srpskinacionalisti.com

Америчке базе у Вијетнаму

Форумска правила
Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
Аватар
Vranac
Војвода
Војвода
 
Порука: 10224
Приступио: мар 2006
Место: Београд, Србија

Америчке базе у Вијетнаму

Порука Vranac 26.7.2013. 15:34

Писао сам пре пар мееци о савезништву Америке и Вијетнама против Кине, па ме неколико чланова испрозиваше да причам глупости.

Испашће да је џаба страдало 2 милиона људи за слободу. Могли су ово да ураде још пре 40 година.

Вијетнам: Могућа војна база САД због супротстављања Кини
петак, 26. јул 2013.
Вијетнамски председник у посети Вашингтону. У току је јачање економских и успостављање војних односа између Вијетнама и САД. Реална могућност да САД у Вијетнаму отвори војну базу због заједничког интереса у супротстављању растућој моћи Кине.

Слика

Председник Вијетнама Труонг Тан Санг налази се у званичној посети Вашингтону где се сусрео са председником Бараком Обамом и државним секретаром Џоном Керијем. Вијетнам, упркос идеолошким сличностима, има дугу историју међусобног непријатељства са Кином и то може бити разлог за то што сада Вијетнам тражи начин да се одупре растућој кинеској моћи кроз војноекономско приближавање са Вашингтоном.

Председник Труонг разговарао је са америчким домаћинима о начинима за јачање економске сарадње између две земље, нарочито о повезивању привреда и либерализацији увоза у склопу Транс-пацифичког партнерства (ТПП), великог споразума о слободној трговини у региону Пацифика о којем тренутно преговара 12 земаља.

На преговарачком столу нашао се предлог о успостављању војне сарадње, јављају амерички и источноазијски медији.

Председник Труонг, који је други вјетнамски лидер који је посетио америчку престоницу од завршетка рата 1975. године, позвао је председника Обаму да посети Вијетнам пре истека свог мандата.

Труонг је, иначе, у младости био затваран од стране јужновијетнамског режима који је био марионета америчких окупационих снага током Другог индокинеског рата (рата између вијетнамских комуниста са једне, и Американаца и њихових домаћих помагача са друге стране).

Са Труонгом путује и привредна делегација, а вијетнамски председник и његова пратња након Вашингтона ће се упутити у Њујорк.

Посету вијетнамског председника Вашингтону пропратиле су антикомунистичке демонстрације вијетнамске дијаспоре у САД, која броји око 1,7 милиона људи и углавном се састоји од припадника државног апарата и војске капиталистичког Јужног Вијетнама који су пребегли у САД по завршетку сукоба.

Иначе, Пацифички океан и источна Азија највећи су геостратешки приоритет у америчкој спољној политици, а САД већ више година јачају савез са Јапаном, Филипинима и Аустралијом, те продубљују економске и војне односе са Индијом у склопу стратегије за окруживање Кине са циљем да се ограничи њен војнополитички утицај.

Ове године Вашингтон су посетила већ четри лидера из југоисточне Азије, што је показатељ важности коју САД придаје овом многољудном региону који тренутно остварује највећи економски раст у свету.

Америчка база у Вијетнаму?

Током рата у Вијетнаму америчке снаге су бруталном стратегијом тепих бомбардовања и употребом напалма усмртиле више од милион вијетнамских војника и цивила. Поред страшних људских губитака нанели су и огромну еколошку штету Вијетнаму систематским коришћенем дефолијаната који садрже токсичне супстанце диоксине, који је таложењем у води и тлу доспео у ланац исхране и деценијама након рата проузрокује генетске деформитете код новорођенчади у Вијетнаму.

Упркос томе, медији у Азији брује последњих месеци о могућности да вијетнамска влада уступи Сједињеним Државама морнаричку базу у централном делу земље, у граду Дананг, како би се заштитила од војнополитичких притисака северног суседа Кине.

Први разговори о овој опцији вођени су приликом посете америчког председника Буша Вијетнаму 2006. године.

Иначе, Вијетнамци доживљавају Кину као свог вековног непријатеља, а најпоштованије историјске фигуре вјетнамског народа из средњег века су владари и војсковође који су се супротставили кинеским освајањима.

Слика

Ни у новијој историји, уопштено говорећи, односи Вијетнама и Кине нису добри упркос привременом савезништву током отпора вијетнамских родољуба западним силама.

Наиме, мада је НР Кина подржавала оружани отпор Вјетнамаца француској и, касније, америчкој окупацији, идеолошке разлике између између кинеског и совјетског руководства које су се јавиле након смрти Стаљина почеле су да се рефлектују и на однос између Кине и вијетнамских комуниста који су се у знатној мери ослањали на финансијску и војну помоћ Москве.

Такође, капиталистички Јужни Вјетнам и Кина имали су кратки оружани сукоб 1974. године око Параселских острва у Јужнокинеском мору, а најмногољуднија земља света након те размене ватре у целини је присвојила овај архипелаг чији је један део до тада био у вијетнамским рукама.

Када су комунисти из Северног Вијетнама 1975. протерали последњег америчког војника и ујединили тридесет година подељену земљу, нова комунистичка влада уједињеног Вијетнама затражила је да се Параселска острва врате под вијетнамски суверенитет.

Кина и Вијетнам се споре и око сићушних острва Спратли која су раштркана на 425.000 квадратних километара акваторије и на чије делове право полажу и Малезија, Филипини и султанат Брунеји.

Вијетнам и Кина у не тако далекој прошлости сукобљавали су се и око политичког утицаја у Камбоџи где је Кина подржавала маоистичком идеологијом задојени режим Кмер Ружа, који је спроводио стравичан терор над сопственим народом, али и вербално и оружано провоцирао Вијетнам.

Режимска пропаганда Кмер Ружа позивала је на борбу за повратак приморских територија, односно широке делте реке Меконг коју су камбоџански краљеви изгубили још у 17. веку пред налетом Вијетнамаца.

Режим вође Пол Пота, који је страховао од доминације Вијетнама у региону, уверавао је напаћени народ своје земље да су камбоџански војници супериорни у односу вијетнамске, те да један Камбоџанац вреди колико 30 Вијетнамаца.

Ове илузије брзо је распршила колосална вијетнамска офанзива у децембру 1978. године, у којој је престоница Камбоџе Пном Пен пала за свега две недеље, а Вијетнамци преузели контролу на државним апаратом те земље и окупирали је читаву деценију до споразумног повлачења 1989. године.

Народна Република Кина, међутим, одговорила је на ову инвазију против својих камбоџанских штићеника артиљеријским нападом на пограничне градове у северном Вијетнаму, чији је циљ био да овој држави и њеном заштитнику Совјетском савезу покаже да неће толерисати ширење вјетнамског, односно, совјетског утицаја у југоисточној Азији.

Територијални спорови, јачање кинеске армије, прошли сукоби и неповерење Вијетнамаца према великом северном суседу објашњење су за то зашто ова држава која је претрпела огромне људске жртве у рату са америчким окупаторима сада тражи начин да се одупре растућој кинеској моћи кроз војноекономско приближавање са Вашингтоном.

Иља Мусулин

(РТС)
Аватар
Batistuta
Војвода
Војвода
 
Порука: 3072
Приступио: мај 2003
Место: United States Of Serbia-Argentina

Re: Америчке базе у Вијетнаму

Порука Batistuta 26.7.2013. 15:42

Американци су озбиљна сила и ово се крчка већ дуже време,наравно главни разлог у овом случају је Кина.. а ми нема шта да се чудимо кад гледамо уживо садашње политичаре које не морамо да будемо много матори знамо шта су причали у периоду од само 5 до 10 година раније а какви су данас.У Вијетнаму бар нису исти људи него потомци оних који су се тукли против САД-а..
SAMO!
SRS!
SRBIJU !
SPASAVA!
Аватар
Иди Амин
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 816
Приступио: јун 2008

Re: Америчке базе у Вијетнаму

Порука Иди Амин 26.7.2013. 16:09

Batistuta ::Американци су озбиљна сила и ово се крчка већ дуже време.....


А Анакондин прстен? 120 ракета, и 82 авиона СУ типа? Молим те да размислиш још једном, да не интервенише руска претходница (форумска додуше)
kutuzov
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 587
Приступио: мај 2012

Re: Америчке базе у Вијетнаму

Порука kutuzov 26.7.2013. 16:35

Аватар
Đorđo Napolitano
Војвода
Војвода
 
Порука: 1829
Приступио: мар 2012

Re: Америчке базе у Вијетнаму

Порука Đorđo Napolitano 26.7.2013. 16:44

Па и Кинези су пре 35 година напали Северни Вијетнам уз благослов Америке

http://en.wikipedia.org/wiki/Sino-Vietnamese_War
rođen da me svi iskorišćavaju, ne zato što sam naivan i glup, već zbog toga što sam nekotrolisano human -K.G.
roadrunner
Војвода
Војвода
 
Порука: 2156
Приступио: мај 2009

Re: Америчке базе у Вијетнаму

Порука roadrunner 26.7.2013. 16:46

Ja isto pisah da su Ameri u talu sa Vijetnamom odavnoooo.....

Nije samo vojna stvar zaokruživanja Kine, nego i ekonomska, jer se odavno radi da se outsoursing zapadne industrije prebacuje što više u druge zemlje sa jefitnom radnom snagom, a koje je moguće kontrolisati za razliku od Kine (pa mnogo toga je otišlo u Vijetnam, Kambodžu, Tajland, Bangladeš , Indoneziju itd, a to su sve za evropske pojmove mnogoljudne zemlje..Pogledajte samo kolko ima "made in" etiketa na robi iz ovih i sličnih zemalja..

No i mene ispljuvaše...

To se kod amera lako prati...čim američke turstičke agencije krenu da reklamiraju neku zemlju, znaj odma u čemu je štos...Mrski komunistički Vijetnam je odavno jedna od glavnih turstičkih destinacija u Aziji za Amere..
..људи (па и Срби) се иначе деле на добре и поштене људе и ОЛОШ, а не на црвене, плаве, зелене...
Аватар
Volim bajke
Војвода
Војвода
 
Порука: 1143
Приступио: сеп 2009

Re: Америчке базе у Вијетнаму

Порука Volim bajke 27.7.2013. 1:11

http://english.vietnamnet.vn/fms/govern ... ement.html

Vietnam, US issue Joint Statement
Одбрана и безбедност

Двојица лидера су се сложили да ће Сједињене Америчке Државе и Вијетнам и даље да сарађују на одбрани и безбедности. Они су изразили задовољство са Меморандумом о разумевању о унапређење билатералне војне сарадње за 2011, и поново потврдили своју посвећеност његову пуну имплементацију. Председници су се сложили да наставе са америчко-Вијетнам одбране политички дијалог и билатералне политичке, безбедносне и одбрамбене дијалог и могућности да прегледа одбране и безбедности односа и разговора о будућој сарадњи. Два председника су се сложили да прошире обострано корисну сарадњу како би се побољшала могућности као што су трагање и спасавање и реаговање у ванредним ситуацијама.Председници су подвукли значај појачане сарадње у нетрадиционалним безбедносним питањима и договорили ближу сарадњу у борби против тероризма, повећање поморску сарадњу органа; борбени транснационални криминал укључујући пиратерију, и наркотика, људски, и трговина дивљих животиња, и баве високо-технолошки криминал и сајбер безбедност. Председник Обама поздравио Вијетнаму одлуку да учествује у мировним операцијама Уједињених нација и нагласио да Сједињене Државе "жељу да помогну обуку и другу подршку за такав ангажман преко глобалне операције мировна иницијатива (ГПОИ
Аватар
Zola
Војвода
Војвода
 
Порука: 2665
Приступио: јан 2004
Место: N.Bg

Re: Америчке базе у Вијетнаму

Порука Zola 27.7.2013. 16:54

И Дејан Лучић је рекао у некој емисији мислим да има годину и више да ће Американци да праве дил с Вијетнамцима против Кинеза..Ко зна данашњи свет је тотално лудило може да се деси да и у Северној Кореји буде америчка база..
gatorlale
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 631
Приступио: авг 2010

Re: Америчке базе у Вијетнаму

Порука gatorlale 27.7.2013. 18:07

Само некоме ко посматра ствари са становишта мејн стрим историје ово изгледа чудно,а барем нас то не би требало да чуди јер смо ми после разлаза са Совјетима убрзо постали незванична али јако битна НАТО земља.Земљама попут Америке то уопште није страно да земља има идеологију коју је САД формално прогласила као апсолутно зло да таква нека земља буде њен близак савезник..тако је данас и са Сауди Арабијом за коју је Иран либерална земља Америци је близак савезник.Тако може и комунистички Вијетнам..
Аватар
0младинац
Млади националиста
Млади националиста
 
Порука: 90
Приступио: јан 2012

Re: Америчке базе у Вијетнаму

Порука 0младинац 24.11.2013. 18:29

Вијетнам се придружује Царинској унији 2014.
Вијетнам ће 2014. ући у зону слободне трговине са Царинском унијом Русије, Белорусије и Казахстана. Москва и Ханој су донели коначну одлуку о томе, а уговор ће бити потписан у најскорије време. Подморнице руске производње штитиће руске и вијетнамске инвестиције. Продубљивање интеграције ће се одвијати у три кључна правца: „мирољубиви атом“, експлоатација нафте и гаса и војноиндустријска сарадња.

Слика
Придруживање Вијетнама зони слободне трговине омогућиће Русији да до 2020. достигне промет робе од 10 милијарди долара. Извор: Росијска газета.

http://ruskarec.ru/economics/2013/11/22 ... 26449.html
http://www.gazeta.ru/business/2013/11/11/5748605.shtml
Аватар
Vranac
Војвода
Војвода
 
Порука: 10224
Приступио: мар 2006
Место: Београд, Србија

Re: Америчке базе у Вијетнаму

Порука Vranac 24.11.2013. 22:28

Какав глуп наслов. Слободна трговина са царинском унијом не значи улазак у царинску унију.
Аватар
0младинац
Млади националиста
Млади националиста
 
Порука: 90
Приступио: јан 2012

Re: Америчке базе у Вијетнаму

Порука 0младинац 16.12.2013. 18:22

САД и Вијетнам потписали Меморандум о разумевању
Владе САД и Вијетнама улажу напоре да превазиђу ратно наслеђе и да изграде боље међусобне односе, изјавио је данас у Ханоју амерички амбасадор у Вијетнаму Дејвид Шир.
Слика
САД и Вијетнам су данас потписали меморандум о разумевању и сарадњи како би презишли последице рата у Вијетнаму који је завршен 1975, године и пронашли заостале бомбе у тој земљи.

Шир је на церемонији потписивања рекао да је то важна етапа за две земље које имају различите ставове о том рату, како је рекао и вијетнамски председник Труонг Тан Санг током посете САД у јулу ове године.

Потпредседник вијетнамске владе задужен за рад, инвалидска и социјална питања Буи Хонг Лин поздравио је потписивање документа, оценивши да је то први протоколарни споразум потписан између две земље о питању превазилажења рата.

Документ је намењен за програм проналажења бомби и експлозивних средстава који су остали после рата. Процењује се да има још 9.300 бомби од укупно бачених 10.511 током рата на насељена подручја.

Од 2000. године више од 100.000 људи је погинуло и повређено у експлозијама бомби, што је просечно годишње 4.000 људи. До сада је деактивирано само 20 одсто тог експлозива.

САД су од 1993. године дале 65 милиона долара Вијтенаму као помоћ у акцији чишћења терена.

(Блиц)
Аватар
Vranac
Војвода
Војвода
 
Порука: 10224
Приступио: мар 2006
Место: Београд, Србија

Re: Америчке базе у Вијетнаму

Порука Vranac 16.12.2013. 18:34

Од 2000. године више од 100.000 људи је погинуло и повређено у експлозијама бомби, што је просечно годишње 4.000 људи. До сада је деактивирано само 20 одсто тог експлозива.


Значи америчке бомбе су у последњих 13 година убиле више Вијетнамаца него што је Американаца страдало за време целог рата. И сада они постају стратешки партнери против Кине :? А ја мислио да смо ми у Србији дно.
Аватар
игорсима
Војвода
Војвода
 
Порука: 3850
Приступио: апр 2006

Re: Америчке базе у Вијетнаму

Порука игорсима 16.12.2013. 18:45

Vranac ::
Од 2000. године више од 100.000 људи је погинуло и повређено у експлозијама бомби, што је просечно годишње 4.000 људи. До сада је деактивирано само 20 одсто тог експлозива.


Значи америчке бомбе су у последњих 13 година убиле више Вијетнамаца него што је Американаца страдало за време целог рата. И сада они постају стратешки партнери против Кине :? А ја мислио да смо ми у Србији дно.


Живот иде даље.
Чему тврдоглавост?
roadrunner
Војвода
Војвода
 
Порука: 2156
Приступио: мај 2009

Re: Америчке базе у Вијетнаму

Порука roadrunner 16.12.2013. 18:49

A evo ga i DSS Nedićevac =D>

Jes, samo što Vijetnam jesu bombardovali, ali ih nisu očistili i sveli na Hanoj pašaluk..kao što nama to rade...više su nas zadužili nego Turci i Švabe zajedno. Očistili nas iz Hrvatske, sa Kosova, odvojili i dalje pomažu mafijaški antisrpski režim u CG, i dalje rade kolko mogu od Rusa, iznad i ispod žita, na unitarizaiji BiH, i dalje finasiraju Vojavodjanske separatiste itd...(i to sve posle mnogih prozapadnih uvlakačkih do bola vlada i vlasti ovde...Oh..da DSS-ovcima je i dalje Milošević sve kriv da ne zaborAVIM ONE TVOJE PISANIJE O 5. OKTOBRIJU KAO POZIVITINOM DOGADJAJU)

Ma da, život ide dalje...za sitnu buržoaziju u BG...
..људи (па и Срби) се иначе деле на добре и поштене људе и ОЛОШ, а не на црвене, плаве, зелене...
Следећа

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 8 гостију