srpskinacionalisti.com

Отац Јован у затвору Идризово

Форумска правила
  • Овај форум је за дискусије о Православљу; одлазак у цркву, исповест, значење Литургије, свети Оци и њихова учења, славски обичаји итд.
  • Овај форум је за размену мишљења о екуменизму, приоритетима Цркве, улози Цркве у друштву итд.
  • Овај форум НИЈЕ за обелодањивање појединачних преступа црквених лица, нити за опште пљување по Цркви.
  • Учесници су обавезни да се пристојно изражавају и културно односе према другима. Сваки преступ, независно од теме, биће санкционисан.

Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
Аватар
Милош Обилић
Војвода
Војвода
 
Порука: 2570
Приступио: окт 2004

Отац Јован у затвору Идризово

Порука Милош Обилић 27.7.2005. 10:14

СКОПЉЕ, 26. јула – Архиепископ аутономне Охридске архиепископије Јован сам се јавио јуче у касним поподневним сатима на издржавање казне у скопском затвору „Идризово” где је путем од Битоља до Скопља стигао у пратњи полиције.

Архиепископ охридски и митрополит скопски Јован изјавио је јуче за „Политику” да ће се сам јавити на издржавање казне, односно да је „спреман на жртву” и да је од почетка био свестан да ће морати да поднесе жртву. Будући да се у македонској јавности спекулише да би Јован одмах по доласку у затвор могао да упути молбу за помиловање, коју би председник Македоније Бранко Црвенковски и прихватио (под притиском међународне јавности), архиепископ охридски јуче је био изричит да таква опција не долази у обзир.

– Зашто да тражим помиловање на правди Бога. Спреман сам на жртву, али још чекам одговор на моју жалбу од Врховног суда Македоније. Уколико одговор не буде позитиван, жалићу се Суду за људска права у Стразбуру – рекао је Јован.Полицијска отмица

СКОПЉЕ – Следбеници егзарха патријарха српског у Македонији и архиепископа охридског Јована Вранишковског јуче су оптужили македонску полицију да је отела њиховог старешину. Они су, такође, рекли да им је полиција онемогућила да се поздраве с архиепископом Јованом испред скопског затвора.

Следбеници архиепископа Јована, који су јуче по подне око сат времена провели испред затвора, рекли су новинарима да је македонска полиција у два возила пратила аутомобил у коме је Јован кренуо из манастира Ниже Поље за скопски затвор, и да су га на улазу у Скопље зауставили. „Ту на улазу у Скопље дошло је десет полицајаца који су рекли архиепископу Јовану да пређе у њихово возило, а нама су рекли да ће га прво одвести у оближњу полицијску станицу”, рекао је један од следбеника архиепископа Јована. (Бета)
Dragoljub Mihailovic posthumous awarded with Legion of Merit, by U.S. President Harry S. Truman, 1948
Аватар
Милош Обилић
Војвода
Војвода
 
Порука: 2570
Приступио: окт 2004

Re: Отац Јован у затвору Идризово

Порука Милош Обилић 29.7.2005. 11:59

Архиjeрejски Синoд Српскe Прaвoслaвнe Црквe пoзвao je дaнaс мaкeдoнскe влaсти дa 'oдустaну oд нaсиљa' и пустe нa слoбoду пoглaвaрa Oхридскe aрхиeпискoпиje Влaдику Joвaнa, кojи je 'зaтoчeн нa прaвди Бoгa'.

Aрхиeпискoп Joвaн, eгзaрх српскoг пaтриjaрхa у Мaкeдoниjи, oд срeдe издржaвa зaтвoрску кaзну oд двe и пo гoдинe у скoпскoм зaтвoру Идризoвo, нa кojу je oсуђeн збoг рaспиривaњa мржњe нa вeрскoj и нaциoнaлнoj oснoви.

У сaoпштeњу Синoдa пoзивajу сe и свe устaнoвe и oргaнизaциje кoje имajу зaкoнску oбaвeзу или oсeћajу мoрaлну oдгoвoрнoст у зaштити
људских прaвa дa сe кoд нaдлeжних влaсти у Скoпљу aнгaжуjу кaкo би 'нeвинo зaтoчeн' Aрхиeпискoп Joвaн штo прe биo пуштeн нa слoбoду.

Изрaжaвajући oгoрчeнoст и зaпрeпaшћeњe oдлукoм мaкeдoнских влaсти, Синoд oцeњуje дa цeo судски прoцeс, 'oд квaлификaциja измисљeних кривицних дeлa, прeкo oптузницa дo прeсудa Aрхиeпискoпу Joвaну прeдстaвљa нajгрубљи вид пoнистaвaњa људских прaвa нa кojимa су утeмeљeнa сaврeмeнa дeмoкрaтскa друствa'.

Дoдaje сe дa je пoзив зaснoвaн нa Jeвaндjeљу Црквe и нa низу мeђунaрoдних дoкумeнaтa o зaштити људских прaвa, кoja прaвнo oбaвeзуjу држaвe пoтписницe дa сe aнгaжуjу у 'тaкo флaгрaнтним случajeвимa угрoзeнoсти eлeмeнтaрних људских прaвa и слoбoдa'.
Dragoljub Mihailovic posthumous awarded with Legion of Merit, by U.S. President Harry S. Truman, 1948
Аватар
Златоусти
Војвода
Војвода
 
Порука: 8687
Приступио: окт 2004
Место: Земља која умире од стида јер све је више људских гњида

Re: Отац Јован у затвору Идризово

Порука Златоусти 30.7.2005. 16:10

SLOBODA ZA VLADIKU JOVANA!
Dragan J. Vučićević

Makedonska policija uhapsila je i sprovela u zatvor arhiepiskopa Ohridske arhiepiskopije SPC Jovana kao da je najcrnji kriminalac, kao da je, Bože me 'prosti, serijski ubica ili šef narko-kartela! Skopski panduri su čestitom vladici skinuli mantiju, obrijali mu bradu, ošišali ga do glave i smestili u samicu! Oduzeli su arhiepiskopu SPC i Bibliju iz ruku, oteli su mu i ikonu Isusa Hrista. Plaše se, prokletnici, siline Jovanove vere čak i u zatvorskoj ćeliji.

Makedonski sud osudio je vladiku na dve i po godine robije samo zato što je stupio u kanonsko jedinstvo sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Oterali su ga iza rešetaka zato što je odštampao crkveni kalendar, zato što je krstio jednu devojčicu i zato što je držao svetu liturgiju na svom privatnom imanju!?! Makedonske staljinističke sudije osudile su pravoslavnu veru vaseljensku. Pozive na jedinstvo i ljubav među braćom u Hristu, apele za pomirenje i međusobno razumevanje okarakterisale su kao "međunacionalnu mržnju i netrpeljivost"!?! Na pravdi Boga, osudili su vladiku na robiju samo zbog njegovih verskih uverenja i samo zbog njegovog mirnog, nenasilnog otpora makedonskim raskolnicima.

I šta? Ništa! Ko se u državi Srbiji uzbudio zbog ove nebeske nepravde? Niko? Ko je od najviših državnih funkcionera podigao glas? Baš niko! Da li je Makedoniji upućen najoštriji diplomatski protest, da li je odmah zatraženo bezuslovno i hitno oslobađanje vladike Jovana? Nije! Da li je ambasador SCG povučen iz Skoplja? Da li je država Srbija digla uzbunu u svetskim organizacijama za zaštitu ljudskih prava? Da li mediji u Srbiji već danima bruje o strašnom nasilju nad Srpskom pravoslavnom crkvom u Makedoniji? Ne, ne i ne! Ništa od svega toga! Svi se prave ćoravi kod očiju! Svi okreću glavu od strašnog nasilja. Svi se kriju iza glupavih floskula o odvojenosti crkve od države. Svi traže jalovo opravdanje u činjenici da je mučeni vladika Jovan makedonski državljanin, iako dobro znaju da on nije osuđen kao Makedonac, već kao vladika Srpske pravoslavne crkve. Srpska država, srpski političari, srpski novinari pokazali su na ovom primeru sav raskoš svoje moralno-političke pičkoidnosti! Pih, gabelji jedna glibava, da li glibava! Fuj, nesoju neslani! Iš, fukaro odvratna!

Alo, bre, Borise?! Gde ste sada, predsedniče? Zašto ćutite Tadiću, gde ste se sakrili? Što ne pozovete telefonom svog kolegu i, kako ste jednom rekli - dobrog prijatelja, makedonskog predsednika Branka Crvenkovskog? Što ga ne zamolite, zašto ne zatražite da odmah oslobodi čestitog vladiku, zašto mu, na kraju krajeva, ne zapretite? Ili ste, predsedniče, vas dvojica drugari samo kada treba da se đuska na koncertu "Bijelog dugmeta"? Ili, da niste, može biti, zauzeti, Borise? Možda nemate vremena, možda još nagovarate Peđu Stojakovića da zaigra basket u beogradskoj "Areni"? Progovorite, predsedniče! Odgovorite, kažite, objasnite! Ako i dalje budete ćutali, bićete saučesnik u ovom strašnom satanističkom nasilju!

A vi, premijeru Koštunice, šta je sa vama? Da, možda, opet niste neobavešteni? Može biti, čitate samo "Blic" i gledate samo B92?! Možda smatrate da ovo što Makedonci rade arhiepiskopu srpske Crkve ne zaslužuje vašu oštru reakciju i najžešći mogući državni protest? Gde se, Koštunice, izgubio onaj "patriota i iskreni vernik" koji je iz vas govorio u predizbornoj kampanji? Čemu sve ovo cinculiranje? Šta je to, koji je to "državni razlog", kakvo je to opravdanje za sramno ćutanje države Srbije dok vladiku SPC na najgori mogući način ponižavaju skopski antihristi? Aman, zaman, objasnite već jednom! Lupite šakom o sto, predsedniče Vlade! Donesite odluku, zaštite dostojanstvo srpskog naroda i srpske crkve. Krajnje je vreme, poslednji je trenutak! Učinite tako, ili zaćutite zauvek!

I šta bi, Vuče Draškoviću? Šta se to dešava sa srpskom diplomatijom? Čemu vam, ministre, služi ambasador u Skoplju? Pa, šta još, Vuče, treba da se dogodi da biste vi reagovali i odbrusili makedonskim nasilnicima? Šta čekate? Jel' treba da zlotvori u zatvoru ubiju vladiku Jovana da biste vi podigli svoj glas? U pamet se, Draškoviću Vuče!

Eh, ljudi moji, priča o makedonskim antihristima i torturi nad arhiepiskopom Jovanom samo je poslednja u nizu potvrda da Srbija zapravo i nije država, da srpska vlast u stvari nije vlast. To je poslednji u nizu dokaza da je srpska nacija na samrti. Jer, pomislite samo šta bi se dogodilo da je, kojim čudom, neki muftija ili nadbiskup ovde u Srbiji zbog svojih verskih uverenja bačen u tamnicu. Šta mislite, da li bi prošlo nedelju dana do uvođenja novih sankcija? Jeste li sigurni da se ne bi našao neko ko bi predložio novo bombardovanje Srbije?!

Mi Srbi smo, dakle, totalno ubijeni u pojam. Zlotvori su u proteklim decenijama uspeli da nas pretvore u bezličnu masu koju svako može da oblikuje po svojoj volji. Mi smo zaboravili svoju istoriju, mi smo se odrekli svojih predaka, mi smo pljunuli na sve one žrtve koje su uzidane u temelje moderne srpske države. Jer, za šta su onoliki Srbi izginuli oslobađajući današnju Makedoniju? Čemu žrtve ako danas u Makedoniji ne sme ni da se čuje za srpsku veru, ako danas tamo sveštenike i monahe SPC progone kao zveri? Mislite o tome, braćo Srbi...
"Само јуначки одговор на агресију у Првом светском рату коштао је српски народ више од половине мушког рода. Гинули су, углавном, они најбољи, најмлађи, остајући без порода. Остајали су да се размножавају углавном они лошији. Сада беремо плодове те наопаке селекције."

Зато ако буде фрке "горе" ту сам зови ако треба!
Аватар
Милош Обилић
Војвода
Војвода
 
Порука: 2570
Приступио: окт 2004

Порука Милош Обилић 8.8.2005. 18:34

- Nikoga, osim Gospoda našeg Isusa Hrista, neću moliti za milost - rekao je vladika Jovan Vraniškovski u ekskluzivnom intervjuu za Srpski Nacional.

Arhiepiskop Jovan služi kaznu u zatvoru Idrizovo. Sud u Bitolju ga je osudio na 18 meseci zatvora zbog "izazivanja verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti".

Odakle vam mobilni telefon u zatvoru?

- Vratili su mi zatvorski čuvari. Ne znam da li je to dozvoljeno propisima, ali niko mi ništa nije rekao. Stražari, a verovatno i uprava zatvora, znaju da imam telefon. Ako budu tražili, neka ga uzmu.

Kako se osećate u zatvoru?

- Ne žalim se. U početku nije bilo dobro. Smatrao sam da je nekorektno da mi oduzmu molitvenik, krst, ikonu. Kome to može da smeta? Uostalom, ja se Bogu molim i bez toga.

Da li je tačno da su vas obrijali?

- Ne marim za to. Bilo mi je tužno što su neki zatvorenici, kad su me videli bez brade, dobacivali i provocirali. Tek tada sam shvatio kako su se osećali mnogi, jači i bolji od mene, koji su bili podvrgnuti takvom ruganju. Naravno, to me nije povredilo, ali nisam očekivao da su ljudi spremni i da uživaju kad nekoga vide da je izvrgnut ruglu. Kažem, meni je svejedno. Ne uznosim se kad me, oni retki, hvale, niti tugujem kad me, ovi ovde, ponižavaju.

Da li ste obavešteni o reakcijama koje je izazvalo vaše zatvaranje? Kako komentarišete istupe predstavnika srpske vlasti?

- Ne želim da to komentarišem. Da je bilo dobre volje i srpskih i makedonskih vlasti, mogli su odavno da počnu da rešavaju probleme na državnom i verskom nivou. Moj primer je beznačajan. Ne sme da se dozvoli da bilo ko, bilo gde strada zato što veruje drugačije. Vera u Hrista je vera u ljubav, a mene osudiše zbog "izazivanja mržnje". Neka to služi na čast onome ko je to tako ocenio i potpisao.

Vaš slučaj je sada postao međudržavni problem.

- To nije moja želja. Nadam se da će, kako vi kažete, "moj slučaj" doprineti da problem koji imaju vernici SPC u Makedoniji postane jasniji i očigledniji svima, političarima i narodu u obe države. Ako je neko morao da strada da bi se taj problem konstatovao i da bi se počelo s njegovim rešavanjem, onda neka to budem ja. Ako političari pokažu dobru volju, biće mi drago da se na mom primeru počne i završi hapšenje ljudi koji drugačije misle.

Da li kontaktirate s nekim od srpskih ministara?

- Ne, naravno. Čuo sam se samo s nekoliko ljudi iz Srbije, ali svi su iz crkve. Razgovarao sam i s novinarima. Njih sam molio da ništa ne pišu. Molim i vas.

Nemojte, mi moramo ovo da objavimo.

- Dobro, radite šta hoćete. Smatram da svi već znaju sve što treba da se zna o tome kako sam i zašto utamničen. Sve ostalo nije važno. Zašto bi se neko interesovao kako mi je ovde? Pa, svaki vernik mora da unapred bude spreman da strada za Hrista, i On je, ali potpuno nevin, stradao za spasenje svih nas. Moje muke su toliko male i beznačajne da ih ne treba ni pominjati.

Očekujete li da budete pušteni, ili ćete kaznu odslužiti do kraja?

- Svejedno mi je. Biće po volji Božjoj. Spreman sam da odmah izađem, a spreman sam i da u zatvoru ostanem do kraja života. O tome neće odlučivati ni političari, ni zemaljski sudovi. Ne uzdam se u knezove ljudske, već u milostivog Gospoda našeg Isusa Hrista.
Progon sprovode oni koji ne znaju šta rade

Uporedo s vašim zatvaranjem crnogorske vlasti najavljuju obračun s mitropolitom Amfilohijem.

- Na progon vernika i vera mogu da se odluče samo ljudi koji ne znaju šta rade. Hrišćanstvo je progonjeno od svog postanka. Još je Irod pokušao da ubistvom sve dece u Judeji da spreči Hristovu projavu ljudima. Nije uspeo, kao što nisu uspeli ni mnogi kasniji silnici. Šta da kažem za vladiku Amfilohija? Sve što bih mogao da mu poručim, on već zna bolje od mene - kaže vladika Jovan.
Dragoljub Mihailovic posthumous awarded with Legion of Merit, by U.S. President Harry S. Truman, 1948
Аватар
ThunderForce
Странац
Странац
 
Порука: 3553
Приступио: нов 2003
Место: СРПСКА Црна Гора, Бар

Порука ThunderForce 8.8.2005. 18:53

SOLANA ZA JOVANA

Visoki predstavnik EU za bezbednost traži od makedonskog premijera i predsednika da oslobode vladiku SPC

BEOGRAD - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana lično se zainteresovao za slučaj arhiepiskopa ohridskog Jovana, egzarha srpskog patrijarha Pavla koji već danima čami u skopskom zatvoru "Idrizovo". Solana je, kako saznajemo iz odlično obaveštenih diplomatskih izvora, preko posrednika kontaktirao makedonskog premijera Vladu Bučkovskog i predsednika Branka Crvenkovskog, i interesovao se za slučaj vladike Jovana, koji je dodatno ugrozio ionako nestabilnu političku situaciju u ovom delu Evrope.

Слика

- Solana je makedonskom državnom vrhu jasno stavio do znanja da EU ne gleda sa odobravanjem na činjenicu da se u toj zemlji ljudi šalju u zatvor zbog svojih verskih uverenja - kaže sagovornik Kurira iz jedne od beogradskih ambasada.

Solanina intervencija je, kako saznajemo, glavni razlog zbog koga je makedonska vlada, odnosno nadležno Ministarstvo pravde, zatražilo krajem prošle nedelje od suda u Bitolju sve podatke o sudskom procesu protiv vladike Jovana. Iako su makedonski zvanični organi najoštrije demantovali, prema našim saznanjima i uveravanjima iz vrha srpske vlasti, najozbiljnije se razmatra mogućnost amnestiranja vladike Jovana, što je jedina mogućnost da ovaj crkveni velikodostojnik izađe iz skopskog zatvora.

I makedonska štampa piše o pritisku iz Brisela, odakle je, prema njihovim podacima, krajem prošle nedelje stiglo nekoliko veoma neugodnih pitanja o stanju verskih sloboda u Makedoniji. Neoficijelni vladini izvori tvrde da je premijer Vlado Bučkovski bio neugodno iznenađen kad je iz Brisela pokazano veliko interesovanje za slučaj zatvaranja vladike Jovana. Prema pisanju skopskog "Večera", makedonskom premijeru je jasno rečeno da Makedonija sa ovakvim stanjem ljudskih prava ne može da računa na dalje približavanje Evropskoj uniji.

Spoljnopolitički analitičar i urednik diplomatskog magazina "VIP" Braca Grubačić objašnjava za Kurir da je intervencija Evropske unije i međunarodnih humanitarnih organizacija daleko delotvornija od nezgrapne reakcije srpskih vlasti.

Слика

- Ako Vlada Srbije hoće da bude efikasna u oslobađanju vladike Jovana iz makedonskog zatvora, trebalo bi da se obrati međunarodnim organizacijama. Vidite, sada su se i Srbija i Makedonija zeznule. Makedonci su napravili glupost što su oterali vladiku u zatvor, a naši što su počeli da se ponašaju kao da hoće da zarate sa njima. Ne može da se tako postupa u međudržavnim odnosima... - objašnjava Grubačić. Prema njegovom mišljenju, najbolje bi bilo prepustiti slučaj vladike Jovana međunarodnim organizacijama.

- Time bi Srbija dobila na prestižu, a Makedonija bi se osramotila zbog nepravedne presude. Umesto toga, ministar Velja Ilić je sa Sabora u Guči komandovao da se prizemlje avioni koje je makedonska avio-kompanija iznajmila od Jata. To je apsolutna glupost, koja pokazuje nedoraslost ozbiljnim državnim poslovima - izjavio je Grubačić. Dobrosusedski odnosi sa Makedonijom ne bi trebalo da se kvare, smatra naš sagovornik.

- Makedonija je jedna od retkih zemalja u regionu sa kojima imamo tradicionalno dobre odnose. Nema potrebe da ih kvarimo. Makedonci su napravili ozbiljnu grešku sa osudom i zatočenjem vladike Jovana, ali ne bi trebalo da zaoštravamo odnose. Jasno je da se u srpskom društvu, posle Srebrenice, pojavilo osećanje ogorčenosti, ali ne bi trebalo da reagujemo sa "naoštrenim" stavovima prema Makedoniji, Hrvatskoj ili Crnoj Gori, već sa mudrim diplomatskim stavom - zaključio je Grubačić.
"Поштујући снагу, сирову силу зла, они су нас, своје млађе научили да имамо право да се боримо, и да у тој борби користимо сва средства. Ако је потребно да будемо гори и од самог зла... Само тако ћемо у времену које долази избећи, да уместо нових темеља за куће поново копамо властите гробове. Ми морамо да опстанемо, ми морамо да пројектујемо своју будућност. Тек онда ће историја схватити да смо решили да се сачувамо, и једном за увек, ДИЋИ РУКЕ ОД НАС!"
Аватар
ThunderForce
Странац
Странац
 
Порука: 3553
Приступио: нов 2003
Место: СРПСКА Црна Гора, Бар

Порука ThunderForce 8.8.2005. 18:57

CRVENKOVSKI TVRDOGLAV!

SKOPLJE - Makedonski predsednik Branko Crvenkovski rekao je juče da je slučaj vladike Jovana "unutrašnje pitanje Makedonije", i odbio da komentariše izjave srpskih zvaničnika koji se zalažu za oslobađanje ohridskog arhiepiskopa koji služi kaznu u skopskom zatvoru "Idrizovo". Crvenkovski je podsetio da je vladika Jovan (Vraniškovski) makedonski državljanin i "da čak nije pripadnik srpske manjine u Makedoniji"?!
Makedonski predsednik je rekao novinarima i da egzarh patrijarha srpskog u Makedoniji "pokušava da uspostavi nekakvu crkvenu organizaciju čiji zadatak nije da štiti i ispunjava verska osećanja Srba u Makedoniji, već ima zadatak da zameni ili negira Makedonsku pravoslavnu crkvu".
- Na osnovu toga, ne postoji nijedan razlog da se bilo koji pojedinac ili institucija u Srbiji angažuju na ovom slučaju, jer bi to značilo mešanje u unutrašnje stvari Makedonije - rekao je Crvenkovski. On je odbacio informacije da je izložen diplomatskom pritisku da se uključi u rešavanje hapšenja i mogućnost pomilovanja arhiepiskopa Jovana, koji je osuđen na dve i po godine zatvora zbog raspirivanja mržnje na verskoj i nacionalnoj osnovi.
- Takav diplomatski pritisak ne postoji. Čak bih rekao da neki poseban interes kod predstavnika međunarodne zajednice u ovom periodu ne postoji po tom pitanju, a i da ga ima, treba voditi računa da je reč o odluci sudstva koje je nezavisno od druge vlasti - rekao je predsednik Makedonije.
Crvenkovski je rekao da je sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem o slučaju vladike Jovana ovih dana samo jednom razgovarao telefonom, i dodao da je njegov kabinet o tome obavestio makedonsku javnost.
- U tom razgovoru, kako smo već saopštili, zaključili smo obojica da institucije ni u jednoj ni u drugoj državi ne treba da preduzimaju mere koje će biti tumačene kao mešanje u unutrašnje poslove i da pitanja koja dotiču crkvene interese treba da u međusobnoj komunikaciji rešavaju SPC i MPC - rekao je Crvenkovski. On je dodao da je u razgovoru, takođe, zaključeno da treba preduzeti sve mere kako ne bi došlo do pogoršavanja odnosa dva naroda i dve zemlje.
"Поштујући снагу, сирову силу зла, они су нас, своје млађе научили да имамо право да се боримо, и да у тој борби користимо сва средства. Ако је потребно да будемо гори и од самог зла... Само тако ћемо у времену које долази избећи, да уместо нових темеља за куће поново копамо властите гробове. Ми морамо да опстанемо, ми морамо да пројектујемо своју будућност. Тек онда ће историја схватити да смо решили да се сачувамо, и једном за увек, ДИЋИ РУКЕ ОД НАС!"
Аватар
Милош Обилић
Војвода
Војвода
 
Порука: 2570
Приступио: окт 2004

Порука Милош Обилић 12.8.2005. 10:11

ПРОТЕСТОВАО СВЕТИ СИНОД ГРЧКЕ ЦРКВЕ

Свети Синод Грчке Цркве је јуче, одмах по пријему званичног обавештења о затварању Његовог Блаженства Архиепископа охридског и Митрополита скопског г.г. Јована, као увод у будућа залагања за његово хитно ослобађање, и примену демократских начела у Републици Македонији, оштро реаговао и издао званично саопштење.

Преносимо то саопштење:

ЕНЕРГИЧАН ПРОТЕСТ СВЕТОГ СИНОДА ПРОТИВ ЗАТВАРАЊА АРХИЕПИСКОПА ОХРИДСКОГ И МИТРОПОЛИТА СКОПСКОГ Г. ЈОВАНА

Свети Синод Јеладске Цркве је данас званично извештен о поновном затварању Његовог Високопреосвештенства Архиепископа охридског и Митрополита скопског г. Јована, и изражава енергичан протест против ове одлуке Владе Бивше Југословенске Републике Македоније, која угрожава демократска права сваког слободног грађанина.

Ово неприхватљиво поступање према канонском Архиепископу г. Јовану представља јасно нарушавање људских права и недопустиво лишавање свештенослужитеља права да слободно врши своје дужности, што, поред осталог, још више отежава саображавање скопске државе захтевима њене европске перспективе.

Молимо се и желимо да горепоменути Јерарх буде без одлагања ослобођен, а да канонски црквени поредак буде потпуно васпостављен у суседној нам земљи.

Извор: http://www.ecclesia.gr
Dragoljub Mihailovic posthumous awarded with Legion of Merit, by U.S. President Harry S. Truman, 1948
Аватар
Трећи
Војвода
Војвода
 
Порука: 12571
Приступио: сеп 2004
Место: Јужнобачки округ

Re: Отац Јован у затвору Идризово

Порука Трећи 13.8.2005. 21:02

Знам да је слобода - слобода, али чини ми се, да сам на Јовановом месту, Солани бих рекао исто оно што је Шешељ рекао Карићу...
'беш слободу када ти је „дарује“ злотвор гори од ових који су га утамничили...
Вук на овцу своје право има
ка' тирјанин на слаба човјека.
Ал' тирјанству стати ногом за врат,
довести га к познанију права,
то је људска дужност најсветија!
Marco
Четник-почетник
Четник-почетник
 
Порука: 12
Приступио: јун 2005

Re: Отац Јован у затвору Идризово

Порука Marco 15.8.2005. 16:40

Interesantno pismo upuceno Karicu:

Господине Кариќ, подзапрете
Александар Донски

Со големо негодување, не само јас, туку и целата македонска јавност, ја следиме медиумската кампања што деновиве се води во вашата БК телевизија против македонскиот народ и Македонија како држава, а по повод заслужената затворска казна на лицето Зоран Вранишковски, кого Вие го нарекувате "владика Јован".

Вашето право е преку Вашиот медиум да ширите анти-македонска хистерија, но немате право да ја дезинформирате јавноста во Србија.

За да Ви докажам дека Вашата ТВ-станица безобѕирно ја дезинформира јавноста во Србија, ќе Ви поставам едно многу едноставно прашање, кое гласи: Врз каква основа вие, како Срби, го браните Зоран Вранишковски?

Дали е тој можеби некој "репресиран" припадник на српската заедница во Македонија? Одговорот гласи: не! Зоран Вранишковски никогаш се нема декларирано како Србин. Некои сметаат дека е Влав, а тој самиот во едно свое интервју изјави дека се чувствувал како "потомок на античките Македонци", кои, според него, биле Грци.

Понатаму, дали Зоран е "спрски егзарх" во Македонија, т.е. припадник и претставник на СПЦ во нашата земја? Одговорот повторно гласи: не! Тој не е член на СПЦ и доколку мене не ми верувате, тогаш прашајте ги вашите епископи. СПЦ се обиде да го инсталира во Македонија, но не како свој владика, туку како "архиепископ" на одделна црковна организација т.н. "Охридска архиепископија° (што наиде на општа осуда од целокупната македонска јавност). Значи, тој не е припадник на СПЦ, па и ваквата причина за негова одбрана отпаѓа.

Дали можеби Зоран Вранишковски е "владика" на српската заедница во Македонија? И овој пат одговорот гласи: не! Српската заедница во Македонија, како своја матична црква, си ја смета СПЦ.

Поради сите овие факти, и навистина се поставува прашањето: зошто на БК телевизија владее толкава хистерија за "одбрана" на Вранишковски, кога тој ниту е Србин, ниту е припадник на СПЦ, ниту е "владика" на српската заедница во Македонија?

Одговорот на ова прашање може да биде само еден: Зоран Вранишковски (како грчки платеник) има задача да работи за уништување на македонската нација и на МПЦ (за што можам да Ви испратам голем број докази, т.е. извадоци од негови интервју и сл.). Практично, Вие отворено ја поддржувате анти-македонската дејност на Зоран Вранишковски, а јавноста во Србија ја лажете дека, наводно, ги "штитите српските интереси" (кои немаат никаква врска со неговата антимакедонска дејност). Тоа е исто кога ние овде отворено би ги поддржувале практичните антисрпски дејства на некои усташи или албански екстремисти.

Но, пак ќе повторам, Ваше право е и натаму да разгорувате омраза помеѓу Македонците и Србите. Меѓутоа, не ми е јасно зошто ваквата омраза не ја ширевте додека бевте под санкции од целиот свет и кога Македонците беа единствени што ви помагаа? Навистина нудите убав пример на благодарност.

Се разбира дека ние Македонците нема да седиме со скрстени раце во врска со медиумската војна што ни ја објави Вашата БК телевизија. Доколку продолжи антимакедонската хистерија во Србија, тогаш искрено се надевам дека МПЦ ќе иницира сојуз помеѓу преостанатите православни цркви (Украинската, Црногорската и други), кои не се "признати" од страна на некои шовинистички цркви, а доколку ваквата хистерија биде прифатена и како официјална политика на Србија (за што веќе има најави), тогаш се надевам дека македонската Влада ќе го преиспита својот однос кон статусот на Косово.

Доколку сметате дека поддржувањето на антимакедонската дејност на Вранишковски вреди за сето ова, тогаш Ве охрамбрувам да продолжите со ширењето антимакедонска хистерија и со дезинформирањето на јавноста во Србија.

(Писмото на српски јазик е испратено до централата на БК телевизија и до раководството на партијата "Покрет снага Србије")
Аватар
__Сербон__
Војвода
Војвода
 
Порука: 6492
Приступио: јун 2005
Место: Требиње, Србија

Порука __Сербон__ 15.8.2005. 18:22

СМРТ ШИПТАРСКО'МАКЕДОНСКИМ УСТАШАМА, ЖИВЕЛА СРПСКА МАКЕДОНИЈА, ЖИВЕЛА СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА!
ВЛАСТ НАРОДУ ! ..................................... СЛОБОДА СРБИЈИ !

Слика
Аватар
Милош Обилић
Војвода
Војвода
 
Порука: 2570
Приступио: окт 2004

Порука Милош Обилић 15.8.2005. 18:50

Odbor za oslobođenje arhiepiskopa Jovana i Sokolsko društvo organizovaće danas u Kragujevcu protestni skup na kome će zatražiti oslobođenje vladike iz makedonskog zatvora. Predviđeno je da se građanski protest održi u centru grada, ispred zgrade suda, pored spomenika vojvodi Radomiru Putniku. Starešina Sokolske župe Šumadijske Jevđa Jevđević najavio je da protestni skup neće biti usmeren protiv Makedonaca, već za poštovanje ljudskih prava i sloboda u susednoj nam državi.

- Arhiepiskop Jovan je poglavar svih pravoslavaca u Makedoniji, ne samo Srba, i smatramo da mu se mora obezbediti pravo da ispoveda veru u okviru kanonski priznate crkve. Na skupu ćemo da čitamo imena srpskih manastira po Makedoniji koje su podigli naši kraljevi i velmože, koji su se izjašnjavali kao Srbi, a ne Makedonci - rekao je Jevđović. On je pozvao makedonske vlasti da poštuju evropske standarde "isto onako kako se u Srbiji ponašamo prema Makedoncima".
Dragoljub Mihailovic posthumous awarded with Legion of Merit, by U.S. President Harry S. Truman, 1948
Аватар
Александар
Војвода
Војвода
 
Порука: 1052
Приступио: јул 2005
Место: Земун

Re: Отац Јован у затвору Идризово

Порука Александар 25.8.2005. 11:58

Katolički biskupi
OSLOBODITI VLADIKU JOVANA
BEOGRAD - Katolički biskupi Evrope zatražili su oslobađanje vladike Srpske pravoslavne crkve Jovana, koji je u Makedoniji osuđen na dve i po godine zatvora, saopštila je Informativna služba SPC na Kosovu. Predsednik Konferencije Biskupskih konferencija, biskup Jozef Homajer, pisao je britanskom premijeru Toniju Bleru i drugim zvaničnicima EU, pozivajući ih da "poklone pažnju zatvaranju vladike Jovana".
Biskup Homajer objasnio je da javne izjave osuđenog pravoslavnog velikodostojnika treba da budu pod zaštitom Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i fundamentalnih sloboda, pozivajući da se srpski verski lider odmah oslobodi.
Аватар
pit_bull389
Војвода
Војвода
 
Порука: 1054
Приступио: јун 2005
Место: Љутице Богдана 1а

Порука pit_bull389 25.8.2005. 12:00

__Сербон__ ::СМРТ ШИПТАРСКО'МАКЕДОНСКИМ УСТАШАМА, ЖИВЕЛА СРПСКА МАКЕДОНИЈА, ЖИВЕЛА СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА!


Тачно српски брате!
КОСОВО СРЦЕ СРБИЈЕ!

ДС - Диктаторска Странка
Аватар
Златоусти
Војвода
Војвода
 
Порука: 8687
Приступио: окт 2004
Место: Земља која умире од стида јер све је више људских гњида

Re: Отац Јован у затвору Идризово

Порука Златоусти 10.12.2005. 21:59

10. i 11. decembar 2005.
ZATVOR KAO PAKAO
Arhiepiskopu Jovanu u skopskom zatvoru ne dozvoljavaju bogosluženje, pričest, odsustvo. Pustili ga jedino na sahranu oca, i to samo na 24 sata!

Arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski gospodin Jovan u skopskom zatvoru "Idrizovo" od 26. jula ove godine služi kaznu zbog, kako je u presudi navedeno, "raspirivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti", zbog čega je osuđen na 18 meseci. U međuvremenu, osuđen je na još 12 meseci zbog navodne utaje donacije od 57.000 evra, da bi usledila nova tužba, opet zbog navodne utaje za koju ni tužioci ne mogu da navedu kolika bi mogla da bude!

U ekskluzivnom intervjuu Ninu arhiepiskop Jovan kaže da mu najteže pada nemogućnost da u zatvoru vidi lica onih koje voli.
- Kad bi trebalo da precizno kažem šta nam je u zatvoru najteže, rekao bih nemogućnost da vidim lica onih koje volim. Nije nam dopušteno da nas posete episkopi, sveštenici ili monasi, a da i ne govorimo o vernom narodu. Oni nam zaista nedostaju, pa upravo radi toga smatramo da je zatvor sličan paklu. I u zatvoru i u paklu je moguće da ne možeš naći lica onih koje voliš.

Jovan kaže da mu ne pada teško ni tvrda postelja na kojoj "se odmara", jer je na to navikao, ni loša hrana iako je šećeraš. Kaže da nije strašno ni to što u zatvoru nema grejanja, a prozori su polupani, i dodaje:

- Malo je teže to što su u zatvoru uglavnom ljudi teški. Ako se na to doda da si politički zatvorenik, to odmah znači da ti je još teže jer si u nemilosti kod uprave, koja uglavnom postupa po utvrđenom komunističkom receptu. Mogu vam reći da čovek mnogo toga može da izdrži. U komunističkim vremenima, oni koji su bili politički zatvarani, pored loših uslova življenja imali su i redovnu dnevnu dozu batina. Sada bar toga nema.

Na pitanje da li u zatvoru ima drugačiji tretman zato što je arhiepiskop, vladika Jovan kaže da zatvorska uprava u svim izveštajima kaže da ne postoji nikakav poseban tretman, nego da ima status kao i svim drugi zatvorenici.


Neće nas uništiti

Mitropolit skopski kaže da vlasti u Makedoniji sigurno neće uspeti da unište crkvu:
- Crkva neće propasti zato što su oni zatvorili arhiepiskopa. Čak i u slučaju da ga pogube, na šta su spremne ove preobučene komunjare. Doći će novi, pa treći...
- S jedne strane, ističe se da nemamo privilegije da ne bismo bili napadnuti od sredstava informisanja da su nam dali "komforni" zatvor, a s druge strane, namerno se izostavlja pominjanje restrikcija koje su nam naložene.

- Recimo, svi zatvorenici koji su došli u zatvor u isto vreme kao i mi, dakle u otvoreni tretman, izašli su na odsustvo kući već nekoliko puta. Nas nisu pustili dok nije stiglo pismo iz medicinske ustanove da nam je otac u besvesnom stanju. Posle toga su nas pustili za njegovu sahranu, i to samo 24 časa. Tražili smo da nas puste na devetodnevni parastos, nisu nas pustili.

Što se tiče bogosluženja, arhiepiskop kaže da o tome nema ni govora, čak ni kada mu drugi sveštenici donesu pričest, i dodaje da se kod civilizovanih ljudi to smatra varvarizmom.

- Što se tiče knjiga, one moraju da prođu recenziju: da li smemo te knjige da čitamo. Dogodilo se jedanput da su nam doneli neke knjige na grčkom jeziku. Budući da u zatvoru nije bilo nikoga ko poznaje grčki jezik, knjige su poslate kod nekih stručnjaka višim instancama... Za knjige na srpskom da ne govorimo. One su strogo zabranjene, jer tim knjigama, kako je zvanično objašnjenje, mi bismo mogli da širimo srpsku propagandu, a upravo zbog toga smo osuđeni, kaže Jovan.


Sudija Miško je prokleo samog sebe

Sudija Miško Stojkovski, koji je vladiku Jovana osudio na 18 meseci zatvora, umro je nedavno na radnom mestu.
- Možda nije lepo govoriti o gresima mrtvog čoveka, ali istorije radi, smatramo da se ne sme prećutati njegovo crkvoborstvo, bezobrazluk i nevaspitana drskost. Čak i kad bismo hteli da ga opravdamo izgovorima da je morao da nas osudi jer je takvu direktivu dobio od vlasti, njegovo bogoborstvo se ne može opravdati. Stvar je u tome što nas je on osudio za pitanja vere u oba slučaja. Dakle, ono o čemu može samo Bog da sudi... Takvog sudiju ne treba proklinjati jer je on sam sebe već prokleo time što je pokušao da uzurpira mesto Božje.

Kad 10 naraste na 500 hiljada

Na pitanje otkud sada optužba i za utaju još 200.000 evra, arhiepiskop odgovara da je cifra koju pominju mediji u Makedoniji stigla do celih 500 hiljada, pošto ga javni tužilac neodređeno tereti za utaju "znatne sume novca".
- Novinari su počeli da licitiraju od sume od 10.000 evra, pa im se to učinilo malim, te su onda polako podizali do 100.000 evra, do 200.000, i neko je ovih dana rekao da smo utajili pola miliona. Ustvari, nama se stavlja na teret da smo utajili crkveni budžet za tri godine unazad. A kada čitave te budžete saberemo, to nije više od 150.000, kaže arhiepiskop i dodaje da bi to značilo da u poslednje tri godine crkva nije delila plate, plaćala troškove za struju, grejanje...
Пребрзо смо заборавили овај случај...Пребрзо смо заборавили ово понижење које смо претрпели од бугаро-македонаца..А после се љутимо што нам политику креирају "јаке силе"..
"Само јуначки одговор на агресију у Првом светском рату коштао је српски народ више од половине мушког рода. Гинули су, углавном, они најбољи, најмлађи, остајући без порода. Остајали су да се размножавају углавном они лошији. Сада беремо плодове те наопаке селекције."

Зато ако буде фрке "горе" ту сам зови ако треба!
Аватар
Santino
Војвода
Војвода
 
Порука: 4142
Приступио: јун 2005
Место: Београд

Re: Отац Јован у затвору Идризово

Порука Santino 11.12.2005. 1:48

Kakva nam je drzava kad nam i Makedonija jedna kroji kapu!
У данима кад на Никшић
Црногорци ударише,
Кад бијаху дошли дани,
да не буде турски више...

http://www.youtube.com/watch?v=Q6NrFa9Ur7U
Следећа

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 1 гост