Crkva je omedjana dogmama, od Duha Svetoga.
Svete Tajne imaju samo oni koji se drže ispravnog dogmatskog učenja. Dogme su konstatovane na Vaseljenskim Saborima
SPC se javno (u liku svojih arhijereja) odrekla Pravoslavlja mnogo puta, o čemu sam ranije govorio.
Vidi se to po plodovima, i Gospod je tako kazivao: "
Po plodovima ćete ih prepoznati" (iz Jevandjelja).
Gde je ljubav, sloga, jedinstvo, harmonija medju vernicima i kliricima SPC?..Nema toga, sve je u rasulu i neslozi, vidi se dokle je Srbija stigla.
Gde su im blagouhane mošti od makar jednog episkopa, klirika ili laika, koji je umro u ispovedanju SPC u poslednjih 80-tak godina?..Nema toga, nijedne mošti takve nisu otkrivene. A kod nas (IPH) mnogo toga u poslednjih 80-tak godina, tj. od 1924.godine.
Čak je i vladika Nikolaj Velimirovic prekinuo opštenje sa SPC 1955.godine i prisajedinio se autonomnoj severno-americkoj mitropoliji RPZC koja još tada nije priznavala SPC kao Crkvu Hristovu!!!..
Ava Justin Popović je grmeo još 60-tih godina prošlog veka da je
"SPC u izdajstvu vere", i u mnogim svojim pisanim delima, i zato je bio od
Udbe pritvoren u kućnom (manastirskom) pritvoru do pred kraj svog života.
To je on potvrdjivao još davno a tada je SPC bila "med i mleko" u odnosu na današnju SPC koja je u medjuvremenu pogazila još mnogo toga.
A ava Justin je kanonizovan od SPC kao "svetac", iako nema mošti (jer se nije na vreme odvojio od SPC i pristupio IPC kao Nikolaj), pa ako je on "svetac" a grmeo je protiv jeresi ekumenizma - onda zašto SPC nije bar u teoriji dosledna svom novom "svecu" i zašto sami ne priznaju da su izdali Hrista i Pravoslavlje??..
Što se tiče dejstva Svetog Duha: tu postoje
dva osnovna dejstva o kojima uče pravilno Sveti Oci. Prvo dejstvo je samo
prosvećujuće i to dejstvo postoji i kod jeretika, to je svetlost koja obasjava svakog čoveka i nagoni ga na revnost ka Bogu.
Ali, to dejstvo nije dovoljno za spasenje.
Drugo dejstvo je
i prosvećujuće i očišćujuće i obožujuće, sve ujedno, i to dejstvo postoji
samo u Crkvi Hristovoj omedjanoj dogmama, i to je svetotajinsko dejstvo koje spasava.
I sad se ti žali Svetim Ocima što ih je Duh Sveti prosvetlio da ovako uče.
Ili: prihvati surovu realnost i istinu, pomiri se sa Bogom i budi hrišćanin (u pravom smislu te reči). To ne mislim samo na tebe već na sve koji se bune protiv Božijeg zakona. Oprosti mi (i na latiničnom pismu).