srpskinacionalisti.com

Британка ратовала у Србској војсци...

Форумска правила
Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
Аватар
Pera_Azdajic
Националиста
Националиста
 
Порука: 442
Приступио: јан 2012

Британка ратовала у Србској војсци...

Порука Pera_Azdajic 25.6.2012. 13:17

Ћаоске, Слика Слика СликаСлика

Невероватна прича о хероини првог светског рата

Британка ратовала у Српској војсци!


Флора Сандес из Велике Британије једина је жена са запада која се, као припадник регуларне војске, борила у Првом светском рату. И то на страни Србије! Добитница је ордена светог Саве, Карађорђеве звезде и регуларне југословенске војне пензије.

Ова необична и неустрашива жена остаће запамћена у историји као особа која није признавала поразе, за коју су препреке били изазови и која је храбро рушила стереотипе о томе како је жена с почетка 20. века требало да изгледа.
Флора је, како пише британски „Дејли мејл“, одувек маштала да буде војник. Док су друге девојке њеног узраста проводиле време шивећи, кувајући и сањајући дан када ће се удати, Флора, иначе ћерка свештеника, галопирала је на коњу кроз енглеске пољане, маштајући о борби. Њени савременици су тврдили касније да нико није могао да обузда њену авантуристичку природу.
У тренутку када је 4. августа 1914. године Британија објавила рат Немачкој, тридесетосмогодишња Флора је живела с 15-годишњим нећаком и својим већ старим оцем. „Није знала ништа о одржавању куће и баш ју је било брига за то“, тврдио је касније њен нећак Дик.

Када је рат почео, сама се пријавила и регрутована је у јединицу амбуланте при Српској војсци. Њена преданост довела је до тога да је и сама била заражена тифусом у болници у Ваљеву. У октобру 1915. године, знајући довољно српски језик, Флора облачи униформу и узима пушку! Цео живот она је, пише британски лист, чекала управо на ту шансу.
У јесен 1916. Флора се бори у жестоким биткама које су се распламсале у македонским планинама. Међутим, 16. новембра, једног изузетно снежног и хладног дана, бива погођена гранатом. Живот јој је спасао војник из њене чете који ју је пузећи и кроз ватру, крваву и у несвести, донео на сигурно. Сандесова је била озбиљно рањена. Граната јој је отцепила део меса с леђа и прошла десном страном тела, од рамена до колена. Срећом, Флора је била јача и од смрти.
По завршетку рата, она остаје у војсци и напредује до чина мајора, када одлази у пензију.
- Ништа у животу нисам више волела од војске - причала је касније.
Године 1927. Флора се удаје за бившег белогардејског генерала, Руса Јурија Јуденица. Након мужевљеве смрти, у септембру 1941. године, одлучује да се врати у Енглеску. Флора Сандес је умрла у свом дому у Сафоку 1956. године.


Псовала на српском!

Избијањем Другог светског рата, британски грађани су упозорени да напусте Југославију, али Флора је упркос томе остала. У ноћи 24. јуна Гестапо је хапси и баца је у једну ћелију у Београду. „Било је 14 жена у тој просторији. Иако смо све биле различите, спојила нас је наша заједничка несрећа и постали смо добри другови“, причала је Флора касније. Њене сапутнице у затвору су говориле: „Флора је поседовала предиван фонд српских псовки, због чијег разорног ефекта су је стражари скоро поштовали“. Флора је из логора пуштена након само 11 дана.
И пијан и трезан, за Србију везан

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 1 гост