Трећи 7.3.2013. 22:33
Човек није створен да се преждерава (да физичким радом не потроши унесену храну)...
Каже чланак: „Сланина, шунка и кобасице терају у смрт“; и - „Када су у питању прерађевине од меса, битно је напоменути да оне садрже високу концентрацију масноће, а то прети зачепљењу артерија уколико се претерано једе.“
Па... Делимично су у праву.
За сланину им не дам за право... За сушену сланину. Ону 'барену' не бих препоручио ни најздравијим.
Шунка (још ако је пресољена, а углавном јесте), кобасица, кулен, шваргла (и прерађевине са превише зачина) изгледа заиста 'терају у смрт'...
А за оно 'уколико се претерано једе' - шта рећи... Па и хлеб када се једе претерано 'тера у смрт'.
И то - хлеб! Не ова пецива крцата адитивима која зову хлебом ('индустријски хлеб')! Данас се хлеб више и не прави; бар ја га одавно нисам окусио. Некада, опијен мирисом и укусом свежег хлеба, знао сам се 'напуцати' самог хлеба који се одмах 'у крв претварао'.
И још, шта рећи на ово - „Управо због тога стручњаци су предложили да се људи у својој свакодневној прехрани ограниче на 20 грама обрађених месних производа на дан.“?
20 ГРАМА меса (месних производа) на дан???!
Е моји „стручњаци“... Може и то (можда!) бити довољно оном на интензивној нези у болници што само лежи и ништа не ради; а да вам утрапим ону 'кубикашку' лопату у руке, па згћи пшеницу или јечам од шест ујуру до 8-9 сати увече или да вам утрапим 50 кила на леђа, па носи по цео дан, и да вас тако „храним“ - проклели би ме!
Јбт, мачка ухвати и поједе два миша дневно, па пређе тај 'цензус'...
Генерално, сви ови што нас „плаше“ храном (лекари, нучници, црква) у једном су ипак у праву - здравије је бити мало гладан, него много сит.
Вук на овцу своје право има
ка' тирјанин на слаба човјека.
Ал' тирјанству стати ногом за врат,
довести га к познанију права,
то је људска дужност најсветија!