srpskinacionalisti.com

Патријарх: Превазићи спор с Католичком црквом

Форумска правила
  • Овај форум је за дискусије о Православљу; одлазак у цркву, исповест, значење Литургије, свети Оци и њихова учења, славски обичаји итд.
  • Овај форум је за размену мишљења о екуменизму, приоритетима Цркве, улози Цркве у друштву итд.
  • Овај форум НИЈЕ за обелодањивање појединачних преступа црквених лица, нити за опште пљување по Цркви.
  • Учесници су обавезни да се пристојно изражавају и културно односе према другима. Сваки преступ, независно од теме, биће санкционисан.

Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
Аватар
Vranac
Војвода
Војвода
 
Порука: 10346
Приступио: мар 2006
Место: Београд, Србија

Патријарх: Превазићи спор с Католичком црквом

Порука Vranac 12.10.2012. 18:25

Почело је Лаврентијевом молитвом пред ковчегом Степинца, па Глигоријевим позивом Хрватима на опрост, и сада и сам патријарх српски практично отворено позива на унију са Ватиканом:

Патријарх: Превазићи спор с Католичком црквом
11. октобар 2012. 12:29 > 12:32

Патријарх српски Иринеј, који се залаже за долазак папе у Србију, мисли да је крајње време да се превазиђу многе непотребне разлике и спорови које Српска православна црква има са другим хришћанским конфесијама, посебно са Католичком црквом.

Слика

Указавши да Христос пред крај свог живота "моли да сви будемо заједно", патријарх је у интервјуу недељнику НИН истакао да и живот на то указује и, како каже, води нас да тражимо начин да то учиниом поготово са католицима.

Патријарх сматра да страх од сусрета, од разговора и другачијег мишљења није став Цркве и да је страх од такве акције против Јеванђеља.

Међу нама и католицима има много више заједничког него различитог, каже патријарх и истиче да те супротности нису биле тако оштре од самог раскола, а продубиле су се углавном од крсташких ратова када је опљачкан Јерусалим.

"На крају крајева, и ако постоји та разлика хајде да видимо ко је у праву, односно да ли иимамо довољно оправдања у предању у Светом писму, у животу црке...То је наш задатак", поручио је он.

Патријарх је навео да по питању доласка папе у Србију није у мањини јер, како каже, Црква о томе није ни гласала.

Он је поновио да мисли да је обележавање Миланског едикта 2013. године историјски догађај, примерен за сусрет свих представника цркава после толико времена који би баш у Нишу покренули питање и тему "где смо толико година од деобе, да видимо где смо у историји, да видимо да ли је ко и колико скренуо с пута".

Патријарх је рекао да је реч о његовом мишљењу са којим се, како каже, можда чак и већина у Цркви данас слаже.

Постоје и зилоти, равнитељи који "имају знакове побожности, али су се силе њене одрекли", навео је патријарх цитирајући апостола Павла.

Патријарх је, међутим, поновио да постоје и други проблеми због којих би папина посета Србији могла бити проблематична, а као пример је навео безбедност поглавара католичке цркве, имајући у виду блиска сећања из Другог светског рата, али и скоријих ратова који су се догађали на овим просторима.

Патријарх је рекао да би извињење Католичке цркве за злочин у Јасеновцу био гест који би улио наду да се тако никада више неће поновити.

"Ипак, можда би од извињења као чина корисњи био дијалог и сусрет у којем би се позабавили историјом и потврдили да су се тамо десили трагедија и злочин, а злочин је злочин, ма ко да га чини", поручио је патријарх.

(Тањуг/фото Тањуг, Драган Станковић)

http://www.mondo.rs/s262698/Info/Hronik ... rkvom.html
Аватар
српска вила
Националиста
Националиста
 
Порука: 256
Приступио: мај 2012

Re: Патријарх: Превазићи спор с Католичком црквом

Порука српска вила 22.10.2012. 12:36

СВЕТИ САВА - СРБИ СУ НАРОД ХРИСТОВ, А НЕ папин!

Екуменизам је заједничко име за псевдохришћанства и за псевдоцркве Западне Европе. У њему су срцем својим сви европски хуманизми са папизмом на челу. А сва та псевдохришћанства, све те псевдоцркве нису друго већ јерес до јереси. Њима је заједничко еванђелско име: свејерес.
(Православна Црква и Екуменизам, о. Јустин Поповић, Солун 1974. г.)


Никада О! човече оно што је Црквено не решава се компромисима...И не постоји нешто средње између Истине и лажи! (Св. Марко Ефески)


Једна од (многих) наших Народних Песама поручује кратко и јасно:
"На лијепој мојој ђедовини,
нећете се ширити Латини!"
Приложени фајлови
sedam-stubova-premudrosti.jpg
sedam-stubova-premudrosti.jpg (10.07 КиБ) Прегледано 2485 пута
"...на непријатеља се устремише и праву змију згазише и умртвише дивљу звер и великог противника и неситога ада свејадца, велим Амурата и сина његова, аспидин и гујин пород, штене лавово и василисково, па са њима и не мало других.."(Натпис на Косовском Стубу - Деспот Стефан Лазаревић)
Аватар
malena
Војвода
Војвода
 
Порука: 1753
Приступио: сеп 2006
Место: Београд

Re: Патријарх: Превазићи спор с Католичком црквом

Порука malena 3.11.2012. 18:46

Какав спор? О каквом спору говори? Нема спора - зна се шта је Ватикан радио нама и шта треба радити тим поводом! Нема ту спорења - ствар је вековима јасна свима осим - "нашем" патријарху! Будала и то тешка.........
Аватар
Vranac
Војвода
Војвода
 
Порука: 10346
Приступио: мар 2006
Место: Београд, Србија

Re: Патријарх: Превазићи спор с Католичком црквом

Порука Vranac 20.11.2012. 1:24

Док папски свештеници славе у Хрватској Олују, наши се мире са њима:

Три српска теолога из три хришћанске конфесије: Цркве у процесу помирења
Nov 19 2012 23:00 | Жељко in Друштво


Слика

Београд - Црква и верске заједнице немају пресудни значај у помирењу међу балканским народима, али њихова улога у том процесу је велика, оцењено је јуче на трибини о религији и помирењу у београдском Медија центру.
- Жртве су невине и свете, самим тим што су жртве. Без обзира на националност и верску припадност. Задатак верских заједница је да на то подсећају. Читање историје треба препустити историчарима, а не фудбалским навијачима, а цркве треба јасно да се ограде од појединаца који, позивајући се на вероисповест, чине недела - истакао је свештеник Српске православне цркве Вукашин Милићевић. Он је додао да све жртве заслужују поштовање, које треба изразити „тако што ћемо омогућити да се истина о њиховом страдању чује и сведочи“.

Теолог Александар Нинковић, из Београдске надбискупије, критиковао је позивање на толеранцију наводећи да тај термин, који се често чује у друштву, значи трпети неког поред себе.

- Потребно је живети у љубави, а на толеранцији. То је оно око чега се све цркве слажу, а дијалог међу њима на овим просторима је све бољи - истакао је Нинковић.

Уз констатацију да су у бројним међународним комисијама за помирење успешну улогу одиграле цркве, чланови трибине су закључили да би такву улогу требало да имају и верске заједнице на нашим просторима. Свештеник Вукашин Милићевић у своје име дао је подршку Регионалној комисији за утврђивање истине о ратним злочинима - РЕКОМ, а председница Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић, која је присуствовала трибини, оценила је да је подршка цркве значајнија од подршке политичара.

- Многи чланови цркве дали су подршку Рекому. Та подршка је значајнија од оне коју дају политичари, а која је варљива, вербална и никад конкретна - рекла је Наташа Кандић. Она је додала да је сувише очекивати да ћемо сви имати исти поглед на прошлост.

Према њеним речима, РЕКОМ долази до чињеница које нико не може интерпретирати, а то је именовање свих жртава ратова, без обзира на националност и верску припадност.

Извор: Данас
Аватар
игорсима
Војвода
Војвода
 
Порука: 3856
Приступио: апр 2006

Re: Патријарх: Превазићи спор с Католичком црквом

Порука игорсима 20.11.2012. 9:55

И, шта каже: баш је ОВО право време да се превазиђу разлике? Убоде га, ко прстом у....

Јесте, ОВО је баш право време да се реши проблем Косова, да се измиримо са католицима без обзира шта Руска и остале Цркве сматрају, .... ово је право време да се омогући продаја земљишта странцима, да се доврши приватизација националних ресурса,....

Наравно да је право време, али ЗА КОГА?
Аватар
Vranac
Војвода
Војвода
 
Порука: 10346
Приступио: мар 2006
Место: Београд, Србија

Re: Патријарх: Превазићи спор с Католичком црквом

Порука Vranac 20.11.2012. 16:51

Да нема још увек отпора међу верујућим народом, и поготову међу онима који иду на богослужења, мислим да би црква глат прихватила унију са Ватиканом.
Аватар
Pera_Azdajic
Националиста
Националиста
 
Порука: 442
Приступио: јан 2012

Re: Патријарх: Превазићи спор с Католичком црквом

Порука Pera_Azdajic 21.11.2012. 3:04

АРАНЂЕЛОВДАН

Св Арханђео Михајло један је од осморице анђела којима је познато име и у нашем народу ужива посебно поштовање. Верује се да међу анђелима постоји извесна хијерахија и да међу њима највиши ранг имају арханђели, на чијем је чел
у арханђео Михаило, у народу познат и као Аранђео, Арандђел или Ранђел. Он се сматра кнезом анђела и њиховим војним заповедником. Арханђел Михаило је борац против зла и бранилац хришћанства а по народном веровању сматра се живим те се из ових разлога на његов дан за крсну славу не кува зито.
У народу се веровало да је св арханђел Михаило најстарији међу анђелима и да живи поред самог Бога на небу. Замишљан је са 12 крила, којима заклања месец у време помрачења и штити тако од нечистих сила. Пошто Бог у њега има највише поверења, по народном тумачењу, њему је поверено да прихвата душе умрлих и према заслугама покојника, упуђује их у рај или пакао. Из ових разлога Св Арханђел Михаило у народу је познат и као Душ
овадник, односно као анђео који верницима олакшава самртне муке. Но, и ако га је сбски народ сматрао душевадником Св аранђел Михаило се сматрао правичним и из тих разлога уважавао поштовање код народа.
По распрострањеном веровању, неки људи су могли видети св Аранђела како стоји поред човека који умире. Када би га угледали над главом самртника, понегде с мачем у десној и јабуком у левој руци, знали су да је самртни час близу. Ако би га угледали поред ногу самртника, тумачило се као знак оздрављења.
Св арханђео Михаило сматрао се и непријатељем вукова и као такав заштитником стоке. До почетка XX века међу сточарима је одрзаван био и ткз седмодневни пост а у околини Бољевца је свака кућа , зарад напредка и здравља стоке, спремала и посебан обредни хлеб за овај дан. У неким крајевима на овај дан клала се и најстарија овца.
Св Арханђео Михајло је, поред Св Николе, најпопуларнија слава код Срба.. Св Аранђео сматран је заштитником људи, посебно оних који га славе. Празнује се и као заветина а сматрао се занатском славом врећара. Постоје мишљења да је Св арханђео Михаило био породична слава династије Немањића.

Слика

Свима који сутра славе честитам срећан Аранђеловдан, и да га проведу са својим породицама у здрављу, срећи и весељу ...!!!
И пијан и трезан, за Србију везан
Bogdan Hmeljnicki
Националиста
Националиста
 
Порука: 209
Приступио: мар 2012

Re: Патријарх: Превазићи спор с Католичком црквом

Порука Bogdan Hmeljnicki 21.11.2012. 22:40

Сумњам да нисте чули шта је Синод СПЦ изјавио у вези ослобађајућих пресуда и молитва за генерале у католичким црквама.
triatlon
Војвода
Војвода
 
Порука: 1652
Приступио: сеп 2004

Патријарх: Превазићи спор с Католичком црквом

Порука triatlon 25.11.2012. 15:23

Немамо спор с католичком црквом него са римокатоличком.

Грчка реч "католикос" значи правоверни. Одатле потиче термин "католик". Када се црква поделила, источна црква је задржала тај термин, а западна усвојила "римокатолик".
Ако пажљиво слушате папу и било ког римокатоличког свештеника они тај термин врло уредно употребљавају.

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 2 гостију