srpskinacionalisti.com

Божићна побуна

Форумска правила
Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
Аватар
ЈАРОМИР
Војвода
Војвода
 
Порука: 8844
Приступио: јул 2008

Re: Божићна побуна

Порука ЈАРОМИР 6.10.2008. 17:35

Прије двије-три године сам се згразио, кад сам на црногорској телевизији гледао тв календар, ту су говорили, да је српска војска по уласку у Црну Гору 1918 , убијала на све што је наишла и да је Црна Гора била окупирана 1918, а не да је својом вољом, ушла у краљевину СХС. Нажалост таквих дукљанских будалаштина има на претек.
Аватар
Златоусти
Војвода
Војвода
 
Порука: 8687
Приступио: окт 2004
Место: Земља која умире од стида јер све је више људских гњида

Re: Божићна побуна

Порука Златоусти 20.5.2009. 20:04

Споменик сјећања на Божићни устанак

Обелиск Божићном устанку, након готово једног вијека, потврђује смисао жртве наших храбрих слободара за идеју црногорске независности, коју ни његов поразни исход није могао затријети ни затамнити, казао је у Бајицама код Цетиња, отварајући спомен обиљежје поводом 90 година Божићног устанка, премијер Мило Ђукановић. Ово је први споменик посљедњем покушају Црногораца кобне 1918. и 1919. године да оружјем одбране оно што су сматрали смислом свог постојања: своју државу Црну Гору, њен углед и њено право да буде равноправна са савезницима из побједничке алијансе у Првом свјетском рату, који је промијенио географску карту Европе и односе у тадашњем свијету, рекао је он.
Слава којом су се овјенчали заувијек је уткана у срж националног и државотворног бића Црне Горе. Та искра вјечности Црне Горе посебно блиста у сусрет 21. мају - Дану независности, казао је Ђукановић.

Са ове временске дистанце, непристрасно сумирајући факта о овом историјском догађају, његова трагика и значај, без обзира на исход, у истој су равни са многим славним црногорским побједама, као што су битке на Вучјем долу или Мојковцу. Јасно, увијек су на правој страни они који се боре за слободу, за свој идентитет, за своју државу и њено достојанство. Кроз одреднице тог вриједносног суда једино се објективно може посматрати и Божићни устанак 1919. године, сматра Ђукановић.

Из поноситих Бајица, са огњишта црногорске самосвијести, кренула је побуна ''за право, част и слободу Црне Горе'', против затирања црногорског имена и црногорске државе. Овдје су наши преци бранили достојанство и право на самобитност црногорског народа. Одавде је отпочела још једна битка за Црну Гору, герилска и емигрантска, касније антифашистичка и ослободилачка, послије свега - грађанска и демократска, која је заувијек окончана 21. маја 2006. године. Савремена Црна Гора с поносом његује своју слободарску традицију, баштинећи добре односе са свим сусједима, на свом сигурном европском путу.

Под овим знамењем изражавамо и људско разумијевање према заблудама наших сународника с друге стране нишана, нагласио је црногорски премијер. Искључивост у заступању политичких идеја, конфронтирање међу најближима, разврставање на праведнике и кривце, родољубе и издајнике, на побједнике и поражене - кроз злосрећно искуство Божићног устанка, бројне жртве часних црногорских војника и официра, комита, хероја, ратника и устаника, и призму савремених достигнућа у новој Црној Гори - дјелују као утваре прошлости, казао је Ђукановић.

Ми, који имамо привилегију да изграђујемо Црну Гору по мјери савремене европске цивилизације и универзалних демократских стандарда, на прави начин одужујемо дуг према нашим славним прецима који су кроз историју очували част и државни образ Црне Горе, рекао је Ђукановић.

Трагика тог времена огледа се и у чињеници да ни они који су наџивјели губитак своје државе, и окренули оружје против својих најближих, никаквог добра нијесу дочекали у тој новој држави у којој је Црна Гора избрисана са земљописне мапе. Нека нам то буде стална опомена, али и подстицај да градимо Црну Гору слоге и међусобне толеранције, европски дом за све људе који у њој живе, без обзира на различите политичке, идеолошке, националне и вјерске предзнаке. Генерације у Црној Гори проживјеле су многе драме, и извојевале многе битке, проживјели вријеме настанка и нестанка, и поновног васкрснућа своје државе, од сабље и пушке - до оловке. Нема више битака које се не могу ријешити мирним и демократским начином, новим - грађанским витештвом, и разборитим одлукама које воде до извјесне европске будућности.

Сигуран сам да је заувијек иза нас остављено емигрантско доба Црне Горе, и зло вријеме у ком је Црна Гора била оно што она није. И зато са овог узвишеног мјеста још једном поручујемо: никад више државног и националног понижења и подређености туђим интересима и циљевима, рекао је црногорски премијер и закључио:

Нека је слава јунацима Божићног устанка - њоме овјенчавамо и наш празник Дан независности, 21. мај.

Дан који празнујемо, с пуним правом и нескривеним поносом, као побједу свих црногорских побједа!

Нека нам је срећан Дан независности!

Нека је вјечна Црна Гора!

http://www.rtcg.me/index.php/vijesti/politika/izdvajamo/3809-spomenik-sjecanja-bozicni-ustanak
"Само јуначки одговор на агресију у Првом светском рату коштао је српски народ више од половине мушког рода. Гинули су, углавном, они најбољи, најмлађи, остајући без порода. Остајали су да се размножавају углавном они лошији. Сада беремо плодове те наопаке селекције."

Зато ако буде фрке "горе" ту сам зови ако треба!
Аватар
Мегатрон
Националиста
Националиста
 
Порука: 295
Приступио: апр 2009
Место: Киботрон

Re: Божићна побуна

Порука Мегатрон 20.5.2009. 20:07

Срам вас бре било на овим лажима браћо наша бивша Црногорци. Па Његош мора да сеу гробу преврће због свега што данас чините.....
Остајте овдје!.. Сунце туђег неба
Неће вас гријат ко што ово грије;
Горки су тамо залогаји хљеба
Гдје свога нема и гдје брата није.

Од своје мајке ко ће наћи бољу?!
А мајка ваша земља вам је ова;
Баците поглед по кршу и пољу,
Свуд су гробља ваших прадједова.
Аватар
Матеја
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 622
Приступио: феб 2009
Место: Вавилон

Re: Божићна побуна

Порука Матеја 22.5.2009. 2:10

Па Српски родољуб је црногорац....вероватно о овоме више зна него ми :?

И ја сам читао о овоме било је код нас у неким новинама па сам се слатко насмејао.
али...
Зар су стварно хтели да збаце династију Петровић? Безвезе...
Ако је то истина ми смо стварно тешке будале.
Слика
Аватар
Српски родољуб
Војвода
Војвода
 
Порука: 2327
Приступио: јан 2008
Место: Београд

Re: Божићна побуна

Порука Српски родољуб 22.5.2009. 3:09

Матеја ::Па Српски родољуб је црногорац....вероватно о овоме више зна него ми :?

И ја сам читао о овоме било је код нас у неким новинама па сам се слатко насмејао.
али...
Зар су стварно хтели да збаце династију Петровић? Безвезе...
Ако је то истина ми смо стварно тешке будале.


Божићну побуну или Божићни устанак подигле су Присталице краља Николе, и присталице Династије Петровић. Побуну су подигли зеленаши, који су били против безусловног уједињења Црне Горе и Србије. Дакле, они су хтели се уједине ове две државе, али потпуно равноправно. Да владају Петровићи и Карађорђевићи... и да Црна Гора како су говорили не буде "безначајни дио србијанскога округа", већ равноправна српска Књажавина у новој Југословенској држави...

Дакле, побуна је била чисто политичка, између зеленаша ( који су били уз Петровиће и противника безусловног уједињења ), и бјелаша ( који су били уз Карађорђевиће, и присталице безусловног уједињења ). Данас се међутим говори, како је побуна подигнута због негирања некакве црногорске нације, и негирања "црногорске православне цркве", што је потпуно апсурдно... Истина, добар део зеленаша је за време другог светског рата прешао на партизанску страну, па није ни чудо што њихови потомци данас имају антисрпске ставове. Многи зеленаши су подлегли комунистичкој пропаганди.

Иначе, моји преци су били бјелаши и присталице безусловног уједињење. Доста људи је тада било против књаза Николе, скоро све политичке странке, међу првима Народна странка, јер је његова владавина била доста аутократска!

Ево, један видео који доказује шта су припадници Зеленашког покрета говори за себе и Црну Гору:

http://www.youtube.com/watch?v=XwJK45-c ... annel_page
„Ја не волим устанак са људима који ће ме напустити при првом неуспеху, ја волим револуцију са грађанима кадрим да поднесу сва искушења једне дуготрајне борбе каква ће, услед жестоких политичких услова, бити и наша - или ћемо водити говеда у касапницу.“ - Гоце Делчев
Аватар
Матеја
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 622
Приступио: феб 2009
Место: Вавилон

Re: Божићна побуна

Порука Матеја 3.6.2009. 17:13

"Српски Родољубе"

Да ли имаш ти неке слике ових бораца или нека документа...неке старе новине које би доказале ову буну?
Мислим мора да има слика неке чете из тог времена.
Слика
Аватар
ЈАРОМИР
Војвода
Војвода
 
Порука: 8844
Приступио: јул 2008

Re: Божићна побуна

Порука ЈАРОМИР 3.6.2009. 17:44

Сјећам се да сам прије пар година на дукљанској телевизији у емисији тв календар чуо стршну лаж, наиме наратор рече како је Србија 1918 окупирала Црну Гору и како су српски војници починили страшне злочине над црногорцима. Запитао сам се, Боже драги, јел ја гледам усташку телевизији или она то постаје.
Аватар
равногорац86
Млади националиста
Млади националиста
 
Порука: 137
Приступио: мај 2009
Место: Београд,Краљевина Србија

Re: Божићна побуна

Порука равногорац86 3.6.2009. 17:55

Ја мислим да су се ти дукљани грешком населили на Српску земљу ти који тако причају,таквима је место само код шиптара у Албанији
Слика
Аватар
Матеја
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 622
Приступио: феб 2009
Место: Вавилон

Re: Божићна побуна

Порука Матеја 3.6.2009. 22:32

ГДЕ СУ ТИ ДОКАЗИ О ГЕНОЦИДУ?
ПА ДА ЈЕ ИСТИНА МОРА ДА ИМА ЈЕДНА СЛИКА БАРЕМ!
Слика
Аватар
Српски родољуб
Војвода
Војвода
 
Порука: 2327
Приступио: јан 2008
Место: Београд

Re: Божићна побуна

Порука Српски родољуб 19.6.2009. 0:41

Матеја ::ГДЕ СУ ТИ ДОКАЗИ О ГЕНОЦИДУ?
ПА ДА ЈЕ ИСТИНА МОРА ДА ИМА ЈЕДНА СЛИКА БАРЕМ!


Нема пуно докумената, осим Пасоша Крста Поповића и неких његових изјава. Нису зеленаши били толико јаки. Њихова побуна је јако брзо угушена. Бјелаша је било много више на подручју Црне Горе у то време, они су били уз Династију Карађорђевића....

Слика
„Ја не волим устанак са људима који ће ме напустити при првом неуспеху, ја волим револуцију са грађанима кадрим да поднесу сва искушења једне дуготрајне борбе каква ће, услед жестоких политичких услова, бити и наша - или ћемо водити говеда у касапницу.“ - Гоце Делчев
Аватар
Српски родољуб
Војвода
Војвода
 
Порука: 2327
Приступио: јан 2008
Место: Београд

Re: Божићна побуна

Порука Српски родољуб 30.9.2009. 1:05

Морам се мало надовезати на ову тему. На интернету сам пронашао књигу која се зове: "Неколико страница из крвавог албума Карађорђевића". Књига је наиме штампана у Риму, 1921. Тј, више се може рећи да су ово неки документи, јер имају свега 30. страница. Она описује некакве "злочине" србијанске војске у Црној Гори.
Погледајте, са каквом пропагандом се Италија и влада у изгнанству служила. Овде је уписано како су Србијанци на најсуровији начин убијали цивиле, и све оне који нису хтели да признају краља Александра.
Описано је и како су "пљачкали" црквену имовину, и батињали неке свештенике.

http://www.montenegrin.org/Montenegrin/KrvaviAlbum.asp

А молим вас обратите пажњу на ове стране:СликаСлика
„Ја не волим устанак са људима који ће ме напустити при првом неуспеху, ја волим револуцију са грађанима кадрим да поднесу сва искушења једне дуготрајне борбе каква ће, услед жестоких политичких услова, бити и наша - или ћемо водити говеда у касапницу.“ - Гоце Делчев
Аватар
Бојан СРС
Националиста
Националиста
 
Порука: 207
Приступио: сеп 2009

Re: Божићна побуна

Порука Бојан СРС 7.10.2009. 13:41

Моји корени су из Старе Црне Горе.
Кривац за овај садашњи однос између Србијанаца и Црногораца је краљ Александар јер је срушио најсветију и најачу српску династију од периода после Немањића и краљ Никола је хтео да сједне на престол цара Душана , али га душмани збацише !
Слика
ВОЈО УЗ ТЕБЕ СМО !
Аватар
Juzno Osetijac
Четник-почетник
Четник-почетник
 
Порука: 1
Приступио: сеп 2010

Re: Божићна побуна

Порука Juzno Osetijac 20.10.2010. 3:09

Божићна побуна јесте био покушај зеленаша на челу са Крстом Зрном Поповићем, да равноправно уђу у заједницу са Србијом без укидања Црногорске државности. Нијесу хтјели да Црна Гора буде некаква покрајина, већ да буде равноправна са Србијом да буде оно што је одувијек била а то је „она земља ђе се чувала и сачувала искра слободе Србинове“. Но, проблем је био у томе што је краљ Никола хтијо да буде испред Карађорђевића и Београда што њима наравно није одговарало. То је већ био сукоб српских Династија око власти, а због тога је Краљ Никола и подржавао Зеленаше јер су се борили за његове интересе. Нема сумње да су и Зеленашке и Бјелашке војне формације и њихове вође били Срби.То је био само сукоб између српских владајућих династија, ништа више.Напомињем ово, јер многи данашњи црногорски политичари и историчари злоупотребљавају овај догађај у политичке сврхе, говорећи како је Крсто Зрнов Поповић са Зеленашима бранио такозвану Црногорску нацију, Црногорски језик и Црногорску Православну Цркву што је апсолутно нетачно. Они злоупотрабљавајући овај догађај покушавају да придобију гласаче, да наметну нове елементе црногорске државности мијењајући и измишљајући историју, и наставе антисрпско дјеловање у Црној Гори.
Аватар
Cezar001
Млади националиста
Млади националиста
 
Порука: 142
Приступио: дец 2009

Re: Божићна побуна

Порука Cezar001 26.10.2010. 17:43

Obicna borba izmedju dinastija i nista vise.Kao sto su Karadjordjevici potpisali kapitulaciju 1941 i napustili zemlju i svoj narod,to je isto uradio i Kralj Nikola krajem 1915.Kralj Nikola je izgubio drzavu,kao i Karadjordjevici.Istorija je uciteljica zivota.Mogao bi neko da pokrene temu o tome kako su Srbi pobili jadne starosedeoce na Balkanu,posto to izgleda da je trend.Budalastine!!!!!!!!!!
Srbija je vecna,dok su joj deca verna!
Павле Ђуришић
Млади националиста
Млади националиста
 
Порука: 108
Приступио: нов 2010

Re: Божићна побуна

Порука Павле Ђуришић 23.11.2010. 11:59

Desetog decembra 1919, u glasilu crnogorske vlade u izgnanstvu, „Glasu Crnogorca“, Krsto Popović je istakao važnost Crne Gore u Srpstvu napisavši da je: „Crna Gora ona zemlja đe se čuvala i sačuvala iskra slobode Srbinove“ Толико о црногорству зеленаша :mrgreen:
Наш глас је јачи: БОРБА14

www.borba14.org
ПретходнаСледећа

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 1 гост