srpskinacionalisti.com

ТАЈАНСТВЕНЕ СМРТИ СРПСКИХ ВЛАДИКА У БЕЧУ И ДРУГДЕ

Форумска правила
  • Овај форум је за дискусије о Православљу; одлазак у цркву, исповест, значење Литургије, свети Оци и њихова учења, славски обичаји итд.
  • Овај форум је за размену мишљења о екуменизму, приоритетима Цркве, улози Цркве у друштву итд.
  • Овај форум НИЈЕ за обелодањивање појединачних преступа црквених лица, нити за опште пљување по Цркви.
  • Учесници су обавезни да се пристојно изражавају и културно односе према другима. Сваки преступ, независно од теме, биће санкционисан.

Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
Аватар
Ружица
Војвода
Војвода
 
Порука: 2122
Приступио: јан 2012
Место: Београд

ТАЈАНСТВЕНЕ СМРТИ СРПСКИХ ВЛАДИКА У БЕЧУ И ДРУГДЕ

Порука Ружица 23.12.2012. 15:22

ТАЈАНСТВЕНЕ СМРТИ СРПСКИХ ВЛАДИКА У БЕЧУ И ДРУГДЕ

- Мало је позната чињеница да је Беч град у коме су неки српски епископи и патријарси тајанствено завршили свој многонапаћени живот.
Довољно је погледати књигу епископа Саве Шумадијског „Српски Јерарси“ где су наведене кратке биографије свих српских познатих епископа до двадесетог века, па да се човек запита над чињеницом: како је толики број наших епископа „напрасно“ преминуо у овој европској престоници и у осталим деловима Аустроугарске.
sveti-teodor-vrsacki.jpg
Свети Теодор Вршачки


Иначе, умирали су „напрасно“ патријарси српски и у другој престоници државе која је владала над Србима – у Цариграду, као што је то био случај са патријархом Викентијем (Стефановићем) 1758., али се то чешће дешавало у Бечу. Турци се нису много „стидели“ да над нашим епископима јавно изврше смртну казну, чак су им и живима драли кожу као што је случај са св. Теодором Вршачким 1594. или са митр. Пајсијем Будимљанским 1654., док је у Аустроугарској царевини такав варварски начин убијања био неприкладан. Да напоменемо и то, да и понашање наших епископа у самом Бечу није било понекад баш по бечком „бонтону“. Тако Гаврило, касније епископ славонски, који је био у пратњи патријарха Арсенија Чарнојевића 1706. „у току богословске расправе са римокатолицима физички је напао Петра Бакића, потоњег бискупа ђаковачког (1716-1748), који је вређао православне и неповољно се изражавао о Православној Цркви.“

О смрти српских патријараха и сумњи да су били отровани већ је писано у српској историографији. Тако је Милутин Јакшић написао рад «Јесу ли патријарси Арсеније III и Арсеније IV отровани?», Сремски Карловци 1922.
.
- Текст је по подацима из књиге «Српски јерарси» блаженопочившег Епископа шумадијског Саве који се пре неколико година изненада упокојио.

Поставићу линк... па онда можемо дискутовати о данашњем времену и садашњем србском патријарху Иринеју и Србској православној цркви - данас.

http://pravoslavljepzv.wordpress.com/20 ... 83-%D0%B1/
Заклињем се са три прста са овога Светог Крста живот дајем за спас Србства!

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 4 гостију