srpskinacionalisti.com

Сарадња Комуниста и Немаца

Форумска правила
Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
Pobuna
Млади националиста
Млади националиста
 
Порука: 63
Приступио: сеп 2012

Сарадња Комуниста и Немаца

Порука Pobuna 24.3.2013. 21:40

Сарадња комуниста и Немаца у окупираној Србији

Слом Југославије, потписивање капитулације и распарчавање земље, били су догађаји на које је Комунистичка Партија Југославије двадесет година чекала.На слому, ликвидацији и распарчавању Краљевине Југославије,Компартија издашно помагана од Коминтерне, истрајно је радила годинама и годинама пре Другог светског рата. Зато, када је 1941. година донела све ове несреће земљи и народу, комунисти су се нашли у своме правом елементу. Наступило је, како су они говорили, њихових "пет минута".

Пошто је у данима југословенског државног слома и окупације земље, Совјетски Савез био у пријатељским односима са Хитлеровим Трећим Рајхом, а на основу склопљеног Пакта од 23. августа 1939. године, комунисти су према Немцима заузели сасвим пријатељско држање. И још више од тога! Отворено су се ставили у службу Немцима. То им је наредила сама Партија. Позната је Окружница број 6. од 5. јуна 1941. године, којом вођство Компартије за Србију наређује својим члановима, поред осталога, и следеће:

"Сви другови и другарице који говоре немачки, јавиће се одмах на службу Немцима као тумачи и канцелариске снаге. На тој дужности изводити са највећом прецизношћу инструкције 4141.Пратити будно активност свих наших непријатеља и све појединце и групе нама противне пријављивати немачкој полицији."Држећи се ових инструкција, комунисти су се сасвим ставили у службу окупатору. Стављали су им се и комунисти и комунисткиње.Први, као чиновници, тумачи, компањони у разним трговачким и црноберзијанским пословима. Друге, као љубавнице. А сви скупа, достављали су "Гестапоу" (Немачкој тајној полицији) и "Вермахту" (Немачким војним органима) доставе против водећих и истакнутих националиста, проказивали Јевреје, састављали спискове чланова Слободнозидарских ложа, намерно уносећи и имена оних који то нису били, предавали све то Немцима, те ови - на основу свега тога - вршилиж безбројна хапшења.

Најтипичнији примери оваквог криминалног рада комунистапредстављају случајеви Владислава Рибникара, власника београдског дневног листа "Политика", др Јоже Вилфана, Генералног секретара Председника "Федеративне Народне Републике Југославије" и Воје Гавриловића, инжењера хемије, истакнутог предратног члана Компартије.Владислав Рибникар отворено је ступио у сарадњу с Немцима чим су ушли у Београд. У заједници са окупатором, Рибникар је основао "Српско издавачко предузеће", које је штампало дневни лист "Ново време", вечерњи лист "Обнову" и недељни илустровани лист "Коло". Рибникар је био у нарочитом пријатељству с др Хрибовшеком Бергеом, Хитлеровим аташеом за штампу у Београду. Преко овога истакнутог нацисте, Владислав Рибникар чинио је све што му је наређивала Комунистичка Партија Југославије. И, разуме се, у свему је успевао.Највећи подвиг учинио је Владислав Рибникар, када је заједно са нацистом др Хрибовшеком Бергеом дочекао у Београду Тита, Генералног секретара Комунистичке Партије Југославије, који је са изузетном усташком пажњом био доведен до Земуна. А када је, пак, прешао Саву, онда је са нарочитом благонаклоношћу високог нацистичког новинара био допраћен у Ботићеву улицу број 5. на Дедињу, где се налази Рибникарева вила. Ту је Тито становао за све време свога боравка у
Београду. Ту је, уједно, био и Штаб Централног Комитета Комунистичке Партије Југославије. У овој фамозној вили приређиване су вечеринке и пијанке, на којима су редовни гости били виђени чланови Нацистичке партије (НСДАП) на челу са др Бергеом и комунистичко вођство на челу са Титом. Ту су се држале и међусобне здравице. То оргијање на Дедињу трајало је све дотле, док Тито није отишао на такозвану "ослобођену територију" у Западну Србију.Али и после Титовог одласка из Београда, Владислав Рибникар је увелико наставио своју сарадњу с Немцима. Српска полиција, која је почела да сумња у Рибникара, била је немоћна да било шта учини, јер је био под моћном заштитом Гестапоа. И под овом заштитом био је све дотле, док са целом једном групом комуниста није отишао у Босну, у Главни комунистички Штаб, снабдевен свим могућим немачким објавама и пропусницама. У комунистичким књигама, тај догађај забележен је овако:

"30. јуна 1943: на Мајевицу је стигао Влада Рибникар с Мила-дом Рајтер, Ђорђем Куном, Славком Парентом, Браном Перовићи још неким друговима из Београда.


Др Јоже Вилфан био је, најпре, чиновник у немачкој картотеци у кажњеничким логорима у Бегуњу код Бледа, а затим у Шт. Виду, где је нацистима увелико проказивао своју браћу Словенце. Доцније, када су Словенци из ових логора били транспортовани у Србију, дошао је
и Јоже Вилфан, који је успео да се запосли као тумач код немачке "Крајскоманде" у Нишу. Са тога положаја, кроз пуне две године, Вилфан је снабдевао комунисте немачким објавама, које су увелико биле коришћене у пребацивању комуниста из вароши у шуму и, још више,у обављању курирске службе између комунистичких одреда. Тек 1943 године, др Јоже Вилфан одлази у IX Партизански корпус, где добија одговарајући положај, да би, на крају, по успостављању комунистичке диктатуре, за изванредне заслуге учињене Компартији био постављен на положај Титовог Генералног секретара, односно његове "Федеративне Народне Републике Југославије".Кулминацију, пак, комунистичко хитлеровске сарадње чини рад инжињера хемије Воје Гавриловића, који је обављао најпрљавије комунистичко-гестаповске послове.Инжењер Воја Гавриловић је ступио у Компартију одмах по њеном оснивању, још 1919. године. Као одличан конспиратор, као познавалац неколико страних језика и као добар говорник, Гавриловић се убрзо истакао у Партији, те га је вођство необично ценило и поверавало му најделикатније задатке.Када је почетком 1921. године Компартија била забрањена, Гавриловић бежи у иностранство. Најпре је отишао у Француску, а одатле у Москву, где је завршио специјални курс ГПУ-а, бољшевичке тајне полиције. У Москви је био представљен и самоме Стаљину и упознат са водећим функционерима из Коминтерне. Том приликом су га упознали и са Виљемом Пиком, вођом Немачке Комунистичке партије, као и с Пиковим помоћником др Лангеом, који је, после преузимања власти у Немачкој од стране Хитлера, постао одушевљени при-
сталица национал-социјализма.Воја Гавриловић је напустио Москву 1925. године. Из Москве је
дошао у Париз. Ту се упознао са једном "Совјетликом" (грађанком Совјетског Савеза), која је, такође, била у служби Коминтерне. Она му је постала љубавница, те убудуће заједно раде. У Паризу, Гавриловић ступа у контакт и најинтимније сарађује с Миланом Горкићем, тадашњим Генералним Секретаром Централног Комитета Комунистичке Партије Југославије, који је овај положај заузимао пре Тита, а кога је Стаљин, доцније, ликвидирао у Москви због "скретања с линије".Гавриловић се у Паризу упознао још и са инжењером Илићем и др Радивојем Увалићем, који су радили на прикупљању и пребацивању југословенских добровољаца-комуниста у Шпанију 1936. и 1937. године. Њима се Гавриловић прикључио и свесрдно им помагао у послу.

По слому Француске, 1940. године, Воја Гавриловић се пребацује у Берлин, где је обновио своје пријатељство са др Лангеом, који је већ био истакнути функционер Национал-социјалистичке партије. Помоћу веза са Лангеом, Гавриловић са својом љубавницом успева да дође у Београд пред сами 27. март 1941. године. У Београду га затиче државни слом.Када су Немци извршили окупацију земље, инг Гавриловић је, на основу препорука др Лангеа, ступио у везу с немачким капетаном Крајгером (Kreiger), ађутантом Војног Заповедника Србије фон Шредера (von Schröder). С Крајгером, Гавриловић је направио аранжман,да као истакнути комунистички функционер ради за немачку обавештајну службу. Као прву услугу за ово, Воја Гавриловић је од Немаца добио један реквирирани луксузни јеврејски стан у Страхињића Бана улици број 74. и комесарску управу над једном јеврејском дрогеријом на Теразијама. Али, пошто је овим немачким предусретљивостима постао доста упадљив, Гавриловић је, убрзо, напустио комесарску управу над поменутом дрогеријом, те је своју канцеларију организовао у једном одељењу апотеке познатог београдског комунисте Ђорђа Пашића, у улици Краљице Марије.
Одавде је Воја Гавриловић одржавао везе са београдском комунистичком организацијом и са "партизанским" одредима на терену, које је увелико помагао сваковрсном помоћи. Помоћ је ишла преко апотекара Ђорђа Пашића, који је и сам често одлазио на своје имање у село Кораћицу, испод Космаја. Ова се помоћ састојала у материјалу, новцу и другоме.

Српске власти биле су установиле несумњиве везе Воје Гавриловића и са Компартијом Југославије и са Коминтерном, па су га крајем 1943. године ухапсиле. Међутим, на интервенцију највиших немачких фактора у Србији, пуштен је на слободу. Али, приликом овога хапшења, српске власти су откриле везе немачких политичких и војничких фактора са самим Титом, које су ишле преко Гавриловића.Др Воја Гавриловић обављао је акцију присне сарадње између Немаца и Тита све до почетка августа месеца 1944. године, када су га четници преко београдског адвоката Рајка Павловића извукли из његовог стана и одвели, најпре, у најближу Команду организације Драже Михаиловића, у село Врчин код Београда. Одатле је био спроведен на Равну Гору, где је био осуђен на смрт.Захваљујући својим везама са истакнутим немачким функционерима, комунисти су успели да створе своју обавештајну мрежу и у самим немачким "Крајскомандатурама" и "Ортскомандатурама", где су улоге комунистичких обавештача вршили разни "Зондерфирери". Најинтересантнији случај, поред низа других, био је у Ваљеву, где је "Зондерфирер" Јохан Винтер (Johann Winter), у "Крајскомандатури" обављао најневероватније ствари комунистима. Винтер је ометао рад органа српске полиције, није дозвољавао да се хапсе комунисти, похапшене пуштао из затвора (чак је исценирао бекство и чувеној Милки Минић, која је лежала у ваљевском затвору!), преко партиске везе обавештавао комунисте о свакој евентуалној акцији противу њих, итд.Винтерова веза са Компартијом била је (а истовремено и љубавница)Деса "Шпањолка", револуционарка из Шпанског грађанског рата,
доцније жена Мике Радовановића - "Шодера" из Граца (део ваљевске вароши на десној обали Колубаре). Јохан Винтер учинио је неоцењиве услуге Компартији Југославије и био је један од највиђенијих нацистичко-комунистичких "Зондерфирера" у Србији, обављајући несметано своју улогу за све време окупације, а да му ништа нису могле учинити српске власти, јер су га највише немачке, и војне и управне власти, свагда штитиле.Круна комунистичко-хитлеровске сарадње јесте мисија Титовог ђенерала Владимира Велебита. Он је под лажним именом "др Петро-
вић" био од стране Тита акредитован као званични представник Врховног комунистичког Штаба код Хитлеровог Главнокомандујућег генерала у Загребу Глајзеа фон Хорстанауа (Gleise von Horstenau). Њих двојица, Хорстенау и Велебит уговарали су чак и заједничку партизанско-немачку акцију противу Англоамериканаца у случају њиховогискрцавања на Јадрану

Овако су радили комунисти и у Србији и широм Југославије, када су је Немци окупирали са својим сателитима. Овакав посао сарадње с нацистима комунисти су увелико продужили и после 22. јуна 1941.године. Тога дана избио је рат између Трећег Рајха и Совјетског Савеза, те је Комунистичка Партија Југославије добила наређење од Стаљина (чија је агентура била), да организује такозвану "Народно-ослободилачку борбу" у Југославији. Али, и поред те лажне борбе, комунисти су наставили своју сарадњу с Немцима, коју никако неће ни прекидати за све време своје револуције, која уствари, није ни била никаква народно-ослободилачка борба, већ отпочињање грађанског рата, најпре у Србији, а затим широм земље, и безобзирна борба за успостављање комунистичке власти у Југославији, служећи се у остварењу тога циља свим могућим средствима: и Немцима и Енглезима и Американцима, а понајвише, разуме се, бољшевичким Савезом Совјетских Социјалистичких Република

Текст преузет из књиге "Грађански рат у Југославији 1941-1945" Боривоја Карапанџића.
Аватар
SMUK
Војвода
Војвода
 
Порука: 4637
Приступио: сеп 2011
Место: Gradac Moravski

Re: Сарадња Комуниста и Немаца

Порука SMUK 26.3.2013. 14:26

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 2 гостију