iznad glupavih podela kao što su religiozne.

Boki, budi čovek, misli svojom glavom, zajebi jevrejsku mitolgiju iz bronzanog doba... I ne briši ono što drugi pišu. To jednostavno nije dostojno nekoga ko sebe naziva Srbinom. To se zove kukavičluk.
Аватар
Боки_СРС
Војвода
Војвода
 
Порука: 1048
Приступио: авг 2008
Место: Царство Небеско

Re: Црквенословенски језик - језик Анђелâ

Порука Боки_СРС 7.9.2015. 11:21

Псалам први на црквенословенском - модерни фонт, али садржи сва стара слова
тј. није оштећена (није закинута) стара ортографија

Псалом первый - Блажен муж - на церковнославянском языке
Слика

Vranac, занима ме шта мислиш о оваквом начину записивања црквенословенског.

П. С. Јел умро Mile?
"ОПАСНЕ СУ КОРЕ ОД БАНАНЕ"
Аватар
Србски ратник
Војвода
Војвода
 
Порука: 1644
Приступио: авг 2015
Место: ђе не рађа мајка издајице

Re: Црквенословенски језик - језик Анђелâ

Порука Србски ратник 14.9.2015. 17:28

Ево и ја бих, ако немате ништа против, прокоментарисао ово.

Боки_СРС ::Вук је био један перверзни и припрости човек, па је по њему било неопходно сачинити неко најпростије писмо. Једина његова предност је то што је практичније у савременом српском и то је све. Сматрам да нас је вуковица одвојила од хиљадугодишње домаће књижевности и створила простор за многа либерална срања са запада тако да је та реформа допринела уништавању православне и традиционалне свести.


Ау, немој тако. Вук је био велики србски нациналиста који је фанатично веровао у свој народ и његов језик и зато се свим силама борио за њега. Приче да је био ,,перверзан, припрост", да је био ,,бечки агент", а неки чак иду толико да кажу да је он био ,,тајни римокатолик, први србски комуниста" (рецимо такве небулозне тврдње је износио Милослав Самарџић у оном свом памфлету о Вуку Караџићу) су заисте неосноване и срамотно је да тако вређамо тог великог човека и великог националисту.

И ја сам Православни Хришћанин, верник сам, али заиста не разумем о каквом ,,вишем смислу" старог језика говориш? И да, волео бих, ако можеш, конкретно да објасниш како је Вукова реформа допринела уништавању православне и традиционалне свести?

Но, шта сад? Ту смо где смо. Вуковица је званичто српско писмо сада. Али када бих користио за црквенословенски језик, тај свети језик, ово простачко писмо - осећао бих се као да чиним злочин према једној освештаној култури.


Ни ово ,,простачко писмо" није у реду. То је увреда према нашем народу. Па знаш ли ко тако говори? Ево, рецимо, један од другорсбијанских идола, пијани Светислав Басара:

Док је политичка револуција Карађорђа и Милоша била побуна српских примитиваца, културна револуција Вука Караџића била је само „простачка револуција, која је одбацила аутентичну елиту и на њено место инаугурисала осредњост, вулгарност и ксенофобију“ (ФД, 35). Тај „родоначелник владајућих дрипаца“ (ФД, 125), тај „највећи разоритељ традиције“ (ФД, 100), тај „троноги“ (ФД, 45) „хохштаплер“ (ФД, 67), крив је зато што је у средиште културе поставио „слепачке нарицаљке Филипа Вишњића и Тешана Подруговића“ (ФД, 186), а „језик простака и простачке умотворине(...) прогласио идеалом коме треба тежити“ (ФД, 70).


http://www.nspm.rs/politicki-zivot/kori ... rbije.html

Дакле, овако говоре непријатељи Срба. Зна Басара и његови налогодавци да је Вук био велики родољуб и зато га нападају.
"Ђе је сјеме клицу заметнуло, онде нека и плодом почине."
Аватар
Србски ратник
Војвода
Војвода
 
Порука: 1644
Приступио: авг 2015
Место: ђе не рађа мајка издајице

Re: Црквенословенски језик - језик Анђелâ

Порука Србски ратник 14.9.2015. 17:30

Vranac ::Бугари нису имали ни приближно оштру реформу као ми, па не примећујем да су нешто духовнији.

Напротив, Бугари су нама, Православним Србима, неколико пута забили нож у леђа, чак починили велике злочине над нама. Такође, они су данас део ЕУ, а њихова Православна Црква прешла је на нови, римокатолички, календар.
"Ђе је сјеме клицу заметнуло, онде нека и плодом почине."
Аватар
Боки_СРС
Војвода
Војвода
 
Порука: 1048
Приступио: авг 2008
Место: Царство Небеско

Re: Црквенословенски језик - језик Анђелâ

Порука Боки_СРС 14.9.2015. 19:02

Једина Вукова права заслуга је прикупљање народних умотворина. Све остало је или лично радило швапско г**но, Јернеј Копитар, или имало велики утицај. Просветитељи могу бити Свети Сава, Његош, владика Николај... А Црнога Џића називати просветитељем, греота је и срамота. И цела српска црква тога времена, једва је успевала да умири његове будалаштине и касније да ублажи хаос који су оне изазвале. Како је допринело, питаш ме. Па просто: тако што је он избацио 20 слова (иако никад није ни био свестан те бројке) и српски народ који је учио нов правопис више није знао да чита нашу дивну древну и средњовековну књижевност. А нико није радио превод са српског на српски, тако да је приоритет био у западној шљам литератури коју је већ увозио увелико господин Обрадовић (одбегли калуђер). И ево сад, након 200 година, толико смо унакажени због тровања ума белосветским шљамом, да нас средњовековни Срби никад не би препознали. Рекли би: "Ма какви ово Срби?! Ово је нека мешавина Турака и Цигана!". За то није крива само књижевност, али делимично јесте. А главни кривац за то конкретно је Џић. Шта је фалило гражданској ћирилици, којом је написан и "Горски Вијенац", којом је писао Његош?

Одлично је упоредити Џића са Милошем. Обојица су џибери ниског морала. Милош је убио рођеног кума и главу однео турцима, а био је иначе лукав као лисица. Навукао је проклетство и зато му се и затрло семе. А о Вуковој култури најбоље можемо видети кроз његова дела. Ево једног поетског:

"Сека Ева
Често зева
На вр' ките
Браца Мите."

или

"П*чку глади,
К*рац вади,
Чобан Стеја,
То заплеја,
Крчмарици, Мађарици."

или

"Ој девојко, срце моје,
Кад ти видим сисе твоје,
Дреше ми се гаће моје."

И још много порно поезије. Једино се тиме активно бавио. "Острашћени" сигурно, "патриота" тешко. Пре ће бити курвар и прошвапски либерал.

Ко зна шта би од њега било да је хтео да слуша када је био у манастиру Троноши. Али, пошто му нису дали да блудничи, побег'о је ненаучивши сва слова. И онда је дудук, уз подршку Швабоугара, успео да оствари каријеру и неку личну славу.

Србски ратник ::њихова (бугарска) Православна Црква прешла је на нови, римокатолички, календар.

А наша српска постала чланица екуменизма, што је много горе. Бугари имају њихов календар, а наши јединство са њима. Нпр. моле се са латинским кардиналима тј. јеретицима.

Слика
"ОПАСНЕ СУ КОРЕ ОД БАНАНЕ"
Аватар
Србски ратник
Војвода
Војвода
 
Порука: 1644
Приступио: авг 2015
Место: ђе не рађа мајка издајице

Re: Црквенословенски језик - језик Анђелâ

Порука Србски ратник 14.9.2015. 21:31

Боки_СРС ::Једина Вукова права заслуга је прикупљање народних умотворина.


Чак и да то јесте једина његова заслуга за наш народ, па зар то није велико дело? Вук је сакупио све србске народне песме (епске, лирске, итд), приповетке, умотворине, загонетке, питалице, итд. Па то је заиста велико дело за један народ, тако су најлепша дела народне мудрости сачувана од заборава. То је велика ствар за србску културу, без тога србска култура, а и сам национални идентитет био би незамислив данас. Такође, и у духовном погледу, шта мислиш да ли би ми знали за Косовски Завет и Видовданско Предање (које је управо сачувано у србским народним епским песмама косовског циклуса) да их Вук није прикупио и тиме сачувао од заборава? А ти га називаш ,,бечким агентом" перверзњаком, па није у реду.

Све остало је или лично радило швапско г**но, Јернеј Копитар, или имало велики утицај.


Ово је твоје мишљење које нема утемељења у чињеницама.

Просветитељи могу бити Свети Сава, Његош, владика Николај... А Црнога Џића називати просветитељем, греота је и срамота.


Е кад помену Његоша, да ли знаш да је Његош можда једини владика у историји који Христа скоро да никада није ни поменуо. Можда два-три пута и никад више. Да ли знаш да је Његош написао дело ,,Луча микрокозма", где се појављују неки ставови (или учења) који се не могу баш назвати Хришћанским (у догматском смислу). Због тога су неки исто тако измишљали да је Његош био члан масонерије, да је био оклутиста и сличне небулозе. Немој погрешно да ме разумеш, не напада Његоша (таман посла), само кажем да је он био обичан, живи човек. А живи људи греше. И Његош је грешио. Али то не значи да је Његош био антиправославац, да је био масон, окултиста или нешто слично. Његош, по мени, јесте био Хришћанин и верујем да је носио Христа у срцу што је доказао када је рекао да га сахране у капели на Ловћену. Зашто ово причам? Па зато што исти ти, углавном, који нападају Његоша и оптужују га за све и свашта, нападају и Вука и оптужују га да је ,,агент Беча, перверзњак, простак", итд. Али, исто што важи за Вука важи и за Његоша. И Вук је био обичан, живи човек, грешио је у животу. Али то не значи да је био антиправославац, анисрбин или не знам ни ја шта све. Иначе, интересантно је да док неки међу Србима (попут, рецимо, Милослава Самарџића) оптужују Вука да је био ,,агент Беча", Хрвати оптужују Вука да је био ,,агент СПЦ". И једни и други нападају Вука без икаквог утемељења у чињеницама.

А Вук дефинитивно јесте део и важна личност србског духовног и националног идентитета и то јесте чињеница која се не може оспорити.

Како је допринело, питаш ме. Па просто: тако што је он избацио 20 слова (иако никад није ни био свестан те бројке) и српски народ који је учио нов правопис више није знао да чита нашу дивну древну и средњовековну књижевност.


Вук је својом реформом само хтео да књижевни језик прилагоди језику обичног народа. Дакле, Вук се борио да народни језик буде наш књижевни језик. Зато што је Вук, како већ рекох, фанатично веровао у србски народ, био непоправљив србски националиста који је веровао у супериорност народног језика. Зато све то, то је била главна сврха реформе. Е сад, можда су се ту правиле грешке (вероватно јесу), али то су ствари за расправу, конструктивну критику, али никако не за бесмислено блаћење и бесмислене оптужбе против Вука. Ево једне добре анализе Вукове реформе, то је студија Меше Селимовића ,,За и против Вука", које ти препоручујем да прочиташ: http://www.rastko.rs/rastko-bl/umetnost ... c-vuk.html

А нико није радио превод са српског на српски, тако да је приоритет био у западној шљам литератури коју је већ увозио увелико господин Обрадовић (одбегли калуђер).


Поменуо си Доситеја, па да ли знаш да су Вук и Доситеј били у сукобу? Зашто? Па зато што је Вук био искрени националиста који је осећао пулс народа. Народ и народна традиција су извориште и исходиште нације за Вука. Доситеј је мондијалиста. Вук види народ као стваралачку снагу, Доситеј грађанство. Доситеј је народне обичаје сматрао тамницом и варварством, Вук их сматра неизоставним за стварање националног идентитета. То је суштински сукоб између њих двојице.

И ево сад, након 200 година, толико смо унакажени због тровања ума белосветским шљамом, да нас средњовековни Срби никад не би препознали. Рекли би: "Ма какви ово Срби?! Ово је нека мешавина Турака и Цигана!". За то није крива само књижевност, али делимично јесте. А главни кривац за то конкретно је Џић.


Средњевековни Срби (обичан народ) причао је истим оним народним језиком коме се Вук дивио и који је узео за основу србског књижевног језика. Наравно, ја не кажем да је Вук идеалан и да његова реформа није имала грешке, али то не значи да је Вук оно што би ти хтео да покажеш.

Е да, ми на средњевековне Србе не личимо због других ствари, а не због књижевности. Књижевност је ту најмање крива, ако је уопште и крива. А сами тим и Вук. Захваљујући Вуку сачувана је предивна србска народна књижевност, нарочито епске песме без којих је наш идентитет незамислив.

Одлично је упоредити Џића са Милошем. Обојица су џибери ниског морала. Милош је убио рођеног кума и главу однео турцима, а био је иначе лукав као лисица. Навукао је проклетство и зато му се и затрло семе.


Лоше ти је поређење. Вук се не може поредити са Милошем. Уосталом, Вук се супроставио Милошу и његовом тиранском понашању и због тога трпео одређене последице.

А о Вуковој култури најбоље можемо видети кроз његова дела. Ево једног поетског:

"Сека Ева
Често зева
На вр' ките
Браца Мите."

или

"П*чку глади,
К*рац вади,
Чобан Стеја,
То заплеја,
Крчмарици, Мађарици."

или

"Ој девојко, срце моје,
Кад ти видим сисе твоје,
Дреше ми се гаће моје."


Да, ,,црвен бан", то често потежу Вукови критичари и они који га нападају. Али, ти си заборавио пар чињеница. Прво, то није Вуково дело. То је збирка народних еротских песама које је Вук прикупио и објавио. Али, то су песме настале у народу, није их Вук измислио. Не показују оне његов морал, то ми можемо сада да се замислимо мало.

Е сад, наравно, ја не баштиним никакав култ Вука Караџића и не сматрам га ,,непогрешивим". Наравно, правио је и он грешке а једна од тих грешака свакако је и прикупљање тих песама, то му мислим није требало и то јесте оставило извесне последице на нас. Али не може се сад због тога човек оптуживати и називати ,,перверзњаком". И да, ево још једне дигресије у вези Његоша: и Његоша су исто тако нападали када је он написао песму ,,Ноћ скупља вијека". Тада су га разни типови (међу њима доста оних који и Вука нападају) оптуживали да то не приличи једном владики, оптуживали су и њега да је ,,перверзњак" због тога. Исто колико је бесмислено Његоша тако називати, тако је бесмислено и Вука оптуживати.

И још много порно поезије. Једино се тиме активно бавио. "Острашћени" сигурно, "патриота" тешко. Пре ће бити курвар и прошвапски либерал.


Није тачно. Вук је активно прикупљао целокупну народну поезију, народну уметност. То како се само тиме активно бавио није ништа друго до најобичнија измишљотина.

Ко зна шта би од њега било да је хтео да слуша када је био у манастиру Троноши. Али, пошто му нису дали да блудничи, побег'о је ненаучивши сва слова. И онда је дудук, уз подршку Швабоугара, успео да оствари каријеру и неку личну славу.


Овакво бесмислено блаћење и увреде на рачун Вука стварно нису у реду...

У суштини Вук је својом реформом хтео да народни језик буде књижевни, Вук је веровао у свој народ и сматрао је да је тај језик способан за то. Вук се томе језику дивио јер ,,на њему се пјевало о Милошу и Лазару". Вук је био националиста, зато је сматрао да је борба за народни језик најбоља могућа борба за нацију. Е сад, правиле су се и грешке у тој реформи, вероватно, али почетна мисао и мотив био је добар. Вук је саставио језик који је веома практичан и у коме сваки глас има своје слово, што јесте велика предност. Вук је србски великан и, поред својих мана и грешака, значајна личност србске историје која је много тога учинила за нашу нацију и заслужује да стоји у реду са србским великанима и просветитељима.

А приче као што су те да је он био ,,швапски агент", ,,перверзњак", ,,антиправославац" или ,,први србски комуниста" не само што су бесмислене и неутемљене, него је и велика срамота да се такве лажи и небулозе износе на његов рачун.

А наша српска постала чланица екуменизма, што је много горе. Бугари имају њихов календар, а наши јединство са њима. Нпр. моле се са латинским кардиналима тј. јеретицима.


Да, тачно је нажалост, да су поједине владике и неки други појединци из СПЦ дубоко заглибили у екуменизму, али то није кривица Вука Караџића и његове реформе.
"Ђе је сјеме клицу заметнуло, онде нека и плодом почине."
Аватар
Боки_СРС
Војвода
Војвода
 
Порука: 1048
Приступио: авг 2008
Место: Царство Небеско

Re: Црквенословенски језик - језик Анђелâ

Порука Боки_СРС 16.9.2015. 11:04

Вукова поезија ::Ладна киша како лед,
Слатка п*чка како мед!

8)

Пусти Вука више молим те. Немој да кваримо тему.. Ако знаш нешто о црквенословенском, старословенском да напишеш, пиши. Ако јок, има на форуму милион тема о Вуку, па тамо чаврљај.

Оно што ћемо се сигурно сложити јесте да се језик формира и обликује на основу менталитета и психе народа. Како је наш народ био много моралнији и узвишенији (или светији) у древно време, тако је и језик био на много вишем нивоу него данас. У томе је нарочита вредност старог језика. Тај освештани језик који нас враћа вери и коренима, захваљујући цркви је очуван до данас, и добро је да га волимо и проучавамо, као један од класичних језика.

Као што је срамота да један француски интелектуалац не зна латински, или Грк старогрчки, тако је срамота и да један Словен нема појма ни основе нашег старог словенског језика.

П. С.

Види шта каже министар културе:
Вук Стефановић Караџић нас је увео у Европу
Ја мислим исто, право да ти кажем. :razz:
"ОПАСНЕ СУ КОРЕ ОД БАНАНЕ"
Аватар
Србски ратник
Војвода
Војвода
 
Порука: 1644
Приступио: авг 2015
Место: ђе не рађа мајка издајице

Re: Црквенословенски језик - језик Анђелâ

Порука Србски ратник 16.9.2015. 14:35

Боки_СРС ::Пусти Вука више молим те. Немој да кваримо тему.. Ако знаш нешто о црквенословенском, старословенском да напишеш, пиши. Ако јок, има на форуму милион тема о Вуку, па тамо чаврљај.


Ма не ради се ту о Вуку, него и неистинама које си изнео. Ето, опет кажеш да је то Вукова поезија, а није то његова поезија, већ је то поезија коју је он сакупио. Као кад би рекао да је све оне народне песме и приповетке које је сакупио заправо његово дело и да је он то писао.

Оно што ћемо се сигурно сложити јесте да се језик формира и обликује на основу менталитета и психе народа. Како је наш народ био много моралнији и узвишенији (или светији) у древно време, тако је и језик био на много вишем нивоу него данас. У томе је нарочита вредност старог језика. Тај освештани језик који нас враћа вери и коренима, захваљујући цркви је очуван до данас, и добро је да га волимо и проучавамо, као један од класичних језика.


Да, слажем се да језик народа изражава његов менталитет и психу. Али ти не знаш или шта већ, али ја сам ти то већ рекао: језик Срба, обичног народа, у средњем веку, јесте исти онај језик коме се Вук дивио, у који је веровао и који је узео као основу књижевног језика. Тај ,,језик простака" како ви говорите је за мене језик са узвишеним смислом. А знаш ли зашто? Зато што се на том, а не на неком другом језику, певало о Милошу и Лазару, о Косову и о Видовдану. О централним темама наше историје и идентитета. Е зато се Вук томе језику дивио, волео га и веровао у њега. И изборио се за њега (вероватно са неким грешкама, али живи људи греше).
Е сад, наравно да треба да волимо и тај стари језик, да га проучавамо и сачувамо од заборава, нико то није спорио, треба тако да буде.

Види шта каже министар културе:
Вук Стефановић Караџић нас је увео у Европу
Ја мислим исто, право да ти кажем. :razz


Ма пусти ти Тасовца, тај не зна како се зове. Него, видим да цениш Војислава Шешеља, да ли знаш његов став о Вуку? И ако знаш да ли се слажеш са њим?

Као што је срамота да један француски интелектуалац не зна латински, или Грк старогрчки, тако је срамота и да један Словен нема појма ни основе нашег старог словенског језика.


Па, могу се сложити са овим.
"Ђе је сјеме клицу заметнуло, онде нека и плодом почине."
Аватар
Трећи
Војвода
Војвода
 
Порука: 12571
Приступио: сеп 2004
Место: Јужнобачки округ

Re: Црквенословенски језик - језик Анђелâ

Порука Трећи 16.9.2015. 21:22

Србски ратник ::Ма не ради се ту о Вуку, него и неистинама које си изнео. Ето, опет кажеш да је то Вукова поезија, а није то његова поезија, већ је то поезија коју је он сакупио. Као кад би рекао да је све оне народне песме и приповетке које је сакупио заправо његово дело и да је он то писао.
Тачно тако!
И сад, да сам злобник као што нисам, требао бих написати: „Боки, синко, Вук је само прикупио 'поезију православних верника' (тада није било комунизма...); и ништа више“! Али нећу; нисам ја так'и...
Вук на овцу своје право има
ка' тирјанин на слаба човјека.
Ал' тирјанству стати ногом за врат,
довести га к познанију права,
то је људска дужност најсветија!
ПретходнаСледећа

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 1 гост