Sekretar 18.1.2016. 4:55
А можда и није. Уклико шиитски Иран буде пацификован, због чега би се сунитски Арапи постављали као тврди савезници САД?
Видиш, ја имам теорију, да је у националном интересу САД да Иран не пређе у потпуности на страну Вашингтона и да се не демилитаризује, јер тако Блиски исток остаје посвађан, а сунити госте америчке трупе у којима виде спас и заштиту. И то од Магреба преко Арабије све до Турске.
Америка је постигла свој циљ. Иран неће правити атомску бомбу и даељ ће бити вербално агресиван према Израелу, и даље ће се на терену водити прокси ратови против сунија ( од кога оно суније беше купују оружје?) и што је најважније, Техерану су укинуте санкције, нафта може да изађе на тржиште, цена може додатно да падне и остане ниска! САД су још пре 7 (седам) година рекле да је њихов национални интерес да РФ не обнови СССР. Хилари Клинтон је то јасно и гласно рекла. Увелико спроводе тај процес (и добро им иде), а све ми се чини да спроводе и "корак даље" политику - слабљења РФ по принципу куване жабе, слабљење до оног нивоа, када ће она економски бити далеко не само од првих десет (одакле је већ испала), већ и од првих 20, када ће заокупљена чувањем социјалног мира у својој кући бити неспособна да се осврне на суседство и изгуби сваку могућност да се поврати као "сверх-держава".
Успут, Иран има и дивне залихе гаса. Шта ако га буде слао у ЕУ путем азербејџанских гасовода (који се већ граде)? Шта ако изграде и нове преко Турске? Мени то не делује ни најмање нереално. Иран ће се навући на исту ону нафтоносно-гасну иглу на којој је РФ, РФ ће економски даље слабити и пре или касније морати да потражи компромисе са Западом (по њиховим условима) а ЕУ ће диверсификовати своје изворе, али ће зависити још више од онога ко им је то и обезбедио - САД.
Идеална ситуација, не?