Погрешно си ти све разумео, опрости. Не знам да ли си читао дела од њега где визионарски говори о догађајима који ће се тек збити, уочи Другог светског рата (нпр. " Драма савременог човечанства" )?
Не идеализујем га, имао је и он својих заблуда али бољег идеолога од њега није било, по мени.
И то не знам одакле ти да се он ставио на страну фашизма који је, како кажеш, нанео много зла човечанству. А који је био други избор у тим околностима? Да стане на страну комунизма?
И ко то од националиста није уопште имао сарадњу са фашистима а борио се против комуниста? Нико. Чак и комунисти су имали сарадњу са нацизмом, и то отворену до 22.јуна 41.године.
Равногорци су сарађивали због муниције, Ђујићеви четници имали отворену сарадњу, итд. Једино су Недић и Љотић чинили ради спасавања шта се спасти може од државе и народа. Онда тако можемо осудити и Милоша Обреновића који је био у полувазалном положају, а другог пута није било да би Србија опстала, итд.итд. Треба бити објективан и хладне главе, с обзиром на ненормално тешке геополитичке околности тог времена.
А ово за политичку линију мислим не на идеолошку већ конкретно на политичку линију: сви су од националиста (али нажалост касно) схватили да је прави непријатељ уствари комунизам и да се требало борити против комуниста и усташа а не нападати Немце у Србији и изазивати одмазде.
А то што данас нико од познатих политичких актера не прати идеолошки идеје ЗБОРА, то је само показатељ да и даље лутамо у тами као народ и држава.