srpskinacionalisti.com

Чувари Христовог гроба - Батајница

Форумска правила
  • Овај форум је за дискусије о Православљу; одлазак у цркву, исповест, значење Литургије, свети Оци и њихова учења, славски обичаји итд.
  • Овај форум је за размену мишљења о екуменизму, приоритетима Цркве, улози Цркве у друштву итд.
  • Овај форум НИЈЕ за обелодањивање појединачних преступа црквених лица, нити за опште пљување по Цркви.
  • Учесници су обавезни да се пристојно изражавају и културно односе према другима. Сваки преступ, независно од теме, биће санкционисан.

Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
Сека
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 638
Приступио: мар 2007
Место: Београд

Чувари Христовог гроба - Батајница

Порука Сека 22.4.2011. 23:00

Српски источници: Чувари Христовог гроба

Екипа серије "Српски источници" снимила је етнолошки филм о јединственом обичају далматинских Срба Цетинске Крајине, чувању Христовог гроба-обичаја који највероватније датира из прве половине 17 века.

Од тада, сликовите страже мушкараца, у народним ношњама, смењују се током Васкршњих Богослужби.
Чувари Христовог гроба преносили су ту обичајну праксу са генерације на генерацију све до 1995. године и изгона српског народа из Далмације. Крајишници избегли у Србију, Београд и београдска предграђа, обновили су обичај 2005. године.

Емисија је снимљена у Храму рођења пресвете Богородице у Батајници и на локацијама које данас насељавају Крајишници, а уз учешће Његовог Преосвештенства Епископа Сремског господина Василија и чланова удружења за очување древне традиције "Чувари Христовог гроба".

субота, 23. апр 2011, 14:00


Слика
Сека
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 638
Приступио: мар 2007
Место: Београд

Re: Чувари Христовог гроба - Батајница

Порука Сека 22.4.2011. 23:17

Надам се да се објављивање овог текста неће сматрати као пуки copy-paste, јер описује обичај који је вековима постојао у православној Далмацији
.....................................

Почасна стража у батајничкој цркви

Обичај чувања Христовог гроба, стар више од 500 година, далматински Срби чувају у Батајници, у цркви Рођења пресвете Богородице

Слика
Чувари Христовог гроба у Врлици где се обичај неговао до 1995. године Фото лична архива

Шта је заједничко светом граду Јерусалиму и далматинском градићу Врлика? Оба места имају чуваре Христовог гроба и по томе су велики град Јерусалим и мала Врлика јединствени у свету.
Откуд обичај чувања Христовог гроба у северној Далмацији, у градићу смештеном између планина Динаре, с једне, и Свилаје и Козјака, с друге стране, није поуздано утврђено. Драган Павловић и Миљенко Крунић из Друштва „Чувари Христовог гроба” покушавају да нам ту мистерију објасне, али и да нам опишу обичај који данас негују у батајничкој цркви Рођења пресвете Богородице.

„По једној причи, неко од свештеника био је у Јерусалиму одатле је донео обичај, а по другој су наоружани људи обучени у посебне штитили народ за време обреда у Велики петак. Сада такозвани чувари Христовог гроба носе дрвене пушке, а у старини су оне биле праве”, каже Павловић.

Чувари Христовог гроба учествују у литургијама на Велики петак, Велику суботу и Васкрс. Драган и Миљенко објашњавају нам да се чувари Христовог гроба састају на Велики петак и тада бирају харамбашу – честитог и виђеног домаћина који руководи церемонијом. Харамбаша је први међу једнакима, он уводи у цркву чуваре Христовог гроба који се распоређују северно и јужно од такозваног Христовог гроба – посебно украшеног стола на којем је положена плаштаница која представља Христово спуштање у гроб, а коју свештеници у свим храмовима износе на Велики петак. Далматинска почасна стража непомично стоји поред Христовог гроба три до пет минута после чега харамбаша ударцем кундаком пушке о под цркве најављује да је дошло време за смену страже и улазе друга двојица одморних чувара који по утврђеном редоследу смењују претходнике. Гроб се чува све време трајања литургије.

„Чувари су углавном млади људи, момци пред женидбу или тек ожењени. Ја сам 1972. први пут, у шеснаестој, обукао ношњу чувара Христовог гроба. Сада имам 55 година и догодине могу и у пензију, после 40 година ношења те униформе”, нашалио се Павловић.

Почасну стражу пред олтаром могу држати само поштени младићи, без мрља у биографији. Обавезно је да буду верници, да посте, исповедају се и причешћују, а ношњу не може понети нико ко није из врличког краја, тачније, мора бити из неког од девет села врличке општине. Обичај стар више од 500 година, Врличани данас уместо у родном месту, негују у Батајници, где је велики број њих нашао уточиште после 1995. године и војне операције „Олуја”. Традиција чувања Христовог гроба, за коју наглашавају да ни у време Другог светског рата није прекидана, била је по одласку српског народа из Крајине у избеглиштво замрла десетак година, да би 2005. обичај био обновљен и од тада се упражњава за Васкрс у цркви Рођења пресвете Богородице с благословом владике сремског Василија.

„Почели смо са 12 чувара, прошле године смо их имали 29, а ове очекујемо њих више од 30”, каже
Павловић.

Ношња чувара Христовог је посебна, носи се само о Васкрсу и везује се искључиво за ове врличке витезове. Тешка је невероватних петнаест до осамнаест килограма и богато украшена. Састоји се од капе украшене динарима, црном киком и пауновим пером, кошуље од белог платна са златним везом, панталона од тамног сукна, крожета, прслука који се облачи преко кошуље, черме, пашњаче, борбеног појаса, паса, декоративног каиша, трлагана, јакне, чарапа, потколењача, каишева који се везују изнад колена и опанака. Друштво „Чувари Христовог гроба” поседује аутентичну ношњу стару око 200 година која се данас чува у Етнографском музеју у Београду. За ношњу новијег датума брине се Миљенко Крунић. Он са братом израђује черме, пашњаче, потколењаче, док су жене задужене за шивење и вез.

„Ношња се ради ручно и треба много времена за њену израду, годишње можемо да направимо свега осам примерака. Највреднији део ношње је черма, прслук украшен сребрним токама које штите од удараца сабље. Черма је некада била обележје добростојећих домаћина и није свако могао да је има. Занимљива је и пашњача која штити стомак од убода ножем. То је кожни појас у четири слоја, сваки дебљине око три милиметара. За пашњачу се задевају кубуре и јатаган. Чувари се опасују неколико пута око струка шареним појасом, чији десни крај пада и сеже до испод колена. Појас је врло чврст и могао је некада послужити јунаку да се негде попне помоћу њега, ако затреба. Данас би се, на пример, тим појасом могла кола шлеповати, толико је јак”, истиче Крунић.

Традиција је да чувари Христовог гроба, после Васкршње литургије, запевају песме свог краја – ојкаче. Ове године најављују на Васкрс, после богослужења, у порти батајничке цркве, сабор Врличана на којем ће бити и ојкача и гуслања и диплања и глувог кола. Имају и једну велику жељу: да врате обичај чувања Христовог гроба у родну Врлику.

„Могло би се на прсте избројати колико се људи вратило на своја огњишта у Врлику. Када дође 30 људи на литургију у цркви, то је премија. Ипак, ми се трудимо да не заборавимо традицију својих предака. Изгубили смо села, али нећемо да изгубимо и обичаје”, каже Павловић.
Јелена Чалија
---------------------------------------------
Обичај и међу католицима
Чување Христовог гроба постоји као обичај и код католичког становништва из Врлике. Наши саговорници сматрају да обичај потиче из народне традиције Срба после примања католичанства.
„Код католика се обред чувања Христовог гроба ни по чему не разликује од нашег, осим што ми носимо јакну, трлаган, преко рамена као плашт, а они је облаче”, каже Павловић.
Чланови Друштва „Чувари Христовог гроба” објашњавају да их посебно боли што је традиционална српска народна песма ојкача заштићена код Унеска као део хрватског културног наслеђа, а ношња чувара Христовог гроба као део хрватске културе.

објављено: 23.04.2011.

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/ ... vi.sr.html
Сека
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 638
Приступио: мар 2007
Место: Београд

Re: Чувари Христовог гроба - Батајница

Порука Сека 23.4.2011. 15:06

Аватар
с.р.б.и.ј.а.
Војвода
Војвода
 
Порука: 3916
Приступио: феб 2008
Место: Београд

Re: Чувари Христовог гроба - Батајница

Порука с.р.б.и.ј.а. 25.4.2011. 1:32

У нашим црквама је обичај да од Великог петка до Васкрса , уз Плаштаницу стоје деца која за време службе имају улогу чувара Христовог гроба.
То су обично дечаци који саслужују у Олтару, али им се често придружују и деца присутних верника.Она су заиста украс у храмовима тих дана . :)
Импресивна је озбиљност и свечаност којом та дечица врше своју дужност.Нема комешања, приче , кошкања, ничега својственог њиховом узрасту у односу на то време које одстоје уз Христов гроб.
Завештање србству
Нека нам школе буду са вером,политика са поштењем, војска са родољубљем,држава са Божијим благословом.Нека се сваки врати Богу и себи,нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.Нека се свако ко је србски родољуб пашти да задобије Царство Небеско,којим се једино може одржати царство земаљско на дуже време. - Св.Владика Николај србски


http://www.youtube.com/watch?v=yUE6AjR5KZc
Сека
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 638
Приступио: мар 2007
Место: Београд

Re: Чувари Христовог гроба - Батајница

Порука Сека 15.4.2012. 1:34

Чувари Христовог гроба и ове године у Батајници, у Храму рођења пресвете Богородице.

Јуче су били гости у „Жикиној шареници“ где је приказан Елаборат о Чуварима Христовог гроба који је предат Министарству културе РС да би се поднела номинација UNESCO ради заштите овог обичаја.

Интересантно да је и раније тражено да се овај вековни обичај укључи у списак српске баштине, али је од одговорних у држави добијен одговор да је то немогуће по постојећим законима, јер је обичај везан за територију хрватске.
Видећемо да ли ће успети сада са овим Елаборатом.

У инсерту из емисије се може чути и ојкача из Далматинске Загоре. На жалост, хрвати су и ојкачу украли и представили као део свог наслеђа.

Ориће се ојкача данас у Батајници. Након литургије у порти храма биће одржан Други сабор Врличке Крајине.


Слика
Аватар
Новаков Грујица
Националиста
Националиста
 
Порука: 347
Приступио: мар 2012

Re: Чувари Христовог гроба - Батајница

Порука Новаков Грујица 15.4.2012. 15:35

Предиван обичај!

Удри врага, не остав' му трага,
али губи обадва свијета!


Слика
"Дисциплина - мать Победы!" - Суворов
Сека
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 638
Приступио: мар 2007
Место: Београд

Re: Чувари Христовог гроба - Батајница

Порука Сека 17.4.2012. 20:59

15. 04. 2012 17:42 h snimatelj Dragoljub Stevanović, montažer Aleksandar Mijailović
Čuvari Hristovog groba
BEOGRAD (FoNet) - Osmi put za redom u hramu Rodenja presvete bogorodice u Batajnici održan je tradicionalni uskršnji običaj Čuvara Hristovog groba
http://www.fonetweb.tv/sr/drustvo/9190/ ... otingStart#votingStartАватар
Евсигније
Националиста
Националиста
 
Порука: 493
Приступио: феб 2008
Место: Врбас

Re: Чувари Христовог гроба - Батајница

Порука Евсигније 19.4.2012. 14:43

Сека ::Чувари Христовог гроба учествују у литургијама на Велики петак, Велику суботу и Васкрс. Драган и Миљенко објашњавају нам да се чувари Христовог гроба састају на Велики петак и тада бирају харамбашу – честитог и виђеног домаћина који руководи церемонијом. Харамбаша је први међу једнакима, он уводи у цркву чуваре Христовог гроба који се распоређују северно и јужно од такозваног Христовог гроба – посебно украшеног стола на којем је положена плаштаница која представља Христово спуштање у гроб, а коју свештеници у свим храмовима износе на Велики петак. Далматинска почасна стража непомично стоји поред Христовог гроба три до пет минута после чега харамбаша ударцем кундаком пушке о под цркве најављује да је дошло време за смену страже и улазе друга двојица одморних чувара који по утврђеном редоследу смењују претходнике. Гроб се чува све време трајања литургије.


Мислим да нема Литургије на Велики Петак и Велику Суботу.
Тако, будући млак, и ниси ни студен ни врућ, избљуваћу те из уста својих. (Отк, 3,16)
http://www.youtube.com/user/Evsignije
Аватар
с.р.б.и.ј.а.
Војвода
Војвода
 
Порука: 3916
Приступио: феб 2008
Место: Београд

Re: Чувари Христовог гроба - Батајница

Порука с.р.б.и.ј.а. 21.4.2012. 19:57

На Велики Петак се не служи Св.Литургија, осим ако тога дан не 'падне' и празник Благовести.Служе Царски часови и вечерње,а на Велику Суботу се служи Св.Литургија.
Од Великог Петка до прве Васкршње Литургије не звоне црквена звона, већ се удара у клепала.
Завештање србству
Нека нам школе буду са вером,политика са поштењем, војска са родољубљем,држава са Божијим благословом.Нека се сваки врати Богу и себи,нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.Нека се свако ко је србски родољуб пашти да задобије Царство Небеско,којим се једино може одржати царство земаљско на дуже време. - Св.Владика Николај србски


http://www.youtube.com/watch?v=yUE6AjR5KZc

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 1 гост