srpskinacionalisti.com

Масленица 22.1.1993 - годишњица

Форумска правила
Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
exberekin
Националиста
Националиста
 
Порука: 489
Приступио: јан 2007
Место: Београд , понекад Книн

Масленица 22.1.1993 - годишњица

Порука exberekin 23.1.2016. 18:58

Дана 22.1.1993 хрватска војска је напала Републику Српску Крајину на подручју Далмације у Задарском залеђу у зони одговорности Сјевернодалматинског и Личког корпуса СВК. Иако је РСК била по заштитом УН-а и иако је на снази био Венсов план. По том плану ЈНА се повукла са тих простора а тешко наоружање је било у складиштима тако да је СВК агресију дочекала неспремна иако она није била никакво изненађење.

У Далмацији су страдала села Ислам Грчки, Кашић, Смоковић, Мурвица, Црно, Земуник Горњи, Пољица и и Ислам Латински. Непријатељ је заузео аеродром Земуника, висове на Велебиту те брану Перуча. На подручју Велебита на превоју Мали Алан у засједи су страдала 22 српска војника , укупно је погинуло 348 војника и цивила међу којима су пуковник Богуновић Момчило командант 92 мтбр СВК као и Вељко Миланковић командант јединице "Вукови са Вучјака" из Републике Српске. У помоћ СВК је дошао један број добровољаца из Србије међу којима и СДГ Жељка Ражнатовића који су такођер у борбама имали погинулих и рањених.

Под притиском међународне заједнице одутало се од планираних контранапада тако да су Хрвати уз пар изузетака остали на заузетим подручјима.
За злочине почињене у овој агресији нико са хрватске стране није одговарао.

Нека је вјечна слава и хвала пострадалим!
Сила Бога не моли , али Бог силу не воли.

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Bing [Bot] и 5 гостију