ESEJ O ESEJIMA MILOSA CRNJANSKOG
Najlepsi eseji Milosa Crnjanskog su oni koje je izrekao o dobu
romantizma. Pisao je o romantizmu nadahnuto inspirisan tim neiscrpnim
bogatstvom jedne epohe koja je zracila velikanima nase
knjizevnosti:Njegosem, Vasom Zivkovicem, Djurom Danicicem, Zmajem,Lazom Kosticem.
U knjizi”Poezija Crnjanskog i srpsko pesnistvo” , Aleksandar Petrov kaze: “ Crnjanski najvecu paznju posvecuje razdoblju naseg romantizma, kojeg je, pisuci o Vasi Zivkovicu nazvao najlepsim dobom nase knjizevnosti. On pise o nasim najvecim , s izuzerkom Branka Radicevica, romanticarskim pesnicima.”
U romantizmu Crnjanski vidi izvor, pocetak, snagu, oslobodjenje naroda. Opijao je Crnjanski svoj duh tim bujicama reci, stihova koje je donelo vreme romantizma, vreme koje je donelo jednu novu svetlost i jednu novu misao o “ neprolaznom” i necem “ljubicastom i nadzemaljskom”.
U eseju Razmisljanja o Njegosu, Crnjanski upravo govori o toj pobedi svetla nad tamom, pobedom svesti nad beznadjem smrti koja je ubijala vekove.
Lazar, Njegos i Branko. Njihov duh Crnjanski uzdize iznad ovozemaljskih elemenata, stavlja ih u neku visu ravan daje im piedestal nebeske vecnosti. Lazaru daje nebo ,Njegosu sunce, Branku zvezdu.
Lazar bira carstvo neba i Crnjanski to obelezava kao prvi lirski momenat. “Ucini mi se da vidim kad beli Lazar bira izmedju carstva zemaljskog i nebeskog i prilazi nebu. Prvi lirski momenat.”
Njegos, skida tamu lovcensku i suncem svoje svesti obasja lice Boga Lirike…
Po Crnjanskom, romantizam je doba prelaska iz epike patnje u liriku, iz poetike kolektivnog u samosvest originalne individue. To je onaj cas svesti, to nadzemljsko i neprolazno kada je Njegos progledao duhovnim ocima.”U nesvesti su slatke i sve mogucnosti. To je momenat, po drugi put kao Lazarev nepovratan. Cas svesti , sjajan kao pun mesec nad Jadranom. Negde postoji nadzemaljsko i neprolazno. Njegos vidi”
Sama pojava Njegoseva ,njegov lik, lepota i zivot fasciniraju Crnjanskog vise nego njegova dela u kojima on ne nalazi filozofska tumacenja, vec samo zbir crnogorskih poslovica. “Svakako da su neki podaci njegovog zivota budili u meni komplikovane zudnje i divljenje, dok su njegova dela sama po sebi , ostavljala na meni utiske vrlo jednostavne i cesto proste.”
Medjutim, u pesnistvu Njegosa, Crnjanski vidi trag Sarajlije, grckih klasika, narodne pesme.”On smatra da se u Njegosu ispunilo” neispunjeno bice Sarajlije,cak da ono najlepse u Njegosevu pesnistvu odavde proistice: “vracarska car Njegosevih lirskih mesta, a ono sto nije natprirodno u pesnistvu i ne zanima me. “Stih Sarajlijin on prepoznaje u “baroknoj patetici vladocinih stihova”, a njegov trag” na uzburkanom jeziku Njegosevom…” Crnjanski kaze: “Ne citam odavno njegov sadrzaj, no slusam taj govor sto me dize svakog leta i stapa sa planinama nad Risnom I Budvom, pepeljastom, kao izgorele urvine jedne prostrane planete, u plavom nebu.”
Crnjanski voli taj zamrsen Njegosev stih i jezik, taj stih koji ga je ocuvao i izdvojio od prolaznosti cak i onda kada si Austrijanci raskopali vladicin grob, oskrnavili svetinju Lovcena. Daje svedocanstvo o jednoj svirepoj uspomeni iz doba austriske okupacije 1916. godine. Ali, ipak svetinja, pesnik nad pesnicima, kako ga Crnjanski naziva, vracen je vrh Timora, vracen je medju oblake: “ stasom lepsim od svih muskih u nasem narodu i dusom bezmernom i oblacnom kao nebo iznad Lovcena, da pocivaju i uticu na nas , zauvek.”
“U Njegosevom pesnickom delu, nimalo hriscanskom i svetackom “on prvi vise nije hriscanski kljast i sumoran “ , Crnjanski istice “ duboku uvidjavnost” i uzdrzanu ironiju prema prolaznosti, ali iznad svega zamrsenost i “ vedrinu njegova stiha” i “ bujicu njegovog jezika vedrog- koji spira, odnosi vremenom sve naslage stranih kultura I putovanja “ koji je dno naroda.
O Branku Radicevicu Crnjanski nije napisao nijedan esej. Ali, Branko na tom nebu lirskog beskraja svetli onim najsjajnijim, pravim i neprolaznim sjajem Zvezde Zornjace.U Brankovim stihovima Crnjanski prepoznaje to individualno, culno, meko i blago lirsko.
Kada pise o Vasi Zivkovicu kao preteci romantizma, Crnjanski kaze: “ Za njim nam je dosao Branko.”
Pisuci o Njegosu opet pominje Branka:” Odmah sa tim u vezi vidim i Strazilovo , mekse i blaze i culnost Branka. Daleko od epskog, zubor zalosti, i zud za stapanjen , lirske stihove. Zvezdu Zornjacu.”
U eseju o Zmaju medju najvece poetske vrednosti ubraja i Branka :” Glas Brankov, veliki deseterac Vladike Rada, vanredna lirika Laze Kostica , dublje su poetske vrednosti u nasoj knjizevnosto od velike vecine Zmajevih stihotvorenija.”
Crnjanski pise esej o proslavi stogodisnjice rodjenja Vase Zivkovica. On ne zeli da govori suvoparno o knjizevnim raspravama, kulturnim i politickim zaslugam slavljenika, vec zeli da govori o necemu sto je vecno, a to je duh coveka koji je doneo jedno veliko oslobodjenje od poetike kukanja i jadikovanja, od proslosti pune patnje, umiranja.Crnjanski Vasu Zivkovica naziva pretecom jedne nove knjizevnosti kojoj je osnovna vrednost i zakonitost poetike- radost. On kaze:” Mesto slike giganta koje oteo oganj bogovima pokazacu vam pitomiju sliku, rascvetalu Frusku goru u doba karlovackih djaka. Vidimo li kako sa vinograda silazi pred gomilom razdraganih djaka, svestenik, preteca, cije su tolike pesme nosile naslov prolece, i koji, srusen od ugusenog bola pred krstom, jos ima moci i otmenosti da napise nalepsu recenicu toga doba:” iz tuge sa radost radja.”
Crnjanski Vasu Zivkovica naziva pretecom, ali i “ glasnikom rumenog zivota.” Spominje da je “ Dr Jovan Skerlic davno odredio pocasno mesto nasem slavljeniku kao preteci romantizma u istoriji nase knjizevnosti- njenom najlepsem dobu.”
Ali, u jednom drugom eseju Na grobu Djure Danicica vise ne cujemo pesmu proslavljanja, vec slutimo gorcinu Crnjanskog koji pise ovaj esej kao opomenu drzavi i svima onima koji zaboravljaju na velikane. O onima koji ni malo ne brinu o grobovima svetinja.
Crnjanski daje opis groba Djure Danicica koji se nalazi na groblju Sv. Marka . Daje jednu atmosferu tuzne i odvratne smrti , opis zapustenih humki grobova obavijenih u vecernju jesenju maglu.
Pun je ovde Crnjanski gorcine i cinizma kada govori o naucnim drustvima i akademijama koji na svecanim sednicama proslavljaju rad i zivot filologa, a tamo, daleko od svecanih sala je grob do kojeg ne dopiru reci sa svecanih priredbi.Grob, zapusten, nem.” Slusa oko sebe psovku.Ubista se u Beogradu tu najcesce desavaju.Rasporene piljarice nalazi u krvi policija, ujutru, iza njegovog groba. Nocu lopovi dele pare na njegovom grobu.”
Crnjanski pisuci esej o stogodisnjici rodjenja Djure Jaksica, Biserni stihovi o Veneciji, pobija jednu”licemernu teoriju” koja se razvila u romantizmu, a to je misljenje da srecan pesnik ne moze da napise dobru pesmu, nego se uspela umetnicka dela radjaju iz patnje i gorcine.
Jer odusevljen je Crnjanski stihivina ekspozicije u drami “Jelisaveta knjeginja crnogorska”, opisima Venecije i mora koje je Djura tako umetnicki oblikovao, a bio je smo ucitelj u Sabanti, bez skole i znanja, koji cak Veneciju nije ni video. Djuri manjka skola ali zelja i snaga za stvaranjem, trenuci nadahnute inspiracije su ono sto krasi ovog pesnika.” Kao i svi sto se zlopate po ovoj teoriji za pocetak, za zamisao, za divote prvih scena imao je volje, odusevljenja, dara, svesti.”
Crnjanski je nadahnuto pisao svoja tri eseja o Zmaju, onda kada trazi ono sto je u njemu neprolazno, onda kada ga naziva “pesnikom zivota”. Njegovo pesnistvo oznacio je kao neposredno, blisko narodu , on je pesnik zivota i porodicnih radosti.” U pesnistvu Zmaja sacuvane su poeticnosti zimskih veceri, nasih varosica, proleca, sav jedan zivot proslog stoleca, od svoje mladosti do starosti, sve gorcine, sva odusevljenja i sve slike sto su prosle nasim zemljama od godina buna do pocetka xx veka.”
Crnjanski smatra da je Zmaj kroz svoje pesnistvo izrazavao osecanje citavog naroda. Oseca ga kao pesnika koji izrazava duh citave jedne epohe, druge polovine devetnaestog veka . Za romantizam on kaze: “ No pesnistvo naseg romantizma i nije uopste pesnistvo literarno, vec poeticnost citave druge polovine devetnaestog veka zajedno sa svojim politickim zivotom, politickim borbama, ustancima, neizmernim patnjama i ratovima, romanticarskim licnostima i pateticnom svakidasnicom.” “ Crnjanski je zeleo da stvori celovitu sliku Zmaja pesnika u koju bi se smestio i “ pesnik novinar” , pesnik preteca jednog socijalnog stihotvorstva, katkad zaista banalnog i pesnik koji je umeo da peva ono sto su svi osecali.”
Smatra da je Zmaj pesnik Srpstva, pesnik uz cije se stihove odrastalo, ucilo, patilo, radovalo, onog Srpstva koje je Zmaja nazivalo drugom i bratom.
Crnjanski pobija tezu da pisci popularni u narodu ne mogu da budu veliki pisci. A Zmaj je bio veliki jer je dodirnuo samu dusu naroda. Crnjanski pravi lepo i uspelo poredjenje da nesto sassvim obicno i naizgled malo moze da bude snazno u svojoj lepoti i nadahnutosti.” Zmajev dah, sto zafreva i sto uvek ima u sebi moc prenosenja osecanja, kao sto ljubav bude i umeju da kazu cesto i obicne drscuce reci, vise od misli najuzvisenijih i stihova najzanosnijih.”
U eseju Neprolazno u Zmaju, Crnjanski pise povodom dvadesetpetogodisnjice smrti ovog velikana. Velikana koji je pevao za narod a njegove pesme bile su bliske i razumljive svima, onima koji tek sricu prva slova, onima koji zale, onima koji pevaju u veselju. “ Neprolazno u Zmaju Crnjanski je otkrio u zivotu koje je ponelo i sacuvalo njegovo pesnistvo iz jednog prohujalog doba. U tom spomenu na ono sto je bilo i proslo, a u pesnickom delu ostalo sacuvano u riznici, zapravo “ Srpstvo kakvog vise nema” , video je Crnjanski “ znak pravog pesnistva ono sto se obicno naziva veliko u takvim delima”.
Tema Crnjanskog u eseju iz 1933. godine je opet Zmaj ovaj put povodom stogodisnjice Zmajeva rodjenja. I on sam daje ovim esejem doprinos secanju na ovog romanticarskog velikana, smatrajuci da bi citava godina trebalo da protekne u znak secanja na Zmaja.
Za Crnjanskog Zmaj je veliki jer trenutak svakidasnji, obicni pretvara u toplu poeticnost. Ne predstavlja ga kao pesnika prokletog, vec voljenog.”Ne kao pesnik sanjalo, u ocima gomile proklet i sumanut, nego kao najbolji momak u selu, uvek oran za pesmu i salu. Zmaj je zadobio sva srca u nas. Imao je u svojoj poeziji, skoro bi smo rekli,crtu domaceg lekara koji nas zna i prati od detinjstva, poznaje dobro i leci od svake boli, u svakoj prilici prigodno.”
Za Crnjanskog je poezija traganje za neprolaznim i ostvarenje neprolaznog. U svojim esejima on traga za tim neprolazno vrednim. Duh romanticarske epohe nadahnuo je Crnjanskog, osetio je taj impuls nase najbolje epohe, jedan izvor poetskog zara, sjaj svesti u kojoj su poetski duhovi nadrasli kolektivno i pretvorili se u originalnu individualnost.
Koriscena literatura:
Literatura: Aleksandar Pertov "Poezija Crnjanskog i srpsko pesnistvo", Nolit 1988.
PESNIK NOVOG SVETSKOG BOLA
Svako na svoj nacin dozivljava svet oko sebe i pojave u njemu. Rat? Vladimislav Petkovic Dis doziveo je rat kao tragiku, Bojic kao apotezu...
Crnjanski i njegova posleratna generacija kao slom iluzija i mucno otreznjenje.
Moderna poezija izmedju dva rata objavljuje se gorkim i prkosnim strofama "Ode vesalima" i "Vojnicke pesme", a potom, nostalgicnom i bolnom smirenoscu prozaicnih i blagih stihova “ Sumatre” Posleratna duhovna klima razocarenja i klonuca dostigla je svoj najvisi umetnicki izraz u poeziji Milosa Crnjanskog.
Ipak u “Lirici Itake”, a narocito u “Strazilovu”, susrela su se i divno uskladila dva veka srpske poezije: ona davnasnja, elegicna i meka, i nova, slozenija i nemirnija osecajnost modernog coveka, utancana sluha za najskrivenije unutrasnje kretanje i sveopstu povezanost bica i stvari. Pesnik jednog novog :svetskog bola” Crnjanski nije raskinuo sa tradicijom, vec je svoju “sumatraisticku” viziju sveta prelio dahom rodnih vinograda i otkrio prisno nase rezonance za nemire svoga veka. (Zoran Misic, Antologija srpske poezije (BIGZ,1956)
VOJNICKA PESMA
Nisam ja za srebro ni za zlato plako,
niti za Dusanov sjaj.
Ne bi' ja rukom za carske dvore mako,
za onaj bludnica raj.
A sta je meni do ti mramorni' dvora
Tucnog ponocnog sata,
sto ocima slepim odbijati mora,
sestri sramnoj od brata.
A sta je meni do velmoza u svili,
sa sokolom na ruci.
Otac mi je sebar sto na tocku cvili,
a kcer mi glodju vuci.
Bas nista me za crkve dusa ne boli,
za silnoga cara dom.
Za grcke ikone polegusa goli'
u robovskom hramu mom.
Dao je njinoj dusi oprostaj
guslara seljacki poj.
U njivama mi je saranjen lelek taj,
u prokleti vecan znoj.
Nisam za srebro ni za zlato plako,
niti za Dusanov sjaj.
De bi' ja rukom za carske dvore mako,
za onaj bludnica raj.
ODA VESALIMA
Sto ste crne kao krst?
I masne ko mesarska vrata?
Ta senka vam lici na mac cvrst
a skuplje ste od zlata.
Sto se krijete u robijaski vrt,
i cvetate iza zida?
Jos nas ima sto volimo smrt,
i na vama visiti od stida.
Sto ne bi posle na vrhunce,
Ko kraljevi i vodje?
Silnije ste no jarko sunce,
nek vam se klanja ko prodje.
Ta grlili smo gore od vas
i nosili na oltare
Pa kad Isus ne spase nas,
vase ce ruke stare.
Ta vi ste jos svakom narodu doneli
Ponos i spas i radost.
Ta k vama su isli koji su hteli
cast na svetu i mladost.
Pa sta bi dosle tako tajno
i pognule svoju glavu?
Hocemo da vas docekamo sjajno
sa pesmom u vasu slavu.
Lepse se na vama po nebu seta,
po zemlji ima blata.
Cvrsce grlite no nevesta zakleta
oko mlada vrata.
Pa kad je srce ludo tako
da vise voli postenje
i sve za cim je svet toliko plako
no pomije i korenje.
Sto bi se krile u robijaski vrt
i cvetale iza zida?
Jos nas ima sto volimo smrt
i na vama visiti od stida.
Sta ste crne kao krst?
I masne kao mesarska vrata?
Ta senka vam lici na mac cvrst,
a skuplje ste od zlata.
SUMATRA
Sad smo bezbrizni, laki i nezni.
Pomislimo: kako su tihi, snezni
vrhovi Urala.
Rastuzi li nas kakav bledi lik,
sto ga izgubismo jedno vece,
znamo da, negde, neki potok,
mesto njega, rumeno tece!
Po jedna ljubav, jutro, u tudini,
dusu nam uvija, sve tesnje,
beskrajnim mirom plavih mora,
iz kojih crvene zrna korala, kao,
iz zavicaja, tresnje.
Probudimo se nocu i smesimo, drago,
na Mesec sa zapetim lukom.
I milujemo daleka brda
i ledene gore, blago, rukom.
LAMENT NAD BEOGRADOM
JAN MAJEN i moj Srem,
Paris, moji mrtvi drugovi, tresnje u Kini,
prividjaju mi se jos, dok ovde cutim, bdim i mrem
i lezim, hladan, kao na pepelu klada.
Samo, to vise i nismo mi, zivot, a ni zvezde,
nego samo cudovista, polipi, delfini,
sto se tumbaju preko nas, i plove i jezde,
i urlicu: " Prah, pepeo, smrt je to."
A vicu i rusko "nicevo" -
i spansko "nada".
Ti, medjutim, rastes, uz zornjacu jasnu,
sa Avalom plavom u daljini, kao breg.
Ti treperis, i kad ovde zvezde gasnu,
i topis, ko Sunce, i led suza, i lanjski sneg.
U Tebi nema besmisla, ni smrti.
Ti sjajis kao iskopan stari mac.
U Tebi sve vaskrsne, i zaigra, pa se vrti,
i ponavlja, kao dan i detinji plac.
A kad mi se glas, i oci, i dah, upokoje,
Ti ces me, znam, uzeti na krilo svoje.
ESPANJA i nas Hvar,
Dobrovic mrtvi, sejk sto se u Sahari beli,
prividjaju mi se jos, kao utvare, vatre, var.
Moj Sibe poludeli, zinuo kao pes.
Samo, to vise nismo mi, u mladosti i moci,
vec neki papagaji, cimpanzi, neveseli,
sto mi se smeju i vriste u mojoj samoci.
Jedan se "Leiche! Leiche! Leiche! " dere.
Drugi mi sapuce: "Cadavere!"
Treci: " Les, les,les."
Ti, medjutim, siris kao labud krila,
zaborav, na Dunav i Savu, dok spavaju.
Ti budis veselost, sto je nekad bila,
kikot, tu, i u mom kriku, vrisku, i vapaju.
U Tebi nema crva, ni sa groba.
Ti blistas, kao kroz suze ljudski smeh.
U Tebi jedan orac peva, i u zimsko doba,
prelivsi krv, kao vino, u novi meh.
A kad mi klone glava i budu stali sati,
Ti ces me, znam, poljubiti kao mati.
TI, PROSLOST, i moj svet,
mladost, ljubavi, gondole, i na nebu, Mljeci,
prividjate mi se jos, kao san, talas, lepi cvet,
u drustvu maski, koje je po meni doslo.
Samo, to nisam ja, ni Venecija sto se plavi,
nego neke rusevine, aveti, i stecci,
sto ostaju za nama na zemlji, i, u travi.
Pa kazu: " Tu lezi pasa! - Prosjak! - Pas!"
A vicu i francusko "tout passe".
I nase " proslo".
Ti, medjutim, stojis nad sirokom rekom,
nad ravnicom plodnom, tvrd, uzdignut kao stit.
Ti pevas vedro, sa grmljavinom dalekom,
i tkas u stoleca, sa munjama, i svoju nit.
U Tebi nema moje ljudske tuge.
Ti imas streljaca pogled prav i nem.
Ti i plac pretvaras kao dazd u sarene duge,
a hladis, ko dalek bor, kad te udahnem.
A kad dodje cas, da mi se srce staro stisa,
Tvoj ce bagren pasti na me kao kisa.
LIZBUA i moj put,
u svet, kule u vazduhu i na morskoj peni,
prividjaju mi se jos, dok mi zizak drsce ko prut
i prenosim i zemlju, u sne, u sne, u sne.
Samo, to vise nisu, ni zene, ni ljudi zivi,
nego neke nemocne, slabe, i setne seni,
sto mi kazu, da nisu zveri, da nisu krivi,
da im zivot bas nista nije dao,
pa sapcu " nao, nao, nao"
i nase " ne, ne".
Ti, medjutim, dises, u nocnoj tisini,
do zvezda, sto kazuju put Suncu u tvoj san.
Ti slusas svog srca lupu, u dubini,
sto udara, ko stenom, u mracni Kalemegdan.
Tebi su nasi boli sitni mravi.
Ti biser suza nasih bacas u prah.
Ali se nad njima, posle, Tvoja zora zaplavi,
u koju se mlad i veseo zagledah.
A kad umorno srce moje ucuti, da spi,
uzglavlje meko ces mi, u snu, biti, Ti.
FINISTERE i njen stas,
brak, poljupci bura sto je tako silne bila,
prividjaju mi se jos, po neki leptir, bulke, klas,
dok, u proslosi, slusam, njen korak, tako lak.
Samo, to vise nije ona, ni njen glas nasmejan.
nego neki kormoran, divljih i crnih krila,
sto vice: zrak svake srece tone u Okean.
Pa mi mrmlja reci "tombe" i "sombre".
Pa kresti njino " ombre, ombre". -
i nas "grob" i "mrak".
Ti, medjutim, kreces, ko nas labud vecni,
iz smrti, u krvi, prema Suncu, na svoj put.
Dok meni dan tone u tvoj ponor recni,
Ti se dizes, iz jutra, sav zracima obasut.
Ja cu negde, sam, u Sahari, stati,
u onoj gde su karavani seni,
ali, ko sto uz mrtvog Tuarega cuci mati,
Ti ces, do smrti, biti uteha meni.
A kad mi slome dusu, koplje, ruku i nogu,
Tebe, Tebe, znam da ne mogu, ne mogu.
ZIVOT ljudski, i hrt,
sveo list, galeb, srna, i Mesec na pucini,
prividjaju mi se, na kraju, ko san, kao i smrt
jednog po jednog glumca naseg pozorista.
Samo, sve to, i ja, nismo nikad ni bili vise,
nego neka pena, trenuci, sapat u Kini,
sto sapce, kao i srce, sve hladnije i tise:
da ne ostaju, ni Ming, ni yang, ni yin,
ni Tao, tresnje, ni mandarin.
Niko i nista.