srpskinacionalisti.com

Стаљин нудио сарадњу ђенералу Дражи?

Форумска правила
Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
Аватар
Новаков Грујица
Националиста
Националиста
 
Порука: 347
Приступио: мар 2012

Стаљин нудио сарадњу ђенералу Дражи?

Порука Новаков Грујица 6.3.2013. 1:46

Мало бајата вест, али видим да није обрађена на форуму:

Растројена грађанским ратом и све дубљим међусобним поделама, влада професора Јовановића је историјски изазов из Москве, о војничкој сарадњи, глатко одбила
Борис Старков

У времену у коме доминирају кризе (дневно-политичке, економске, моралне, криза система вредности) не изненађује што је у општим медијским халабукама, готово неприметно, прошла изјава професора др Бориса Анатољевича Старкова, шефа Катедре за двадесети век на Универзитету у Петербургу, да је Дража Михаиловић био сарадник војне совјетске обавештајне службе.

Да се за тренутак вратимо професору Старкову. Он је је још у време Горбачова био члан комисије за рехабилитацију ЦК СССР-а и због природе посла био упућен на тајне архиве Совјетског Савеза. Пре десетак година изабран је, да с групом млађих историчара, ради на припреми документације тајних совјетских служби, за публиковање.

Своја сазнања о обавештајним активностима ондашњег генералштабног пуковника Драгољуба Михаиловића, али и о другим личностима из периода пред Други светски рат, професор Старков је, сем аутору овог текста, обелоданио и новинару „Политике” Слободану Кљакићу и познатом историчару и једном од најбољих познаваоца четничког питања Веселину Ђуретићу.

Kад је Хитлер 1935. године прокламовао своју спољну политику и када су свима у свету биле јасне његове идеје о уништавању појединих народа, као ниже расе, совјетске обавештајне службе почињу да раде на придобијању симпатија у бугарској и југословенској армији. Војни аташеи у Берлину и Софији окупљају око себе врхунске познаваоце балканских држава.

Један од најважнијих људи совјетске службе, у то време, био је генералштабни пуковник Драгољуб – Дража Михаиловић. Међутим, није он био класичан шпијун, агент, у обичном смислу те речи. Пуковник Дража је био велики националиста и монархиста и сама та његова идеолошка одредница унапред је искључивала могућност да ради за обавештајну службу једне комунистичке земље.

Али, Михаиловић, као искусни обавештајни официр, сматрао је да је комунистички Совјетски Савез, „Црвена Русија”, једина сила која се може супротставити немачком утицају и агресији на Балкан, то јест Југославију.

Да су постојали односи на релацији Москва–Михаиловић потврђује и Стаљинова дилема у децембру 1941. године, на кога да се ослони у Југославији. На четнике или пролетерске јединице?

На Дражу монархисту и националисту или на Тита? Његови претходни покушаји да уједини та два покрета показали су се неуспешним. Оба сусрета које је Тито имао с Дражом била су под Стаљиновим притиском. Још 1942. године Москва је желела сарадњу с Дражиним јединицама, али се с тим изгледа није сложила наша избегличка влада која се налазила у Лондону.

Пре извесног времена откривена је документ, низ депеша које је председник избегличке владе из Лондона слао Каиро и у штаб Отаџбинске војске у Југославији и који даје, такође, за право и тврдњама руског професора историје Бориса Старкова.

Овај прворазредни историјски документ, који је Тито до краја живота чувао у свом личном архиву, више је него јасан. Јосиф Висарионович Стаљин је у јесен 1942. године био спреман да више помаже четнике Драже Михаиловића него Титов партизански покрет. Зато је он југословенској влади у Лондону, преко њеног амбасадора у СССР-у Станоја Симића, отворено нудио да у штаб Драже Михаиловића упути групу својих виших официра, да за потребе четника у СССР-у формира целу ескадрилу коју би ставио на располагање Дражи Михаиловићу и да организује заједничке радио-емисије равногораца и црвеноармејаца.

Растројена грађанским ратом у Југославији и све дубљим деобама својих чланова, влада професора Јовановића је овај историјски изазов глатко одбила. Чак и сам разговор о помоћи СССР-а покрету Драже Михаиловића условила је стављањем Титових партизана под команду Драже Михаиловића, обуставом напада партизана на четнике и заустављањем кампање преко совјетских радио-станица и штампе против Михаиловићеве војске.

Југословенска влада је тврдоглаво инсистирала да Стаљин унапред прихвати сва три ова услова, па је споразум, тако, пао у воду, а Стаљин ће потом своју мисију послати код Тита коме неће пасти ни на крај памети да Стаљину поставља било какав услов.

Савремени историчари су, наравно, на највећем искушењу. Исправно превредновање историје овог периода биће заправо залог и за исправне оцене готово свих главних токова националне историје од другог светског рата па, скоро, до данас.

(Сутра: Како су совјетске службе врбовале ђенерала Михајловића)
Иван Миладиновић


http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/ ... zi.sr.html
Удри врага, не остав' му трага,
али губи обадва свијета!


Слика
"Дисциплина - мать Победы!" - Суворов
Аватар
каменорезац
Војвода
Војвода
 
Порука: 1963
Приступио: јан 2013

Re: Стаљин нудио сарадњу ђенералу Дражи?

Порука каменорезац 7.3.2013. 10:09

То је истина. Генералисимус Јосиф Висарионович јесте Дражи нудио једну ескадрилу, међутим Дража је у вези те понуде консултовао тзв. "владу" у Лондону која му је наредила да Кобину понуду одбије. Иначе, Дража је пре рата био изразити левичар и неколико пута је, као млад официр, због певања Интернационале у пијаном стању по кафанама, бивао позиван на саслушање код надређених.

Друг Коба није желео промену друштвеног система у Југославији по завршетку Другог светског рата, већ само јаку коминистичку партију која би била 100% експонент политике Совјетског Савеза, и која би, уколико би на изборима освојила власт, евентуално упутила позив Кремљу да војно интервенише у Југославији. О овоме се може читати у књизи Милована Ђиласа "Разговори са Стаљином".
ДЕЛИЈА86ЦЗБГ
Војвода
Војвода
 
Порука: 1541
Приступио: нов 2011

Re: Стаљин нудио сарадњу ђенералу Дражи?

Порука ДЕЛИЈА86ЦЗБГ 7.3.2013. 10:26

Тачно је да је Стаљин нудио сарадњу генералу Дражи,али тзв. влада у Лондону на челу са југословенским краљем Петром 2 је то одбила.

А ево слике на којој су четници са Совјетском заставом.
http://imageshack.us/photo/my-images/81/2cpez2o.jpg/
Аватар
каменорезац
Војвода
Војвода
 
Порука: 1963
Приступио: јан 2013

Re: Стаљин нудио сарадњу ђенералу Дражи?

Порука каменорезац 7.3.2013. 13:01

Слободан Јовановић, "председник владе" у Лондону, био је велики, тако рећи дупли издајник. Није ми јасно зашто он код поштоваоца Драже ужива поштовање, када је издао не само своју земљу него и Дражу и његов покрет.
mali soso
Националиста
Националиста
 
Порука: 241
Приступио: мај 2011

Re: Стаљин нудио сарадњу ђенералу Дражи?

Порука mali soso 7.3.2013. 14:23

ДЕЛИЈА86ЦЗБГ ::А ево слике на којој су четници са Совјетском заставом.
http://imageshack.us/photo/my-images/81/2cpez2o.jpg/Крушевац, средина октобра 1944, трупе Црвене армије улазе у град.
Кесеровићеви четници, до тада једни од највернијих немачких слуга у Србији, не држе "совјетску заставу", већ своју последњу сламку спаса.
(Овај скроз десно држи "Бергман" пушку, оружје специјално прављено за војнике СС-а.)
Пред совјетског пуковника Патовкина су изашли са причом како су они прави комунисти, а да су брозови партизани троцкисти ... наравно, превара није успела, разоружани су и предати јединицама НОВ.
Сам Кесеровић је успео да побегне кроз прозор WC-а, и са нешто преосталог људства, да утекне према Краљеву и касније у Босну.
mali soso
Националиста
Националиста
 
Порука: 241
Приступио: мај 2011

Re: Стаљин нудио сарадњу ђенералу Дражи?

Порука mali soso 7.3.2013. 16:00

каменорезац ::То је истина. Генералисимус Јосиф Висарионович јесте Дражи нудио једну ескадрилу, међутим Дража је у вези те понуде консултовао тзв. "владу" у Лондону која му је наредила да Кобину понуду одбије. Иначе, Дража је пре рата био изразити левичар и неколико пута је, као млад официр, због певања Интернационале у пијаном стању по кафанама, бивао позиван на саслушање код надређених.Михајловић је по политичком опредељењу, пре свега, био алкохоличар.
Од несрећника тотално погубљеног у кризним временима и потпуно недораслог позицији на којој се нашао, што је иначе одлика скоро целе српске "елите" кроз читаву историју, би на крају можда нешто и испало да је новембра 1941. одбио да изврши наређење (издато тајно, без знања председника владе) "највећег српског интелектуалца свих времена" и тадашњег потпредседника владе побегле у Лондон, Слободана Јовановића и окрене пушчане цеви своје војске за 180 степени, тј. са окупатора ка НОВ, што је на крају, је ли, и главом платио.
Аватар
каменорезац
Војвода
Војвода
 
Порука: 1963
Приступио: јан 2013

Re: Стаљин нудио сарадњу ђенералу Дражи?

Порука каменорезац 7.3.2013. 17:51

Слика
По чему је народни издајник Слободан Јовановић заслужио да се његов лик нађе на новчаници?!
Аватар
Đorđo Napolitano
Војвода
Војвода
 
Порука: 1854
Приступио: мар 2012

Re: Стаљин нудио сарадњу ђенералу Дражи?

Порука Đorđo Napolitano 7.3.2013. 19:01

Ја сам чуо да је Дража Михајловић био заврбован од стране совјетске обавештајне службе 1937 док је био војни аташе у Прагу, то је документовао један руски академик који се презива Старков
rođen da me svi iskorišćavaju, ne zato što sam naivan i glup, već zbog toga što sam nekotrolisano human -K.G.
Аватар
dusanserb
Млади националиста
Млади националиста
 
Порука: 57
Приступио: феб 2013
Место: Слободна Србија

Re: Стаљин нудио сарадњу ђенералу Дражи?

Порука dusanserb 22.3.2013. 11:29

Дража није у том рату знао где се налази. Основна му је грешка што је слушао народног издајника Слободана Јовановића и издајничку Владу. Они су га отерали у братоубилачки рат, а касније и у издају. Уместо да се заједно са партизанима борио против Немаца, он је главног непријатеља видео у комунистима, а не у Немцима. А то је зато што је без поговора слушао издајнике из Лондона. Да је послушао товариша Стаљина много би боље прошао. Ко зна можда Дража никада није ни убијен. Постоје индиције да је пребачен у Москву, баш због његових предратних веза са Русима. То је скоро Дејан Лучић тврдио у некој емисији.
Живела нова народна социјалистичка Србија!!!
Аватар
Зорад
Војвода
Војвода
 
Порука: 4099
Приступио: мај 2012

Re: Стаљин нудио сарадњу ђенералу Дражи?

Порука Зорад 22.3.2013. 13:20

Колико титокомуниста на националистичком форуму, фасцинантно!

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 1 гост