СКОПЉЕ, 26. јула – Архиепископ аутономне Охридске архиепископије Јован сам се јавио јуче у касним поподневним сатима на издржавање казне у скопском затвору „Идризово” где је путем од Битоља до Скопља стигао у пратњи полиције.
Архиепископ охридски и митрополит скопски Јован изјавио је јуче за „Политику” да ће се сам јавити на издржавање казне, односно да је „спреман на жртву” и да је од почетка био свестан да ће морати да поднесе жртву. Будући да се у македонској јавности спекулише да би Јован одмах по доласку у затвор могао да упути молбу за помиловање, коју би председник Македоније Бранко Црвенковски и прихватио (под притиском међународне јавности), архиепископ охридски јуче је био изричит да таква опција не долази у обзир.
– Зашто да тражим помиловање на правди Бога. Спреман сам на жртву, али још чекам одговор на моју жалбу од Врховног суда Македоније. Уколико одговор не буде позитиван, жалићу се Суду за људска права у Стразбуру – рекао је Јован.
Полицијска отмица
СКОПЉЕ – Следбеници егзарха патријарха српског у Македонији и архиепископа охридског Јована Вранишковског јуче су оптужили македонску полицију да је отела њиховог старешину. Они су, такође, рекли да им је полиција онемогућила да се поздраве с архиепископом Јованом испред скопског затвора.
Следбеници архиепископа Јована, који су јуче по подне око сат времена провели испред затвора, рекли су новинарима да је македонска полиција у два возила пратила аутомобил у коме је Јован кренуо из манастира Ниже Поље за скопски затвор, и да су га на улазу у Скопље зауставили. „Ту на улазу у Скопље дошло је десет полицајаца који су рекли архиепископу Јовану да пређе у њихово возило, а нама су рекли да ће га прво одвести у оближњу полицијску станицу”, рекао је један од следбеника архиепископа Јована. (Бета)