LEKCIJA 2
PRINCIP IGRE
Tok igre u jednom deljenju (posle
licitacitacije o cemu cu kasnije pisati) ide ovako: prvi igrac baci na talon jednu kartu, a onda ostala dva igraca bacaju pojednu - ko je bacio najjacu kartu, taj nosi. Te 3 karte cine jednu
ruku. Najjaci je A, pa K, Q itd. Pri tom se moraju postovati sledeca pravila:
-mora se baciti karta istog znaka kao prva bacena karta, tj odgovara se na boju, npr:
DESNI:

K
LEVI:

10
vi:

A - vi nosite tu ruku, jer je A najjaci
-ako nemate kartu u trazenoj boji, onda morate da
secete adutom. Sta je adut u datom deljenju, to se odredjuje u toku licitacije (o tom po tom), ali adut moze biti bilo koja boja (

ili

) ili se moze igrati i bez aduta (betl i sans). Ako adut postoji, a vi nemate da odgovorite na boju, onda secete adutom. Ako je, na primer, adut =

situacija moze biti:
desni

K
levi

10
vi

7 - i vi nosite, bez obzira sto je 7 manje od 10 i K, ali je 7 u adutskoj boji, a adut je jaci od bilo koje karte.
Pri tome da li cete seci adutom ili ne nije stvar izbora: na boju se MORA odgovoriti i ako tu boju nemate, MORATE seci adutom. Samo u slucaju da nemate ni jednog aduta, bacite bilo sta sto vam ne treba, na primer:
desni

K - nosi ruku
levi

10
vi:

8
-ako se igra bez aduta (betl i sans), samo ste obavezni da odgovorite na boju i ako je nemate bacite sta zelite.
PROCENA KOLIKO IMATE STIHOVA ILI REZONA
U Prefu je najvaznije da ste u stanju da procenite (na osnovu logike a NIKAKO intuicije) koliko mozete uzeti ruku u toku jednog deljenja. Evo kako se racuna koliko imate potencijalnoh shtihova ili ruku, a pri tome se podrazumeva da su ti stihovi 100% SIGURNI ako su u adutskoj boji (i ako igrate pametno) a VRLO VEROVATNI ako su u nekoj drugoj boji (i ako igrate pametno):
A - adutski kec je zakon, ali i kecevi u drugim bojama su gotovo uvek jedan
stih ili REZON (rezon da se moze uzeti jedna ruka). Ipak postoje situacije kad A ne nosi , evo na primer:
desni - vodi igru, igra se

(tref je adut) i on ima u rukama npr:

A,K,D,9,7

A,K,D,J,8
Desni ce poneti sve karte, svih 10 ruku, jer ce prvo ce bacati sve

redom od keca nadalje a potom ce bacati sve u

redom, i vi necete odneti nista, sve i da imate u rukama

A i

A. Dakle, ne-adutski kecevi su OBICNO stihovi. To isto vazi i za ostale stihove.
DUPLI POP- je jedan stih. To je KRALJ+jedna sitna, npr

K i

10. Solo pop u jednoj boji NIKAD nije stih, jer ako neko baci A u toj boji, vi morate baciti K, i ko da ga nije ni bilo. Ali ako imate duplog popa, to je vec nesto - evo:
desni

A-nosi
levi

7
vi:

10 (sad vam ostaje taj

K, ali kako je

A prosao, vas K je najjaci). Onda ide:
desni

D
(onaj ko je poslednji nosio igra PONOVO)
levi

8
vi

K - i vi nosite.
Dupli pop je stih samo ako ga CUVATE i ako ne krecete vi iz te boje, u suprotnom ga necete poneti. Evo sa istim kartama kao malopre:
vi:

K (krenuli ste iz duplog popa sto je nezamisliva greska)
desni:

A - nosi
levi:

7
desni:

D - opet nosi, jer je njegova D sad najjaca u hercu.
levi:

8
vi:

10
TRECA DAMA = D+ dve sitne npr

D,9,7
To je JEDAN siguran (100%) stih ako je u adutskoj boji, a ako nije adutska, to je moguc ali nesiguran stih. Npr ako je

adut i levi igra karo (vodi igru), evo kako ce te uzeti jedan stih:
levi

A - nosi
vi

7
desni:

7 (recimo da nema ni jednog aduta, baca sta bilo)
levi

K - nosi
vi

9
desni:

7
levi:

J
vi

D - vi nosite!
desni

10
Isto kao i kod duplog popa, treca dama je stih samo ako je cuvate, jer ako krenete iz nje pre nego sto su A i K prosli - dzaba ga.
CETVRTI ZANDAR = J+tri sitne. To je jedan stih ako je adutski. Ako nije adutski, bolje da na njega uopste i ne racunate jer je verovatnoca da ce te sa ne-adutskim cetvrtim zandarem nesto poneti samo teoretska. Neka je adut=

i desni igra

a vi imate cetvrtog zandara. Slicno kao i u predhodnom primeru, desni ce baciti

A, K pa D, a vi ce te bacati redom te 3 sitne koje imate u

pored zandara. Na kraju ce desni baciti preostalog pika kojeg ima (sitnog), a vas

J ce ostati najjaca adutska karta i vi ce te poneti. Podrazumeva se da u doticoj situaciji levi nema ni jednog aduta (pika), jer ako desni ima 4 i vi imate 4, to je ukupno 8.
MAKAZE = A+D. Adutske makaze su DVA stiha (dve ruke) a ne-adutske obicno jedan ili dva, zavisi od rasporeda karata. I kod makaza je bitno da ih CUVATE, da pustite da neko drugi a ne vi krene iz te boje. Neka je adut=

i levi igra tref, a vi imate adutske makaze. Neka desni recimo nema ni jdenog aduta:
levi:

K
vi:

A - vi nosite jedan
desni -

7
levi:

J
vi

D - vi nosite i drugi
desni

8
Primetice te da je levi imao duplog popa (

K,J) ali mu to NIJE donelo ruku jer ga nije cuvao, krenuo je iz te boje. Zato se makaze tako i zovu jer mogu da "saseku" popa. Ponekad se mora krenuti iz dulog popa ili makaza, ako se nema izbora. Sa istim kartama da ste vi krenuli iz makaza, uzeli bi samo JEDAN stih (

A) a D bi vam onda levi uzeo popom. Dakle, vi bi svoje makaze rasturili, a njegov dupli pop bi "radio". Car igre i jeste u tome da se protivnik nadmudri, da se natera da rasturi svoje stihove a da vasi stihovi rade.
BELA = K+D. Iako je ovo slicno duplom popu, BELA je jaci i sigurniji stih od duplog popa. Duplog popa vam neko lako moze rasturiti (kao u predhodnim primerima) ili ga mozete rasturiti i sami nepaznjom ili nedostatkom izbora. Medjutim, BELA se ne moze rasturiti i uvek je stih. Na A odgovarate sa D i onda vas K ostaje najjaci. BELA je uvek dobar polaz, jer sa njom i onako racinate na SAMO JEDAN stih, i JEDAN ce te i dobiti bez obzira da li je cuvate ili krecete iz nje.
TRECA BELA = K+D+sitna. Adutska treca bela donosi sigurne DVE ruke. Na keca bacite sitnu i onda ostaju vas K i D kao najjaci. Ako krenete iz trece bele (tom sitnom), to i dalje mogu ali ne moraju biti 2 stiha (zavisi od rasporeda).
CILJ IGRE
1. Ako vi vidite igru (a levi i desni igraju kao partneri protiv vas),
vas cilj je da uzmete NAJMANJE 6 ili vise ruku. Ako uzmete samo 5 ili manje - pali ste u tom deljenju.
2. Ako npr levi vodi igru a vi pratite (igrate sa desnim protiv levog), vas cilj je da uzmete ukupno najmanje 4 ruke (vi i desni zajedno). Pri tome nije bitno da li ce te uzeti svako po 2 ruke ili vi jednu a desni 3 ili vi sve 4 - u svakom slucaju ste i vi i desni prosli ako imate ukupno 4.
--ako uzmete tacno 4 ruke (a levi 6), onda su svi "prosli"
--Ako uzmete ukupno manje od 4 ruke, neko od pratilaca (vi ili desni) je pao i to onaj koji ima samo jednu i ni jednu ponetu ruku.
-- ako uzmete vise od 4 ruke, onda je onaj ko vodi igru (levi) pao
3. ako npr levi vodi igru a pratite samo vi (sami, bez desnog - jer on mozda ima lose karte i ne zeli da prati) onda je vas cilj da uzmete min 2 ruke. Ako uzmete vise od 4, onda je levi pao, Ako uzmete samo jednu - vi ste pali.
Dakle da rezimiramo, tok jednog deljenja za sada ide ovako:
1. karte se podele
2. vi uzmete svoje karte i pogledate ih
3. slozite ih po bojama crveno-crno-crveno-crno
4. RAZMILJATE koliko bi mogli da uzmete stihova kada bi se igrala boja (igra) koja vama najvise odgovara. Mozda imate 5 karata u

, i odgovaralo bi vam da

bude adut? Da li bi mogli da ponesete min 6 ruku KADA BI herc bio adut? Evo 3 primera, u sva tri imate po 5 herceva ali razlicitih i ostalih 5 karata razlicitih:
primer 1:

A,K,J,8,7 (razmisljanje: ja imam 5 herceva, znaci levi i desni ukupno imaju tri. U najgorem slucaju po mene, jedan od njih dvoje ima sve tri, i to je njegova treca dama

D,10,9. On ce tu damu uzeti, a ja cu uzeti sigurno 4 ruke u hercu. Ako su tri preostala herca podeljena, npr levi ima D a desni 10 i 9, onda cu uzeti i svih 5, ali ne smem na to da racunam, racunam na sigurna 4).

K,8 (dupli pop, ali ne adutski, verovatno jedan)

A, 7 (jedan siguran kad aduti prodju)

10 (nista)
Znaci realno bih imao 6 stihova (4 adutska,

K i

A) i mogao bih da igram herca. Ali ako mi neko rasturi duplog popa - pao sam!
ODLUKA: LICITIRACU do herca i boricu se da uzmem one 2 karte sto su na talonu. Kad ih uzmem, mozda budu jos jedan stih (pri tom odbacim 2 koje mi ne trebaju npr

7 i

10).
primer 2:

A,K,D,8,7 (5 sigurnih 100% jer na moje A,K,D neko mora da baci J,10 i 9)

9,8 (nista)

K,D, (bela - jedan 100% siguran kad aduti prodju)

J (nista)
Imam 6 SIGURNIH i uopste mi ne trebaju one sa talona. Mogu da kazem
IGRA HERC i da budem siguran da cu proci. "Igra" znaci da se igra bez karata sa talona i vrednost ce biti 10 (8 za herca +2 za igru - vidi tabelu).
primer 3:

A,J,10,9,7 (znaci neko ima ono sto ja nemam, a to je treca bela

K,D,8. Neko ce to i poneti kao DVA stiha i meni ostaje samo 3 adutska stiha)

A, 10 (jedan stih)

D,8 (druga dama nije nista)

K (solo pop nije nista)
Imam samo 3 ruke u adutu i jos jednu

A, ukupno 4. Cak i sa kartama sa talona (koje su uvek macka u dzaku) NE SMEM da rizikujem niti da se odlucim da igram herca, bez obzira sto ih imam 5. Necu da licitiram, neka neko drugi nesto igra.
Sutra lekcija 3 : LICITACIJA