srpskinacionalisti.com

Парастос јасеновачким жртвама 4. маја

Аватар
sablja
Војвода
Војвода
 
Порука: 2779
Приступио: нов 2005
Место: Бањалука, Западна Србија

Парастос јасеновачким жртвама 4. маја

Порука sablja 20.4.2008. 0:54

БAЊA ЛУКA, ДОЊA ГРAДИНA - Парастос и помен жртвама усташког геноцида у Доњој Градини одржаће се 4. маја, договорено је у петак на састанку предсједника Српске Рајка Кузмановића и представника Одбора обиљежавања парастоса и помена жртвама усташког геноцида

На састанку је усаглашен протокол манифестације, који укључује свету архијерејску литургију у цркви у Козарској Дубици, парастос и помен жртвама у Спомен-подручју "Доња Градина" и обраћање званичника.

Други међународни поетски помен "Доња Градина 2008", посвећен 22. априлу, Дану пробоја преживјелих јасеновачких логораша, одржан је у петак увече у Дому културе у Козарској Дубици.

Манифестација је настављена у суботу у комплексу Спомен-подручја Доња Градина испред "Тополе ужаса".

Предсједник Организационог одбора и начелник општине Козарска Дубица Бранко Бараћ рекао је за "Глас Српске" да манифестацији дају свој допринос истакнути српски књижевници и драмски умјетници.

- Поеме и записе посвећене страдању српског народа у историји, са посебним освртом на Доњу Градину, највеће стратиште српског народа у Другом свјетском рату, говоре Матија Бећковић, Добрица Ерић, Боро Капетановић, Слободан Ракитић, Милован Витезовић, Милан Ненадић, Милица Лилић-Јефтимијевић и Милован Марчетић - казао је Бараћ.

Манифестацији би требало да присуствују предсједник Српске Рајко Кузмановић и бројне делегације братских и сусједних општина и представници културног, политичког и вјерског живота из Републике Српске, региона и иностранства, као и више хиљада грађана и ученика.

Концентрациони логор Јасеновац био је први логорски комплекс на територији Независне државе Хрватске, једини који је непрекидно дјеловао кроз цијело вријеме њеног постојања, највећи по простору који је заузимао, по броју логораша који су кроз њега прошли и по броју жртава које су у њему страдале.

Након савезничких бомбардовања логора у марту и априлу 1945. године, командант усташке одбране Вјекослав-Макс Лубурић наредио је да се ликвидирају сви затвореници, а логор и мјесто Јасеновац до темеља сруши и спали, како би се прикрили сви трагови злочина.

У Доњој Градини посљедња група жена убијена је у предвечерје 21. априла, док се дан касније дио посљедњих мушких затвореника одлучио на покушај пробоја из логора. Од њих 600, пробој је преживјело 107 затвореника.

Општина Козарска Дубица, у чијем територијалном саставу је Спомен-подручје Доња Градина највеће је стратиште у јасеновачком систему логора геноцида. У Другом свјетском рату изгубила је више од 53 одсто становништва, жртава усташког геноцида, а потпуно је угашено 513 домаћинстава. Дубица до данас није достигла предратну бројност становништва.

Извор: Глас Српске
Аватар
sablja
Војвода
Војвода
 
Порука: 2779
Приступио: нов 2005
Место: Бањалука, Западна Србија

Re: Парастос јасеновачким жртвама 4. маја

Порука sablja 20.4.2008. 11:00

Данас одавање почасти жртвама злогласног усташког логора

ЈАСЕНОВАЦ, 20.АПРИЛ - У меморијалном центру Јасеновац данас ће бити одржана комеморација жртвама злогласног усташког логора и обиљежена 63-годишњица пробоја логораша 21. априла 1945. године.

Код споменика Камени цвијет, полагањем вијенаца биће одата почаст логорашима, а присутнима би требало да се обрате хрватски предсједник Стјепан Месић и предсједник Хрватског сабора Лука Бебић, предсједница Савјета меморијалног подручја Зорица Стипетић, представник Рома у Савјету Стево Ђурђевић и представник затвореника логора и члан Савјета Иван Фумић.

Представници вјерских заједница помолиће се све јасеновачке жртве.

На комеморацији ће бити представници Срба, Рома и Јевреја - народа који су у логору највише убијани, те функционери мањинских самоуправа, представници борачких организација земаља региона и дипломатски кор из више држава.

Концентрациони логор Јасеновац отворен је недуго након успостављања Независне државе Хрватске, средином 1941. године, а престао је да постоји тек завршетком Другог свјетског рата 1945. године.

У Јасеновцу, који је био најсуровији и најбруталнији систем логора смрти хрватских усташа, људи су убијани од 21. августа 1941. до 22. априла 1945. године.

Јасеновачки логор сматра се највећим концетрационим логором за истријебљење људи на територији некадашње НДХ. Чинио га је комплекс од неколико подлогора дуж ријеке Саве, на плавној равници Лоњског поља.

У Јасеновцу се налази од 210 до 241 квадратних километра масовних гробница, а Доња Градина је била највеће стратиште и једино подручје јасеновачког система логора смрти које је до сада истражено.

Према званичним подацима власти бивше СФРЈ, у комплексу логора свирепо је убијено више од пола милиона Срба, 40 000 Рома, 33 000 Јевреја и 120 000 антифашиста, припадника других народа и народности. Међу жртвама Јасеновца је и више од 22 000 углавном српске дјеце.

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 2 гостију