srpskinacionalisti.com

САД планирала преврат у СФРЈ?

Форумска правила
Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
Аватар
Vranac
Војвода
Војвода
 
Порука: 10334
Приступио: мар 2006
Место: Београд, Србија

САД планирала преврат у СФРЈ?

Порука Vranac 18.3.2012. 17:48

САД планирала преврат у СФРЈ?
недеља, 18. март 2012.

Слика

Сједињене Америчке Државе намеравале да изврше преврат у СФРЈ, са циљем да спрече инвазију СССР-а, пише у извештајима митрополита Бугарске православне цркве и агента тајне службе Симеона Костадинова.

Митрополит Бугарске православне цркве Симеон Костадинов је, док је деловао у Сједињеним Америчким Државама, као агент бугарске тајне службе, слао извештаје о припремама САД да изврше преврат у Југославији, како би спречиле инвазију Совјетског Савеза на СФРЈ после смрти шефа државе Јосипа Броза Тита, јавља Верска информативна агенција.

Након отварања тајне архиве бугарске комунистичке Државне безбедности, јавности су доступне велике количине извештаја које је митрополит Симеон слао док је деловао у САД од 1966. до 1980. године.

Митрополит је 1974. године из Њујорка јавио да ће САД организовати "подривачку делатност" у СФРЈ. За то су у америчкој држави Њу Џерзи, како се наводи, припремани "млади Срби, Хрвати, Словенци, можда и Бугари", пре инфилтрације у Југославију преко Грчке.

У једном извештају митрополит Симеон је изнео мишљење да ће се СФРЈ распасти "после пада Гвоздене завесе", а писао је и о деловању "Хрватске ослободилачке војске" и њеној сарадњи са организацијом "Слободна Пољска".

Бугарска тајна служба је извештаје прослеђивала у СССР, где су били одушевљени способношћу агента, преноси ВИА.

Поносни друг, вредни мајор и исповедник

Из тајних архива сазнаје се да је од 15 садашњих митрополита Бугарске православне цркве бар њих 11 радило за тајну службу, али је члан КП био само митрополит Симеон, иако није сачувана његова чланска књижица, наводи ВИА.

Митрополит је користио два псеудонима, "Христов" и "Торис", и радио је за Прво, главно, одељење тајне службе, а у извештајима, које је често завршавао "с другарским поздравом", у више наврата наводи да је "поносан" што је члан КП.

"Поносан сам што сам члан авангарде и социјалистичке нам отаџбине - славне Комунистичке партије, за коју радим и за коју живим", стоји у његовом допису Државној безбедности од 8. септембра 1984.

Митрополит Симеон био је и исповедник бугарске царске породице Саксенбург у егзилу.

У шпијунском раду митрополит је био веома вредан, о чему сведочи око 27 томова материјала, али и чињеница да је догурао до чина мајора.

Поред осталог, како наводи ВИА, давао је податке и о рутама за бежање из Бугарске, преко Турске и Грчке, на Запад, до чијих је сазнања долазио својим деловањем.

(РТС)
Коста
Војвода
Војвода
 
Порука: 6402
Приступио: мар 2006

Re: САД планирала преврат у СФРЈ?

Порука Коста 19.3.2012. 15:40

Свака част овом Другу Попу - мислим да заслужуiе све почасти. Радио iе за нашу ствар (нашу - српску - руску - словенску, свеiедно iе) и да сам iа нека влас` - доделио би` му почасно држављанство. Него, iел` жив оваi бриљантни обавештаiац?

Иначе, ваљало би да се изађе и са именима наших `интелектуалаца` и `демократа` коiе iе ЦИА спремала за наведени проiекат. Било би врло занимљиво, не-ли?
Правда држи земљу и градове...
Кадры решают всё! (Иосиф Виссарионович)
Аватар
Юрков
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 626
Приступио: мар 2012
Место: Србија

Re: САД планирала преврат у СФРЈ?

Порука Юрков 28.3.2012. 20:34

Па, Америка је испланирала и извела преврате у готово свим тадашњим комунистичким државама у Европи. Наравно, уз помоћ домаћих издајника.
Аватар
Стефан90
Националиста
Националиста
 
Порука: 434
Приступио: јан 2012

Re: САД планирала преврат у СФРЈ?

Порука Стефан90 19.5.2012. 14:30

Попа бих у најмању руку расчинио,ђубре дволично
БОЉЕ ТИ ЈЕ ИЗГУБИТИ ГЛАВУ НЕГО СВОЈУ ОГРЕШИТИ ДУШУ

...,,нема врба колико има Срба али има граната колико и Хрвата''

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 1 гост