srpskinacionalisti.com

Данило Тврдишић: "Љотић је био критичар комунизма"

Форумска правила
Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
Аватар
Mozak00
Националиста
Националиста
 
Порука: 253
Приступио: јун 2009

Данило Тврдишић: "Љотић је био критичар комунизма"

Порука Mozak00 5.9.2009. 14:17

Данило Тврдишић, члан редакције Двери, одговара на питања

http://forum.vidovdan.org/viewtopic.php ... &start=330

Петар Милатовић ::Господине Тврдишићу, какво је ваше мишљење о Димитрију Љотићу и љотићевском покрету "Збор"?


Данило Тврдишић ::Када о Димитрију Љотићу и његовом идеолошком опусу говоримо, ту неизоставно место заузима његова критика комунизма. То је најјача критика комунизма као друштвено економског система и доминантног идеолошког пројекта тога времена. Нико пре њега, као ни после није имао тако јаку и озбиљну критичку аргументацију комунизма, као што је то имао Љотић. То не кажем само ја, већ то кажу сви они који су имали прилике да се сусретну са његовим опусом на тему комунизма. Љотић је део својих политичких идеја црпео из дела француских "контрареволуционара", Мораса и францускe акцијe који су имали доминантно место. Међутим, ту је цела плејада мислилаца као што су: Де Местр, Де Бонал, Фистел Де Куланж итд. Свима им је заједничко да су били жестоки критичари француске револуције, за коју су сматрали да представља најтрагичнији догађај новије француске историје. Тачно је да смо и ми из двери имали прилику да се сусретнемо са поменутим ауторима. И ја лично сам сретан што сам имао ту прилику, јер смо захваљујући њима много боље осветили једно значајно поглавље у историји Европе и његов утицај на савремену Европу. Да није дела поменутих мислилаца, ми бисмо били ускраћени за многе важне одговоре тадашње, а и тадашње Европе. Љотић се залагао за партиципативну демократију, дакле није био против демократије. Што се тиче његовог органског погледа на свет, Љотић се залагао за сталешку скупштину, где би сваки сталеж имао своје демократски изабране представнике у тој скупштини. Он је сматрао да су сталежи природне целине изникле из животног искуства народа, за разлику од странака које је сматрао вештачким творевинама било левичарских, било десничарских идеологија које су изникле из француске револуције. Он је сматрао да странке по природи ствари воде беспоштедну борбу за своје себичне "партијашке" интересе који су у највећем броју случајева нису и интереси народа.
"Свети Вид је нешто најсветије, највредније што Српство има. Свети Вид је митски предак Србинов, створитељ Српства. Квислиншка, досовска власт је све то погазила. Они се хвале да су то управо урадили на Видовдан. "

Војислав Шешељ, 29. јун, 2001.

Слика http://svetovid.forumotion.com
Аватар
vninkovic
Војвода
Војвода
 
Порука: 5104
Приступио: апр 2004
Место: Ужице

Re: Данило Тврдишић: "Љотић је био критичар комунизма"

Порука vninkovic 5.9.2009. 19:36

Мозак 000 какав је твој став о књизи кад су падале камилавке од С.Пауновића?
Глава глави,плећка харамбаши,а фукара може и ребара!!
Аватар
Arhandjel
Војвода
Војвода
 
Порука: 1352
Приступио: мај 2008
Место: свет вила и вештица

Re: Данило Тврдишић: "Љотић је био критичар комунизма"

Порука Arhandjel 6.9.2009. 17:28

Мозак00 ме замолио да кажем да су му модератори преправили наслов теме.

Наравно у жељи да одбране своје љубљене Двери. :| ФУЈ! ФУЈ! ФУЈ!
Слика Слика Видовдан је Дан светлости, дан када господари старословенско божанство – Вид или Световид, Бог светлости и обиља, али и Бог рата. У својој хроници из 12. века немачки свештеник Хелмолд помиње Световида као врховног Бога северозападних Словена, коме су подизани храмови и приношене му жртве на крају жетве, „из свих словенских крајева”. http://forum.badnjak.com/

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 4 гостију