srpskinacionalisti.com

Пропусти током рата 1999

Форумска правила
Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
Мих
Четник-почетник
Четник-почетник
 
Порука: 36
Приступио: мај 2006

Пропусти током рата 1999

Порука Мих 9.9.2006. 15:33

Ево отворих нову тему јер није сврсисходно дискутовати о томе тамо где смо започели.
Аватар
nemajo
Националиста
Националиста
 
Порука: 314
Приступио: апр 2006
Место: PG

Порука nemajo 17.9.2006. 20:23

Potpisivanje kapitulacije od strane milosevica je istorijska greska od 1389 pa na ovamo
Otocac187
Војвода
Војвода
 
Порука: 2175
Приступио: окт 2005
Место: Otočac

Re: Пропусти током рата 1999

Порука Otocac187 29.9.2006. 3:27

najveci propust je sto nisu raketama gadjali aerodrome u italiji
Аватар
srbijomilamati
Четник-почетник
Четник-почетник
 
Порука: 3
Приступио: феб 2012

Re: Пропусти током рата 1999

Порука srbijomilamati 13.2.2012. 17:25

Највећи пропуст је то што се веровало Милошевићу
"Непознавање прошлости,несхватање садашњости и нејасност будућности воде човека у пропаст"-Генерал Ратко Младић
Аватар
Krivoravninac
Млади националиста
Млади националиста
 
Порука: 157
Приступио: нов 2011

Re: Пропусти током рата 1999

Порука Krivoravninac 16.2.2012. 20:43

Срамна капитулација кумановским споразумом.
Све је то последица опште недисциплине и хаоса!
Аватар
Камени
Војвода
Војвода
 
Порука: 3946
Приступио: сеп 2004

Re: Пропусти током рата 1999

Порука Камени 19.2.2012. 10:29

Што су посматрачи били пуштени да оду, уместо да су били таоци.
Неби ни једна бомба пала, да смо били спремни да их стрељамо.

Уједно, цела политика Слобе од 1989. до 1999. према шиптарском народу је била погрешна. Чекало се, чекало док балон није пукао а онда је НАТО решио ситуацију у шиптарску корист.

Бугари су се 1989. преко ноћи отарасили пола милиона Турака и ниједан Бугарин није осуђен због етничког чишћења. Турско питање у Бугарској је трајно решено.

Да Карађорђе и Обреновић нису отерали 300'000 Турака из Србије, Србије данас неби било а данашња Србија би имала 3'000 џамија.
"А оне непријатеље моје који нису хтели да ја царујем њима, доведите овамо и исеците их преда мном" Лк.19, 27

"Камен који одбацише зидари, онај постаде угаони камен. Сваки који падне на тај камен разбиће се, а на кога он падне сатрће га." Лк. 20, 17-18
Аватар
Đorđo Napolitano
Војвода
Војвода
 
Порука: 1854
Приступио: мар 2012

Re: Пропусти током рата 1999

Порука Đorđo Napolitano 5.3.2012. 3:39

Propusta Vojske Jugoslavije je bilo itekako mnogo i o njima se i danas "mudro ćuti". Nabrojaću neke: 1.od naših 7 oborenih aviona 3 je oborila naša PVO, 2.nepostojanje potrage za našim oborenim pilotima, koji su po nekoliko dana morali sami da pešače i da se snalaze dok su Natovci izvlačili svoje za 10 min. 3.radi komfornijeg smeštaja, jedinice vojske smeštale su se u zgrade škola, zdravstvenih ustanova koje su zbog toga bile izložene dejstvu nato avijacije 4. pred nato agresiju imali smo potpuno neispravne avione, itd.
rođen da me svi iskorišćavaju, ne zato što sam naivan i glup, već zbog toga što sam nekotrolisano human -K.G.
Аватар
Зорад
Војвода
Војвода
 
Порука: 4122
Приступио: мај 2012

Re: Пропусти током рата 1999

Порука Зорад 10.6.2012. 15:00

Krivoravninac ::Срамна капитулација кумановским споразумом.


Данас се навршило 13 година од завршетка оружаног дела НАТО агресије, почетка повлачења наших оружаних снага и великог страдања Срба на Космету.

Нека је вечна слава свим палим борцима и невиним жртвама!
Аватар
Приједор
Војвода
Војвода
 
Порука: 1791
Приступио: авг 2007
Место: Мрачај, Приједор, Љута Крајина

Re: Пропусти током рата 1999

Порука Приједор 16.6.2012. 21:02

Што се није ишло до краја, у тотални рат. Србија је за то имала капацитета, данас нема и била би прегажена за 7 до 12 дана, као ономад Југославија 1941.
Sergian
Војвода
Војвода
 
Порука: 1336
Приступио: сеп 2009

Re: Пропусти током рата 1999

Порука Sergian 28.7.2012. 22:40

Ма какав црни "улазак у тотални рат"?!.. :shock: ..
Па, прошли би као Либија исто, мало би се дуже одржали око 3-4 месеца и онда би нас растурили.

И то је све по допуштењу од Бога јер се србски народ окренуо ка идолима (комунизам, демократија, екуменизам, итд.).
"Мрдни собом, Бог ће тобом!"
Аватар
Зорад
Војвода
Војвода
 
Порука: 4122
Приступио: мај 2012

Re: Пропусти током рата 1999

Порука Зорад 1.8.2012. 9:40

Ако руководство није било довољно одлучно да се бори до краја, онда уопште није ни требало ратовати, већ покушати да се у Рамбујеу извуку што повољнији услови за предају Косова.

Овако смо претрпели огромне људске и материјалне жртве, а опет предали Косово под условима за које је врло дискутабилно да ли су били бољи од оних постављених раније.

Да се ишло до краја, ко ће га знати шта би било, разарања и жртве би биле веће, али са друге стране, можда би се и НАТО уздрмао у политичком смислу, можда би им у копненим акцијама нанели губитке који за њих нису прихватљиви, можда би нам и Руси коначно притекли у озбиљнију помоћ, сем на речима. Али овде је превише ових „можда“, а реалност је тих дана била врло црна по нас.
Аватар
Santino
Војвода
Војвода
 
Порука: 4142
Приступио: јун 2005
Место: Београд

Re: Пропусти током рата 1999

Порука Santino 7.8.2012. 12:57

Па у Рамбујеу ниси могао ништа да извучеш. Медлин Олбрајт је тражила од Милутиновића да се НАТО снаге распореде по целој Србији и добију базе. Услов за који је знала да га нико луд не би прихватио, а који је тадашњем руководству Југославије био јасан сигнал да они желе само рат, и да је исти неизбежан.
Мислим да није било великих грешака, очувана је толика техника и људство, заустављен пробој на караулама на Космету, шта је више могло да се уради ? А што се тиче тоталног рата, мислим да не би имали неке шансе, нажалост. Све суседне земље су ставиле на располагање своју териотрију за нападе на Србију, па је питање како би се одбранили од копнене инвазије из праваца Мађарске, Хрватске, БиХ, Албаније, Македоније, Бугарске и Румуније, у условима тоталне инфериорности у ваздуху , порушених мостова и саобраћајница, застареле технике оружаних снага... недостатка нафте (један тенк троши 50 литара за сат времена рада мотора), и територије преко које би нам могла стићи помоћ у наоружању и техници. Напомињем, ја бар тако мислим, било би добро неко војно образован да појасни све детаље, и отклони мој песимизам.
У данима кад на Никшић
Црногорци ударише,
Кад бијаху дошли дани,
да не буде турски више...

http://www.youtube.com/watch?v=Q6NrFa9Ur7U
Аватар
Зорад
Војвода
Војвода
 
Порука: 4122
Приступио: мај 2012

Re: Пропусти током рата 1999

Порука Зорад 9.8.2012. 11:54

Знам ја да ни Рамбује није био нимало повољан по нас.

Али ако је било евидентно да се рат не може „добити“ без помоћи Русије (а није) и ако је било евидентно да Русија сем на речима не жели да нам помогне (а то је свако ко је рационално сагледавао ствари могао да увиди) сматрам да је онда или требало прихватити диктат из Рамбујеа (а НАТО и сада има право да се креће целом нашом територијом, захваљујући Драшковићу и Тадићу, али се овде заборавља да је по Рамбујеу део наших снага безбедности имао право да остане на Косову) у циљу избегавања ратних разарања и људских губитака или хазардерски ићи до краја и надати се да ће већи ратни интензитет копнених борби ипак натерати Русе да нам некако помогну - слањем оружја, јачим дипломатским притиском.

Зоран Лилић је сведочио у Хагу на суђењу Милошевићу да је он у тајним преговорима са Колом средином априла (дакле у моменту када је оборен Ф117 и одбијен први копнени напад на Кошарама) чак наводно успео да испослује повољније услове за прекид рата од оних у Куманову - да се пристане на долазак страних трупа без Американаца, а да наши такође остану доле у неком обиму, али да је Слоба на крилима ових првих успеха то одбио. Момир Булатовић није потврдио да ли је ово тачно, али је потврдио да Лилић јесте тајно преговарао на Западу.

Сматрам да је велики пропуст био учињен на крају рата, у смислу да (ако смо већ били принуђени да капитулирамо и повучемо војску) није била извршена правовремена евакуација, како српског и осталог неалбанског живља, тако и целокупне државне и приватне имовине која се могла извући са Косова и Метохије.
Овако, војска је одступала у пуној брзини (још су се и хвалили како су се повукли 48 сати пре рока), цивили (поготову у Метохији) одједном остављени на немилост ОВК, а после по новинама кукање како су Шиптари односили читаве фабрике у Албанију и како су уништавали библиотеке и архиве.
Аватар
Santino
Војвода
Војвода
 
Порука: 4142
Приступио: јун 2005
Место: Београд

Re: Пропусти током рата 1999

Порука Santino 10.8.2012. 9:50

Диктат из Рамбујеа је био другачији, није се радило о дозволи транспорта снага и опреме НАТО, него о распоређивању војске на територији Србије, што је намерно постављен услов да би се изазвао рат, јер знају они да нико тако нешто не би прихватио. И наравно, преговори су пропали а Србија приказана као кривац за пропаст тих преговора.

Кад је у питању Зоран Лилић, оправдано можемо поставити питање релевантности тих преговора, који су означени као тајни. Можемо много спекулисати о чему се ту причало, а имај у виду чињеницу да је Лилић касније изашао из СПС и направио своју партију која је у свом раду нападала Милошевића.
Затим, сумњам да би Америку неко могао да избаци из комбинације за Косово, јер је она представљала бар 70% војних ефектива НАТО ангажованих те 1999. године у рату, још ако узмемо у обзир да је то била једина супер сила у свету тада. Ипак и та резолуција 1244 предвиђа присуство српске војске и полиције на Космету, као и српски суверенитет на истом. Те две тачке чине је политички солидном за наше интересе, али ко би очекивао да ће се спровести и правно насиље најмоћнијих земаља света над документом тела међународне организације, на којој почива светска безбедност и поредак мира у свету, односно да ће ту резолуцију светске силе игнорисати и отворено кршити.

Кумановски споразум и резолуција 1244 су брзоплето настали, због тада владајућих околности. НАТО се журио да из сукоба изађе као победник, јер гађање војних циљева није имало толико ефеката, а копнена инвазија би била огроман трошак и због припрема операције продужила би значајно рат, чиме би се у светској јавности стекао утисак да је Србија попут Астериксовог села, и да јој светске силе не могу ништа. Колико сам ја чуо, преко Ахтисарија је Милошевићу запрећено да ће се Србија сравнити са земљом, те да ће се отворено и неселективно гађати већи градови. А како се Черномирдин ( Русија? ) склонио са пута тој претњи, није се имало куда више.

Остаје наравно питање, да ли је српско руководство могло очекивати да ће се после повлачења војске десити сва она зла која су се десила српском народу на КиМ. Можда су могли тражити времена за евакуацију или издејствовати стварање неке безбедне зоне на КиМ на којој би у сврху заштите ту стајала наша војска.

Ја мислим, да је највећа грешка што Србија у рат 1991. године није ушла пуним капацитетима, јер је зло тад још било у повоју, а свако касније догађање је последица недовољне реакције из тог периода почетка деведесетих. Могло се добити мало времена, таман до доласка Путина на власт у Русији, али ко је тада могао знати колико ће Русија бити у каналу :?
У данима кад на Никшић
Црногорци ударише,
Кад бијаху дошли дани,
да не буде турски више...

http://www.youtube.com/watch?v=Q6NrFa9Ur7U
Аватар
Зорад
Војвода
Војвода
 
Порука: 4122
Приступио: мај 2012

Re: Пропусти током рата 1999

Порука Зорад 10.8.2012. 10:26

Ако се знало да је непријатељ највећа војна сила у историји човечанства, онда је требало хладне главе све опције размотрити. Имаш и у Републици Српској НАТО на сваком ћошку, па је национална свест и патриотизам развијенији него овде.

Напослетку, ако већ желиш да их истераш, довољно је само применити хрватски модел 91 - блокирати их у касарнама, одсећи од спољног света, прецвикати воду и струју и чекати. После највише два месеца (а често и много краће) сви ти опкољени гарнизони ЈНА у 100% хрватских градовима су или морали бити евакуисани, или су се предавали.

Лилић није био било ко у том моменту, већ потпредседник Савезне владе, дакле овлашћени државни представник. У дипломатији постоје специјалне тајне мисије, то није непознато. Он је Милошевића напустио тек после рата, чини ми се у августу 2000. године, али га никад није претерано нападао, а и када јесте колико ме сећање служи то није било због рата, већ због односа са ЈУЛ.

Мислим да је то тачно за Черномирдина, али то се морало имати у виду када се улазило у рат. Као да су мала била разарања која су већ претрпели Алексинац, Ћуприја, Сурдулица, Приштина... Лепо је то описао Томислав Николић тих дана фразом „одбрана државе до нестанка струје на Дедињу“.

Такође, озбиљна власт је морала знати шта ће се десити по повлачењу снага безбедности са Космета. Човече, па долази непријатељ са којим си се (буквално) до јуче тукао, доводи са собом хорде убица и пљачкаша, и ми да очекујемо да ће они да штите наше цивиле на које су до јуче бацали осиромашени уранијум, касетене и графитне бомбе?! Морало се дискретно (или и јавно) рећи српском становништву на Косову шта се спрема, како би они могли да понесу своју имовину, да се раселе фабрике како би ти људи сутра имали где да раде, архиве како би апарат власти могао да настави да делује, музеји и библиотеке да знамо да памтимо, а не да се држава повлачи и лаже народ како долазе „плави шлемови УН да обезбеде мир, безбедност и наш суверенитет“. Исто важи и за наводни повратак наших трупа, нити би им то ко дозволио од странаца, а све и да им дозволи, Шиптари свакако не би.

А за одлучну реакцију 1991 си потпуно у праву. Нисмо реаговали како треба у Хрватској 1991, добили смо Олују 1995, нисмо реаговали у Босни 1992, добили смо Дејтон 1995, нисмо реаговали када су Шиптари правили своје школе и болнице, када су направили и војску било је прекасно.
Следећа

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 14 гостију