srpskinacionalisti.com

Слуђени националисти: ДСС и СРС против самих себе

Форумска правила
Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
Коста
Војвода
Војвода
 
Порука: 6403
Приступио: мар 2006

Слуђени националисти: ДСС и СРС против самих себе

Порука Коста 19.6.2009. 23:48

На блогу овог Форума поiавио се овакав текст:
Блог ::Напредна лингвистика 4. мај 2009.

На седници Скупштине општине Пријепоље 13. априла 2009. године донешен је нови Статут општине. У новом Статуту налази се следеће:
Члан 5.
На територији Општине у службеној употреби су српски језик и ћириличНо писмо и босански језик и латиничНо писмо.
Члан 9.
Органи Општине имају печат.
Печат је округлог облика са исписаним текстом: Република Србија, Општина Пријепоље, назив органа исписан на српском језику и ћириличНим писмом и босанском језику и латиничНим писмом и грбом Републике Србије у средини.
Власт у Пријепољу чине Српска напредна странка, СДП Расима Љајића и коалиција Заједно за Пријепоље коју чине ДС, СПС, Г17+ и СПО.
По договору СНС и СДП, да би СНС – са 10 одборника наспрам Љајићевих 18 – добио место председника Општине уступљена су скоро све остале функције. Тако, директор Пореске управе, Србин, биће смењен и на то место доћиће члан СДП. Затим, заменик начелника полицијске управе у Пријепољу припашће СДП-у као и већина места по јавним предузећима када буду представљена кадровска решења.
Опозиционе странке, СРС и ДСС, предлагале су измене предлога Статута и гласале против неизмењеног предлога.

аутор блога: Ненад Вукићевић


На ово сам послао следећи коментар - чекам да прође уредничку цензуру па да ми обiаве, даће Бог -

Коста ::Па? У чему iе проблем? Аутор овог коментара г. Вукићевић непоколебљиво заступа став да iе `и латиница српска`. А наiiачи човек СРС у земљи, Д. Тодоровић, ми iе лично у свом кабинету пласирао исти такав став: `Знате, СРС се залаже за равноправну употребу ћирилице и латинице у српском iезику...?!`
Дакле, што се писма тиче, спроводе се принципи СРС о равноправности кирилице и латинице. Па чему онда оваi коментар? Можда због експлицитног увођења босанског iезика? Али - чекаiте - iа се добро сећам да iе први српски званичник коiи iе озваничио `босански` био Коштуница др Воiислав. А сад се као и ДСС заiедно са СРС буни противу оваквога решења?!

Ма - немаiу они везе с мозгом. Ни ДСС ни СРС. Против чега се уопште буне? Против своiих сопствених ставова?!

Буди Бог с нама...
Правда држи земљу и градове...
Кадры решают всё! (Иосиф Виссарионович)
Аватар
Nenad
Војвода
Војвода
 
Порука: 10518
Приступио: мар 2003

Re: Слуђени националисти: ДСС и СРС против самих себе

Порука Nenad 19.6.2009. 23:58

Не видим овај коментар у реду за одобравање. Копи пејст, па поново пошаљи, биће објављен. Пошто нема пуно коментара на блогу, одобравање коментара иде мало спорије (парадоксално, али просто не посећујем административну страницу често јер нема посла).
La soberanía de un pueblo no se discute, se defiende con el arma en la mano.
Аватар
игорсима
Војвода
Војвода
 
Порука: 3856
Приступио: апр 2006

Re: Слуђени националисти: ДСС и СРС против самих себе

Порука игорсима 20.6.2009. 10:13

Суштина је у почетним премисама - схватању да су Срби и Хрвати у основи један народ подељен религијом и деловањем Ватикана.
Е сад, око тога се свакако можемо гањати до сутра поподне, али ако ТО ипак прихватимо - ајде да видимо шта нам остаје...
Под утицајем Ватикана, Хрвати су се васпитавали под латинским утицајем, уз помоћ латинског језика. Тек од скора је Римокатоличка црква допустила преводе Светог писма на матерње језике народа и тада се и појавила потреба за латиницом.
Латиница је тако постала писмо Хрвата - Срба католичке вере.

Да не потежемо сада питање ко је латиницу смислио... нема потребе. То што ју је осмислио Србин не говори много јер је и "Љијепа наша", колико се сећам, такође компонована од стране Србина - па, хоћемо ли и њу да присвајамо?

Према томе, по ТОМ основу је латиница српско писмо. По томе што су Хрвати у ствари Срби и што се латиницом записује српски језик односно његови дијалекти којим се говори у Далмацији, Крајини, Славонији, Истри, Загорју,...

Сад, наравно да латиница служи да додатно раздвоји један народ на Србе и Хрвате. Зато је она и смишљена. Јер, српски језик се служи ћирилицом више од миленијума а мислим да латиница још није напунила два века постојања.

Ипак, затирање латинице у Србији није паметно - прво, толики народ који говори истим језиком као и ми пише латиницом. А друго, толике су књиге већ написане на латиници.

Ипак, пошто је све горе наведено речено - чврсто сматрам да у Србији нема места за латиницу у смислу опште употребе:
Све књиге би морале да се штампају на ћирилици, све новине такође, о државним документима да не говорим, све телевизије би морале да користе искључиво ћирилицу и сви страни производи би морали да се преводе приликом увоза тако да би и Кока-кола била превођена на ћирилицу иако би могла да задржи свој лого у оригиналу. Све исто као и у Русији.
Разлог је јасан - два писма једноставно збуњују и нису никакво културно богатство. У ствари јесу - али богатство за музеј.

И даље би се учила латиница у школи и ђаци би морали да знају и да је пишу и читају. Постоје толике књиге написане на латиници и толики народ који говори нашим језиком пише и "живи" на латиници да не видим логику у потпуном одбацивању латинице. Барем не у овом тренутку.


Што се тиче општине Пријепоље и босанског језика - не видим у чему је проблем. Такве ствари су дозвољене уставом и одраз су прилагођавања месне власти стању на терену.
У ситнице типа - босански, бошњачки, муслимански, латиница, ћирилица - нећу да улазим јер ми се чини као да ни они не знају шта хоће.
Аватар
Приједор
Војвода
Војвода
 
Порука: 1791
Приступио: авг 2007
Место: Мрачај, Приједор, Љута Крајина

Re: Слуђени националисти: ДСС и СРС против самих себе

Порука Приједор 20.6.2009. 11:36

Какав црни 'босански' језик, па тај се термин користи само у кантонима Федерације БиХ гдје су муслимани већина. Срамота за Србију.
Аватар
Драган од Опленца
Војвода
Војвода
 
Порука: 1280
Приступио: сеп 2007

Re: Слуђени националисти: ДСС и СРС против самих себе

Порука Драган од Опленца 25.6.2009. 12:08

Какви бре националисти то су све саме комуњаре, титоисти. Чуј "босански" језик у Србији??? Шта је то? Кад је тај језик настао? Српски књижевни језик Вука Краџића или боље рећи наречје потиче из источне Херцеговине. Вуков простонародни Српски књижевни језик има источно-херцеговачки говор као узор и тај простонародни Српски постао је заједнички књижевни језик Срба и Хрвата после договаора у Бечу 1850.г. Дакле, источно-херцеговачки је прави Српски језик по Вуку Караџићу. Ђуро Даничић га преименовао у хрватски или српски, а Александар Белић га преименовао у српскохрватски од 1956. Хрвати су прихватили Вуковштину и придржавају се правила пиши као што је писао Вук латиницом. У Србији никада није прихваћен тај језик Вуков као књижевни већ само принцип "пиши као што говориш" ћирилицом (вуковицом) по Сремски дакле екавски који се говори у Војводини и Шумадији од Новог Сада преко Беогрда до Крагујевца. Дакле у области централне Србије или србијански. За Хрвате се слободно може рећи да су словокрадице, али и верни чувари онога што су украли тј. Српски простонародни језик Вука Караџића. Додуше, у задње време почели су да кваре Вуков простонародни српски језик новохорваштином... Можда зато што више и нема толико Срба у Хорватској па да их подучавају стандардном књижевном језику. Што рече уклети председник Стипе Месић - Срби знају боље хрватски језик од Хрвата, ха ха ха...Ако постоји србијански онда постоји и босански. Али пошто не постоји србијански језик онда не постоји ни босански.


Име језика се даје по имену народа а не по имену државе, је ли тако? јесте. Онда би постојао и аустријски језик по Аустрији, а знамо да тако нешто не постоји већ немачки. Бошљачка нација је измишљена у току рата 1992 - 1994. Ако су измишљени као народ онда морају да имају и свој језик. Што јест, јест. Дакле Бошњачки народ па отуда бошњачки језик. Не може никако бити босански. Да су га назвали босанскохерцеговачки или херцеговачкобосански онда би опет био Српски језик Вука Караџића или како он то вели "Срби сви с свуда", "Брат је мио било које вере био". Писао латиницом или ћирилицом, србицом или босанчицом језик је исти то је и међународна заједница утврдила: један језик са три имена БХС. Ископилиће се можда још неко именце... Шта да радимо то се може назвати богатство синонима. Свако пише и говори својим језиком а сви се разумеју, или не??? Босански књижевни језик не постоји постоји Српски књижевни језик у Републици Српској Босни и Херцеговини.
„Лакше је веровати у лаж која се чула безброј пута, него у истину, која се чује први пут!...“ Волтер
Слика

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 4 гостију