Дакле Српски ратниче овако:
РУШЕЊЕ ЦРКАВА: Нисам ја негирао да Турци нису рушили цркве али факат је да их нису све срушили (а могли су). Многе су преживеле, многи наши манастири такође. То је што би ти рекао чињеница. Исто је чињеница да у Исламској Републици Иран нико није ни рушио ни палио цркве. Не само да их није рушио ни палио него је лично ајатолах Хомеини након победе револуције издао наредбу да се цркве морају заштити. А на састанку са ондашњом јеврејском заједницом Ирана исти тај Хомеини је рекао да је “исламу и јудаизму заједничко веровање у једног Бога”, да је “Мојсије заједнички пророк и једнима и другима” те обећао да неће бити прогона. И није их ни било мада је већина Јевреја ипак напустила Иран а оно мало што је остало сигурно не живи баш најбоље. Но, нико им не сече главе и то је чињеница...
СЕФАРДСКИ ЈЕВРЕЈИ: Не знам зашто позив Отоманске Империје сефардским Јеврејима да дођу називаш “безначајним”. Стотине хиљада Јевреја би поцркало да није било тога. Сефардски Јевреји и данас причају о томе, нема тога коме неки предак није из неког дела Отоманског царства. То им је дубоко урезано у колективну свест...
БОШЊАЧКИ НАЦИОНАЛИСТИ: У периоду грађанског рата у БиХ босанске муслимане предводили су исламски фундаменталисти окупљени у руководству СДА. На челу им је био бивши “младомуслиман” и писац чувене “Исламске декларације” Алија Изетбеговић. Тако да ја тај рат гледам као на џихад босанских исламиста против Срба (а у једном периоду и Хрвата). И данас је руководство СДА исламистичко и не сумњам да им је жеља да једног дана БиХ буде “Исламска држава” где ће владати шеријат. Али не би баш ишао тако далеко па сад све босанске муслимане трпао у тај исти џихадистичко-шеријатски кош. Имаш међу Бошњацима и атеисте и агностике а и тзв. секуларне муслимане. Не би баш рекао да су рецимо чланови СДП-а, Демократске фронте, Наше странке па чак и Радончићевог СББ-а некакви затуцани исламски фундаменталисти типа Багдадија и да им је шеријатска Босна приоритет. Те и такве ја зовем “бошњачки националисти” и људи тог профила има и у Санџаку. Но, чињеница је да је међу Бошњацима џихадизам јак јер је исламистичка СДА још увек најјача бошњачка партија а верујем да ће то бити и убудуће.
ИСЛАМ И ИСЛАМИЗАМ: Твоја теза, колико сам ја схватио, је да не постоји нешто што се зове исламски фундаментализам (тј. исламизам како се то данас модерно каже) и да међу муслиманима нема никакве разлике, да сви они желе једно те исто а то је успостава шеријатске исламске државе типа оне којом влада ИСИЛ. Пази, ја не негирам да је исламски радикализам свуда у свету па и у Европи у порасту али та твоја теза је прилично дискутабилна. Чак и мадам Ле Пен (коју ти како рече подржаваш) прави разлику између ислама и исламског радикализма и одбија да све муслимане стави у исти кош. Шта више, Ле Пеновица се у неколико наврата оградила од Герта Вилдерса који мање-више заступа твоје тезе, јасно истакнувши да “ставови господина Вилдерса у вези ислама нису и ставови Националног фронта” (иако на пан-европском нивоу Фронт сарађује са Вилдерсовом партијом јер су и једни и други тврди евроскептици и противници имиграције). Уосталом, ако из употребе избацимо термине као што су “исламски фундаменталисти”, “исламски радикали” или “исламисти” (као што ти сугеришеш) како ћемо на пример разликовати једног Ал-Сисија од припадника “Муслиманског братства”? Или ћеш сад почети да ме убеђујеш да између њих нема разлике, да је све то исти к****? Они који пале коптске цркве по Египту и бацају бомбе на јадне Копте сигурно нису Ал-Сисијеве присталице. А иначе, генерал Ал-Сиси прогони данас припаднике “Муслиманског братства” горе него што је некад полиција Краљевине Југославије прогонила комунисте. А био је и код Копта за Божић. Пази, не кажем ја да је он секуларни муслиман као што је то био Ататурк па чак и Насер али далеко од тога да њега и његове присталице можемо сврставати у исту раван са фанатицима који би од Египта да направе некакав исламски калифат са “Муслиманским братством” на челу...
Дакле, разлике постоје и мора постојати адекватна терминологија за њих. Марин Ле Пен је то схватила, Вилдерс није.
КУРАН, МАЈН КАМПФ И СТАРИ ЗАВЕТ: Ако те баш занима, читао сам Куран и то пре много година. Било је то доба кад сам био млад ко роса па сам читао све што ми је пало под руку (младалачкој знатижељи нема краја). Од Маркса и Лењина, Курана и Библије до Чарлса Буковског. Не могу баш да се закунем да сам прочитао сваку страницу Курана (неке, за мене, досадне делове сам прескакао) али оно главно сам ишчитао. Неких десетак година касније (а можда и више, .ебига не сећам се сад) прочитао сам и Мајн Кампф. Није ми наравно онда падало на памет да упоређујем Куран и Хитлерову књигу али данас кад о томе размишљам не могу баш да нађем много сличности. Куран не говори о једној супериорној раси, не баљезга о животном простору, не занимају га Словени. Има наравно неких делова где би се можда могла пронаћи некаква сличност али исту сличност налазимо и у Старом завету па мени никад не би пало на памет да стављам знак једнакости између Старог завета и Мајн Кампфа. Јер ако ћемо баш да цепидлачимо и анализирамо: немамо ли у Старом завету класично правило фирерпринципа где Бог наређује Јеврејима шта да раде и они то беспоговорно морају извршавати? Не наређује ли “фирер” (Бог) својој јеврејској војсци да силом заузме свој “lebensraum” (животни простор) и да приде истреби све који им се нађу на путу (први геноцид описан је управо у Старом завету)? Не говори ли “фирер” (Бог) својим милим Јеврејима да су они изабрани народ (дакле ubermensch, виша раса)? Тако да би сад неки злонамерни муслиман могао да каже “Па добро хришћани о чему ви лапрдате, ви сте прихватили Стари завет, он је део ваше Библије а та књига је умногоме и гора од Мајн Кампфа”. И где би нас то довело, ми њима набијамо на нос сличност Мајн Кампфа и Курана а они нама сличност Мајн Кампфа и Старог завета (кога смо ми хришћани прихватили и нема ту сад врдања)? То су врло опасне и осетљиве ствари и ја нисам за ту политику...
ШИПТАРИ: Нисам ја рекао да Шипцима није битна религија него да им је национални идентитет важнији. Где су били сви ти твоји Шипци хришћани који, како ти рече, мрзе Шипце муслимане из дна душе деведесетих? Где се дедоше Шипци атеисти? Било их је нешто мало у СПС-у али у СПС-у је знао да се нађе и покоји муслимански Шипац тако да то ништа не значи. И немој ми сад рећи да је руководство ОВК кад је 1996 кренуло са тероризмом имало на уму некакав исламски калифат. Па сви они су били бивши Енвер Хоџини марксисти-лењинисти (Албанија је под Енвером била једина званична атеистичка држава света)!
Е сад наравно, у задњих пар деценија дошло је до пораста исламског радикализма и то је планетарни феномен тако да ни Косово није ту изузетак. Сигурно је да данас и међу Шипцима има доста џихадиста. Али ипак не би ишао тако далеко да тврдим да је већини Шипаца религиозно битније од националног...
ШИРЕЊЕ ИСТИНЕ: Ти би велиш да се по земљи Србији шири истина о исламу (напомена: твоја истина). Вероватно не би имао ништа против тога да РТС емитује један седмодневни специјал у коме би се васколиком српству али и нашим муслиманима објаснило да је ислам злочиначка и геноцидна религија која се приде може ставити и у исту раван са Мајн Кампфом.
Е сад, питам ја тебе: чак и да је све то што ти тврдиш тачно и чак и кад би се то и могло (а не може се јер секуларна република не може да дозволи стигматизацију ни једне религије) у чему је ту наш национални интерес? Можда ја и јесам сувише умерен и одмерен, можда чак и сувише толерантан али као неко ко национализам пре свега схвата као тежњу једне нације (земље) за што већом снагом (економском, политичком, војном, спортском итд.) не видим уопште како би нас то оснажило. Ионако не баш најбоље српско - муслиманске односе то би још више погоршало. Сигурно је да би дошло и до погоршања односа са исламским земљама а ја ни ту не видим да би то баш било у националном интересу. Јер пази, није исто забрана ношења хиџаба на јавним местима и у јавним установама и ширење “истине” о томе како је ислам с.ање од религије. У првом случају (на који држава има право и по Уставу и по свим законима јер ако ништа друго на тај начин штити једнакост полова да не улазим сад у домен секуларизма) муслимани би мало гунђали, бунили се и кукали али даље од тога не би ишли. Међутим, ако им кажеш како им је религија злочиначка и геноцидна и приде њихову најсветију књигу упоредиш са Мајн Кампфом нисам баш сигуран да би се све завршило само на гунђању и кукању. У чему, ко што рекох, ја не видим наш национални интерес а он ипак треба да нам свима буде на првом месту...