srpskinacionalisti.com

Потписан меморандум о изградњи ТАР гасовода

Форумска правила
Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
Аватар
Zola
Војвода
Војвода
 
Порука: 2728
Приступио: јан 2004
Место: N.Bg

Re: Потписан меморандум о изградњи ТАР гасовода

Порука Zola 29.3.2013. 7:05

Sa čisto ekonomskog stanovišta je nepotreban i južni tok. Strateški najbitniji potez je izgradnja Severnog toka i direktno povezivanje Rusije i Nemačke, i jedna i druga zemlja su želele da izbegnu bilo koju državu koja bi sama ili pod tuđim uticajem mogla da pravi probleme bilo to Ukrajina, Belorusija ili Poljska. A sve to zna žućko staklorezac ali spemuje neke nebuloze.
Аватар
каменорезац
Војвода
Војвода
 
Порука: 1963
Приступио: јан 2013

Re: Потписан меморандум о изградњи ТАР гасовода

Порука каменорезац 29.3.2013. 8:22

Vranac ::
каменорезац :: Један од разлога што се не почиње са градњом "Јужног тока" је и тај што је италијанска привреда у дубокој кризи из које се излаз не назире, и не зна се да ли ће Италији у скоријој будућности требати толики гас из "Јужног тока". Капацитет ТАР гасовода управо задовољава потребе Италије, али и Грчке и Албаније, а знатно је јефтинији од пројекта "Јужни ток".

Тако да лако може да се деси да га ми издувамо за обећани крак "Јужног тока".
Но ништа зато, јер у том случају Гаспром, по уговору, мора да нам врати НИС, па смо опет на истом.


Juzni tok se nikada nije ni gradio iz ekonmoskih razloga nego cisto geopolitickih. Glavni cilj izgradnje tog gasovoda je reinkorporacija Ukrajine u neki novi oblik drzavne zajednice sa Rusijom. Jedino cime sada moze Ukrajina da ucenjuje Rusiju je sto cevovodi za EU prelaza preko njene teritorije. Kada se sa tom pricom zavrsi, ona ce postati gasno slepo crevo, jer ce za centralnu evropu gas ici juznim tokom, i vise nece imati nijedan instrument da se politicki protivi Rusiji. Tada Rusi mogu i bez ikakvih posledica da dignu cene gasa Ukrajini na zapadni nivo, i pola njihovih preduzeca mogu da se ugase.


Тврдим да је разлог зашто се не почиње са изградњом "Јужног тока" управо тај који сам навео, а ти горе цитирао; нема то никакве везе са Украјином која је, као и Белорусија, у сталном спору са Гаспромом око цене коштања гаса. Разлог тог спора је веома једноставан. По договору све земље бившег СССР имају далеко ниже цене од свих осталих земаља - купаца руског гаса јер су све републике СССР улагале у совјетску гасну инфраструктуру. Белорусија и Украјина сматрају да им Гаспром диже цене мимо тог договора, док Гаспром сматра да је прошло довољно времена од распада СССР, и да због тога бивше републике требају постепено плаћати више цене гаса, а које би се у некој будућности изједначиле са ценама које плаћају земље западне Европе, и као што плаћа Србија, Бугарска, итд. Свако дизање цене наравно да погађа Украјину и Белорусију јер су велики потрошачи, а не леже на гасу као на пример бивша совјетска република Азербејџан. Међутим, нисам баш најбоље разумео логику да Гаспром прво "угаси пола предузећа у Украјини" на начин који си описао, а да би се потом десила "реинкорпорација Украјине у неки нови облик државне заједнице са Русијом", нити како би после те "реинкорпорације" Гаспром наставио да подиже цену гаса Украјини, а што је Гаспрому основни циљ.

Република Србија може добити гасовод и без да се гради "Јужни ток" тако што би се додао један крак на већ постојећи "локални" гасовод који гасом снабдева Бугарску. Мислим (не тврдим) да је о тој комбинацији заправо реч када у медијима процури да Република Србија треба да учествује са 830 милиона евра у изградњи гасовода. Узгред буди речено, ту је и пројекат NETS о регулисању регионалног тржишта гасом, а Србијагас је био учесник свих досадашњих састанака NETS_a.

Одлично што је Ђорђе Наполитано споменуо Србијагас и Душана Бајатовића који трчи у сваку емисију на свакој телевизији када га позову, али од "Инсајдера" бежи ко` 'ђаво од крста' . Вероватно због тога што је Јавно предузеће Србијагас дужно читавих милијарду евра при чему јавност нема увид у шта су те паре утрошене, а јавност Србије по Закону о доступности информација има право да зна где је отишло милијарду евра. Мислим да таква "државна тајна" која покрива СПС гангстере попут Бајатовића заслужује посебну тему на ФСН, али на *унутрашњој политици*.
Аватар
Đorđo Napolitano
Војвода
Војвода
 
Порука: 1854
Приступио: мар 2012

Re: Потписан меморандум о изградњи ТАР гасовода

Порука Đorđo Napolitano 13.4.2013. 20:25

"Ministarka hoće ukidanje Srbijagasa"

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=704741
rođen da me svi iskorišćavaju, ne zato što sam naivan i glup, već zbog toga što sam nekotrolisano human -K.G.
Претходна

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 3 гостију