Српски родољуб 27.2.2019. 21:18
Пет година је прошло. Време стварно лети... Можда је све могло другачије проћи, али сад не вреди о томе говорити, када се све то издешавало, могу слободно рећи у кратком временском периоду. По мени је овде Русија показала велику слабост, јасно је да она нема толику снагу, да није у стању да заштити свој народ који живи у Доњецку и Луганску.
Крим је судећи по свему завршена прича, он ће остати у саставу Руске Федерације. То су на неки начин и многе западне силе прихватиле као реалност.
Што се тиче Доњецка и Луганска, у неку руку си и сам дао одговор. Две квази-државе, које су потпуно зависне од Русије, а као што видимо Русија је све мање заинтересована за њих. Немају никакву перспективу, у сваком погледу је тамо очајно стање. Будућност је неизвесна. Да не говорим о катастрофалном руководству, војном и цивилном. Екипа врло подсећа на Мартића и екипу која је била на челу тзв. "РСК" до 1995. године. Нека уче на нашим грешкама, и нека прихватају било какав мировни план, уколико им се благовремено буде понудио. Нити ће те две области постати независне државе, а нити ће се прикључити Руској Федерацији.
Русија је изгубила било какав утицај у Украјини, русофобија је досегла алармантне размере. Пре конфликта добар део Украјинаца је припадао званичној Украјинској цркви, која је под патронатом Московске патријаршије. Сада је Русија изгубила и црквени утицај тамо. Питање је времена када ће јој бити одузети храмови, који су били под ингеренцијом Московске патријаршије. И сами видимо да је Васељенска патријаршија доделила Томос о аутокефалности УПЦ.
За Русију може бити велики проблем уколико изгуби и још једног традиционалног савезника, Белорусију! Лукашенко јесте дуго важио за искреног пријатеља, али као што видимо давао је неке не тако позитивне изјаве. Свашта се може десити, па и то да се окрене ка Западу... Не треба занемарити чињеницу да је цела опозиција у Русији изразито прозападно оријентисана. Свестан сам да то у овом тренутку многима изгледа нереално, али ништа није немогуће. Неће бити ни први ни последњи који је променио курс за 180 степени.
„Ја не волим устанак са људима који ће ме напустити при првом неуспеху, ја волим револуцију са грађанима кадрим да поднесу сва искушења једне дуготрајне борбе каква ће, услед жестоких политичких услова, бити и наша - или ћемо водити говеда у касапницу.“ - Гоце Делчев