srpskinacionalisti.com

Миладин Зарић

Форумска правила
Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
Аватар
Юрков
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 620
Приступио: мар 2012
Место: Србија

Миладин Зарић

Порука Юрков 7.4.2013. 17:40

Миладин Зарић – Мишо (1889–1976) је био учитељ из Београда, најпознатији по томе што је током операције ослобађања Београда у Другом светском рату, у зору 20. октобра 1944, пресекавши жице детонатора, спасао од рушења минирани Стари савски мост у Београду. Зарић није био припадник војске, него обичан грађанин који је живео у близини моста и, приметивши припреме Немаца за рушење, решио да искористи своје деминерско знање стечено у Балканским ратовима и Првом светском рату. За своје заслуге, Зарић је добио већи број југословенских и страних одликовања и других признања.
Аватар
Юрков
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 620
Приступио: мар 2012
Место: Србија

Re: Миладин Зарић

Порука Юрков 7.4.2013. 17:41

Миладин Зарић
Заборављени јунак Београдске операције

Октобра 1944.године храбим пресецањем каблова сачувао је миниран Савски мост и помогао ослобађање Београда

Ослободиоцима Београда посвећени су многи споменици, називи улица и празници. Јединице које су учествовале у Београдској операцији славе се у историјским читанкама, али један јунак међу њима не помиње се нити у једном спису: херој Миладин Зарић.
Овај учитељ у пензији спасао је Стари савски мост од рушења у октобру 1944. године и омогућио црвеноармејцима и партизанским бригадама да пређу на леву обалу Саве сустижући Немце у повлачењу. Учитељ је својом храброшћу и излажући се невероватној опасности, заправо, скратио ослобађање Београда за неколико дана.
У октобру 1944. године немачки војници у Београду губили су жестоке уличне борбе и бивали све више потискивани ка Сави, тако да су до 19. октобра у њиховим рукама били још само Калемегдан, зграда „Албаније“, Теразије, реон Савског моста и Чукарица.
Данима је учитељ Миладин посматрао са свог прозора у Карађорђевој улици број 69 како немачки инжињери припремају минирање моста, а тог 20. октобра ујутру, док су се Немци ужурбано пребацивали под бомбама руске авијације, учитељ Миладин Зарић је захваљујући минерском искуству из Балканских ратова, сачекао прави тренутак, изашао из свог стана усред уличних борби и пресекао проводнике, угасивши тако већ упаљене фитиље који су горели да подигну Савски мост у ваздух након повлачења Немаца.
Без успеха су, потом, немачки војници покушавали самоубилачке нападе на мост. Изненађени, ослободиоци Београда су искористили прилику коју им је учитељ пружио - делови 13. гардијаске механизоване бригаде, 814. и 211. стрељачког пука Црвене армије, Прва личка и 13. пролетерска бригада пребациле су се преко моста и на левој обали формирале мостобран.
Миладин Зарић спасао је небројено много живота војника који су захваљујући његовој храбрости пребацили преко моста, и сачувао један од два већа моста у Европи који немачка војска у повлачењу пред савезницима није успела да сруши - осим Савског, остао је још само онај на Рајни код Ремагена. О том човеку данас не знамо ништа. Можда само још његови потомци шапућу о храбрости свог претка. Не зна се како је умро, ни како је живео након једног од најхрабријих подухвата у историји Србије.
Тек у јесен 1984. године, уочи прославе четрдесетогодишњице ослобођења Београда и свечаности обнављања трамвајске везе преко Саве,пред Извршним саветом Београда појавила се иницијатива да се тада већ Стари савски мост, назове именом анонимног хероја. Али предлог није усвојен. У то време једноумља, Миладину Зарићу било је узето за грех учешће у Балканским ратовима – сматрало се да би давање његовог имена мосту због тога било величање српског национализма. Администрација и функционери повукли су се...
Одавно Стари савски мост није више једини у београдском делу Саве. Недавно је поново реконструисан, више од двадесет година након што је отворен за трамвајски саобраћај.
О значају који је храброст Зарићева имала за Београд и Србију, можда најбоље говори податак да главни град није успео да сагради нити и један мост скоро пола века века. Мостови су праве реткости на обе београдске реке, има их пет и далеко су од тога да буду довољни за саобраћај у овом граду. Мост, чија се изградња очекује, коштаће грађане Србије и Београда чак 500 милиона долара.
Но, материјална вредност новог или сачуваног моста, далеко је мање значајна од храбрости и Зарићеве свести о важности Савског моста за Србију тих дана, а и деценијама после. Сам Зарић је боље од циника који су његово име избрисали из историјских читанки разумео речи нашег књижевника: „Од свега што човек у животном нагону подиже и гради, ништа није у мојим очима боље и вредније од мостова,“ писао је Иво Андрић. „Они су важнији од кућа, светији, општији од храмова. Свачији и према свакоме једнаки, корисни, подигнути увек смислено, на месту на коме се укршта највећи број људских потреба, истрајнији од других грађевина и не служе ничему што је тајно и зло.“
Учитељ Зарић је пресецајући електричне каблове 20. октобра донео само добро свом народу. Добро које је одавно остало да користи свима након његовог живота, али по коме се, на жалост, не памти његово име.

Драгана Перић
(2008)

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 3 гостију