srpskinacionalisti.com

Србија - Русија

Форумска правила
Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
exberekin
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 513
Приступио: јан 2007
Место: Београд , понекад Книн

Србија - Русија

Порука exberekin 27.10.2015. 18:04

Руски премијер Дмитриј Медведев изјавио је да је са српским премијером Александром Вучићем у Москви разговарао о могућностима испоруке гаса алтернативним путевима.

„Разговарали смо о реализацији нових идеја након обуставе пројекта ’Јужни ток‘. Ми покушавамо да пронађемо нове путеве за испоруку гаса и о томе смо обавестили наше партнере из Србије“, рекао је Медведев.

Истовремено, српски премијер нагласио је да ће дуговања према руском Гаспрому бити измирена пре рока.

"Србија ће исплатити сва дуговања према Гаспрому у року краћем од планираниог, што је показатаљ нашег економског напретка јер желимо да наставимо наш однос на одговрном основама", рекао је Вучић.

Он је додао и да верује да ће ускоро бити постигнут договор о проширењу складишта гаса Банатски двор до милијарду кубних метара и изградње новог складишта Банатски Итебеј.

"Тада бисмо били гигант када је реч о скадиштењу гаса и мислим да после тога никада нећемо имати проблем да ли гас може да дође у Србију или не", поручио је Вучић.


Руски премијер је изјавио да је са својим српским колегом потписао меморандум о војно-техничкој сарадњи двеју земаља. Поред тога, додао је, потписано је још седам споразума из области економске сарадње, привлачења инвестиција, као и реализације пројеката у склопу сарадње руске Федералне миграционе службе и МУП-а Србије.

Истовремено, шеф Федералне миграционе службе Григориј Ивлијев и српски министар одбране Братислав Гашић потписали су споразум о узајамној заштити интелектуалне својине.

Вучић на бизнис форуму у Москви: Без санкција Русији

Медведев је такође рекао да су преговори Русије и Србије прошли веома успешно, као и да постоје пријатељски односи и велике перспективе за унапређење сарадње. Он се осврнуо и на робну размену у сфери прехрамбених производа рекавши да се за протеклих шест месеци увоз из Србије повећао за 40 одсто.

„Србија има своје место на руском тржишту прехрамбених производа“, рекао је Медведев.

Вучић је на конференцији за новинаре поручио да Србија није увела санкције Русији, као и да ће наставити са таквом политиком.

"Мислимо да смо показали свој искрен и пријатељски однос према Руској Федерацији тиме што смо остали једна од европских држава која, упркос многобројним захтевима читавог света, која јој није увела никакве санкције. Србија ће такву политику наставити и у будућности ", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре после разговора са руским колегом Дмитријем Медведевом.

Вучић је оценио да ће посета Москви дати нови импулс сарадњи две земље и захвалио Русији на подршци у УНЕСКО, као и на помоћи у заштити српских интереса у Савету безбедности УН.
Српски премијер је искористио прилику да позове Медведева да дође у званичну посету Србији наредне године.

Опширније: http://rs.sputniknews.com/srbija/201510 ... z3pmiH2aBl


Живо ме занима да ли ће им Вучко увести санкције
Сила Бога не моли , али Бог силу не воли.
exberekin
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 513
Приступио: јан 2007
Место: Београд , понекад Книн

Re: Србија - Русија

Порука exberekin 27.10.2015. 18:09

Српски премијер Александар Вучић изјавио је данас у Москви да Србија неће уводити санкције Русији.

Премијер је, отварајући Пословни форум представника више стотина српских и руских компанија, подсетио да је Србија једна од ретких земаља која није увела економске санкције Русији и поручио да ће то остати политика Владе Србије, која неће мењати политички и економски однос према тој земљи.

Вучић је истакао да је данашњи бизнис форум показатељ велике заинтересованости Србије и Руске Федерације за развој међусобне економске сарадње и поручио да је то одлична могућност да се предузетници упознају с пословним могућностима у обе земље.

Вучић је подсетио да Србија и Русија имају дугу историју пријатељских односа и да је то добар темељ за јачање економских веза.

„Наша влада жели да подржи ту сарадњу. Око 1.000 компанија у руском или делимично руском власништву већ послује у Србији у различитим гранама и то је потврда трајности наших економских веза“, рекао је Вучић.


Премијер је нагласио да је Русија једна од три најважнија спољнотрговинска партнера Србије и поручио да влада даје подршку инвеститорима и компанијама који желе да послују у нашој земљи.

„За нас је важно да видимо како можемо да привучемо више руских инвеститора, али и да обезбедимо више српских инвеститора на руском тржишту“, рекао је Вучић.

Србија се на најновијој „Дуинг бизнис“ листи Светске банке данас налази на 59. месту, што је напредак за 32 места у односу на прошлу годину и показатељ да Србија пружа озбиљан и сигуран пословни амбијент, прецизирао је он.

Премијер је додао да је жеља Владе Србије да наша земља буде у првих 40 земаља у свету.

Председник Владе Србије је истовремено подсетио да је Србија једна од ретких земаља која није увела економске санкције Русији и поручио да ће то остати политика Владе Србије која неће мењати свој политички и економски однос према тој земљи.

Вучић је додао да се Србија не плаши тешког рада већ нестабилности која може да дође споља, из региона, и на друге начине и указао на ситуацију у Црној Гори, Македонији и у Приштини.

„У таквом окружењу Србија је веома стабилна“, нагласио је Вучић.

Он је додао да је нашој земљи веома важно да развије односе у области туризма и да ће Србија морати да уложи много више кад је реч о обнови бања.

Према његовим речима, за Србију је важан заједнички наступ са Русијом на трећим тржиштима због чега је, како је рекао, Србија дошла с понудама за руску наменску индустрију.

„По том питању смо мали у односу на Руску Федерацију, али тако и једни и други можемо да остваримо још боље резултате. Бројчано смо мала земља, али морамо да штитимо свој суверенитет и територијални интегритет. Ако неко у окружењу набавља лансирне рампе за балистичке ракете, Србија мора да има решење“, рекао је Вучић.

Он је додао да, поред пољопривредне сарадње, и српска грађевинска индустрија може да уђе на руско тржиште уколико се те компаније буду понашале одговорно и озбиљно.

Вучић је додао и да, кад је реч о извозу возила, у Србији постоји интересовање за сарадњу.

„Иако знамо да је проблем у неким другим земљама евроазијског савеза а не Русији, заинтересовани смо да направимо уговоре за увоз ваших возила без царине, а да се на вашој територији и територији евроазијске федерације извозе наша возила, односно ’фијат‘“, рекао је Вучић.

Он је додао да ће у разговору са премијером Русије Дмитријем Медведевом изнети план Србије за враћање дугова које има према Руској Федерацији.

„Дугови данас износе 303 милиона евра према ’Гаспрому‘. Они су заостали из претходног периода, није их направила моја влада. Моја влада у динар исплаћује све своје обавезе и не касни ни дана“, рекао је Вучић.

Србија је, додао је, крајем децембра исплатила 100 милиона долара дуга.

„Мислим да је дуг ’лош друг‘ и ми желимо да се решимо дугова што је могуће пре да бисмо наше односе у будућности могли што чистије да решавамо“, рекао је Вучић.

Представници више од 120 компанија из Србије састали су се данас на Пословном форуму у Москви са својим колегама из Руске Федерације како би договорили конкретне кораке у наставку привредне сарадње двеју земаља.

Форуму у организацији привредних комора Србије и Русије присуствовали су српски премијер Александар Вучић и министри у Влади Србије Душан Вујовић, Зорана Михајловић, Братислав Гашић, Александар Антић, Вања Удовичић, Жељко Сертић, Снежана Богосављевић Бошковић и Небојша Стефановић.

Опширније: http://rs.sputniknews.com/politika/2015 ... z3pmjEL5c9


1000 компанија гдје су Руси власници послује у Србији.. машала.. па досад се причало само о евроунијатским компанијама...
Сила Бога не моли , али Бог силу не воли.
Спартанац357
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 640
Приступио: феб 2015

Re: Србија - Русија

Порука Спартанац357 27.10.2015. 23:01

BRATSKA POMOĆ
BALKANSKA SUPERSILA: Rusija Srbiji poklanja migove, jurišne helikoptere...

Razgovori i pregovori koji će se voditi narednih dana prilikom posete visoke srpske delegacije Moskvi, mogli bi rezultirati dugo očekivanim nabavkama tehnike za srpsko RV i PVO

http://www.kurir.rs/vesti/politika/balk ... ak-1994581

=D>
Аватар
ЈАРОМИР
Војвода
Војвода
 
Порука: 8844
Приступио: јул 2008

Re: Србија - Русија

Порука ЈАРОМИР 27.10.2015. 23:28

Како да не, још ће замотати и у машну.
Аватар
Камени
Војвода
Војвода
 
Порука: 3946
Приступио: сеп 2004

Re: Србија - Русија

Порука Камени 28.10.2015. 9:25

Спартанац357 ::BRATSKA POMOĆ
BALKANSKA SUPERSILA: Rusija Srbiji poklanja migove, jurišne helikoptere...

Razgovori i pregovori koji će se voditi narednih dana prilikom posete visoke srpske delegacije Moskvi, mogli bi rezultirati dugo očekivanim nabavkama tehnike za srpsko RV i PVO

http://www.kurir.rs/vesti/politika/balk ... ak-1994581

=D>


Мртав Ђинђић из гроба виче, Србија ће да увози радну снагу. 15 година касније и даље 750'000 без посла, а они који раде не примају ни половину социјале која се дели у Немачкој, Шведској клошарима, лузерима, алкохоличарима, дрогирашима.

5. октобра су говорили да милијарде чекају на граници. само што нису стигле.

Вучић је у изборној кампањи 2012. обећао 100 милијарди евра инвестиција и 200'000 нових радних места.

Ало, бре, колико пута треба да те Вучић жедног преко воде преведе? 10 пута? тако до 2040.?

исту причу је Вучић причао у мају 2013. стижу авиони, радари, на путу а онда је узео пензије, плате, подигао порезе, цену струје...а шта ради Вучић?

ДОКАЗАНО пљачка са странцима више Србију него што је радио убијени кримос Ђинђић.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/6013 ... -iz-Srbije

жуту банду лопова и издајника је заменила напредна банда лопова и издајника.
"А оне непријатеље моје који нису хтели да ја царујем њима, доведите овамо и исеците их преда мном" Лк.19, 27

"Камен који одбацише зидари, онај постаде угаони камен. Сваки који падне на тај камен разбиће се, а на кога он падне сатрће га." Лк. 20, 17-18
exberekin
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 513
Приступио: јан 2007
Место: Београд , понекад Книн

Re: Србија - Русија

Порука exberekin 28.10.2015. 16:05

Купићемо оружје од Русије да бисмо заштитили земљу

Премијер Александар Вучић изјавио је да ће Србија од Русије набавити део наоружања, које неће бити офанзивног карактера, већ ће служити за заштиту земље.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у вези са потенцијалном сарадњом Србије са Руском Федерацијом у вези са набавком новог наоружања, рекао да наша земља део наоружања мора да набави, али да ће настојати да се један део производи у Србији, у сарадњи с Русијом.

„То је наш посао. Није реално да превише тога купимо, али нешто оружја ћемо да набавимо“, рекао је Вучић.

Он није желео да прецизира о ком је наоружању реч, јер су разговори у току, али је поновио да је, генерално, посао премијера и Владе да брину о безбедности земље.

„Уколико питају шта ће нам све то, нека поставе питање шта ће то некима у окружењу, када су свуда окружени НАТО-земљама, а само једна није, а то је Србија“, рекао је Вучић.

Како је истакао, Србија ћути када неки добијају борбене хеликоптере, борбена оклопна возила, хаубице… Зашто некима поклањају лансирне рампе, а други набављају балистичке ракете?

„А сутра ћете да ме питате, у некој другој констелацији снага у свету, шта си урадио да заштитиш своју земљу. Нећемо да набављамо оружје које је, назовимо га таквим, офанзивно, али морамо да заштитимо своју територију“, нагласио је Вучић.


Он је додао да ће данас бити разговора и са представницима компаније „Камаз“ у вези са куповином камиона за хаубице „норе“ у фабрици у Великој Плани.

Вучић је рекао да ће о набавци наоружања бити речи и на сутрашњем састанку са председником Русије Владимиром Путином, како би се видело шта две земље могу заједнички да се договоре и како би се у што већој мери упослила српска наменска индустрија.

О референдуму не одлучују ни Русија ни ЕУ

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да о одржавању референдума и избора у Србији одлучују Србија и српске власти, а не Европска унија или Русија.

Он је на тај начин одговорио на питање о посети руководства Демократске странке Србије Криму, где су затражили подршку од Русије како би у Србији био одржан референдум о одбијању уласка у ЕУ.

„Србија је на изборима изабрала политику европског пута, неувођења санкција Русији и најбољих односа са Руском Федерацијом“, рекао је Вучић новинарима у Москви.

Међутим, премијер је истакао да референдума неће бити због тога што то жели ДСС, Двери или неко други, ни сада, ни иначе.

„О референдуму се никада неће одлучивати ни у једном другом великом граду, ма колико ми волели Брисел, Москву, Вашингтон или било који други град. Увек ће се одлучивати у Београду, на њихову жалост, и због тога сам веома поносан“, закључио је Вучић.

Опширније: http://rs.sputniknews.com/srbija/201510 ... z3ps4UBcVv


Што не каже који то набављају ракете дугог домета.. како ви су му то другари па им не смије ни име изговорити :)
Сила Бога не моли , али Бог силу не воли.
exberekin
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 513
Приступио: јан 2007
Место: Београд , понекад Книн

Re: Србија - Русија

Порука exberekin 28.10.2015. 16:44

У Москви потписан споразум о проширењу Банатског двора
Складиште гаса Банатски двори

МОСКВА – Споразум о проширењу складишта гаса Банатски двор потписан је данас у Москви.

Споразум су, у присуству премијера Србије Александра Вучића, потписали председник Управног одбора Гаспрома Алексеј Милер и генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић.


Премијер је на свом твитер налогу, уз информацију о потписивању споразума, објавио и да је са директором Гаспрома Милером разговарао о сарадњи две земље у енергетици и гасном аранжману.

Раније је из Србијагаса и Гаспрома најављено да ће то складиште ће бити проширено са садашњих 450 милиона кубика гаса на милијарду кубика, што ће омогућити да Србија буде знатно безбеднија у снадбевању тим енергентом.
Танјуг
објављено: 28.10.2015.
Сила Бога не моли , али Бог силу не воли.
Аватар
Sekretar
Војвода
Војвода
 
Порука: 1080
Приступио: јан 2015

Re: Србија - Русија

Порука Sekretar 28.10.2015. 20:23

exberekin ::У Москви потписан споразум о проширењу Банатског двора
Складиште гаса Банатски двори

МОСКВА – Споразум о проширењу складишта гаса Банатски двор потписан је данас у Москви.

Споразум су, у присуству премијера Србије Александра Вучића, потписали председник Управног одбора Гаспрома Алексеј Милер и генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић.


Премијер је на свом твитер налогу, уз информацију о потписивању споразума, објавио и да је са директором Гаспрома Милером разговарао о сарадњи две земље у енергетици и гасном аранжману.

Раније је из Србијагаса и Гаспрома најављено да ће то складиште ће бити проширено са садашњих 450 милиона кубика гаса на милијарду кубика, што ће омогућити да Србија буде знатно безбеднија у снадбевању тим енергентом.
Танјуг
објављено: 28.10.2015.


e to je vec nesto.
Човек
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 861
Приступио: мај 2011

Re: Србија - Русија

Порука Човек 28.10.2015. 20:35

exberekin ::
Истовремено, српски премијер нагласио је да ће дуговања према руском Гаспрому бити измирена пре рока.


Каква глупост. Зашто ми вечито морамо да будемо будале? Зашто Украјина може да добија бесплатан гас, а ми морамо да плаћамо дугове Путиновим олигарсима и лопужама?

Доста више снисходљивости у разговору са овим олошем из Кремља. Што сте према њима понизнији, то вас више газе. А нема потребе да нас и они газе. Довољно је што нас газе њихови западни партнери.
Сврха/циљ/намера ове поруке није вршење нити позивање на вршење кривичних или других кажњивих дела, већ упражњавање Уставом зајемчене слободе мисли, савести и говора.
Аватар
Част
Националиста
Националиста
 
Порука: 306
Приступио: мар 2015

Re: Србија - Русија

Порука Част 28.10.2015. 23:55

Човек ::
exberekin ::
Истовремено, српски премијер нагласио је да ће дуговања према руском Гаспрому бити измирена пре рока.


Каква глупост. Зашто ми вечито морамо да будемо будале? Зашто Украјина може да добија бесплатан гас, а ми морамо да плаћамо дугове Путиновим олигарсима и лопужама?

Доста више снисходљивости у разговору са овим олошем из Кремља. Што сте према њима понизнији, то вас више газе. А нема потребе да нас и они газе. Довољно је што нас газе њихови западни партнери.

Ма хвала Богу па немаш власт, гори си чак од Силиконца.
Аватар
vemavuk
Војвода
Војвода
 
Порука: 15951
Приступио: апр 2006
Место: београдски пашалук

Re: Србија - Русија

Порука vemavuk 29.10.2015. 1:41

"Човек"

Каква глупост. Зашто ми вечито морамо да будемо будале? Зашто Украјина може да добија бесплатан гас, а ми морамо да плаћамо дугове Путиновим олигарсима и лопужама?

Доста више снисходљивости у разговору са овим олошем из Кремља. Што сте према њима понизнији, то вас више газе. А нема потребе да нас и они газе. Довољно је што нас газе њихови западни партнери.

А зашто ти пушиш мисрца оном окалаисаном. Ене на ону јутубу се врти снимак ге га пушиш. Изгледа ударио те димчић у главе па си пролупао. Шта велиш, нека нас запад гази али Русе да одјебемо. Ал си најван, пази ку.рцу!
До године у Приштини- придружите се СРПСКИ НАЦИОНАЛИСТИ
exberekin
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 513
Приступио: јан 2007
Место: Београд , понекад Книн

Re: Србија - Русија

Порука exberekin 29.10.2015. 13:08

Шта је заправо Медведев поклонио Вучићу (видео)

Након што је на форуму „Отворене иновације“ у Москви Александар Вучић рекао како га плаши чињеница да ће у следећих 20 година бити више промена него током читавог претходног века и констатовао да још није купио ни паметни телефон, српски премијер је од руског колеге на поклон добио руски смартфон нове генерације „Јотафон 2“.

Овај необични паметни телефон руске компаније „Јота девајсиз" има јединствену концепцију употребе два дисплеја. У својој новој верзији доживео је значајне промене у односу на претходника, „Јотафон 1".

Апарат се технички и споља толико променио да се од једне интересантне првобитне замисли, а користећи прилично скромне техничке карактеристике прве верзије, претворио у веома савремен квалитетан телефон.

Руски пројекат, као и раније, привлачи много пажње и то не само обичних смртника. Наиме, „Јотафон 2" је руски председник поклонио председнику Кине. А сад видимо да је премијер Медведев телефон поклонио и свом српском колеги Вучићу.

Осим тога, апарат је већ побрао много престижних међународних награда. У Русији је овај телефон стекао одређени статус. Наиме, сматра се да је толико савршен да га користе само државни функционери. А заправо није тако.

Овај напредни паметни телефон налази се у слободној продаји и доступан је и обичним грађанима. Штавише, ако занемаримо политику и цене, и овај телефон размотримо само са техничке стране, видећемо интересантни производ који одговара савременим потребама уз јединствене функције које немају други телефони.

Дакле, овај телефон ради на основу андроид оперативног система 5.0 (Лолипоп) у 3Г и 4Г мрежама. „Јотафон 2“ поседује 2 гигабајта РАМ меморије и 32 гигабајта РОМ меморије, од чега је кориснику доступно 24 гигабајта. Смартфон „Јота 2“ тежак је 145 грама, димензија 7,9 мм са 145 мм са 70 мм. Телефон користи блутут верзију 4.0. Има и две камере, од чега је резолуција главне камере 8 мегапиксела, а предње камере 2,1 мегапиксела. Резолуција видео-записа је 3264 са 2448 ФХД. Процесор има 4 језгра (брзине 2,26 гигахерца). Осим Џи-Пи-Ес система, уграђен је и руски ГЛОНАСС. Телефон има два дисплеја, а један од њих је црно-бели, док је основни дисплеј у боји. Постоји могућност бежичног пуњења.

Опширније: http://rs.sputniknews.com/rusija/201510 ... z3pxCLpSVm


Чули Руси да Вучко нема телефон па му дали један.. невјероватно. Прво акумулатори а сад телефон.
Сила Бога не моли , али Бог силу не воли.
exberekin
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 513
Приступио: јан 2007
Место: Београд , понекад Книн

Re: Србија - Русија

Порука exberekin 29.10.2015. 13:27

Путин: Пораст трговинске размене са Србијом

Премијер Србије Александар Вучић састао се са председником Руске Федерације Владимиром Путином. Упркос тешкоћама у светској економији и Русији, трговински обрт са Србијом је неочекивано порастао, рекао је руски председник.

„Испоруке пољопривредних производа су се повећале за 40 одсто“, додао је Путин, додајући да постоје и друга питања за коју су заинтересоване за обе земље.

Русија и Србија подржавају политички дијалог о целом низу питања, а посебна пажња посвећена је подршци миру и стабилности у балканском региону, саопштено је уочи састанка Путина и Вучића.

„Између Русије и Србије се одржава традиционално активан политички дијалог, који обухвата широки круг питања билатералне сарадње и међународне проблематике. Посебан акценат је стављен на подршку миру и стабилности у балканском региону, пре свега на решавању косовског питања“, истиче се у саопштењу.

Тиме што није подржала санкције ЕУ према Русији, Србија је осигурала добру перспективу за повећање испорука пољопривредних производа у Русију.

„Одличну перспективу има сарадња у пољопривредној сфери, посебно у делу повећања испорука производа српске аграрне индустрије у Русију. Додатне могућности у овом правцу резултат су принципијелне позиције Србије, која је одлучила да се не прикључи санкцијама које је Европска унија увела Русији", наводи се у саопштењу.

Вучић је претходних дана разговарао са премијером те земље Дмитријем Медведевом, руководством бројних руских фирми које послују у Србији, попут „Гаспрома“ и „Руских железница“, и учествовао на пословном форуму српских и руских привредника, као и на сајму нових технологија „Отворене иновације 2015“.

Како је српски премијер јуче најавио, са председником Русије разговараће о унапређењу економске сарадње двеју земаља, између осталог о бесцаринском извозу „Фијатових“ возила у ту земљу, набавци новог наоружања за Србију и коришћења њене наменске индустрије, инфраструктурним пројектима…

Вучић је јуче истакао да ће са Путином још једном прегледати досад постигнуте споразуме.

Он је нагласио да је сусрет привредника двеју земаља, као и долазак девет министара Владе Србије, показатељ велике заинтересованости Србије и Руске Федерације за развој међусобне економске сарадње.

Српска делегација постигла је јуче споразум о проширењу складишта гаса Банатски двор са 450 милиона кубних метара гаса на милијарду, што ће омогућити да Србија буде знатно безбеднија у снабдевању тим енергентом.

Опширније: http://rs.sputniknews.com/srbija/201510 ... z3pxHGqK8j


Дакле Вучка су у Русији примили њихови највиши државници а ко га је оно примио у Америци.. не сјећам се...

Испада да није баш луда идеја да се Русији не уводе санкције ;)
Сила Бога не моли , али Бог силу не воли.
Аватар
Sekretar
Војвода
Војвода
 
Порука: 1080
Приступио: јан 2015

Re: Србија - Русија

Порука Sekretar 29.10.2015. 15:50

exberekin ::
Дакле Вучка су у Русији примили њихови највиши државници а ко га је оно примио у Америци.. не сјећам се...


Бајден, други човек државе.
exberekin
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 513
Приступио: јан 2007
Место: Београд , понекад Книн

Re: Србија - Русија

Порука exberekin 29.10.2015. 16:08

Вучић и Путин: Договорена нижа цена гаса
© Sputnik/ Алексей Никольский
Србија
14:00 29.10.2015(освежено 14:16 29.10.2015)

Председник Владе Србије Александар Вучић састао се данас са председником Руске Федерације Владимиром Путином. Према Вучићевим речима договорена је нижа цена гаса.

Вучић након састанка са руским председником није желео новинарима да открива шта му је све Путин рекао, јер је, како каже, то био „разговор у четири ока“.

Он је истакао и да је договорено да ће Србија радити на ремонту руских хеликоптера, што ће, према његовим речима, значити нова радна места.

„Договорено је да потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин почетком децембра посети Београд, а да то руски премијер Дмитриј Медведев учини следеће године“, рекао је Вучић, додајући да ће српски председник Томислав Николић тада посетити Москву.

Српски премијер је поновио да Србија неће уводити санкције Русији и да због тога не осећа притиске Запада, односно Брисела.

„На мене се тешко могу вршити притисци“, рекао је Вучић.


Како је рекао, са Путином је разговарао и о мигрантској кризи, ситуацији у свету и на Балкану, као и о ситуацији на Косову.

Вучић и Путин: Пронађена решења за још бржи развој односа

„Свестан сам да се светска економија налази у лошем стању, али је, без обзира на то, економска сарадња са Србијом добра“, истакао је Путин у троминутном обраћању новинарима на почетку састанка, те пожелео добродошлицу српском премијеру и делегацији, у којој су министри Ивица Дачић, Небојша Вујовић, Зорана Михајловић, Небојша Стефановић и Братислав Гашић.

„Испорука пољопривредних производа из Србије порасла је за 40 одсто, што је добро“, закључио је Путин.

Премијер Вучић је захвалио председнику Русије на гостопримству и истакао да је српска делегација последња три дана у Москви и са председником Владе Дмитријем Медведевом, и са другим саговорницима, размотрила економске односе, али и политичке.

„И са погледом у будућност, нашли смо решење за још бржи развој наших односа“, истакао је премијер Вучић.

Он је у име Републике Србије захвалио Путину на подршци у Уједињеним нацијама и Унеску, као и у свим другим међународним организацијама, где Србија покушава да заштити свој интегритет, али и свој углед и слободарску традицију.

„Знамо да је ситуација у целом свету компликована, ништа мање није компликована ни на Балкану“, нагласио је Вучић.

Он је Путина обавестио и о сарадњи са Приштином, Бриселском споразуму и застојима у његовој реализацији.

Вучић je руском председнику пренео да је Београд забринут због најновијих изјава из Приштине, које указују на могућности да раније постигнути договори не буду реализовани, а пре свега споразум о формирању Заједнице српских општина.

Вучић је у разговору са шефом руске државе констатовао да је ситуција на Балкану, као уосталом и у свету уопште, веома сложена, те подсетио на споразуме које су у Бриселу постигли Београд и Приштина.

"А, ево, данас је председница Косова изјавила да најважнији од тих споразума уопште немају намеру да реализију, тј. примене, што је за нас озбиљна и тешка вест", рекао је Вучић.

Сусретом са председником Путином Вучић завршава тродневни боравак у Руској Федерацији.

Ово је трећи сусрет премијера Србије са шефом руске државе у последњих 15 месеци, а тема разговора је, према Вучићевим речима, унапређење сарадње двеју земаља.

Дијалог Русије и Србије усмерен је на стаблност у региону

Русија и Србија подржавају политички дијалог о целом низу питања, а посебна пажња посвећена је подршци миру и стабилности у балканском региону, саопштено је уочи састанка Путина и Вучића.

„Између Русије и Србије се одржава традиционално активан политички дијалог, који обухвата широки круг питања билатералне сарадње и међународне проблематике. Посебан акценат је стављен на подршку миру и стабилности у балканском региону, пре свега на решавању косовског питања“, истиче се у саопштењу.

Тиме што није подржала санкције ЕУ према Русији, Србија је осигурала добру перспективу за повећање испорука пољопривредних производа у Русију.

„Одличну перспективу има сарадња у пољопривредној сфери, посебно у делу повећања испорука производа српске аграрне индустрије у Русију. Додатне могућности у овом правцу резултат су принципијелне позиције Србије, која је одлучила да се не прикључи санкцијама које је Европска унија увела Русији", наводи се у саопштењу.

Опширније: http://rs.sputniknews.com/srbija/201510 ... z3pxvgEFve
Сила Бога не моли , али Бог силу не воли.
Следећа

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 6 гостију