Republikanac 17.10.2015. 14:17
Е па нећемо баш тако Ратниче. Не можемо да стављамо знак једнакости између покрета који је заједно са окупатором и квислинзима учествовао у војним операцијама и покрета који то никад није радио. Нема ту знака једнакости и неће га никад ни бити, жалим случај.
Немци и четници су имали периоде ниског и периоде високог интензитета сарадње (што се рат више ближио крају тако је и сарадња све више јачала). У периодима ниског интензитета, кад су се Немци осећали довољно јаки и мислили да су им „легални“ квислинзи сасвим довољни за борбу против партизанског покрета, долазило је до покушаја разоружавања четника и демонтаже њиховог покрета. Не заборавимо: четници Драже Михаиловића су номинално били под командом југословенске владе у избеглиштву и енглески савезници тако да су се Немци прибојавали да би у случају савезничког искрцавања на Балкан могли да се „преокрену“ и коначно и по њима запуцају. Из тих периода сарадње „ниског интензитета“ су и све те изјаве немачких официра и службеника које ти овде цитираш и којима ја не одричем веродостојност.
Али постоје и оне друге изјаве, из перида сарадње „високог интензитета“ где Немци веома похвално говоре о колаборацији Дражиних четника и где истичу да су главни немачки противник на Балкану „Тито и комунисти“. Те изјаве ти колико видим не волиш баш да цитираш, не уклапају ти се у причу о четницима као „покрету отпора“ па ваљда зато. Но добро, ја сам неке од тих изјава поставио на оној теми Руже Четникуше а такође и неке од изјава самих четничких команданата који говоре о сарадњи са непријатељем па кога занима може да погледа...
Сарадња усташа и партизана током рата? Па јесте, фино су сарађивали нарочито у свим оним окупаторским офанзивама против НОП-а где су обавезно учествовале и усташе ( а било је и учешћа оног другог, лажног покрета отпора но добро, то сад није битно). А ја иначе ево 25 година након пада комунизма још не чух за некакав потписани споразум о сарадњи између неког партизанског команданта и власти НДХ док је таквих споразума између четничких вођа и Ендехазије било охо-хо и што чак ни четнички историчари не негирају (с тим што се ваде на то да ти команданти нису били „под Дражином контролом“).
Сарадња комуниста и усташа након рата? Па и ту су фино сарађивали нарочито у оним периoдима кад су усташе убацивале своје терористе у СФРЈ, постављали бомбе, убијали југословенске амбасадоре... Све је пуцало од међусобне љубави. Исто тако је сарадња цветала кад је УДБА кокала усташе у емиграцији (и то да ствар буде занимљивија много пута баш хрватска УДБА). УДБА је наравно и међу усташама имала своје доушнике што опет није никакав доказ о „сарадњи“ већ уобичајена пракса коју користе све обавештајне и контраобавештајне службе света...
Маспок? Да, усташе у емиграцији су подржале маспок, то је тачно. Но, не можеш ти сад због маспока и 1971 да тврдиш да је било „континуиране сарадње усташа и комуниста након рата“ поготово због оних ствари које сам побројао у претходном пасусу. „Континуирана сарадња“ значи некакву вишедеценијску сарадњу а тога са маспоком или без њега није било...
Рећи да су хрватски комунисти и усташе током рата имали исте циљеве је глупост колосалних размера. Нисам ни ја неки љубитељ хрватских комуниста али не волим претеривање. Усташка политика била је трећину Срба побити, трећину покатоличити и трећину протерати. Усташка политика била је политика геноцида, убијања на најсвирепији могући начин свих Срба укључујући и бебе у колевкама. Усташка политика била је независна хрватска држава ослоњена на силе Осовине. Хрватски комунисти су се током рата залагали не за независну Хрватску већ за федерализовану Југославију у којој би Хрватска била једна од федералних јединица. Колико год то сад нама било смешно тих ратних година промовисали су политику не геноцида већ међуетничке толеранције. Било је наравно и међу тим хрватским комунистима оних који су још и онда сањали о некаквој јакој аутономној Хрватској у оквиру некакве слабашне Југославије, било је и оних који су вероватно Србе гледали мало испод ока али довести њихову политику у исту раван са усташком је идиотизам. Бити српски националиста не значи да треба лупетати и претеривати...
И за крај: овде је ипак тема Стаљин а не Дража. Тако да мислим да би било фер да пређеш код Руже Четникуше уколико мислиш да овој расправи треба још нешто додати...
Жилко, смрдиш.