Meни се цео Деретићев рад своди на неке анаграме,и то извлачи неке закључке до којих само он зна како се долази,довољна су му три слова (СРБ) у некој речи да он из ње извуче да је и то Српско.
Разумем ове што га сматраају за неког месију који открива тајне,када неко релативно млад пожели да буде бунтован,прихвата све што није мејн стрим,па макар то биле и небулозе,сви остали лажу само је један (Деретић) на путу истине.Такви тероетичари се високо котирају код младог нараштаја који нема довољно искуства ни воље да нешто сам открива него гута оно што му се сервира,још ако нека фракција којој стреми темељи своје обитавање на тезама таквих теоретичара то за њега постане свето писмо.А онда тај теоретичар пошпто зна која му је циљна група крене да врти причу како је све настало од Срба и како се то право Србима одузима,зато хоће да нас униште и те приче,јер ми смо као први на свету и послати смо из друге галаксије да средимо ову нашу галаксију.
Интересантно је његово виђење Косовске битке,како гледа само Турску страну и њено повлачење и главна теза му је како су се Турци одмах полсе битке повукли,а нигде се не дотиче тога да је Турска у том боју остала без главе тј султана.Сасвим је логично да се таква војска повлачи,јер више нема главног у командујућем ланцу,а да се размилела по Србији без вође,не би дуго потрајала.А занемарује и чињеницу да смо и ми доживели исто да је вођа,кога опет поједини великани нису баш са радошћу прихватали,такође страдао на бојишту.Уместо да се искористила пауза коју су Турци направили,да се оно мало војске која је преживела уједини и тражи неког савезника наши су се делили између себе.
Исто тако помиње и топове који су коришћени у боју

а бар је могао да прочита нешто о историји оружиија и да види када и где се топ први пут помиње и појављује у Европи,но не би било интересантно да Срби и топ нису измислили.
Једно време сам се мало бавио аматерски анализом средњевековних битака,напомињем само аматерски

и постоје неке индиције да су се у Боју на Косову користиле балисте и бомбарде мада оне нису ни прићи топу више су служиле као прангија за застрашивање него што су имале употребну вредност.Мада могле су имати ефекта,јер јелте коњ је плашљива животиња а барут+отворен пламен=бум,дакле срчка за коње.Мада реалније је било присуство балисти него ли бомбарди,али не Деретић тврди да је топ у питању,можда и нека хаубица