srpskinacionalisti.com

Непозната историја

Форумска правила
Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
+BE+CP+
Војвода
Војвода
 
Порука: 1229
Приступио: авг 2008

Непозната историја

Порука +BE+CP+ 5.1.2012. 13:43

Posto od danas 5.1.2012. nisu dostupne diskusije na fejsbuku, prebacujem ovde bar dijelic onoga sto je nestalo! Vecina tema,preko 700 bilo je na diskusijama, a ponesto na zidu, dok fotke sa nekim tekstovima su jos tamo. Moja je krivica sto kasnije nisam sve i sebi snimao... Nadam se da je ovo sigurnije mjesto,i molim da na ovoj temi niko ne pise,tj da bude za teme sa fb. Hvala!

.......................
+BE+CP+
Војвода
Војвода
 
Порука: 1229
Приступио: авг 2008

Re: Непозната историја

Порука +BE+CP+ 5.1.2012. 13:45

SALONA , SOLUN I SOLI, SOL IM JE ZAJEDNICKO

Osnivač Soluna je kralj Kasandar 316. godine p. n. e.[1]. Veruje se da je grad dobio ime po Tesaloniki, supruzi Kasandra i polusestri Aleksandra Velikog.

Ime grada na svim značajnim jezicima izvedeno je od grčkog naziva za grad "Tesaloniki" (Thessaloniki). U jezicima zapadne Evrope grad se najčešće naziva "Salonika", kao varijanta skraćenice "Saloniki", koju upotrebljava mesno stanovništvo u svakodnevnom govoru. U južnoslovenskim jezicima preovlađuje naziv "Solun", koji je blizak turskoj verziji "Selanik".

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0 ... 1%83%D0%BD

...........

http://en.wikipedia.org/wiki/Salona

Šest kilometara sjeverno od Splita u današnjem Solinu nalaze se ostaci antičkog grada Salone, metropole rimske provincije Dalmacije

...........

All variations of the city's name derive from the original (and current) appellation in Greek: Θεσσαλονίκη, literally translating to "Thessalian Victory" and in origin the name of a princess, Thessalonike of Macedon, who was named so because she was born on the day of the Macedonian victory at the Battle of Crocus Field.[11]

The alternative name Salonika or Salonica, derived from the variant form Σαλονίκη (Saloníki) in popular Greek speech, gives rise to several languages' form of the city's name and is formerly the common name used in some western European languages. Names in other languages prominent in the city's history include Салуники (Soluniki) in Old Church Slavonic, Salonika in Ladino, Selanik (also Selânik) in Turkish (سلانیك in Ottoman Turkish), Solun (also written as Солун) in the local and neighboring South Slavic languages, Салоники (Saloníki) in Russian, and Sãrunã in Aromanian. In local speech, the city's name is typically pronounced with a dark and deepL characteristic of Macedonian Greek accent.[12][13] The name is often written in the abbreviated form Θεσ/νίκη.

http://en.wikipedia.org/wiki/Thessaloniki

.........

a sada o tuzli,sto na turskom znaci sol,a prije turaka porfirogenit kaze da je grad SOLI jedan od 6 najvecih gradova u srbiji!

Prvi pisani spomen o Tuzli potiče iz 950. godine. Te je godine bizantijski historičar i car Konstantin Porfiregonit u svom djelu "O upravljanju državom", izričito spomenuo Tuzlu kao grad, pod rimskim nazivom Salines što znači grad soli, sa napomenom da se nalazi u sastavu Raškog kneza Časlava, koji je poginuo u borbi sa Mađarima.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Tuzla

...........

po kojoj je i dobio ime (iz turskog jezika: "tuzi" znači "so"), te ovaj grad leži na velikom broju rudnika soli.

PA KAKO ZNAMO ZA SALONI I SOLUN I OPRIJE TURAKA,ZNACI NI TUZLI RIMLJANI NISU DALI IME VEC ISTI ILIRO RACKI NAROD KOJI TU ZIVI I GOVORI JEDNIM JEZIKOM.

αλάτι

SLATI na grckom

....

salt na engl

scipetarski:kripë

jos jedan dokaz da nisu iliri! :)

.............

i na katalonskom je SAL

TURSKI: tuz. i mjesto tuzi kod podgovorce je mozda otuda jer je to put ka moru,mozda...opdakle dolazi sol?

A OD STARIJIH TURAKA,MADJARA JE SO,jer su oni 90 posto srbi!

pa kako gcri nisu zivjeli i u tuzli,jasno je da su serbi dali ove nazive ,ovim mjestima po soli,bilo morskoj ili onoj ispod zemlje.

zna se da je bilo dosta slovena oko soluna,ali to ne treba da vara da se misli od 7.vijeka,jer je i lesandar veliki bio srbljanin po gundulicu.a sva ta plemena su bila pripadnici jednog naroda.
+BE+CP+
Војвода
Војвода
 
Порука: 1229
Приступио: авг 2008

Re: Непозната историја

Порука +BE+CP+ 5.1.2012. 13:52

240. HUBAL - predislamsko bozanstvo. Njegov lik, prikaz, jos stoji u Cabi!

HURIJE - islamska mitologija, zene VRANIH ociju *crnih,polni uzitak u raju, po 72 za svakog muskarca, djevicanstvo im se u beskonacnosti obnavlja. MISLIM DA JE OD OVOGA NASTALA RIJEC KURVE!

http://bosnjacki.forumpro.eu/t685-dzenetske-hurije
...
EVO KAKO neka jadna nasa muslimanka zna da je gresno sto pita,ali opet pita,jer je ljubomorna na hurije!
hahaha

esselamualejkumwarahmatullah!imam jedno pitanje u vezi islama, uvezi dzenetskih hurija!ja sam udata zena, sretna hvala Bogu sa mojim covjekom, i nebi nikad mogla zamisliti da budem bez mog dragog ili da bih ga morala dijeliti sa drugom zenom, zato mi tako srce puca kad pomislim na dzenetske hurije, ja znam da su to pogresne misli, ali moj misao nemoze to nikako da razumije kako bi ja mogla sa mojim covjeku biti sretna u dzenetu ako bi tamo bili hurije sto su oko njega i cine ga sretnijeg neg ja sto bi ga mogla napraviti i da cak moze se sanjima voditi ljubav!Ja volim mog covjeka, i neznam kako da mislim o toj temi! i uvezi toga imam parpitanja kao napr.
: 1)zasto nemaju i zene u dzenetse muske hurije?
2) jel to nece zenama smetati da njihovi muzevi mogu da spavaju sa tim bicevima ili nece postojati ljubomore??
3)sta je sa zenama nevinim to nisu se udale nikad, koga ce one dobiti kad nema muskih hurija??

puno me to zanima ako bi neko znao sta reci o tome blize i ako bi mi ko mogo dati kakav predlog kako bi to mogla boje podnjeti jel me to muci mnogo.

esselamualejkum

...............

odgovori:

2) Ljubomora i slicne osobine nece postojati u Dzennetu jer Dzennetlije ce nositi cisto srce bez zavisti i svega ostaloga koje bi remetilo harmoniju Dzenneta. Citala sam jedan hadis odavno da ce iz srca Dzennetlija biti iscupana svaka zavist isl. prije ulaska ,insha'Allah cu se potruditi da to nadjem.

3) Djevica ce u Dzennetu birati koga ona zeli insha'Allah a takodje i ona kojoj ce muz biti od stanovnika vatre ! Zena koja se udavala 2 ili vise puta imace priliku da bira s kojim muzem ce biti ako je Dzennetlija, a naravno volja Allahova ce biti onaj koji je bio najbolji prema njoj.

A Allah najbolje zna, nego ti poslusaj naseg brata Harisa pa uputi pitanje nekom ucenjaku ko ce ti sve potkrijepiti dokazima iz Kur'ana i sunneta .

HAHAHA!!!! DAKLE AJMO SVI U ISLAM,BICE ZANIMLJIVIJE NA ISLAMSKOM NEGO NA HRISCANSKOM NEBU,GDJE SE NECE ZENITI NI UDAVATI...VEC CE BITI KAO ANDJELI :( HAHAH

HUSEDAR DAR kao i aleksanDAR,boziDAR JE SPASITELJ.dakle bozji dar

IBILIS, u islamu djavo, 1.je bio navodno andjeo ARAZIL,nagovaraod Dzine protiv Alaha,a isteran iz raja jer na poziv Boga nije dosao da vidi i da se divi novostvorenom Adamu.

IMHOTEP mudrac na dvoru dervnog kralja zoSERa,egipat,3000 g pne.,pravio projekte za piramide

http://en.wikipedia.org/wiki/Pyramid_of_Djoser

http://hr.wikipedia.org/wiki/D%C5%BEozer

...............

INANA - sumer.b.ljubavi,rata i plodnosti,kraljica neba i zemlje.

.........

241. ISTAR - vrhovno bozanstvo Vavilona i Asirije, Venera,zvjezda vecernjaca, simbol:osmokraka zvijezda (Bogorodica,kod katolika?onaj kipic palsticni sa sv vodom sa zvjezdicama oko oreola i sl.) Imala je bezbroj ljubavnika,grad u njenu cast URUK (EREH) grad sv.kurizana (kurva?) polno uzivanje, zastitnica je krcmi i bludnica!

.........

242. IZIS - egipatska boginja majka, sestra i zena Ozirisa. USTANOVILA JE OBRED VJENCANJA (eto odakle vuce porijeklo hriscansko i islamsko vjencanje).Oziris je od Seta ubijen,zena mu zato ocajna, ODSJEKLA KOSU,obukla je zalobna odijela,DAKLE TO STO DANAS NOSIMO CRNINU ili odsjecamo kosu kao zavjet da cemo nesto uciniti,krstenje ili monastvo,vodi porijeklo iz Egipta,mozda. od 14 dijelova tijela muza samo penis nije nasla,koji je bio u ustima ribe. Ranije su joszaceli bog HORA. Postovana je duze od 3000 godina, i do ranohriscanskog perioda *sto ne cudi da ima slicnosti,jer monastvo nastaje u egiptu i palestini a u cinu monasenja i kasnije krstenja se odsjeca kosa,nema zapisa da su apostoli u cinu krstenja,odsijecali kosu.

analogija je samo sa sampsonom kome dalila sijece kosu,i ovaj gubi snagu.pa ako je njemu u kosi snaga,a odsijecamo kosu,dakle ne uzdamo se u sopstvene sile vec se pokoravamo bozjoj sili i volji? jedno od mogucih tumacenja.

Kult Bogorodice je dosta dobio od ovog kulta!

..........

243. JAHVE isprva jevrejski planinski bog=el,a trazi se da se samo njega postuje, JHWH=JA SAM ONAJ KOJI JESAM,od 13. vijeka ucestal je i naziv jehova.

JAM fenicanski bog mora, vec sam rekao da lici na JAMA...

Zli demon Markusa - ime MAR.,ozda od morto,smrt...mrak,mars bog rata...

TIJAMAT boginja majka, a ovo MAT je svakako MATI!

.........

KORIBANTI=KORIZMA=KIRBAJ-KIRVAJ=KURVANJE? Koribanti su bili pratioci boginje frigijske,SIBILE, ili KIBELE, FRIGIJSKA BOGINJA MAJKA

Like Heraclitus, Plato speaks of only one Sibyl, but in course of time the number increased to nine, with a tenth, the Tiburtine Sibyl, probably Etruscan in origin, added by the Romans.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sibyl

http://en.wikipedia.org/wiki/Phrygian_Sibyl

DAKLE KIBELA JE SIBILA

Kibela ili Cibela je stara frigijska "majka zemlja" koja je vladala cijelom prirodom. Svetkovanje joj je bilo karakteristično po divljem zanosu štovatelja i po tome što su se obredno zlijedili. U antici su Kibelu prikazivali s nazubljenom krunom, koja je normalan atribut azijskih boginja majki, i kako vozi kola što ih vuku lavovi. Zadržala je te crte i u renesansi, ali su joj bili dodani žezlo i ključ, a katkad i kugla.

Odjeća joj je pretežno zelena i ukrašena cvjetovima. Kao jedno od četiri počela, personificira Zemlju. Kibelu su štovali u Frigiji u obliku svetoga kamena, koji je u Rim donesen 204.pr.Kr., za drugoga punskog rata. Također se spominje u rimskoj legendi kada je vestalinka Klaudija optužena zbog bluda i kada je s pomoću čuda uspjela dokazati svoju nevinost. Brod koji je prevozio kamenu priliku (kip) boginje Kibele (Cibele), Velike Majke (Magna Mater), iz Pergama u Rim, nasukao se u mulju na ušću Tibera. Vestalinka Klaudija Kvinta (Claudia Quinta), koju ocrniše da je bludnica, prizvavši kao svjedokinju svoje čednosti majku boginju, priveza pojas za pramac broda te ga stade vući uz rijeku. Kibelinu kamenu priliku prikazuju kako je nose u grad svećenici, u nazočnosti rimskoga vojskovođe Scipiona, dok Klaudija kleči pred njom

PO DERETICU SIBILA,JE U STVARI SERBONA

Obilježja boginje Serbone je krst s četiri „ocila“ što su u stvari četiri mlada Mjeseca kao obilježje njezine svemirske uloge.

http://vesna.atlantidaforum.com/?p=819

http://sh.wikipedia.org/wiki/Datoteka:C ... Nicaea.jpg

KORIBANTI-ekstaticni plsovi, RASKALASNE ORGIJE,dakle KOR i kurve ima veze! Vjerovalo se da sibile imaju moc da daju i oduzmu ludilo...

............

KOTAR bog kovac, fenicani.

KUBABA hetitska boginja majka,drzi ogledalo, a to je naslejdila i Sibila, uticaj na frigijce, a njen je simbolpored ogledala i NAR a isto je preneseno i na sibile.

.........

245.248 LEVIJATAN,po Isaiji: vijugava zmija, kralj sve djece gordosti (gord i grad lici,dakle gord je ko se ogradio od drugih kao da je bolji i nema nista sa prostom vecimom) L.je djavo,zmoja,po apokalipsi (apok.znaci otkriveno nekima vise tajne,ne znaci kraj svijeta) L.se slika sa razjapljenim celjustima, DVERI PAKLA

ko je isao po nasim manastirima zna za prikaz kraja svijeta,gdje ima velika zmija sa otvorenim celjustima koji prozdiru grsnike,satanu...dakle vidimo kako je i u ikonografiji jak paganski momenat u hrisc,bilo da je dosao iz biblije st zav ili van nje!

i tu nema nista lose!

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0% ... entury.jpg

...............

246-247

BOZANSKE DVERI

piramide, posebno one starije,stepenicaste,gorenavewdenog Imohtepa, predstavljaju vaznesenje,prilazak bogu..gore...

http://en.wikipedia.org/wiki/Pyramid_of_Djoser

ZIGURAT slicno piramidama samo u Babilonu. te gradjevine,da smo blizi bogu.

ZIGURATI su imali na vrhu zrtvenik (mislim da i u americi hramovi imaju gore zrtvenik),gradjeni su u svim vecim mezopotamskim gradocima

sedmosprati Mardukov hram uticao na st zav mit o vavilonskoj kuli NA RAVNICI SINAR, tj na polju SENAR.

Bogu to nije bilo po volji,pa se vise nisu razumjeli i razisli su se,podjelivsi se u narode...

Ovo staro predanje ima istine utoliko sti svi ljudi doaze iz afrike pa se ovde dijele u vise pravaca.ni jedno predanje nije slucajno,samo treba znati,uz dosta podataka,razlutici mit,laz od cinjenica.

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%97%D0%B8 ... 0%B0%D1%82

ZIGURAT se ZIDAO!

Zigurat (vavilonski ziqqurrat, od zaqāru "zidati na uzvišenom mestu") je hram kula u drevnoj mesopotamskoj dolini i Persiji (Iran), u obliku terasaste piramide.

ZI KURAT, zidati na uzvisenom mjestu,mozda je otuda rijec k**** jer je polni organ ispupcenje u tom dijelu tijela? vjerujem da je ova etimologija ispravna.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ziggurat

http://sr.wikipedia.org/sr/k****

Reč k**** vodi poreklo od praslovenske reči kur koja je bila naziv za petla, a njeni tragovi javljaju se u mnogim slovenskim jezicima.[1] Pretpostavlja se da je ponašanje petla imalo asocijacije na seks, pa se naziv ove životinje preneo na muški polni organ i u druge indoevropske jezike: engleski,[a] španski,[b] francuski,[c] kao i u većinu skandinavskih jezika

Reč se javlja u Srpskom rječniku Vuka Stefanovića Karadžića, iz 1818. ali je kasnije izbačena „kao nešto što se ne sme ni spominjati

* italijanski cazzo
* ruski: хуй
* mađarski: fasz
* engleski: cock
* nemački: Schwanz
* francuski: bite
* slovački: kokot
* Tajlandski: ควย (kuay)

vidimo da je k**** od kokot,oroz,pjetao,kok...ali ako znamo da se pjetlovi stavljaju na vrhove kuce ili crkava,vidjeo sam po juznom tirolu taj obicaj je jos ziv,onda ima veze sa ziguratom vavilonskim koji je isto na vrhu!

..........

oroz na vrhu crkve ili kuce,metalni,naravno,je mozda tu jer je to najvise mjesto,pa je prvo ozareno suncem,a pijetlovi rano kukuricu,bude,pocetak dana...

IZGLEDA DA JE U POLITEIZMU BILO SVE TOLERANTNIJE,SVETA BLUDULISTA I SL,A SA DOLASKOM MONOTEIZMA,DOSLO JE DO OGRANICAVANJA I RESTRIKCIJE.DA LI JE TONDA BIO NAPREDAK ILI NAZADOVANJE?

na neki nacin,nazadovanje,jer ako su ljudi imali svetilist...a u prirodi,zivjeli su prirodno,u bliskom dodiru sa suncem,godinsjim dobima,izvorima,,,a zatvorivsi se u zidove zatrovali su se raznim teorijama,i pomracili se!

da,bilo je i u paganstvu losega,ali ne,izgleda kao od kada nastadose monoteisticke iskljucive religije koje su uzrok mnogih ratova jer su samo one sipravne,zabranjuju postovanje ostalih bogova,i samim tim ruse sve drugacije!

........

veoma je zanimljiva veza do koje sam dosao,KUKURIKUUU,I KIRHE,crkva,A PIJETAO SE STAVLJA NA TORNJEVE CRKAVA PONEGDJE.KIRHE JE OD KIRIE,GOSPOD,A KIRIE ima vezu za zikuratima,koribanima...veoma zanimljiva tema,seze u period kada su orgije bile sveta stvar,a jos kod baltickih slovena na svetim skupovima bio je grijeh ostati gledan tj sveto je bilo prezderavanje,pijancenje...

znamo i za svete bludnice i falusna boznastva,kao simbole plodnosti,to je dok smo jos bili prirodni

KURBAN je zrtvovanje ovce,nekada na zikuratu,ZIGURATIMA

na vrhovima zigurata su bili hramovi gdje su prinosene zrtve,vavilon,i mesopotamija uopce

zasto je rijec k**** identicna kokotu,na slovackom i engelskom,a kokot se stvalja na vrhoce crkava,a zigurati se zovu izvorno zikurati? vidis li vezu?to dokazuje ono sto vec znamo polni organi,su bili sveti i orgijanje je bilo sveto,a i u pravoslavnoj crkvi je sacuvano predanje da su polni organi najsvetiji jer sluze nastanku drugih a ne samo sebi.

pa kao najsvetiji treba da se sakriju od profanacije,kao i ime bozje,bozjni lik.to je ostalo sveto ali na drugaciji nacin,u tajnosti i u krugu porodice,4 zida
+BE+CP+
Војвода
Војвода
 
Порука: 1229
Приступио: авг 2008

Re: Непозната историја

Порука +BE+CP+ 5.1.2012. 13:55

ovo iznad je bila tema:

http://www.facebook.com/topic.php?topic ... #post97885

ZIGURAT-ZIKURAT, KORIBANTI, KORIZMA, k****, KURAN, KURBAN

tu je jos dosta pisalo o tome kako je KIRVAJ,KIRBAJ OD KIRHE...NJEM.A KIRHE JE OD KIRIE,GOSPOD NA GRCKOM,KAO I CRKVA...kukuriku...pijetao na crkvama,od kiriaki..
+BE+CP+
Војвода
Војвода
 
Порука: 1229
Приступио: авг 2008

Re: Непозната историја

Порука +BE+CP+ 5.1.2012. 13:57

Aristokracija i C(S)ERemonijal

Termin aristokracija (grč.: ἄριστος najbolji, najsposobniji i κράτος snaga, vlast) značio je kod starih Grka sustav vladanja kao "vladavinu najboljih".

U širem značenju riječi aristokracija misli se na bogatiji sloj društva, na obitelj i nasljednike već dokazanih vlastodržaca, te na plemstvo koje je ostvarilo različite beneficije u društvu kroz junaštvo u ratovima ...njihovih predaka.

GRC ARIST-os NAJBOLJI, dakle ARIJEVCI. imamo tamo arijevskih troponima kao LARISA, ARGOS...

http://en.wikipedia.org/wiki/Argos

The name might be of pre-Greek ("Pelasgian") derivation; the name of its acropolis, Larissa, certainly is. Aitiology derives it from a mythological founder, Argos son of Zeus and Niobe (see also Danaus). If the name is Indo-European, it may be related to the adjective αργóς (argós) 'shimmering' or 'quick') from PIE *h₂erǵ-, hence also ἄργυρος (árguros) 'silver' with a meaning "shining brightly" or similar.

DAKLE PELAZGI A NE GRCI, SREBRO,SIJANJE...DAKLE ARISTOKRACIJA!

Termin aristokracija ili aristokratija značio je kod starih Grka sustav vladanja kao "vladavinu najboljih". Riječ je izvedena od grčkih riječi: "aristo" što znači najbolje i "kratia" što znači vladati.

U širem značenju riječi aristokracija misli se na bogatiji sloj društva, na obitelj i nasljednike već dokazanih vlastodržaca, te na plemstvo koje je ostvarilo različite beneficije u društvu recimo kroz junaštvo u ratovima njihovih prednika.

Pripadnici aristokracije ne samo da imaju veća prava nego drugi ljudi, već tada imaju i veće obaveze da se vladaju pristojno, plemenito, uzvišeno i darežljivo. Oni su često bili stupovi društva, te ako je njihovo vladanje bilo uzvišeno, tada je i društvo u cjelini bilo prosperitetno. Vrijedi i obratno.

Aristocracy (Greek ἀριστοκρατία aristokratía, from ἄριστος aristos "excellent," and κράτος kratos "power"

................

CEREMONIJE

http://en.wikipedia.org/wiki/Ceremony

A ceremony is an event of ritual significance, performed on a special occasion. The word may be of Etruscan origin.

DAKLE ETRURSKE,TJ RASENSKE,A PELAZGI SU ISTI NAROD KOJI JE BIO I SIROM ITALIJE I HELADE.

ceremony Look up ceremony at Dictionary.com
late 14c., cerymonye, from M.L. ceremonia, from L. cærimonia "holiness, sacredness; awe; reverent rite, sacred ceremony," an obscure word, possibly of Etruscan origin, or a reference to the ancient rites performed by the Etruscan pontiffs at Caere, near Rome. Introduced in English by Wyclif.

http://www.etymonline.com/index.php?term=ceremony

..................

na temi iznad,o zikuratima,hurijama i sl..sam nasapo da se su latini promjenili rijec ORGIJE u CEREMONIJE. ORGIJE SU SE ODVIJALE NOCU,TAJNI RITUALI...

A KO ce citao pad arkone...zna da su nasi preci na svecanostima religioznim se prejedali i pili,grijeh je bio ne prejesti se...
+BE+CP+
Војвода
Војвода
 
Порука: 1229
Приступио: авг 2008

Re: Непозната историја

Порука +BE+CP+ 5.1.2012. 14:00

DAVID I GOLIJAT

FILISTEJCI I GOLIJAT SU BILI SERBI, SVAKAKO ARIJEVCI, A NE SEMITI. To znamo na osnovu nekoliko podataka,uglavnom lingvistickih.

GOLIJAT je bio velik, golem, a na mk se za veliki kaze GOLEMIOT, mada se i kod nas rjedje tako kaze.

Golijat je bio Filistejac iz Gata, ratnik koji se borio na strani svoga naroda, koji su se kroz povijest sukobljavao s Izraelcima.

Filistejci ili Filistinci (hebrejskli פלשתים, plishtim) su bili narod nastanjen na južnoj obali Kanaana, na teritoriji kasnije nazvanoj Filistija. Porjeklo im je predmet rasprave među naučnicima, ali moderna arheologija je sugerisala kulturne veze s mikenskim svijetom u Grčkoj. Iako su Filistejci preuzeli lokalnu kanaansku kulturu i jezik prije nego što su ostavili i jedan zapis, sugeriše se da je nekoliko filistejskih riječi bilo indoevropskog porjekla (v. filistejski jezik).

OPSIRNIJE NA TEMI PALESTINA

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=16108

Iako su Filistejci preuzeli lokalnu kanaansku kulturu i jezik prije nego što su ostavili ijedan zapis, sugerira se da je nekoliko preživjelih filistejskih riječi bilo indoeuropskog podrijetla. Filistejci su morem i kopnom prodrli prema Egiptu. Faraon Ramses III. odbija ih s granice te ih naseljava na obalnim predjelima Kanaana i upotrebljava kao plaćenike. Ondje su se osamostalili i uspostavili vodeći sloj gradova: Gaza, Aškelon, Ašdod, Ekron i Gat.

FILISTEJCI SE DOVODE U VEZU SA MIKENSKIM SVIJETOIM

Bogato opremljen krug grobova pored Lavljih vrata u Mikeni što je potvrdilo Homerov opis grada "bogatog zlatom". Drugi krug grobova iskopao je grčki arheološki servis izvan zidova tvrđave 1951. godine. Oba kruga datiraju iz 16. stoljeća pr.n.e. i otkrivaju zapanjujuće bogatstvo. Osim u Mikeni, nađeni su u Tirintu, blizu Arga u Argolidi, Monidi i Thorikosu u Atici,

ATIKA MATI ANA,MATIANA ATINA,ATIKA...

Orhomenu u Beociji, Volu u Tesaliji, Vafiju u Lakoniji, Kakovatosu u Elidi, te na Kreti, u blizini Knosa (tolos iz Opate, s kvadratnom prostorijom). Tolose nalazimo i u etrurskoj kulturi (Voltera i Orvioto)

TJ RASENSKOJ!!!

, u prapovijesnoj kulturi Sardinije (nuraghi)

SARD SARDBI SERBI

i u drugim prapovijesnim kulturama.
Prilaz (dromos) Atrejeve riznice
Agamemnonova maska

U klasično i predhelenističko vrijeme u Grčkoj tolos je bio u funkciji hrama, ili herona i javlja se vrlo rijetko: u Delfima, Epidauru, Olimpiji i Samotraki,

SAMOTRAKA RASKI SAMOS,DAKLE TU SU RASKA A TAMO RASENI I ISTE STVARI I ISTI NAZIV,DAKLE ISTI NAROD!

a javlja se i u rimskoj arhitekturi (hram Rome i Auguste u Ateni, Vestin hram i Panteon u Rimu).

...............

Gath, Gat, or Geth (Hebrew: גַּת, Winepress; Latin: Geth), often referred to as Gath of the Philistines, was one of the five Philistine city-states, established in northwestern Philistia. According to the Bible, the king of the city was Achish, in the times of Saul, David, and Solomon. It is not certain whether this refers to two or more kings of the name 'Achish' or not. Gath was also the home city of Goliath,

GAT JE MOZDA GRAD

.........

Nothing is known for certain about the language of the Philistines.[2] There is some limited evidence in favor of the assumption that the Philistines did originally speak some Indo-European language. A number of Philistine-related words found in the Bible are not Semitic,

TO JE BITNO DA NISU SEMITSKE A DA SU TZV INDOEVROPSKE TJ SERBSKE

and can in some cases, with reservations, be traced back to Proto-Indo-European roots. For example, the Philistine word for captain, 'seren',

ETO,KAPETAN,VODJA SEREN A STA KAZE SIMENO SARAJLIJA?

Сераскер пред војском био је Сулејман-паша Бегајлија из Скадра.

SERASKER, sta je to?

Serasker is a title formerly used in the Ottoman Empire for a Vizier who commanded the army, and later for the National Minister of Defence.

ILI SERDAR! SVAKAKO NISU TURSKE RIJECI VEC SU NASE KOJE SU TURCI MOGLI SAMO DA PREUZMU!

may be related to the Greek word tyrannos (thought by linguists to have been borrowed by the Greeks from an Anatolian language, such as Luwian or Lydian[19]). Some of the Philistine names, such as Goliath, Achish, and Phicol, appear to be of non-Semitic origin, and Indo-European etymologies have been suggested. Recently, an inscription dating to the late 10th/early 9th centuries BC with two names, very similar to one of the suggested etymologies of the popular Philistine name Goliath (Lydian Alyattes, or perhaps Greek Kalliades) was found in the excavations at Gath. The appearance of additional non-Semitic names in Philistine inscriptions from later stages of the Iron Age is an additional indication of the non-Semitic origins of this group.
[edit] Culture and religion

Philistine culture was almost fully integrated with that of Canaan and the Canaanites. The deities they worshipped were Baal, Astarte and Dagon, whose names or variations thereof appear in the Canaanite pantheon as well

BAAL SERBI TRIBALI

http://en.wikipedia.org/wiki/Philistines

The Philistine language (English pronunciation: /ˈfɪləstiːn, -staɪn, fɨˈlɪstɨn, -tiːn/[1]) is the extinct language of the Philistines, spoken— and rarely inscribed— along the coastal strip of southwestern Canaan. Very little is known about the language, of which a handful of words survive as cultural loan-words in Hebrew, describing specifically Philistine institutions, like the seranim, the "lords" of the Philistine Pentapolis[2], or the ’argáz receptacle that occurs in 1 Samuel 6 and nowhere else,[3] or the title padî.[4]

There is not enough information of the language of the Philistines to relate it securely to any other languages: possible relations to Indo-European languages, even Mycenaean Greek, support the independently-held theory that immigrant Philistines originated among "sea peoples". There are hints of non-Semitic vocabulary and onomastics, but the inscriptions, not clarified by some modern forgeries,[5] are enigmatic:[6] a number of inscribed miniature "anchor seals" have been found at various Philistine sites.[7] On the other hand, evidence from the slender corpus of brief inscriptions from Iron Age IIA-IIB Tell es-Safi.[8] demonstrates that at some stage during the local Iron Age, the Philistines started using one of the branches (either Phoenician or Hebrew) of the local Canaanite language and script,[9] which in time masked and replaced the earlier, non-local linguistic traditions, which doubtless became reduced to a linguistic substratum, for it ceased to be recorded in inscriptions. Towards the end of the local Iron Age, in the eighth to seventh centuries BCE, the primary written language in Philistia was a Canaanite dialect that was written in a version of the West Semitic alphabet so distinctive that Frank Moore Cross termed it the Neo-Philistine script.[10] Philistines began using the Aramaic language at around 300 BCE, as it was the lingua franca of the region, and was directly related to Canaanite.

Thus, to judge from the more numerous later inscriptions alone, it could misleadingly appear that the Philistine language is simply part of the local Canaanite dialect continuum.[11] For instance, the Ekron inscription, identifying the archaeological site securely as the Biblical Ekron, is the first connected body of text to be identified as Philistine. However, it is written in a Canaanite dialect similar to Phœnician

.............

kōbá, "helmet", used of Goliath's copper helmet

HELMET JE KACIGA

KOBA bi bila kaciga,ili KAPA?

.....

http://en.wikipedia.org/wiki/Achish

ACIS,ILI DANAS IME ACIM

...........

http://en.wikipedia.org/wiki/Phicol

Phicol, also spelled Phichol (KJV) or Phikol, (Hebrew: פִיכֹל, meaning "great"; Latin: Phicol) was a Philistine military leader.

Phicol was the chief captain of the army of Abimelech, the Philistine king of Gerar. He entered into an alliance with Abraham with reference to a certain well which, from this circumstance, was called Beersheba, "the well of the oath" (Genesis 21:22,32; 26:26).[1]

The Phicol mentioned in Genesis 26:26 is in relation to an agreement between Isaac and Abimelech, whereas the Phicol mentioned in Genesis 21:22, 32 is in relation to an agreement between Abraham and Abimelech. Therefore, the name Phicol may be a namesake handed down through a generation or possibly even the name of a title (both are referred to as "commander of the army"), such as Abimelech

.......

http://en.wikipedia.org/wiki/Abimelech

"father/leader of a king; my father/leader, a king") was a common name of the Philistine kings.

.......

http://en.wikipedia.org/wiki/Gerar

Gerar - meaning "lodging-place" - was a Philistine town and district in what is today south central Israel.

SERBSKI BOG GEROVIT,ZASTITNIK NEMOCNIH,KASNIJE SV DJDORDJE

Archaeological evidence[citation needed] points to the town having come into existence with the arrival of the Philistines at around 1200 BC and having been little more than a village until 800-700 BC.

Biblically, the town features in two of the three wife-sister narratives in Genesis. The Bible records that Abraham and Isaac each stayed at Gerar, near what became Beersheba, and that each passed his wife off as his sister, leading to complications involving Gerar's Philistine king, Abimelech. (Genesis 20:1 , and Genesis 26:1) The Haggada identifies the two references to Abimelech as two separate people, the second being the first Abimelech's son, and that his original name was Benmelech["son of the King"], but he changed his name to his father's, which clearly evidences that the name means "my father is the king".

According to Easton's Bible Dictionary[1] the Biblical valley of Gerar (Genesis 26:17) was probably the modern Wadi el-Jerdr. The International Standard Bible Encyclopedia[2], Dr. William Smith's Bible Dictionary [3], and Thompson's Chain Topics[4] all state simply that it was "south of Gaza". The Bible Places web site says it is generally accepted (by whom it does not say) that Tel Haror is the site of ancient Gerar.

............

The Philistine language (English pronunciation: /ˈfɪləstiːn, -staɪn, fɨˈlɪstɨn, -tiː

ono sto je bitno je to da FILISTEJCI nisu semiti,po malobrojnim rijecima koje su sacuvane,jesu indoevropskog jezika,dakle serbi.a i sama rijec FILI STAN JE KAO PAKI STAN,AVGANI STAN GDJE JE STAN STANISTE,GDJE SE ZIVI,.

GOLIJAT JE BIO GOLEM TJ VELIK
KOBA je kaciga ili KAPA
SEREN je kapetan,vodja itd...

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Peasa ... 0-1910.jpg

I TOPONIM RA JE SERBSKI RAMALAH

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bethl ... re1918.jpg

UKRASAVANJE DUKATIMA KAO U SLAVONIJI

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ramlah_costumewo.jpg

DUKATI PALESTINKE I SLAVONKE

http://etnocentar.bloger.hr/post/narodn ... 89553.aspx

.........

SAMARIJA ja SABARIJA

ima jos dosta tu srb top.

http://www.youtube.com/watch?v=zhBTruhp ... re=related

Jovan Deretić: Palestini = Filistini = Pelasti = Pelazi = SRBI, TO SU SRPSKA PLEMENA!!!

http://www.facebook.com/topic.php?topic ... 2328987747

MANJI SEMIT DAVIT POBIJEDIO GOLEMOG SERBINA GOLIJATA, ISTO JE I DANAS, JEVREJSTVO VLADA NAD SLOVENSTVOM I SVUDA

SAMPSON JE SRUSIO,PO JEVR PREDANJU ZAPISANOM U BIBLIJI,FILISTEJSKI HRAM DAGONU, U GAZI. Dagon,morsko bozanstvo,prikazano sa gornjim dijelom tijela,kao covjeka, a dole kao riba,nesto kao sirene.

AMOREJCI su pomorci bili

sampson i dalila,njegova prva zena je bila SERA...I IMA NEKA SERBANSKA DOLINA I SL...

http://en.wikipedia.org/wiki/Dagon

In Ugaritic, the root dgn also means grain: in Hebrew dāgān, Samaritan dīgan, is an archaic word for grain.

The Phoenician author Sanchuniathon also says Dagon means siton, that being the Greek word for grain. Sanchuniathon further explains: "And Dagon, after he discovered grain and the plough, was called Zeus Arotrios." The word arotrios means "ploughman", "pertaining to agriculture" (confer ἄροτρον "plow").

It is perhaps related to the Middle Hebrew and Jewish Aramaic word dgnʾ 'be cut open' or to Arabic dagn (دجن) 'rain-(cloud)'.

The theory relating the name to Hebrew dāg/dâg, 'fish', based solely upon a reading of 1 Samuel 5:2–7 is discussed in Fish-god tradition below. According to this etymology: Middle English Dagon < Late Latin (Ec.) Dagon < Late Greek (Ec.) Δάγων < Heb dāgān, "grain (hence the god of agriculture), corn."

DAZD,KISA,A OVAJ JE BOZNASTVO VODE...DAGON?
+BE+CP+
Војвода
Војвода
 
Порука: 1229
Приступио: авг 2008

Re: Непозната историја

Порука +BE+CP+ 5.1.2012. 14:06

OVAKO JE GOVORIO KATOLICKI POP IZ DUBR.IVAN STOJANOVIC:

http://www.archive.org/stream/dubrovaka ... 9/mode/2up

44 I 45
...
...NA GLASU radi ljepote SRPSKO-DUBROVACKOG JEZIKA!!!

da danas tako neko nesta kaze u Dubr razbili bi mu glavu!

http://www.archive.org/stream/dubrovaka ... 3/mode/2up

48 i 49

slavesna cud je za pojeziju a ne razmisljanje,cud je slavenska analiticna a ne sinteticna.RAZMISLJANJE JE HARAKTER NJEMACKOG NARODA,A SLAVESNKI JEHARAKTER DA LJEPOTOM IZRAZI SVOJE OSJECANJE. Medo Pucicje o tome...Poseia degli Slavi

Boskovic pojezijom odjeva fizicke pojave!!!
+BE+CP+
Војвода
Војвода
 
Порука: 1229
Приступио: авг 2008

Re: Непозната историја

Порука +BE+CP+ 5.1.2012. 14:07

STR 40.

http://www.archive.org/stream/dubrovaka ... 5/mode/2up

...koji su sijali PROTESTANTIZAM i prvijenstvo vlade nad crkvom...
...
==================

41.str

pisao je o SVETOM VLAHU da je bio Jermen A NE ARBANAS, KAKO HOCE ZMAJEVIC,ZADARSKI ARHIJEPISKOP!

Preživjeli (nakon napada Avara i Slavena), a prestrašeni stanovnici početkom 6. stoljeća potresom porušenog slavnoga grada Epidauruma, prebjegli su na pustu hrid Laus, Raus, Rausium, Rhagusium, da tu nastave živjeti i raditi.

DAKLE RAS SRB TOPONIM!

http://hr.wikipedia.org/wiki/Sveti_Vlaho_i_Dubrovnik

STO JE ZMAJEVIC HTJEO DA JE SV VLAHO,ARBANAS?da lakse njih pokatolici?

............

===================

djuro benjin dobretic,iz srebrnice,bio arhijepiskop Nazareta!!!umro 1520.

episkop u STONU...

sa wiki:

Daleke 877. godine spominje se stonska biskupija, tako da se pretpostavlja da je biskupija u Stonu najstarija biskupija hrvatskog etničkog prostora. Ston postaje sijelo i vladara Zahumlja

Tako 1333. g. Dubrovnik ulazi zauvijek u posjed Stona i Rata, i tako za ovaj kraj započinje novo poglavlje povijesti. Gradi se novi Ston, koji dobiva kneza, obnavljaju se solila, a u Ston dolazi 150 dubrovačkih obitelji . Već 1359. godine Ston i Mali Ston opasani su dvostrukim obrambenim zidom i postaju "neosvojivi".

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine naselja u općini Ston imala su slijedeći broj stanovnika:

* Ston - 528 stanovnika
* Žuljana - 218 stanovnika
* Hodilje - 214 stanovnika
* Metohija - 168 stanovnika
...

a zna se sta je METOHIJA,CRKVENI POSJED,ALI KOD PRAVOSLAVACA!

Ime Metohija znači “zemlja pod upravom manastira”. Riječ je grčkog porijekla.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Mihailo

NA HR WIKI PRIZJAU DA NIJE HRVAT,ALI KAZU DA JE CG TOBOZE DA NIJE SERBIN! A MIOSIC JE JASAN:

KACIC MIOSIC
...
http://dzs.ffzg.hr/html/Kacic.htm

Na 1077. Kraljevaše u srbskoj zemlji kralj Mihajlo.

DAKLE STON JE SRBSKA ZEMLJA!
+BE+CP+
Војвода
Војвода
 
Порука: 1229
Приступио: авг 2008

Re: Непозната историја

Порука +BE+CP+ 5.1.2012. 14:08

DUM IVAN STOJANOVIC:

STR.34.

http://www.archive.org/stream/dubrovaka ... 9/mode/2up
...
ANDRIJA KACIC MIOSIC najbolji!

SLAVI JUNAKE srpske i hrvatske! opisa zgode srpsko-hrvatskog naroda!

NEMA SELA U DALMACIJI GDJE SE NJEGOVE PJESME NE POJUU UZ GUSLE!!!

U nase dane podigise spomenike Miosicu u Makarskoj i Gundulicu u Dubro,zbog nar.jedinstva...

Ivan Gundulic,unuk Ivana Gundulica,pjesnika Osmana.

Petar Boskovic,brat astronoma,u 22 g umro!

...postara se za pre[porod SLOVINSKE komedije
...
str 33.

..u nasem jeziku!

sastavi mnogo SLOVINSKIJEH PJESAMA koje se zovu KOLENDE,pa ih djeca uz Bozic pjevaju...RUSKOJ,POLJSKOJ... PJESME O Hristovom rodjenju KOLENDE.O BOZICU SE KOLENDE PJEVAJU PO CIJELOJ POLJSKOJ.

............

STR.34.

http://www.archive.org/stream/dubrovaka ... 9/mode/2up

ANDRIJA KACIC MIOSIC najbolji!

SLAVI JUNAKE srpske i hrvatske! opisa zgode srpsko-hrvatskog naroda!

NEMA SELA U DALMACIJI GDJE SE NJEGOVE PJESME NE POJUU UZ GUSLE!!!

U nase dane podigise spomenike Miosicu u Makarskoj i Gundulicu u Dubro,zbog nar.jedinstva...

..........

STR.35.

nekad Bugarin zavladao RASOM i nekim stranama HRVATSKE...

jer se poslije KOSOVSKOG razora SRPSKI narod rasprsi po DUBROVACKIJEM I HRVATSKIJEM ZEMLJAMA! dakle dubr.zemlje nisu hr i obrnuto!

GETE : KAKO NAROD MIJENJA DRUSTVENI POLOZAJ MIJENJA I NACIN PJEVANJA
+BE+CP+
Војвода
Војвода
 
Порука: 1229
Приступио: авг 2008

Re: Непозната историја

Порука +BE+CP+ 5.1.2012. 14:10

GUSLE - STARI TRACKO SERBSKI INSTRUMENT

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... =1&theater

DUM IVAN STOJANOVIC:

STR.34.

http://www.archive.org/stream/dubrovaka ... 9/mode/2up
...
ANDRIJA KACIC MIOSIC najbolji!

SLAVI JUNAKE srpske i hrvatske! opisa zgode srpsko-hrvatskog naroda!

NEMA SELA U DALMACIJI GDJE SE NJEGOVE PJESME NE POJUU UZ GUSLE!!!

U nase dane podigise spomenike Miosicu u Makarskoj i Gundulicu u Dubro,zbog nar.jedinstva...

Gusle su srpsko i crnogorsko nacionalno glazbalo. Uz njih su pjevane epske pjesme. Najpoznatiji pjevač u Srbiji je bio Filip Višnjić.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Gusle

Gusle su narodno glazbalo južnog Balkana, s dinarskog prostora, po na...ravi kordofono glazbalo s jednom ili dvije strune i gudalom. Podrijetlo gusala još nije pouzdano utvrđeno. Dvije teorije posebno se nameću: slavenska i ilirska. Slavenska teorija (kojoj se priklanja i najveći hrvatski muzikolog Franjo Kuhač) smatra da su Južni Slaveni tijekom seobe naroda donijeli gusle sa sobom na Balkan. Međutim, po ilirskoj teoriji gusle su ilirsko glazbalo kojeg Južni Slaveni primaju od Ilira.

GLUPOSTI,ILIRI SU TI SERBI I TO JE TO!

Svirač gusala naziva se guslar iako je stariji, izvorniji i nekad rasprostranjeniji naziv bio guslač.

Gusle su jedan od stožernih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. One su izvorište životne radosti, vedrine, poštenih osjećaja i pjesništva. Uz njih se stoljećima rađalo, živjelo, pjevalo, guslilo, naposljetku i umiralo. Gusle su znak prkosa tuđincu, u većini slučajeva Turčinu, i njegovoj kulturi. Gusle su najviše obilježile 13 stoljeća hrvatske povijesti i slobodno se može reći da su očuvale hrvatski nacionalni identitet.

HAHA! MOZES ZAMISLITI KAJKAVCA SA GUSLAMA? A JEDAN NAROD! KAKO DA NE!

..........

Tipovi gusala:

1. Hercegovački tip - visoko postavljene žice
2. Dubrovački tip - nisko postavljene i duže žice

Povijest instrumenta [uredi]
Slika Vlahe Bukovca na kojoj se vidi guslar.

Naziv "gusle" dolazi od staroslavenske riječi "gosl" što znači "žica".

Prva bilješka o guslama među Južnim Slavenima dolazi od Bizantinaca, iz prve polovice VII. stoljeća, kada su uhvaćena "dva špijuna koja kod sebe nisu imali oružje, već samo drvena glazbala".
Gusle u Hrvatskoj [uredi]

Gusle su u Hrvatskoj rasprostranjene u dinarskom kulturnom području, i to najviše u dalmatinskom i primorskom zaleđu (od zaleđa Dubrovnika, doline Neretve, po Dalmatinskoj Zagori, Ravnim Kotarima, Hrvatskom Primorju, te Lici, Krbavi, Kordunu, sve do zaleđa Senja, a značajna mjesta su i otoci Korčula i Hvar), iako se danas tamo vrlo rijetko može čuti svirka na guslama, jer živućih guslača je vrlo malo, a na nekim područjima ih više i nema. Danas je najviše guslača u području Zagore i Like.

DAKLE SRBSKI KRAJEVI,A SACUVALO SE NAJVISE U NAJRURALNIJIM KRAJEVIMA ZAGORA I LIKA!

Posebna zanimlivost i jedinstvena pojava na hrvatskom etničkom prostoru su bile gusle "s dvi strune" kod ličkih Bunjevaca. Nažalost, tamo gdje je nekad guslaštvo (guslarstvo) bilo najviše razvijeno kao u srednjoj Dalmaciji (kako po vrsnoći svirke i ljepoti napjeva, tako i po ljepoti i tekstualnoj sadržajnosti samih pjesama- npr. Asanaginica iz Imotske krajine ili pak cijela pjesmarica "Razgovor ugodni naroda Slovinskog" od fra A. Kačića Miošića - prema mišljenju slovenskog etnomuzikologa M. Murka), guslačka tradicija je sada na samom izumiranju i postoji opasnost da uskoro potpuno nestane.

Jedan od poznatijih guslara u Hrvatskoj je Božo Domnjak Bojan (1844.-1922.) [1] [2] iz Potravlja u Cetinskoj krajini. Poznat je Mile Krajina[3]. Od ostalih koje valja navesti, to su: Marko Škopljanac, Dane Jurić, Vicencije Mrđen, Mile Brkić-Bekeljaš, Dragan Brzoja, Jure Bobić, Frano Budić, Slavko Milardović, Ivan Jonjić Ljoljić, Stipan Kujundžić, Ivan Smoljko, Tomislav Smoljko, Ante Mandarić, Dinko Maglić, Jozo Rudež, Jure Babić, Mate Đuzel, Predrag Bajić, Ivan Matišić, Ante Biočić, Stjepan Majić, Sveto Rebić, Ivica Radić, Mijo Čagalj, Ante Gudelj, Mario Blažić, Luka Abram, Ivan Marušić, Zoran Strujić, Zvonko Strižić, Jure Vuković, Jakov Vržina, Marko Kunac, Luka Bitunjac, fra Stipica Grgat, Siniša Labrović, Duje Sablić, Mate Sablić, Miljenko Marasović, Petar Škaro, Petar Maroš, Oliver Rogošić, Mate Buljubašić, Mirko Crljen, Marin Lukac i Mate Gude

........

Gusle su igrale važnu ulogu u istoriji srpske epske poezije budući da su guslari — narodni pevači, opevali događaje iz nacionalne istorije vekovima, sve dok ti tekstovi nisu konačno zapisani. Većina pesama govori o vremenima otomanske vladavine i nacionalne borbe za nezavisnost. Naporima Vuka Karadžića mnoge srpske epske pesme zapisane su i sačuvane već u ranom 19. veku. U nekim knjigama i publikacijama se spominje podatak da su srpske gusle dočekale Fridriha Prvog Barbarosu kada se u 12. veku sastao u Nišu sa srpskim vladarom Stefanom Nemanjom, gde mu je Nemanja ponudio pomoć srpske države u krstaškom ratu. Kažu da je Barbarosa bio zadivljen zvukom gusala i pjevanjem uz njih, pa se mnogo interesovao oko pojedinosti vezanih za gusle.

Gusle daljim poreklom potiču iz srednje Azije, a ne zna se tačno kako su dospele do Srba; neki pretpostavljaju preko Vizantije. Na vrhu gusala je često jarčeva glava kao simbol stočarstva i nomadskih naroda, dok je gudalo najčešće izrađeno u obliku zmije, kao simbol gorštačke ljutine. Kasnije se na guslama sreću likovi nacionalnih junaka, a nije slučajno što se prave od javora, jer javor kao drvo ima simboliku u srpskoj prethrišćanskoj religiji i označavao je kult predaka. Takođe se uz gusle slave preci.

Gusle se još sreću i u Siriji, a kod Lužičkih Srba se sreće gudački instrument pod nazivom husle. Takođe, Srbi koji su menjali veru i primali islam, bili su zadržali običaj opevavanja svojih muslimanskih junaka uz gusle. Danas se ovaj običaj kod njih gotovo izgubio.

DAKLE I SIRIJCI,I LUZICKI SIRIJCI TJ SERBI,A LAZ JE DA JE PREKO VIZANTIJE KADA IMAKMO JOS U VREME ILIRA,TRACANA!

http://en.wikipedia.org/wiki/Gusle

Ми знамо, да су са српским именом нераздвојно повезане три ствари: "ОПАНАК", "ГУЊ" и "ГУСЛЕ"". Колико су гусле скопчане уз српско име, познато је свакоме, ко има бар основне појмове о српском народу. ГУСЛЕ су део Србиновог бића, оне су прат...иле рађање, умирање, послове, бојеве, јунаке... Уз њих се пева о витештву, о борбама, о патњама, о надама, о вери, о правди, о добру, о сунцу, о небу... Српска народна поезија незамислива је без гусала и некада је свако српско дете од малих ногу учило шта су гусле, расло је с њима, уз њих и учило је да их воли као нераздвојни део сваког српског дома. Гусле су одиграле битну улогу у чувању српских традиција и српског, духа, српских националних осећања, оне су пратиле српски народ упоредо с његовом јединственом филозофијом на тешким путевима ка слободи. Међутим, говорећи о гуслама, Апендини још једном пропушта да наведе српско име, што сматрамо и недопустивим и неопростивим. Па ипак, оно што он каже, драгоцено је и све се односи управо на Србе и на српски језик.
Наиме, Апендини је нашао искварени облик "МАГУДЕС", за који каже, да долази од "ЗАГУДИТИ", с тим, што су Грци "3" изменили у "М". Облику "ЗАГУДИТИ", он потом додаје "ГУДИТИ", "ГУСЛАТИ" и "ЗАГУСЛАТИ", а цео овај одломак завршава на следећи начин:

"'Caeterum, monochordum GUSLE appelatur a Slavis, estque
idem adhuc primigenium illud veterum Thracum instrumentum
inter omnae illyriсае Linguae populos et hodie usitadssimum".

Ево, како на српском језику гласи ово драгоцено Апендинијево сведочанство:

"Уосталом, једножичане ГУСЛЕ називају се (тако) од Словена и
до данас је то првобитни инструмент старих Трачана, који се
највише употребљава код народа илирског језика".

У горњем наводу можемо да уочимо неколко важних појединости:
Понајпре - очигледно је, да је српско име замењено СЛОВЕНСКИМ. Исто тако и назив ТРАЧАНИ и придев ИЛИРСКИ - обе речи се такође односе на Србе.
Друго ГУСЛЕ СУ ПРВОБИТНИ ИНСТРУМЕНТ СТАРИХ ТРАЧАНА на основу чега се намеће закључак да су их ти стари Трачани пренели својим потомцима, који их још увек поштују. Из тог сасвим логично произлази, да су ДРЕВНИ ТРАЧАНИ СРБИ.
И треће: гусле се, излаже Апендини, највише употребљавају код народа ИЛИРСКОГ ЈЕЗИКА из тог следи неизбежан закључак, да тај ИЛИРСКИ ЈЕЗИК може да буде само језик Срба.
Па даље: ако су се задржале као првобитни трачки инструмент, а знајући њихову намену, онда морамо да изведемо закључак, да се задржала и песма, коју су ГУСЛЕ пратиле. А и Апендини каже:

"... uno eodemque tempore sonum *** cantu conjungere... ''
"... уједно исто време здружује звук са певањем... "

http://olgalukovic.wetpaint.com/page/Apendini

http://de.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 1205202835
+BE+CP+
Војвода
Војвода
 
Порука: 1229
Приступио: авг 2008

Re: Непозната историја

Порука +BE+CP+ 5.1.2012. 14:12

Brother-sister, brat-sestra.jedan jezicki izvor anglosaksonaca i serba sa svim slovenima.

te stare rijeci se tesko mijenjaju,jer je i davno bilo brace i sestara!kao sto imamo i prija u sanskritu,kod nas prija,prijatelji,prijaci...

SUN-san=SUNCE, SON-san=SIN, DAY-dej=DAN, LIAR-lajr=LAZLJIVAC, THOUSAND-tauzn=TISUCU, CLEAR-klir=CISTO,CAKLI SE...rijec KLIR za svestenstvo je mozda sveti,cisti!"kler" suzuje se na tzv. "duhovni stalež".

PROSTAKUSA PROSTITUTKA

CURVA NA ITAL JE KRIVINA,KURVA JE NA KRIVOM PUTU?
+BE+CP+
Војвода
Војвода
 
Порука: 1229
Приступио: авг 2008

Re: Непозната историја

Порука +BE+CP+ 5.1.2012. 14:13

VR je nesto sto se VRTI,sto je nemirno,sto se pokrece,

http://www.facebook.com/topic.php?topic ... #post97783

a ST je nesto
...
STATICNO

kao:

STIJENA

STOP

STANISTE

drzave i oblasti sa STAN,PAKISTAN I SL...

http://www.facebook.com/topic.php?topic ... #post97782

ali i

iSTorija, nesto sto SToji i ne mijenja se, kao i iSTina, ili ciSTina

VRRRRRRRRRRRR samo r kaze da se nesto desava, jezikom udaramo u nepce

SSSSSSSSSST, kai i PST tisina,mir,spokoj, STisavanje

STABILNOST

STUBIJSKE ALPE

STUP
STUB

... STUDENT-koji samo stoji i nikako da zavrsei studije :)

STUDENAC =BUNAR,on nece pobjeci,a VRELO je izvor,tu se nesto desava,u bunaru je uSTajala voda.

STUDEN, novembar ,kada svi poslovi SToje,sve je STATICNO

deSeT, 20,30...

100 STo, je nesto okruglo,sabilno,cjelovito,poSTojano.a to je svakako 100 a ne 99 ili 666.

STICK-stap,stapici...
...
Štap je Englesko srednjevekovno oružje, koje je ustvari bio dugački štap napravljen od čvrstog drveta, neki primeri su imali i metalna ojačanja na vrhu.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A8%D1%82%D0%B0%D0%BF

http://en.wikipedia.org/wiki/Quarterstaff

Quarterstaff
+BE+CP+
Војвода
Војвода
 
Порука: 1229
Приступио: авг 2008

Re: Непозната историја

Порука +BE+CP+ 5.1.2012. 14:15

BOŠNJACI I CRNOGORCI JEDINE "NACIJE" U EVROPI SA MANJE OD 50% BOŠNJAKA I CG U SOPSTVENIM DRŽAVAMA!!!

http://www.facebook.com/topic.php?topic ... #post97803

JEDNA OD PREKO 700 TEMA KOJIH VISE NEMA,,STATISTICKE POREDBE ZAKLJUCCI...

.........

EVO I JOS NEKE

HRVATI I SLOVENCI O PRIPADNOSTI CRNOGORACA SRPSKOM NARODU

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13011

..........
...
EVROPLJANI O CRNOGORCIMA KAO NAJSRPSKIJIM SRBIMA

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13320

.........

STALJINOVO IZMIšLJANJE CRNOGORSKE NACIJE NIJESU PRIHVATILI NI CRNOGORSKI KOMUNISTI
http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13336

........

TITO U RATU PIŠE DA SU CRNOGORCI SRBI,A U MIRU PODSTICE RASRBLJIVANJE CRNOGORACA I INDOKTRINACIJU U MRŽNJI PROTIV SRBIJE

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13337

.......

Razgovor sa Joksimom Nikšićem o CRKVI U CRNOJ GORI

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13407

........

ČINJENICE O PRAVOSLAVNOJ CRKVU NA PROSTORU DANAŠNJE CRNE GORE
http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13348

.........

REAKCIJA CRNOGORACA NA IZMIŠLJANJE CRNOGORSKE NACIJE
http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13335

..........

ЗЕЛЕНАШИ СУ БИЛИ И ОСТАЛИ ВЕЛИКИ СРБИ

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13366

........

GLAS CRNOGORCA, Neji kod Pariza, 24.SEPTEMBRA 1920. DOKAZ DA CG EMIGRACIJA NIJE NAPUSTILA SRPSTVO, SPC A NE CPC...

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13437

.........

SABORI SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U CRNOGORSKIM BRDIMA - U MANASTIRU MORACI I U KUCIMA, U XVII VIJEKU

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13314

........

KRVAVI ALBUM KARAĐORĐEVIĆA - ZLOČINI SRBIJANACA U CRNOJ GORI

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13263

..........

CRNOGORSKA ŠTAMPA VJERAN TUMAČ SRPSKIH NACIONALNIH OSJEĆANJA PREDAKA SVIH DANAŠNJIH CRNOGORACA,a gdje piše da nisu Srbi?

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13328

...........

CG JEZIK JE MATERNJI ZA 20%CG I 60%HR U CG SKADNAL!!!!

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13367

..........

Pitanje Joksimu Nikšiću o KRALJU NIKOLI, prije Božićnog ustanka...

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13401

...........

SRBIJANCI I CRNOGORCI, A NE SRBI I CRNOGORCI

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13264

............

ЋИРИЛИЦА - LATINICA Joksim Nikšić i obožavalac "cg" ćirilice i želi njeno ukidanje!

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13411

...........

NATIONAL GEOGRAPHIC,1908.g. SRBIJA I CRNA GORA; OBE ZEMLJE SU NASELJENE SRBIMA

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13282

.............

INADŽIJSKA SRBMORŽNJA SEKULE DRLJEVIĆA

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13334

.........

KAKO JE I ZAŠTO STALJIN IZMISLIO CRNOGORSKU NACIJU

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13333

..........

Uvodno slovo uz zbirku dokumenata Srpstvo u Crnoj Gori

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13417

.........

SRBIJA I MORE

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13106

...........

ITALIJA INSPIRISALA I ORGANIZOVALA BOŽIĆNU POBUNU

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13339

.........

KNJIŽEVNICI SA TERITORIJE NA KOJOJ JE DANAŠNJA CRNA GORA O SVOME SRPSTVU

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13318

..........

CRNOGORSKI DRZAVNICI, POLITICARI, ISTORICARI, OFICIRI, PROSVETARI, SVESTENICI... O SVOJOJ PRIPADNOSTI SRPSTVU

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13319

............

"DUKLJANSKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI" AGITROP RASRBLJENIH CRNOGORACA - POD ĐUKANOVICEVIM PATRONATOM
http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13350

............

ĐUKANOVIĆ IGNORISE UŽASAN GENOCID NAD SRBIMA U NDH

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13349

.........

ALI OVE VEZANE ZA CG SU MISLIM OVDE NA OVOM FORUMU! DONEKLE
+BE+CP+
Војвода
Војвода
 
Порука: 1229
Приступио: авг 2008

Re: Непозната историја

Порука +BE+CP+ 5.1.2012. 14:16

http://www.facebook.com/topic.php?topic ... #post97802

CG JEZIK JE MATERNJI ZA 20%CG I 60%HR U CG SKADNAL!!!!

RASRBLJIVANJA CRNOGORACA - STALJINOV I TITOV ZLOČIN

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13186

................
...
VIZANTIJSKI IZVORI IZ XI VIJEKA O SRBIMA U DUKLJI (ZETI)

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13312

............

KATOLICKI PRELATI O PRIPADNOSTI SRPSTVU U XVI I XVII VIJEKU STANOVNISTVA NA PROSTORU NA KOME JE DANASNJA CRNA GORA

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13313

.................

SRPSKO MORE

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13370

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=12914

............

Prvi krivosijski ustanak kao najveci istorijski podvig Bokelja

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=12919

.............

SRPSKA BOKA KOTORSKA

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=12918
.............

SRPSKA HERCEGOVINA

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=12955

...........

CRKVU NA RUMIJI RUŠILI NEPRIJATELJI NARODA TURCI, i opet žele da je ruše neprijatelji naroda i izrodi iz Crne Gore

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13010

.................

EVLIJA ČELEBIJA: ŽITELJI PODGORICE - SRBI I ALBANCI

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13275

...........

SUŠTINSKI RAZLIČITI ŠKOLSKI SISTEMI U CRNOJ GORI DO 1918. i OD 1945.godine!!!

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13267

.............

STALJIN, TITO, ĐILAS, MILO - TVORCI "CRNOGORSKE NACIJE" IZ VLASTOLJUBIVIH INTERESA

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13236

..............

PAMFLET SAVA BRKOVIĆA "O POSTANKU I RAZVOJU CRNOGORSKE NACIJE" - SKRPLJEN OD NOTORNIH LAŽI, FALSIFIKATA I GRUBIH PODVALA

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13338

................

NARUČENI TEKST ŠPIRA KULIŠIĆA "O ETNOGENEZI CRNOGORACA" - KONGLOMERAT FALSIFIKATA O PORIJEKLU CRNOGORACA

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13341

...............

AKADEMIK S.ĆIRKOVIC O FALSIFIKATIMA D.ŽIVKOVICA, AUTORA "ISTORIJE CRNOGORSKOG NARODA"

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13342

...............

"CRNOGORSKI JEZIK" nikada se ne spominje u istoriji, uvijek srpski, naski, ilirski, slaveno-srpski...Nikada ni zetski!

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13347

.............

BOŠNJACI I CRNOGORCI JEDINE "NACIJE" U EVROPI SA MANJE OD 50% BOŠNJAKA I CG U SOPSTVENIM DRŽAVAMA!!!

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13375

............

DVA SRPSKA GLAVARA, DVIJE SRPSKE KRALJEVINE I DVIJE SRPSKE VOJSKE; CRNOGORSKA I SRBIJANSKA, a ne SRPSKA!

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13374

.................

SRPSTVO PETROVIĆA

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13297

..........

1.MITROPOLIT DANILO PETROVIĆ NJEGOŠ,(1697-1735),vojvoda SRPSKE zemlje, NAŠA SRPSKA PLEMENA...

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13298

...........

2.i 3. MITROPOLITI SAVA (1735-1782) I VASILIJE (1750-1766), SRPKA ZEMLJA, SLOVENOSRPSKI NAROD, ŠTITI SRPSKU PATRIJARŠIJU

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13299

.............

4.MITROPOLIT PETAR I PETROVIĆ NJEGOŠ(SV.PETAR CETINJSKI)1782-1830;u nama neugašeno SRBSKO SRCE KUCA, DIČE IMENOM SRPSKIM

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13300

.............

5.MITROPOLIT PETAR II PETROVIĆ NJEGOŠ(VLADIKA RADE)1832-1851;ISTURČI SE PLAHI I LAKOMI- MLIJEKO IH SRPSKO RAZGUBALO!

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13301

NJEGOŠ - NAJVEĆI SRPSKI PJESNIK

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13372

.............

6.KNJAZ DANILO PETROVIĆ NJEGOŠ (1851-1860);...U OVOJ ZEMLJI NEMA NIKAKVE DRUGE NARODNOSTI DO JEDINE SRPSKE...

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13302

...........

7.KNJAZ(1860-1910)(KRALJ1910-1918.) NIKOLA PETROVIĆ NJEGOŠ;..CIJELO..SRPSTVO ZAGRLITI..SVE NJEGOVE NEPRIJATELJE SPRŽITI!

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13303

...............

STEFAN MITROV LJUBIŠA - Ja znam da vi mene ne trpite, JER SAM SRB NARODNOSCU, A PRAVOSLAVNI VJEROM.

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13316

.............

MARKO MILJANOV POPOVIĆ (1833-1901) da SJEDINI SRPSTVO: BOSNU I HERCEGOVINU, CRNU GORU, SRBIJU I STARU SRBIJU...

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13317

..............

SRPSKO CETINJE

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13371

.............

SRPSKA CRNA GORA

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13369

............

CENZURISANJE NJEGOŠA, KRALJA NIKOLE I VOJVODE VUKOVIĆA

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13345

...............

RUŠENJE NJEGOŠEVE KAPELE

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13344

...............

DRŽAVNI MEDIJI U CRNOJ GORI U SLUŽBI PATOLOŠKE MRŽNJE PROTIV SRBIJE

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13351

..........

PROALBANSKA POLITIKA CRNOGORSKE FILIJALE ANTISRPSKE KOALICIJE

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13346

............

BRZOMETNO UKLANJANJE DOKAZA O PRIPADNOSTI CRNOGORACA SRPSKOM NARODU

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13343

...........

OGROMNA VECINA PRETHODNIKA DANASNJIH CRNOGORACA ZA UJEDINJENJE SA SRBIJOM; CG OMLADINCI SKRŠILI BOŽIĆNU POBUNU

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13340

..............

KULT SVETOG SAVE I KULT OBILIĆA KOD PREDAKA DANAŠNJIH CRNOGORACA

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13332

................

STANOVNIŠTVO U KRAJEVIMA OSLOBOĐENIM 1876-1878I 1912. I U BOKI KOTORSKOJ O SVOJIM SRPSKIM NACIONALNIM OSJEĆANJIMA

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13331

...............

SRPSKI DUH U CRNOGORSKIM NARODNIM PJESMAMA

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=13330

..............

BARSKI NADBISKUP PRIMAS SRBIJE, TITULA OSTALA DO DANAS

http://www.facebook.com/topic.php?uid=3 ... opic=12917

...........
+BE+CP+
Војвода
Војвода
 
Порука: 1229
Приступио: авг 2008

Re: Непозната историја

Порука +BE+CP+ 7.1.2012. 17:00

http://www.facebook.com/?ref=home#!/gro ... 47/photos/

MOST NA ADI

‎1.1. i 2.1.2012.i ranije Studio B bi se mogla nazvati televizija gazela ili tv most na adi.u jednim vijestima ranije kada je obnovljena gazela,pola sata su u tome pricali,a cuo sam za pricu,kada su bile one napukline,da su radnici par dana... "zijevali" jer su posao obavili za kratak period pa im je Djilas rekao da se "muvaju"okolo kao da rade,da se opravda toliki novac koji je za to uzet...

a i most na Adi ne drsko skup projekat,da bi se ugradili i Jevreji i Djilas i svi...pa zato toliko o njemu pricaju kao da se radi o cudu koje je Bog pustio sa neba...milim da bi se i tada o tome manje pricalo!

Ko o cemu STUDIO B o mostu na adi,i svi ljudi odusevljeni,a niko da spomene da je most preskroman koliko kosta,tj da bi trebao da je pozlacen,za te pare.

http://www.srpskinacionalisti.com/2011/ ... -na-svetu/

Градимо најскупљи мост на свету?

Мост преко Аде је најбесмисленије, а уједно и најбезобразније, бацање пара грађана у новијој историји Београда. Не само што је изабран најскупљи пројекат, него је у питању мегаломанско (да не кажем комплексашко) решење које се не уклапа у средину, ни естетски, ни по функцији коју би требало да обавља.

Од самог доношења одлуке да се гради „словеначки“ мост, било је јасно да ћемо добити финансијског и архитектонског монструма. Гради се на погрешном месту, очигледно нико, па ни пројектант, није размишљао како да уклопи приступне саобраћајнице. Гради га фирма (СЦТ), чији је власник у међувремену осуђен на затворску казну у Немачкој због корупције, и која је банкротирала. Планирани трошкови изградње су се попели са прескупих 118 милиона на ненормалних 400 милиона евра, а да ни пола није завршено. Упркос тако катастрофалним резултатима, српски медији само најпозитивнијим епитетима часте овај подухват.

Шта смо све могли да изградимо

Пошто још увек влада блага еуфорија српских медија (који зависе од Ђиласових рекламних аранжмана) по питању изградње новог моста, предлажем да погледају шта су друге државе, за мање или исто пара, изградиле:

Пенобскот мост, САД

Америчка држава Мејн, мост на реци Пенобскот је изграђен 2006. године, скроман али функционалан.

Дужина: 646 метара
Висина: 136 метара
Цена: 65.000.000 евра

За један мост преко Аде, могло је да се направи шест оваквих, „америчких“, мостова.

Зихоумен мост, Кина

Спаја два острва у области Жоушан, на источној обали Кине. Отворен 2009. године.

Дужина: 2700 метара (најдужи распон 1650м)
Висина: 211 метара
Цена: 289.000.000 евра

Да је мост преко Саве коштао, по метру дужине, као овај кинески, не би прешао 100 милиона евра.

Стоункатрс мост, Кина

Мост „каменорезац“ у Хонгконгу, отворен крајем 2009. године, повезује два острва.

Дужина: 1596 метара (најдужи распон 1018м)
... Висина: 298 метара
Цена: 274.000.000 евра

Поново Кинези, овога пута Хонгконг. Оваквом градњом бисмо премостили Саву два пута.

Мост Балинге, Кина

Отворен крајем 2009. године, премошћује долину реке Балинг.

Дужина: 2237 метара (најдужи распон 1088м)
Висина: 375 метара
Цена: 173.000.000 евра

Премостили бисмо и Саву и Дунав неколико пута, да је цена градње била у овим оквирима.

Мост Пумипун, Тајланд

Мост из два дела, повезан саобраћајницом која виси 50м у ваздуху, је отворен у Бангкоку 2006. године.

Дужина: 1284 метара (најдужи распон 398м)
Висина: 173 метара
Цена: 240.000.000 евра

За дупло мање пара, Тајланђани су изградили два моста и спојили их саобраћајницом која лебди у ваздуху. Свака прича о компликованим приступним путевима изгледа смешно после овог моста.

Мост Мијо, Француска

Највиши друмски мост на свету, отворен је 2004. године, део аутопута који спаја Париз и Барселону. Чине га седам пилона.

Дужина: 2460 метара (најдужи распон 342м)
Висина: 343 метара
Цена: 400.000.000 евра

С обзиром да има седам пилона, и најдужи распон сличан мосту на Ади (с тим што је скоро дупло виши), можемо закључити да би Французи премостили Саву најмање седам пута за исте паре колико нас кошта мост преко Аде.

Мост преко Аде, Србија

На крају, Београд, мост преко реке Саве, са једним, јединим, пилоном.

Дужина: 929 метара (најдужи распон 376м)
Висина: 200 метара
Цена: 400.000.000+ евра

Мост преко Аде, скупљи од свих горенаведених мостова. Дакле, најбезобразније и најбесмисленије бацање пара у новијој историји Београда и Србије. Уместо да неко одговара за оволику крађу, вероватно ће добити награду, „најевропљанин“ и сл.

8. јануар 2011.

sada studio b,citaj Djilas pokrece akciju da se radnici na mostu,gazela ili i ovaj novi? proglase herojima i sl,jer su po zegi radili...

SAMO SU RADILI SVOJ POSAO,ZA KOJI SU,BIJEDNO PLACENI,KAO I SVI U SERBIJI.DJILAS NE MOZE DIREKTNO DA SEBE HVALI,PA NA OVAJ NACIN OD RADNIKA PRAVI MUCENIKA,DA POKAZE KAKO JE TO VELIKI I ZNAJACAJ RAD,A ONI KAO DA SU MUCENICI,NACIONALNI HEROJI,SAMO DA SE VLAST INDIREKTNO HVALI KAKO JE USPJESNA,A USPJESNA JE SAMO U LOPOVLUKU,A neuspjesna je u propagadni jer je veoma prozirno.ali kako je dosta naroda neuko,mnogi se upecaju na tako agresivnu medijsku propagandu.nasim parama je to placeno i preplaceno a treba napraviti istragu i poslati u zatvore one koji su odgvoorni da most toliko kosta,a za te pare je moglo da se izgradi jos koji vrtic,skola i sl...od svih nas su ukrali i sada bi svima da nam mazu oci svojim lazima.

Da tako postuju te mucenike,radnike,dali bi im bar odlicnu placu,pa ako je most iznad svjetskih standarda po cijeni,da su radnici bar placeni kao u svijetu,vani...ali ni to.

STO PUTA FUJ!
Следећа

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 4 гостију