srpskinacionalisti.com

О пореклу шиптара

Форумска правила
Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
Аватар
...K.U.G.A...
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 770
Приступио: дец 2011

О пореклу шиптара

Порука ...K.U.G.A... 7.1.2012. 17:14

Дакле овако... Недавно сам имао жустру дискусију са једним Грком. Оно што сам од њега сазнао, прилично ме је изненадило. Грк је тврдио да су се шиптари довукли на Балкан са Кавказа (што има логике, јер су се многобројни народи из азијских вукојебина довлачили овде - хуни, авари, мађари, бугари, турци...), друго, да шиптарски језик није сродан/сличан ниједном европском језику, треће, да је они са илирима немају никакве везе (илири су европски народ а шиптари више личе на турке, цигане и черкезе), и последње да су захваљујући нама Србима и нашој милости остали на Балкану.

Кавказская Албания (др.-греч. Ἀλβανία, арм. Աղվանք, рутул. Албан, чеч. Алебун, др.-арм. Алуанк, новоарм. Агванк, ср.-перс. Арран, лезг. Алпан[1], азерб. Qafqaz Albaniyası, самоназвание неизвестно[2]) — древнее государство в восточном Закавказье, занимавшее часть территории современных Азербайджана, Грузии и Дагестана.

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% ... 0%B8%D1%8F


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... a_1770.jpg

Пошто наша и грчка историја памте шиптаре по злочинима, својатању (Скендербег, Скадар...) и отимачини, мислим да би се и о томе могло овде расправљати.

Шта ви мислите ?
Jovan-Vladimir
Војвода
Војвода
 
Порука: 2179
Приступио: феб 2007

Re: О пореклу шиптара

Порука Jovan-Vladimir 7.1.2012. 20:56

Оно што је тај Грк заборавио да ти каже то је да ни грчки језик није сродан ниједном другом такозваном "индоевропском" језику, уопште реч Грци на старосрпском језику значи гарави, гарци, што је име које их више него описује. Тако их рецимо Бугари (источни Срби) и дан данас зову.

Име Албанци долази од Албани, које заиста јесте било једно илирско племе, опет реч Албани може доћи од латинске речи албус - бео. Међутим Албанци себе не зову тако нити су се икад звали. Њихово народно име је Шкипе, Шћипетари. Сугласничка група ШЋ је карактеристична баш за словенске језике, што доказују речи као што су раскрШЋе, остраШЋен итд. Може бити да су име добили по стоки, старословенски - скот, као номадски сточари, што је њихово вековно занимање. Дакле Шћипетари - скотоводци.

Што се тиче генетике, шиптарско становништво има далеко већи проценат северноафричких и блискоисточних маркера (Е и Ј) него Срби, отприлике као и Грци, што показује њихово порекло, дакле немају везе са античким такозваним Илирима. Срби у највећем проценту садрже генетски маркер старобалканског становништва (И2). Сам шиптарски језик својим речником указује на порекло - нека мутљавина српских и латинских речи. Племена северне Албаније су српског порекла, рецимо Кељменди, српски Клименти, а има и доста српских топонима по Албанији. Племена јужне Албаније су цинцарског порекла.

Интересантно је, али још увек нисам успео да нађем одговор на питање због чега су шиптари највећим делом муслимани, чак и у односу на суседно балканско становништво.
Аватар
Princip
Млади националиста
Млади националиста
 
Порука: 54
Приступио: јул 2009

Re: О пореклу шиптара

Порука Princip 8.1.2012. 14:29

Jovan-Vladimir ::Интересантно је, али још увек нисам успео да нађем одговор на питање због чега су шиптари највећим делом муслимани, чак и у односу на суседно балканско становништво.

Наводно су већ у својој кавкаској постојбини примили ислам од Арапа, на Сицилију су у 8. вијеку доведени као муслимани да појачају тамошњи исламски живаљ.

" "Најчешће се оно састоји само у томе што за стару постојбину свих Арбанаса узима се Арабија. Понекад је то изражено и у пригодним причама. Сви су знали да их је из Арабије довео човек који се звао Азрети Имер".

Атанасије Урошевић: Једна традиција о пореклу Арбанаса
Чујте наш позив, чујте наш крик за спас Српства. Чујте и похитајте јер су и часови скупи, и сутра ваш одзив може већ касно доћи.

Армијски ђенерал Милан Недић
Аватар
Делија са Севера
Војвода
Војвода
 
Порука: 1263
Приступио: окт 2008
Место: Маракана, Север

Re: О пореклу шиптара

Порука Делија са Севера 8.1.2012. 16:45

Jovan-Vladimir :: Племена северне Албаније су српског порекла, рецимо Кељменди, српски Клименти, а има и доста српских топонима по Албанији. Племена јужне Албаније су цинцарског порекла.


Ако су Срби на северу а Цинцари на југу, где су онда прави Шиптари?
Не треба нам плаћена титула,
Држава цела зна да је лоповчина
Караџић Томислав!!!


Слика
Аватар
...K.U.G.A...
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 770
Приступио: дец 2011

Re: О пореклу шиптара

Порука ...K.U.G.A... 8.1.2012. 18:00

Jovan-Vladimir ::Оно што је тај Грк заборавио да ти каже то је да ни грчки језик није сродан ниједном другом такозваном "индоевропском" језику, уопште реч Грци на старосрпском језику значи гарави, гарци, што је име које их више него описује. Тако их рецимо Бугари (источни Срби) и дан данас зову.


О настанку грчког језика има више теорија, по неким лингвистима, он припада индоевропским језицима, други трвде супротно... Знам да су грци имали и још увек имају велике проблеме са језиком (јер антички и садашњи грчки су као небо и земља), и ту су, ако се неварам имали Катаревусу, којом су покушали да нађу неко привремено решење...

Бугари су православне усташе, довољно је само присетити се шта су радили ww1/ww2. Они наше и грчке територије сматрају својом прћијом... дошли су на Балкан из неке азијске припиздине (Казањ у Русији су основали Волшки бугари, а не татари који су дошли касније) и покорили неколико словенских племена, а како су били малобројни, брзо су се утопили, оставивши покореном народу само своје име... Грци су најдуже били под турском чизмом, и последњи су своје територије ослободили од турака. Зато и не чуди што су толико тамнопути... Поготово они који живе у Тракији и острвима која су близу турске.

Jovan-Vladimir ::Име Албанци долази од Албани, које заиста јесте било једно илирско племе, опет реч Албани може доћи од латинске речи албус - бео. Међутим Албанци себе не зову тако нити су се икад звали. Њихово народно име је Шкипе, Шћипетари. Сугласничка група ШЋ је карактеристична баш за словенске језике, што доказују речи као што су раскрШЋе, остраШЋен итд. Може бити да су име добили по стоки, старословенски - скот, као номадски сточари, што је њихово вековно занимање. Дакле Шћипетари - скотоводци.


Дали би прикладнији назив за њих био арнаути ? Мало сам збуњен, ако су албани илирско племе, одакле онда кавкаска албанија ?

Jovan-Vladimir ::Што се тиче генетике, шиптарско становништво има далеко већи проценат северноафричких и блискоисточних маркера (Е и Ј) него Срби, отприлике као и Грци, што показује њихово порекло, дакле немају везе са античким такозваним Илирима. Срби у највећем проценту садрже генетски маркер старобалканског становништва (И2). Сам шиптарски језик својим речником указује на порекло - нека мутљавина српских и латинских речи. Племена северне Албаније су српског порекла, рецимо Кељменди, српски Клименти, а има и доста српских топонима по Албанији. Племена јужне Албаније су цинцарског порекла.


То значи да шиптари нису европског порекла. Разлог више да их сатремо првом приликом 8)

Слажем се. Једна или две емисије квадратуре круга, биле су посвећене Србима који живе у албанији, највише у околини Скадра... био сам прилично изненађен када сам видео "беле албанце", а уствари се радило о асимилованим Србима. Има пуно православних цркава у албанији. Кад будем могао, поставићу фотографије.

Jovan-Vladimir ::Интересантно је, али још увек нисам успео да нађем одговор на питање због чега су шиптари највећим делом муслимани, чак и у односу на суседно балканско становништво.


Негде сам прочитао да су шипци попут хијена пратили турке, ако је то тачно, онда су од њих и преузели ислам.
ДЕЛИЈА86ЦЗБГ
Војвода
Војвода
 
Порука: 1541
Приступио: нов 2011

Re: О пореклу шиптара

Порука ДЕЛИЈА86ЦЗБГ 8.1.2012. 23:29

Бугари јесу православне усташе,они су нас увек мрзели не знам из ког разлога. Грци су нам истинска православна браћа као Руси,и надам се да ћемо се једног дана ујединити заједно са Грцима да једном за свагда сатремо шиптарску гамад а бугарима ставимо до знања да немају права ни на делић српске Македоније,могу једино са шиптарима под руку па куд им је воља ал на јужну Србију(Македонију) немају никаква права.
Аватар
...K.U.G.A...
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 770
Приступио: дец 2011

Re: О пореклу шиптара

Порука ...K.U.G.A... 9.1.2012. 1:13

ДЕЛИЈА86ЦЗБГ ::Бугари јесу православне усташе,они су нас увек мрзели не знам из ког разлога. Грци су нам истинска православна браћа као Руси,и надам се да ћемо се једног дана ујединити заједно са Грцима да једном за свагда сатремо шиптарску гамад а бугарима ставимо до знања да немају права ни на делић српске Македоније,могу једино са шиптарима под руку па куд им је воља ал на јужну Србију(Македонију) немају никаква права.


Они су по природи тешки комплексаши (додуше мањи од курвата). Сваки пут кад су ишли на нас, враћали су се кући подвијеног репа :badgrin: Румунима никада нису опростили добруџу, Грцима Тракију и Солун, а нама Стару Србију. 60 и кусур година су чекали да нас понизе и онда су признали КиМ чим им се указала прилика за то. Дебили, треба их лепо разбуцати ко бугарску скупштину :lol: :lol: :lol: :lol:
ДЕЛИЈА86ЦЗБГ
Војвода
Војвода
 
Порука: 1541
Приступио: нов 2011

Re: О пореклу шиптара

Порука ДЕЛИЈА86ЦЗБГ 9.1.2012. 1:26

Наравно тако је,јесу тешки комплексаши они,али хрвате још нико није надмашио. Они ће пре бити уз шиптарску гамад него уз нас,нека се гоне заједно са шиптарима,какви су ми они православци кад подржавају шиптарске терористе и исламисте.
Jovan-Vladimir
Војвода
Војвода
 
Порука: 2179
Приступио: феб 2007

Re: О пореклу шиптара

Порука Jovan-Vladimir 9.1.2012. 16:26

Делија са Севера ::Ако су Срби на северу а Цинцари на југу, где су онда прави Шиптари?

Шиптари у етничком смислу представљају прелаз из Срба у Цинцаре, они се од такозваних "македонаца" разликују само по вери, "македонци" су православни а шиптари углавном муслимани.

...K.U.G.A... ::Дали би прикладнији назив за њих био арнаути ?
Арнаути или Арнауташи су пореклом Срби са Космета и Скадарско-Дримске области. Најтипичнији пример су такозвани Маљесари са својих 7 племена. Најјача исламизација је била управо на тим просторима и над тим људима, зато су они остали фанатично одани Османлијама до краја. Додуше знали су често и да мењају стране. Они су заправо творци такозване "албанске нације", Призренске лиге и идеје о великој Албанији. То су нарочито форсирали католици међу њима, за потребе Ватикана, Италије и Аустрије. Арнауташи су и даље водећи елемент међу шиптарима, пошто су исламизовани Цинцари потпуно недржавотворни, као и Цинцари уопште.

Један од највећих Арнауташа - Дед (или Ђед) Ђон (Јован/Иван) Љуљи, иначе католик

Слика

...K.U.G.A... ::Мало сам збуњен, ако су албани илирско племе, одакле онда кавкаска албанија ?
То значи да шиптари нису европског порекла.
Негде сам прочитао да су шипци попут хијена пратили турке, ако је то тачно, онда су од њих и преузели ислам.


Princip ::Наводно су већ у својој кавкаској постојбини примили ислам од Арапа, на Сицилију су у 8. вијеку доведени као муслимани да појачају тамошњи исламски живаљ.

Албани су били неко илирско локално племе, ваљда, али ништа значајно. Сад, какве везе има Кавкаска Албанија са овом немам појма, постоји и Кавкаска Иберија па сад да ли се може рећи да су Шпанци са Кавказа то не знам. Можда ове ствари имају неке везе а можда никакве. Стари назив за Шкотску је рецимо Алба, одатле и оно "горди Албион" као синоним за Британију.

Кад већ поменух Шкоте и Шкипе, поред сличности њихових имена, имена њихових држава, има још сличности - гајде, сукњице, кланови, сточарско становништво. Да ли опет ово има неке везе просудите сами, ја стварно не могу да извлачим никакве закључке јер је сличност можда секундарне природе, преко рецимо нас Срба. Шиптари себе у сваком случају никад нису звали "Албанцима".

Ово за сличност речи Араб/Арапин и Арбан/Арбанон/Арбереш је занимљиво, видиш на то нисам обратио пажњу. Можда то има неке везе са овим Египћанима, Ашкалијама како они све себе зову.

Што се тиче ислама, рекао сам већ да је највећа исламизација била на Космету и старој Србији, кад су Срби дизали устанке против Турака, што по Шумадији, што по Црној Гори, онда се муслиманско становништво склањало по Босни, Рашкој и даље, одатле толико муслимана баш тамо на гомили. Слично би требало да важи и за Албанију, ако су на северу Арнауташи, онда би југ Албаније могли да чине грчки муслимани који су побегли оданде са грчким устанком 1820.

Ту треба поставити и питање зашто грчки народни јунаци на портретима носе шиптарску народну ношњу. То треба неко да нам објасни...
Аватар
...K.U.G.A...
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 770
Приступио: дец 2011

Re: О пореклу шиптара

Порука ...K.U.G.A... 11.1.2012. 2:22

Још мало шиптарских небулоза и глупости. Постоји ли могућност да се ово смеће уклони са википедије ?

Albanian_caricature.gif
Albanian_caricature.gif (26.98 КиБ) Прегледано 4865 пута


Albanski propagandni poster prikazuje odbranu od susednih država. Crna Gora je prikazana kao majmun, Grčka kao leopard a Srbija kao zmija. Albanija u liku žene kaže: "Bežite od mene! Krvožedne zveri!"

http://sh.wikipedia.org/wiki/Srpska_okupacija_Albanije

А ево и једног занимљивог текста:

http://www.geopolitika.rs/index.php?opt ... i&Itemid=2
Аватар
Princip
Млади националиста
Млади националиста
 
Порука: 54
Приступио: јул 2009

Re: О пореклу шиптара

Порука Princip 12.1.2012. 16:10

Бугарска историчарка у докторској дисертацији открила: Албанску нацију је вештачки креирала Аустро-Угарска!!!

ШИПТАРИ НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛИ КАО НАРОД, већих је народом учинио Аустро – Угарски двор, ујединио различита племена, сачинио један језик и све то потпомогнуо новцем како би амортизовали српски притисак и тежњу ка ослобађању свих српских земаља од којих се добар део тада налазио под влашћу истих Аустро-Угарa

http://facebookreporter.org/2012/01/12/ ... %B4%D0%B8/
Чујте наш позив, чујте наш крик за спас Српства. Чујте и похитајте јер су и часови скупи, и сутра ваш одзив може већ касно доћи.

Армијски ђенерал Милан Недић
Аватар
Đorđo Napolitano
Војвода
Војвода
 
Порука: 1835
Приступио: мар 2012

Re: О пореклу шиптара

Порука Đorđo Napolitano 11.3.2012. 17:46

Mene možete pitati bilo šta šta vas zanima u vezi Albanaca. Nisam albanolog, ali baratam sa nekim činjenicama, govorim albanski, tako da smatram sebe za poznavaoca materije. Ovde sam pročitao dosta neutemeljenih priča, i smatram da treba da iznesem kontraargumente na neke iznete tvrdnje. Evo da krenem redom: 1. Ne postoji nikakav pisani spomen doseljavanja Albanaca u današnju Albaniju. 2.Prvi pisani spomen Albanaca je u xi veku 3.Doseljavanje sa Kavkaza u xi veku je neutemeljena konstrukcija. 4.Albanski jeste indoevropski jezik, osim nekih pozajmica vezanih za zemljoradnju i pomorstvo, nema skoro ništa drugo preuzeto iz srpskog jezika 5.Albanci jesu posebna etnička grupa, golim okom mogu se razlikovati Srbin i Albanac, to je činjenica, prema tome mi smo dva različita rasna podtipa 6. Albanska nacija nije u potpunosti formirana, smatram da je tek u 20. veku počela da se formira, da li će se uopšte formirati do kraja ne znam, ali albanska etnička masa postoji 7.malisori su katolici a ne muslimani 8.Spominju se pleme Albani i grad Albanopolis u današnjoj Albaniji u vreme rimskog carstva, ali se to ne može uzeti za dokaz da su tu živeli Albanci pošto oni ni sami sebe tako ne zovu itd.
rođen da me svi iskorišćavaju, ne zato što sam naivan i glup, već zbog toga što sam nekotrolisano human -K.G.
bogdan
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 953
Приступио: мај 2008

Re: О пореклу шиптара

Порука bogdan 12.4.2012. 21:31

Шиптари нису староседеоци Балкана па тако немогу бити ни потомци Илира.
Аватар
Đorđo Napolitano
Војвода
Војвода
 
Порука: 1835
Приступио: мар 2012

Re: О пореклу шиптара

Порука Đorđo Napolitano 12.4.2012. 22:01

O Šiptarima nema pisanih tragova osim Albanopolisa i plemena Albanoi koji su dosta "klimavi" dokazi. Jedini dokaz iz kojeg možemo da izvlačimo neke grube zaključke je Albanski jezik. Ogromna većina naučnika (98%) se slaže da su Šiptari potomci starobalkanskog stanovništva i to je sigurno tako.
Sve ostalo je dosta nesigurno i upitno. Filolozi već decenijama muku muče da izvuku neki čvrst zaključak.
Da li su potomci Ilira teško je sa sigurnošću reći, postoji dosta različitih mišljenja, neki smatraju da su od Ilira, drugi da su od Tračana, treći da su od Dardanaca, četvrti da su iz Rumunije tako da ima tu mnogo raznih stanovišta.
rođen da me svi iskorišćavaju, ne zato što sam naivan i glup, već zbog toga što sam nekotrolisano human -K.G.
bogdan
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 953
Приступио: мај 2008

Re: О пореклу шиптара

Порука bogdan 13.4.2012. 8:07

„O Šiptarima nema pisanih tragova osim Albanopolisa i plemena Albanoi koji su dosta "klimavi" dokazi. Jedini dokaz iz kojeg možemo da izvlačimo neke grube zaključke je Albanski jezik.“
Из сваког језика се може извући понека сличност, али то није никакав доказ да је то баш тако. Но кад неко почне на основу суве фантазије да филозофира онда ја све могуће, и у томе се истичу највише управо они, који желе из себи познатих разлога, да манипулишу историјеке чињенице. За ово имамо најближе доказе код нас Срба и новонасталих нација, које се служе српским украденим језиком. Украли су га јер својег немају, а стиде се да кажу да су лопови и онда почињу да филозофирају и измишљају нове ријечи и нова слова, само да се по нечему раликује, како би задовољили своју осрамљену душу. Ево и један кратки прилог како то вјешто лажу они који су жељни славе и величине у њиховом филозофирању, наравно за свој лични интерес, који и данас Србе пуно кошта.
Албанопоље лежи на десној страни пута који води од Фусхе Круја дo Круја, у близини села Халила. Године 1871, познати аустријски албанолог, Хан, посетио je илирску тврђаву на Згердхесх и био је први који је покренуо идеју да је ово био древни град на Албанопољу, и главно насеље Албанских племена , по којем је дао име за целу земљу, данашњу Албанију. Тај град на Албанопољу озидан је 7 и 6 вијека прије нове ере, а напуштен је у 2 вијеку нове ере. Тако да нема ништа заједничко са данашњим албанцима а ни са данашњом албанијом, него је пура фантазија овога аустријанаца Хана, који није био никакав стручњак, него изасланик који је радио за династију аустрије. Код оваких све може, па по неколико вјекова могу и да прескоче и избришу из историје.
„Ogromna većina naučnika (98%) se slaže da su Šiptari potomci starobalkanskog stanovništva i to je sigurno tako.“
Са овим слажем се и ја, само нико неће да каже одкуд Албанци на Балкану и како баш они могу да воде поријекло од Илира? По природном наслеђу, или по томе што су се населили на некадашњу Илирску територију? Како могу Албанци бити страији о Хелена и Срба на Балкану када се зна да су Албанци на Балкан дошли 1043 године из Сицилије?
Следећа

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 6 гостију