srpskinacionalisti.com

Празници наше Свете Цркве

Форумска правила
  • Овај форум је за дискусије о Православљу; одлазак у цркву, исповест, значење Литургије, свети Оци и њихова учења, славски обичаји итд.
  • Овај форум је за размену мишљења о екуменизму, приоритетима Цркве, улози Цркве у друштву итд.
  • Овај форум НИЈЕ за обелодањивање појединачних преступа црквених лица, нити за опште пљување по Цркви.
  • Учесници су обавезни да се пристојно изражавају и културно односе према другима. Сваки преступ, независно од теме, биће санкционисан.

Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
Аватар
РашовићЗ
Војвода
Војвода
 
Порука: 5624
Приступио: феб 2008
Место: Раванград

Re: Празници наше Свете Цркве

Порука РашовићЗ 28.6.2009. 6:44

Данас је Видовдан ,дан када празнује Српска православна црква
Видовдан је непокретни верски празник кога празнују Српска православна црква и Бугарска православна црква 28. јуна и један од највећих српских празника. Спада у непокретне празнике, а по старом календару је 15. јуна. Код Срба је познат под називом Видовдан, а код Бугара Видовден или Видов ден.

Значај Видовдана за српски народ проистиче из историјских догађаја који су везани за тај датум. Од свих је најзначајнији Косовски бој, погибија кнеза Лазара (1371-1389) и тзв. пропаст Српског царства, па се тог дана ,поред светог Амоса, од почетка XX века слави и црквени празник Светог великомученика кнеза Лазара и светих српских мученика
О пореклу народног назива за овај празник постоји више верзија, али ниједна није доказана односно потврђена. По једној је овај празник наставак слављења словенског паганског божанства Световида, који је био бог обиља и рата и који је можда био српски врховни бог. По другој интерпретацији су поштовање светог Вида (лат. Sanctus Vitus) донели са собом немачки католички рудари Саси, а њихов светац је прилагођен локалном становништву. Међутим треба имати у виду да су у Полабљу где је такође поштован Световид, његова светилишта махом замењена црквама посвећеним светом Виту. По трећој интерпретацији, и могуће највероватнијој, у питању је остатак Западног хришћанства из времена док је међу Србима био јачи утицај Рима него Цариграда. Видовдан је фиксни празник који Римокатоличка црква обележава 15. јуна и посвећен је св. Виду, а сам култ св. Вида је био врло јак међу јужнословенским римокатолицима. На то упућује истоветност у датуму (28. јун је 15. јун по старом календару) и одсуство култа овог ранохришћанског светитеља у православном хришћанству. И данас по католичком Јадранском приморју постоји обиље топонима и храмова који носе име св. Вида, а св. Вид је и заштитник града Ријеке која Видовдан (15. јун) обележава као дан града (потребно је скренути пажњу да званичан датум Видовдана није 28. јун, већ 15. јун, само што тај 15. јун због разлике у календару пада на 28. грегоријански јун, као што и Српска Нова Година чији је званичан датум 1. јануар пада на 14. јануар, јер се СПЦ придржава јулијанског, а не грегоријанског календара).

По интерпретацији која се везује за традицију и мит Косовског боја, судар двеју војски на Косову пољу је требао да се деси на дан када треба да се види ко је вера, а ко невера. По том миту се од тада тај дан назива Видовданом
Аватар
РашовићЗ
Војвода
Војвода
 
Порука: 5624
Приступио: феб 2008
Место: Раванград

Re: Празници наше Свете Цркве

Порука РашовићЗ 7.7.2009. 7:19

РОЂЕЊЕ СВЕТОГ ЈОВАНА ПРЕТЕЧЕ И КРСТИТЕЉА ГОСПОДЊЕГ - ИВАЊДАН
7. јул

Слика
Шест месеци пре свог јављања у Назарету Пресветој Деви Марији, велики Гаврил, анђео Божји, јавио се првосвештенику Захарији у храму јерусалимском. Пре него што је објавио чудесно зачеће безмужне девице, анђео је објавио чудесно зачеће бездетне старице, Захаријине жене Јелисавете. Захарија није одмах поверовао речима које је чуо и остао је нем све до осмог дана по рођењу детета. Кад су се сакупили рођаци због обрезања и давања имена младенцу, отац Захарија, будући нем, написао је на дашчици име Јован и истога тренутка проговорио. Из Захаријиног дома који се налазио између Витлејема и Хеврона, расчуло се о овим чудним догађајима по целом Израиљу, те је глас стигао и до Ирода, који је наредио да се покољу деца по Витлејему. Наредио је да пронађу и Јована, али је Јелисавета успела да сакрије дете. Разјарен Ирод послао је џелате у храм по Захарију, и они су га уз пут убили. Јелисавета је, са својим сином Јованом, успела да побегне и да се сакрије у некој пештери. Ту је ускоро преминула и дечак је остао сам у пустињи на старању Бога и анђела Божјих.
Аватар
РашовићЗ
Војвода
Војвода
 
Порука: 5624
Приступио: феб 2008
Место: Раванград

Re: Празници наше Свете Цркве

Порука РашовићЗ 12.7.2009. 10:58

Данас је Петровдан
Слика
Православне цркве и верници славе празник апостола Петра и Павла, који се у хришћанству сматрају првим проповедницима и учитељима новозаветне вере. Петровданским слављем завршава се петровски пост и почиње причест верника који су поштовали правила предвиђена каноном цркве.


Празник апостола Петра и Павла, који се у хришћанству сматрају првим проповедницима и учитељима новозаветне вере, данас славе Православне цркве и верници.

Овај празник је у Србији познат као Петровдан и обележава се као слава многобројних православних породица.

Петровданским слављем завршава се петровски пост и почиње причест верника који су поштовали правила предвиђена каноном цркве.

Свете апостоле истовремено славе све православне цркве које поштују Јулијански календар, док су западне хришћанске цркве овај празник обележиле пре 13 дана.

Према предању, свети апостоли Петар и Павле заслужни су за крштење првих верника и њихово превођење у хришћанство.

Свети апостол Петар се помиње као један од најоданијих Христових следбеника а речи "Ти си Христос, Син Бога Живога", записане у Јеванђељима, израз су негове тврде вере у хришћанско спасење па се до данас понављају у хришћанским молитвама.

У "Прологу" епископа Николаја Велимировића апостол Петар је представљен као "неустрашиви и силни проповедник Јеванђеља", чије се име помиње после силаска Светог Духа на свете апостоле и после беседе коју је одржао у Јерусалиму, када је "придобио и преобратио у хришћанство 3.000 душа".

Предање каже да је свети апостол Петар, неписмени и простодушни рибар Симон из Витаиде, први од ученика који је изразио непоколебљиву веру у Христа и његову мисију.

Свети апостол Петар сматра се писцем две посланице у цркви познате као - Саборне Петрове посланице које су придружене Новом завету.

Знамење Светог Петра

У предању се такође каже да му је Бог поверио вино, пшеницу и кључеве Царства небеског, па се с тим знамењем и слика на православним иконама.

Свети Петар је као епископ проповедао у Палестини, Сирији, Малој Азији и Антиохији, где су створена прва упоришта нове вере.

У цркви светог Петра и Павла у Риму чувају се вериге светог Петра као знамење снаге светитеља у које га је оковао цар Ирод, прогонитељ хришћана. Предање каже да су вериге саме спале са руку и ногу светитеља на појаву анђела Божјег.

Свети апостол Павле родом је из Тарса и био је најпре фарисеј Савле и велики прогонитељ хришћана.

Предање каже да је око десет година био млађи од Христа са којим се никада није срео али да је у њега поверовао и постао један од навећих проповедника и теолога прве хришћанске цркве.

"Господ му се јавио... и чудесно га преобратио у веру Хришћанску", записао је у "Прологу" Николај Велимировић.

Овај запис владике Николаја односи се на догађај на путу за Дамаск и визију светог апостола Павла коме се Исус обраћа речима "О Савле зашто ти мене гониш".

"Крштен и уведен у службу апостолску са племенитом верношћу" и, како каже предање, проповедао је Јеванђеље од Арабије до Шпаније.

Оба светитеља погубио је у Риму цар Нерон, велики прогонитељ хришћана.
Аватар
Ruzica
Војвода
Војвода
 
Порука: 4541
Приступио: јан 2008
Место: Београд

Re: Празници наше Свете Цркве

Порука Ruzica 12.7.2009. 13:05

Petrovdan je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Kod Srba Petrovdan je slava pekara i ribara.


Шта знамо и шта би морали да знамо - кад славимо своју славу..

"Slava ili Krsno ime je srpski, narodno-crkveni običaj, najvažniji porodični praznik, uvek povezan sa određenim hrišćanskim svetiteljem, zaštitnikom doma i porodice…
Slava je isključivo srpski običaj, jer i kad je pripadnici drugih naroda slave, slave je kao srpski i pravoslavni običaj.
O poreklu slave ima sijaset mišljenja i tumačenja, ali bez obzira na sve razlike, ostaje činjenica da Srbi danas čuvaju i poštuju slavu kao što su to radili i njihovi preci. Vezanost Srba za slavu i svetitelja zaštitnika vidljiva je u mnogim pesmama, pričama, predanjima, gde svetac–zaštitnik uvek pomaže svečaru koji je zapao u nevolju.
„Ko krsno ime slavi onom i pomaže” –izreka je sačuvana u srpskom narodu.
Slava se kod Srba, po narodnoj tradiciji, nasleđuje ali se ne deli. Dok je otac živ sin ili sinovi ne preuzimaju slavu, već je slave sa ocem. Ako otac nije u snazi sin preuzima sve obaveze oko slave, ali je otac domaćin slave.
Kad otac umre sinovi preuzimaju slavu. Ako ima više braće, mogu se dogovoriti da slavu preuzme jedan ili svi. Prve godine po smrti oca slava se drži u porodičnom krugu bez gostiju i velikog veselja.
Srpska pravoslavna crkva ima suprotan stav. Crkveno tumačenje kaže „sin kad zasnuju sopstveno domaćinstvo i ode od roditelja, počinje sam da slavi”.
Glavni simboli slave su: ikona, slavska sveća, slavski kolač, žito, vino i sveštenik.
Svaki pravoslavni dom ima ikonu svoje krsne slave. Ikona se postavlja u trpezariji ili dnevnoj sobi i to uvek na istočnom zidu.
Za slavu se kupuje veća sveća. Sveću pali domaćin u prisustvu ukućana i prijatelja pre početka slavskog ručka. Kad se domaćin prekrsti i izgovori molitvu „Oče naš” – počinje slava. Sveća gori celog dana, a gasi se kad poslednji gosti odu. Sveću gasi domaćin uz molitvu svetitelju, tako što uzme malo sredine iz slavskog kolača, natopi ga vinom i njime stisne fitilj sveće.
Slavski kolač je kvasni hleb i uvek se zamesi – ako se kolač mesi u kući – osveštanom, svetom, vodicom. Treba ga umesiti dan pre slave. Kolač se, zajedno sa žitom i vinom, nosi rano ujutru u crkvu, ako nije dogovoreno sa sveštenikom da reže kolač kod kuće. Pravilo po kome se danas vrši obred rezanja kolača, sastavio je 1862. godine mitropolit Mihailo.
Uoči slave priprema se slavsko žito koje se naziva i koljivo. Kad se na dan slave upali sveća, onda se domaćin prvi posluži žitom. Gost, kad čestita slavu, prvo se ponudi žitom, a potom ostalim đakonijama. Po učenju Srpske pravoslavne crkve žito se sprema za sve slave. Po narodnom verovanju za Arhangela Mihaila žito se ne sprema. U nekim krajevima, ali je ovo ređi slučaj, neće spremiti žito ni za Svetog Iliju. Učešće sveštenika u slavskom obredu je obavezno. Prvo učešće je pre slave. Tad sveštenik sa pomoćnikom, mladim bogoslovom, dolazi u dom da ga osvešta i blagoslovi, ili kako se u narodu kaže „da sveti vodicu”. Drugo sveštenikovo učešće je u hramu gde sveštenik vrši rezanje kolača. Prisustvo božijeg izaslanika u slavskom obredu pokazuje da je i sam Gospod blagoslovio svečarev dom i sve prisutne u njemu. Slava bez božjeg poslenika je obična gozba. "

SLAVSKI-KOLAC.jpg
Слава - славски колач
SLAVSKI-KOLAC.jpg (12.8 КиБ) Прегледано 5983 пута
-Заклињем се са три прста са овога Светог Крста, живот дајем за спас српства!
Аватар
Ruzica
Војвода
Војвода
 
Порука: 4541
Приступио: јан 2008
Место: Београд

Re: Празници наше Свете Цркве

Порука Ruzica 12.7.2009. 15:17

"На стеновитој заравни у ибарској долини сачувани су остаци манастира Старе Павлице. Као мушки манастир и метох манастира Студенице помиње се у даровној повељи краља Стефана Првовенчаног. По свом архитектонском склопу црква припада времену Немањића, односно самом почетку њихове владавине, највероватније крајем 12. века.
Црква је посвећена светим апостолима Петру и Павлу."

stara-pavlica1.jpg
Стара Павлица
stara-pavlica2.jpg
Поглед на цркву...
stara-pavlica5.jpg
Стара Павлица...
-Заклињем се са три прста са овога Светог Крста, живот дајем за спас српства!
Аватар
РашовићЗ
Војвода
Војвода
 
Порука: 5624
Приступио: феб 2008
Место: Раванград

Re: Празници наше Свете Цркве

Порука РашовићЗ 30.7.2009. 7:02

Огњена Марија

30. јул
Слика
На овај дан слави се спомен на свету мученицу Марину, у народу познатију као Огњена Марија. Као и празници светитељки који за њом слиједе: Благе Марије (4. август) и Трнове Петке (8. август), ни Огњена Марија у црквеном календару нема "црвено слово".

Ипак, сва три спадају у веома поштоване празнике у народу, посебно меду женама, тако да се ова три дана ништа се не ради у руке, нити у пољу. Огњена Марија, света мученица Марина, била је родом из Антихије. Крстила се у 12 години и због вјере у Исуса Христа страдала је у вријеме цара Диоклецијана. Дио моштију свете Марине чува се у светогорском манастиру Ватопед, као и у манастиру посвећеном овој светитељки који се налази изнад албанске стране Охридског језера.
Аватар
РашовићЗ
Војвода
Војвода
 
Порука: 5624
Приступио: феб 2008
Место: Раванград

Re: Празници наше Свете Цркве

Порука РашовићЗ 2.8.2009. 7:40

Св.ИЛИЈАСлика
Био је родом из Ароноба из града Тесвита. По предању, када се Илија родио, његов отац Сабах је видео око њега анђеле који га повијају огњем и хране пламеном, што је било знамење његовог пламеног карактера и силе огњене. Младост је провео у дубоком размишљању и молитви, често сам у пустињи.

Тадашњи цар Ахав, под утицајем своје жене Језавеље, беше напустио веру Мојсијеву и уместо Јехове славио туђе богове. Пророк Илија супротставио се цару пребацивши му отпадништво и пророковао сушу и глад због слављења туђих богова. Чинио је чуда кроз која је Бог показивао Израиљцима своју праведност. Због неправди коју је цар чинио народу и грамзивости Илија му је прорекао да ће њему и његовој жени пси лизати крв после смрти, што се и обистинило.

"Пророк Илија ишао је по Ханану у пратњи свог ученика Јелисија. Кад стигоше у Јерихон, на очи педесет других пророка, удари плаштом по Јордану и вода се раздвоји на две стране. Кад пређоше на другу обалу, подиже се грдан вихор, огњена кола са огњеним коњима раставише их и у вихору однесоше Илију на небо". Свети Илија, према томе, није умро већ је жив отишао на небо.

Пророци нису имали ничег заједничког са врачима. Они нису живели од прорицања будућности и врачања. То су били мудраци, народни учитељи, како би данас рекли - друштвени и политички радници. Они су стварали и проповедали више религиозне концепције засноване на личној моралној одговорности човека пред Богом. Пророци су истицали етичке вредности религије, у којој нису важни ритуал и церемонија, а чија суштина је у томе да људи буду у души праведни и богобојни. Својим радом пророци су утрли пут настанку хришћанства.


Свети Илија као Перун Громовник.Срби су преласком у хришћанство многе особине свог старог бога Перуна, који је управљао муњама и громовима, пренели на Светог Илију. По народној традицији, Свети Илија се вози на ватреним колима која вуку четири коња, из чијих ноздрва избија пламен. Грмљавина је тутњава његових кола којима се он вози по небу и облацима. На иконама се Свети Илија представља или како на ватреним колима иде на небо, или како држи нож у руци као знак да је њиме поклано 450 лажних Валових зреца на брду Камил или како седи у пећини где се склонио од охолог цара Ахава, а гавран му доноси храну.

Дан Светог пророка Илије се обележава 20. јула по јулијанском календару (2. август по грегоријанском календару).
Аватар
Patriotabg
Четник-почетник
Четник-почетник
 
Порука: 34
Приступио: нов 2008

Re: Празници наше Свете Цркве

Порука Patriotabg 15.8.2009. 11:03

На днешния ден православните отбелязват Успение Богородично. В България го наричаме Голяма Богородица. Честит празник на всички от форума, а на тези с име Мария - честит имен ден.
Аватар
с.р.б.и.ј.а.
Војвода
Војвода
 
Порука: 3916
Приступио: феб 2008
Место: Београд

Re: Празници наше Свете Цркве

Порука с.р.б.и.ј.а. 15.8.2009. 16:45

Patriotabg ::На днешния ден православните отбелязват Успение Богородично. В България го наричаме Голяма Богородица. Честит празник на всички от форума, а на тези с име Мария - честит имен ден.


Српска Прправославна Црква празник Успења Пресвете Богородице - Велику Госпојину, прославља 28. августа (по Грегоријанском календару).
Српска, Руска, Грузијска православна црква, Јерусалимска патријаршија и Света Гора, придржавају се Јулијанског календара .
А теби срећан Празник Успења Пресвете Богородице!
Завештање србству
Нека нам школе буду са вером,политика са поштењем, војска са родољубљем,држава са Божијим благословом.Нека се сваки врати Богу и себи,нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.Нека се свако ко је србски родољуб пашти да задобије Царство Небеско,којим се једино може одржати царство земаљско на дуже време. - Св.Владика Николај србски


http://www.youtube.com/watch?v=yUE6AjR5KZc
Аватар
с.р.б.и.ј.а.
Војвода
Војвода
 
Порука: 3916
Приступио: феб 2008
Место: Београд

Re: Празници наше Свете Цркве

Порука с.р.б.и.ј.а. 19.8.2009. 16:08

Sandra ::Danas je Preobrezenije Gospodnje.Jedna crkva u Sarajevu je posvecena ovom prazniku i nekada se tu mnogo ljudi okupljalo na Svetoj liturgiji i narod bi se kasnije veselio i pevao i igrao do dugo u noc.Tada bi se u crkvi delilo grozdje.Toga sada nazalost vise nema.
Moja pokojna majka nikada nije jela grozdje pre 19.augusta .
Kazu da se od ovoga dana preobrazuje leto na zimu ali sudeci po ovim temperaturama vise se ne moze verovati ovom kalendaru.


И данас се свешта грожђе у храмовима.Можда ниси обратила пажњу, јер се у неким Црквама то чини пред сам крај Св.Литургије, (испред Буди имја...), а у некима, након службе, па многи верници већ изађу , не знајуђи да ће бити свештања грожђа.
Код нас је данас било доста грожђа, па смо узимали не по мало, већ је било за свакога по леп грозд и више :)
Завештање србству
Нека нам школе буду са вером,политика са поштењем, војска са родољубљем,држава са Божијим благословом.Нека се сваки врати Богу и себи,нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.Нека се свако ко је србски родољуб пашти да задобије Царство Небеско,којим се једино може одржати царство земаљско на дуже време. - Св.Владика Николај србски


http://www.youtube.com/watch?v=yUE6AjR5KZc
Аватар
РашовићЗ
Војвода
Војвода
 
Порука: 5624
Приступио: феб 2008
Место: Раванград

Re: Празници наше Свете Цркве

Порука РашовићЗ 27.9.2009. 11:25

Данас је Крстовдан

Српска православна црква и верници данас славе Крстовдан, успомену на дан када је царица Јелена, мајка цара Константина, обилазећи Свету земљу, у рушевинама Венериног храма пронашла Часни крст на коме је распет Исус Христос на Голготи.
На Крстовдан се држи строги пост, а многи верници тог дана једу само хлеб и грожђе
срећан празник
Dijarbekir
Млади националиста
Млади националиста
 
Порука: 172
Приступио: јул 2008

Сваки дан је празник

Порука Dijarbekir 11.11.2009. 6:13

Сваког дана можемо из Житија Светих прочитати пуно тога.
Само ако желимо.
Постоји пословица - "Тамо где постоји воља пронађе се и начин."
Аватар
Sandra
Војвода
Војвода
 
Порука: 2760
Приступио: авг 2007
Место: Београд

Re: Празници наше Свете Цркве

Порука Sandra 16.11.2009. 10:25

Данас је Ђурђиц.Обновљење храма великомученика Георгија.Ту Славу слави наша С.р.б.и.ј.а

С.р.б.и.ј.а
Сретна ти Слава и да је дуго година у здрављу славиш.
Сандра.
Није ми Бог дао да погинем са српским јунацима на првим борбеним линијама али идем тамо где сам најспремнији и најпоткованији за борбу.
Др.Војислав Шешељ.

Није задовољство имати нешто ако то не поделиш с другим.
Cила Бога не моли, али зато ни Бог силу не воли. Притом - Бог је вечан, а сила је свака за времена
Аватар
Брзи
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 660
Приступио: сеп 2008

Re: Празници наше Свете Цркве

Порука Брзи 16.11.2009. 11:06

Sandra ::Данас је Ђурђиц.Обновљење храма великомученика Георгија.Ту Славу слави наша С.р.б.и.ј.а

С.р.б.и.ј.а
Сретна ти Слава и да је дуго година у здрављу славиш.
Сандра.

Придружујем се честитци:
Аватар
gorskivuk
Војвода
Војвода
 
Порука: 8793
Приступио: јан 2007

Re: Празници наше Свете Цркве

Порука gorskivuk 16.11.2009. 13:39

Сретна Крсна Слава С.Р.Б.И.Ј.А и да је дуго година у здрављу славиш, све најбоље желим и такође свим Србима и Србкињама који данас славе честитам Крсну Славу!
ПретходнаСледећа

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 0 гостију