srpskinacionalisti.com

Не веселите се уз шоту!

Форумска правила
Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
Аватар
Марија
Војвода
Војвода
 
Порука: 6298
Приступио: мар 2006
Место: Земун

Re: НЕ ВЕСЕЛИТЕ СЕ УЗ ШОТУ!

Порука Марија 16.12.2006. 16:11

Банат ::Узгред, имаш браћу и овде. Није ти само брат онај ко се слаже са тобом, већ и онај што се понекад и не слаже.

:)
Наравно брате
ЕУ је за малена царство а КиМ увек и довека!
Аватар
Банат
Војвода
Војвода
 
Порука: 4499
Приступио: сеп 2005

Порука Банат 16.12.2006. 17:17

RAMMSTEIN ::
Svetovid ::Гледао сам једну читаву ТВ емисију о песми "Русе косе цуро имаш". Сви мисле да је песма њихова!
Срби, Грци, Турци, Македонци, Бугари, Турци...СВИ!
На пример, у Босни, муџахедини су ту песму сматрали својом војном корачницом и све певајући је ишли у рат против Срба.
( текстови се ваљда разликују)


И ја сам гледао исту емисију.


Цуне Гојковић је исто тако причао о неколико познатих изворних песама које у идентичној мелодији постоје на средњем истоку: у Азербејџану, источној Турској и Курдистану. Не могу нажалост да се сетим које су, али у питању је пар познатих српских изворних песама. Причало се о томе како не постоје националне мелодије, него је музика универзална, и тумачило се да ли се то догодило тако што је неки српски роб или потурчењак однео ту песму тамо кад су га одвели у те далеке крајеве, или је реч о неком турском војнику оданде који ју је донео у Србију.

А за шоту сам тим више сумњичав кад гледам реакције. Један каже нешто непоткрепљено, и нико ништа не пита, ником ништа није чудно, него се одмах то прихвата, одмах је песма "шиптарска", одмах "то неће свирати на мојој свадби", одмах "ја то има да прекинем чим следећи пут чујем". Па зар нам је мржња против Шиптара толико слепа да је довољно да неко нешто прогласи за шиптарско, па да сви одмах у то поверују? Па зар не причамо овде на форуму већ годинама да су Шиптари на Косову једна маса Арнаута, Турака и поарнаућених Срба, Горанаца и којекаквих Египћана, Ашкалија и других? Зар нисмо цитирали Цвијића по милион пута са његовим мишљењем о бројности косовских Шиптара који су српског порекла? И након тога причамо о "шиптарској мелодији" која је, гле чуда, по истом шаблону као и све "етно-песме" са Косова, а готово идентична мелодији из "Косовских божура".

Марија :::)
Наравно брате


Наравно. :)
Аватар
Srbin_bre
Млади националиста
Млади националиста
 
Порука: 121
Приступио: јул 2006

Re: НЕ ВЕСЕЛИТЕ СЕ УЗ ШОТУ!

Порука Srbin_bre 19.12.2006. 14:49

А да ли се зна где је био тај споменик који је срушен? Можда ако кренемо том линијом добијемо више информација...
Надам се да ћу доживети дан када ће се сви Срби ујединити.
Аватар
ThunderForce
Странац
Странац
 
Порука: 3553
Приступио: нов 2003
Место: СРПСКА Црна Гора, Бар

Порука ThunderForce 20.12.2006. 16:58

Јужна Србија је склоп разних вјера и нација... Много пјесама из јужне Србије подсјећају на муслиманске.

(траг 500 година "дружења" са дотичнима, постоји и пјесма у српској верзији, баш као што је Горан рекао)

Нећу престати да се веселим уз ову пјесму, из простог разлога што бих онда требао да престанем да се веслеим уз многе пјесме, које су укоријењене код нас...
"Поштујући снагу, сирову силу зла, они су нас, своје млађе научили да имамо право да се боримо, и да у тој борби користимо сва средства. Ако је потребно да будемо гори и од самог зла... Само тако ћемо у времену које долази избећи, да уместо нових темеља за куће поново копамо властите гробове. Ми морамо да опстанемо, ми морамо да пројектујемо своју будућност. Тек онда ће историја схватити да смо решили да се сачувамо, и једном за увек, ДИЋИ РУКЕ ОД НАС!"
Otocac187
Војвода
Војвода
 
Порука: 2175
Приступио: окт 2005
Место: Otočac

Re: НЕ ВЕСЕЛИТЕ СЕ УЗ ШОТУ!

Порука Otocac187 22.12.2006. 7:57

Горан ::
NA SRED SELA CESMA VODA KAO LED
SARENE SE DIMIJE DJEVOJAKA RED
SARENE SE DIMIJE ZVECE DUKATI
A JA CEKAM DUSO DA MI DODES TI

JA SOKAKOM IDEM SIJA MJESEC ZUT
KAO FENJER S NEBA OBASJAVA PUT
ISPUNIT CES MOJE I NJEGOVE SNE
BORBA ZA DJEVOJKU NEK ODLUCI SVE

PRIPALA SI MENI NEK OBJAVI BOS
NEK SVADBENA IGRA SOTA TRAJE CIJELU NOC
DAIRE U RUKE AJMO DLAN O DLAN
IGRAJ MORE SOTU DOK NE SVANE DAN


sacekaj, kako vi rbijanci niste prmijetili da se pjesma svodi na dimije i dajire ?????
Аватар
Банат
Војвода
Војвода
 
Порука: 4499
Приступио: сеп 2005

Re: НЕ ВЕСЕЛИТЕ СЕ УЗ ШОТУ!

Порука Банат 22.12.2006. 16:40

Otocac187 ::sacekaj, kako vi rbijanci niste prmijetili da se pjesma svodi na dimije i dajire ?????


Зато што су и "рбијанке" носиле димије (а богами и Циганке), а и "рбијанци" свирали (и свирају) у даире.

Погледај "Зону Замфирову" (http://en.wikipedia.org/wiki/Zona_Zamfirova), "Кићење невесте" од Паје Јовановића, итд. итд.
Аватар
Старина Новак
Војвода
Војвода
 
Порука: 1230
Приступио: дец 2005
Место: Београд, Источна Србија

Re: НЕ ВЕСЕЛИТЕ СЕ УЗ ШОТУ!

Порука Старина Новак 22.12.2006. 18:42

Марија ::Док су дјеца горјела, приповједа се, Шота је са качаницима играла своју игру око ватре, оргијала и пјевала: '' Шоте, мори Шоте ! / Шоте, машала ! / Давно желим, мори, Шоте, да те играм ја ! ''


Мени се чини да је овде дошло до забуне због истог имена игре и дотичног монструма. Која је вероватноћа да је та игра настала баш тада? Могуће да је цела прича истинита, и да је та лудача заиста играла шоту итд., ал то и даље не значи да та игра има већих веза са тим монструмом. Могуће да је било клања и убијања и уз многе друге игре, па шта сада? Чим је шота толико укорењена у српском народу, нема шансе да смо кретени којима је то подметнуто, много је већа вероватноћа да је то стара српска игра коју и шиптари сматрају за своју, а вероватно су се после убијања весели уз њу. У Босни неки муслимани свирају гусле, њихове имају две струне и шта сад? Хоће ли се неко досетити да гусле нису наше?? :roll: Па, ваљда смо макар ми свесни какве су се све крађе на Балкану дешавале, језик су нам украли, српску земљу, људе, што не би и песме???
Слика
Аватар
Банат
Војвода
Војвода
 
Порука: 4499
Приступио: сеп 2005

Re: НЕ ВЕСЕЛИТЕ СЕ УЗ ШОТУ!

Порука Банат 22.12.2006. 20:20

Старина Новак ::Мени се чини да је овде дошло до забуне због истог имена игре и дотичног монструма. Која је вероватноћа да је та игра настала баш тада? Могуће да је цела прича истинита, и да је та лудача заиста играла шоту итд., ал то и даље не значи да та игра има већих веза са тим монструмом.


Управо то и ја кажем. Колико Google каже, игра шота важи и за српску и за албанску игру са подручја Косова и Метохије. А игледа да и Шота (по свему судећи) не постоји као албанско лично име, већ је Ћерима Галица добила надимак Шота управо по игри шоти.

А што кажеш, исто би било као и када би неки турски кољач имао надимак "Гуслар", неки хрватски "Труба", или неки бугарски "Моравац". Ако би се неко у тим случајевима одрекао трубе, гусли или моравца, нек се одриче и шоте.

Могуће да је било клања и убијања и уз многе друге игре, па шта сада?


Ја сам као пример навео српску соколску песму "Зови само зови" која је својеврсна химна усташтва међу далматинским Хрватима. Само што се тој песми врло добро зна порекло, па нико не може да нам брани да је певамо. Док је око ове шоте испала читава збрка, и то рекао бих - брзоплето. Нико не може да оспори да је мелодијски по истом "шаблону" као и већина српских песама са тих простора, конкретно готово идентична главној теми песме "Косовски божури", и да пева о весељу на свадби, а не о било каквим качацима, борбама и клањима.
Аватар
Златоусти
Војвода
Војвода
 
Порука: 8687
Приступио: окт 2004
Место: Земља која умире од стида јер све је више људских гњида

Re: НЕ ВЕСЕЛИТЕ СЕ УЗ ШОТУ!

Порука Златоусти 20.4.2007. 14:09

Банат ::Ди је сад Златоусти, он би сигурно могао штошта о овоме да каже... :(
Мени је та песма одувек била сумњива и верујем Пелевићу.Свира се јако често по весељима на КиМ! Питао сам неке људе(који не знају за ову причу) и они кажу да су "чули" да је то шиптарска песма. Где има дима...

Шиптари воле ову песму. Сећам се да је једном Ера Ојданић као доказ свог "космополитизма" :roll: изјавио да је чак и на неким весељима певао неким шиптарима који су се ту затекли њихову песму коју су му тражили, "Шоте мори шоте".

Мада, не би било ни први ни последњи пут да нам шипци мазну неку песму и прогласе за своју.
Видим да си уложио доста труда у ову тему и жао ми је што не могу да ти дам више информација.

P.S.
Валтер Зенга, нови тренер Црвене Звезде, увео је многе новине. Осим продуженог одмора и скраћених тренинга, намерава и да промени име навијача Звезде, популарних „делија“.
- Делија је турска реч и означава турског коњаника. Пошто ће Звезда да презими у Европи, није ред да се њени навијачи називају турским називима. Зато предлажем да се, као део интеграције Србије у Европу, „делије“ преименују, на пример, у „карабињере“ што је згодно и стога што је Звезда традиционално полицијски клуб - каже Зенга.
"Само јуначки одговор на агресију у Првом светском рату коштао је српски народ више од половине мушког рода. Гинули су, углавном, они најбољи, најмлађи, остајући без порода. Остајали су да се размножавају углавном они лошији. Сада беремо плодове те наопаке селекције."

Зато ако буде фрке "горе" ту сам зови ако треба!
Аватар
агент провокатор
Војвода
Војвода
 
Порука: 2911
Приступио: окт 2006
Место: Београд

Re: НЕ ВЕСЕЛИТЕ СЕ УЗ ШОТУ!

Порука агент провокатор 20.4.2007. 14:25

Златоусти ::P.S.
Валтер Зенга, нови тренер Црвене Звезде, увео је многе новине. Осим продуженог одмора и скраћених тренинга, намерава и да промени име навијача Звезде, популарних „делија“.
- Делија је турска реч и означава турског коњаника. Пошто ће Звезда да презими у Европи, није ред да се њени навијачи називају турским називима. Зато предлажем да се, као део интеграције Србије у Европу, „делије“ преименују, на пример, у „карабињере“ што је згодно и стога што је Звезда традиционално полицијски клуб - каже Зенга.
[/quotе]

Не верујем да је Зенга ово рекао.

А и реч делија се примила у нашем језику, не може свака да буде изворно српска. Како год окренеш лепша је од изворне српске "гробар". :wink: Видим да је био неки транспарент на југу по овом питању.
Помози Господе, да оборена у прах, из праха устане, да се расута сабере, да ослепела прогледа, да убијена, мучена и спаљена, да заклана, згажена, обешена и распета, у знане и незнане гробове сахрањена, из свих гробова и мука васкрсла, цела Србија стане под један венац!
Аватар
Златоусти
Војвода
Војвода
 
Порука: 8687
Приступио: окт 2004
Место: Земља која умире од стида јер све је више људских гњида

Re: НЕ ВЕСЕЛИТЕ СЕ УЗ ШОТУ!

Порука Златоусти 20.4.2007. 14:40

агент провокатор ::
Златоусти ::P.S.
Валтер Зенга, нови тренер Црвене Звезде, увео је многе новине. Осим продуженог одмора и скраћених тренинга, намерава и да промени име навијача Звезде, популарних „делија“.
- Делија је турска реч и означава турског коњаника. Пошто ће Звезда да презими у Европи, није ред да се њени навијачи називају турским називима. Зато предлажем да се, као део интеграције Србије у Европу, „делије“ преименују, на пример, у „карабињере“ што је згодно и стога што је Звезда традиционално полицијски клуб - каже Зенга.
[/quotе]

Не верујем да је Зенга ово рекао.

А и реч делија се примила у нашем језику, не може свака да буде изворно српска. Како год окренеш лепша је од изворне српске "гробар". :wink: Видим да је био неки транспарент на југу по овом питању.
То је стара вест.

http://forum.b92.net/lofiversion/index.php/t23753.html

А и реч делија се примила у нашем језику, не може свака да буде изворно српска

Ма јасно је то мени, ево овде сам већ писао о томе.
линк

Али да не прљамо тему офтопицима! :wink:
"Само јуначки одговор на агресију у Првом светском рату коштао је српски народ више од половине мушког рода. Гинули су, углавном, они најбољи, најмлађи, остајући без порода. Остајали су да се размножавају углавном они лошији. Сада беремо плодове те наопаке селекције."

Зато ако буде фрке "горе" ту сам зови ако треба!
Аватар
Банат
Војвода
Војвода
 
Порука: 4499
Приступио: сеп 2005

Re: НЕ ВЕСЕЛИТЕ СЕ УЗ ШОТУ!

Порука Банат 20.4.2007. 15:00

Златоусти ::Мада, не би било ни први ни последњи пут да нам шипци мазну неку песму и прогласе за своју.


Па то је оно. Кажу да шота нема везе са фолклором Шиптара у Албанији, већ да је сродна са етно-мотивима Косова, Македоније и северне Грчке.

Сигурно си чуо да неко из других крајева Србије „извали“ за Србе са КиМ да говоре „шиптарским“ нагласком. Ово са шотом ме мало подсећа на то.

Оно за шта имам потврду, то је да је песма „Косовски божури“ од Ју-групе (знаш је сигурно) уствари шота. Тачније, онај први, инструментални део.

Видим да си уложио доста труда у ову тему и жао ми је што не могу да ти дам више информација.


Оно што сам у међувремену сазнао јесте да је почетни текст са теме обична измишљотина, коју неко из ко зна каквих разлога форсира по свим могућим форумима, њуз-групама и е-адресама, попут оног „ланца среће“ - копирај у 10 примерака и шаљи даље. А ево о чему се ради:

Песма „Шота“ је новокомпонована српска песма која је настала пре 30-ак година и којој се знају аутори. Музику је компоновао човек по имену Драган Александрић, а текст написала Радмила Тодоровић. Овај двојац је урадио неколико песама Мирослава Илића, на пример „Ова ноћ“, „Јој Радо, јој Радмила“ и „Смеј се, смеј“. Дакле, речи „Давно желим, шоте, мори, да те играм ја“ (са малим Ш!) је написала Радмила Тодоровић, осмишљавајући песму, највероватније 1970-их, коју ће после отпевати Ненад Јовановић и од ње направити хит.

А онај спамер који је покренуо „шотин ланац среће“ тврди да је те речи певала Ћерима Галица пре 80 година! Мало ли је што пева на српском, него му га даје и по Радмили Тодоровић. (Мора бити да је слушала и Мирослава Илића, ево јавља ми се да су јој, док је играла и смејала се, шиптарски момци певали „Смеј се смеј, увек се смеј“).

Колико знам, шота је (као и чочек, на пример) игра без речи са великим бројем варијација. Да ли је аутохтона, или је дошла са неким источњачким музичарима или Турцима, појма немам. Играју је Шиптари, Горанци, косовски Цигани и Турци, а да ли су поред њих Срби остали „имуни“ на њу, то већ не знам. Знам само да је ова „Шота“ коју знамо једна новокомпонована песма на бази једне варијанте шоте, да ју је компоновао Србин, да је текст измислила Српкиња, и да везе нема са Ћеримом Галицом, ханумом Азема Бејте.

А ко жели да верује у грандиозне завере, у то да постоји „нечија“ музика, па због тога жели да мрзи шоту, нико му не брани. Само нека не измишља играње над печеном децом и не секташи међу људима и не плаши их и слуђује, јер смо већ довољно слуђени и без тога.
Аватар
Златоусти
Војвода
Војвода
 
Порука: 8687
Приступио: окт 2004
Место: Земља која умире од стида јер све је више људских гњида

Re: НЕ ВЕСЕЛИТЕ СЕ УЗ ШОТУ!

Порука Златоусти 20.4.2007. 15:17

Оно за шта имам потврду, то је да је песма „Косовски божури“ од Ју-групе (знаш је сигурно) уствари шота. Тачније, онај први, инструментални део.
Да знаш да личи!Нисам до сада приметио сличност...

Сигурно си чуо да неко из других крајева Србије „извали“ за Србе са КиМ да говоре „шиптарским“ нагласком.
То је због акцентовања последњег слога у речима :D

Оно што сам у међувремену сазнао јесте да је почетни текст са теме обична измишљотина, коју неко из ко зна каквих разлога форсира по свим могућим форумима, њуз-групама и е-адресама, попут оног „ланца среће“ - копирај у 10 примерака и шаљи даље
Ма да, и мени је неколико пута стигао тај текст, досадио ми је више, али знај да је то настало на основу одломка из Пелевићеве књиге о КиМ, па се неко нашао да то мало преправи и претвори у "ланац среће". Био је тај чланак на http://www.svedok.co.yu али им нешто сајт не ради сада.
"Само јуначки одговор на агресију у Првом светском рату коштао је српски народ више од половине мушког рода. Гинули су, углавном, они најбољи, најмлађи, остајући без порода. Остајали су да се размножавају углавном они лошији. Сада беремо плодове те наопаке селекције."

Зато ако буде фрке "горе" ту сам зови ако треба!
Аватар
Златоусти
Војвода
Војвода
 
Порука: 8687
Приступио: окт 2004
Место: Земља која умире од стида јер све је више људских гњида

Re: НЕ ВЕСЕЛИТЕ СЕ УЗ ШОТУ!

Порука Златоусти 20.4.2007. 15:20

Банат ::Песма „Шота“ је новокомпонована српска песма која је настала пре 30-ак година и којој се знају аутори. Музику је компоновао човек по имену Драган Александрић, а текст написала Радмила Тодоровић. Овај двојац је урадио неколико песама Мирослава Илића, на пример „Ова ноћ“, „Јој Радо, јој Радмила“ и „Смеј се, смеј“. Дакле, речи „Давно желим, шоте, мори, да те играм ја“ (са малим Ш!) је написала Радмила Тодоровић, осмишљавајући песму, највероватније 1970-их, коју ће после отпевати Ненад Јовановић и од ње направити хит.
А ако је ово тачно онда све пада у воду.
"Само јуначки одговор на агресију у Првом светском рату коштао је српски народ више од половине мушког рода. Гинули су, углавном, они најбољи, најмлађи, остајући без порода. Остајали су да се размножавају углавном они лошији. Сада беремо плодове те наопаке селекције."

Зато ако буде фрке "горе" ту сам зови ако треба!
Аватар
Банат
Војвода
Војвода
 
Порука: 4499
Приступио: сеп 2005

Re: НЕ ВЕСЕЛИТЕ СЕ УЗ ШОТУ!

Порука Банат 20.4.2007. 15:58

Златоусти ::Ма да, и мени је неколико пута стигао тај текст, досадио ми је више, али знај да је то настало на основу одломка из Пелевићеве књиге о КиМ, па се неко нашао да то мало преправи и претвори у "ланац среће". Био је тај чланак на http://www.svedok.co.yu али им нешто сајт не ради сада.


А стварно на подао начин покрећу пропаганду против те песме. Није им доста што причају да је песма шиптарска, него морају да „зачине“ и таквим детаљима да не само што је шиптарска, него је и посвећена зулумћарки Шоти Галици, која ју је певала док је оргијала над телима печене српске деце.

То су моћне слике које стварају ужас и језу и због тога се та прича јако брзо шири. Тим пре што нико о теми не зна ништа. Сви знају „Шоту“, али нико не зна откуд она. Још поготово што нико никад није ни чуо за Ћериму Галицу, па кад је убаци у „Google“ и добије да јој је надимак био Шота, и да по њој велики број шиптарских етно-удружења носи име „Shote“, онда му се упали сијалица изнад главе, викне А-ха! и одреди себи „свети“ задатак да саботира свирање те песме где год да је чује, и да своје ново сазнање подели са свима које познаје.

Уосталом, ко се „прима“ на те ствари, нека чује још мало „шиптарске“ музике (коме се не учита, на насловној страни је млади Шиптар који свира у гусле):

http://kacaj.net/

А на једном форуму (да не линкујем сад на шиптарске сајтове) се неки Шипци са КиМ чудом чуде откуд „Шота“ на српском, и констатују како немамо сопствену културу, него све крадемо од њих, пошто нам све народне песме личе на албанске. И још треба да им идемо низ длаку, и почнемо да гурамо њихову причу.
Последњи пут изменио Банат дана 20.4.2007. 16:31, измењено укупно 2 пута.
ПретходнаСледећа

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 2 гостију