Протомајстор 7.10.2010. 20:34
Не вреди да полемишемо. Ја сам на том Богословском факултету положио и Догматику и Литургику ове године. Све је мени јасно.
Све су то људи...
Тај +Зизјулас је најпризнатији теолог данашњице, а такви ауторитети су кроз историју кројили историју Цркве, почев од св. Атанасија Великог. Ако цела Православна Црква иде за њим онда је он на правом путу. Ко је против тај је у јереси. Не може ту ауторитет једног +Јефрема Бањалучког ишта да промени, поготово јер се овај позива на литургијски континуитет у Срба. Какви бре Срби, зар смо само ми православци? "Литургијски препород" који спроводе грчки теолози односи се на враћање на време пре св. Саве. Веома битна је чињеница да Срби никад нису имали признатог теолога. Највећи од њих, +Никодим Милаш и св. авва Јустин су ништа у поређењу са њиховим савременицима Грцима и Русима.
Овде не рачунам блаженог Јеронима, који се сасвим латинизирао и св. цара Јустинијана који се сасвим јелинизирао.
Глупо је данас нападати наше највеће теологе - епископе Игнатија, Иринија и Атанасија. Они су докторирали у Атини и Солуну, код тих Зизјуласа и Фундулиса. Владика Артемије се чак школовао у католичким институтима.
Ово треба да се зна, као што су се Слоба, Мира, Плавшићка и Радован школовали у Америци, Ђинђић у Немачкој, а Вучић у Британији.
Све је то сра*е мој пријатељу, питају се само велике силе, а наша цивилизација коју смо давно прихватили је западно-јелинска, а све остало је узалудно батргање.
Скенирао сам, а ускоро ћу обрадити и поставити три најважнија књиге-уџбеника двојице поменутих догматичара +Игнатија и +Зизјуласа. Тек ћеш да се заблажњаваш, али и видећеш у ком контексту су рекли које ствари - није све тако једноставно, ми против њих.
Такође на већ имаш постављена три уџбеника у pdf из 1905. нашег највећег литургичара Лазара Мирковића, где се може видети како је изгледало Богослужење у СПЦ пре 100 година.
По мени то су козметичке промене, ништа суштински. Ово је и данас уџбеник на факултету, наравно уз "новотарце" Грке и Русе.
И на крају да ти кажем да нисам гласао на анкети коју си поставио, јер си је скројио крајње тендециозно. Нису ствари тако црно-беле. Ја наравно више волим отвореног родољуба +Артемија, али то не значи да смо ти и ја у праву. Истина је тамо где је Црква (већина у Сабору), а +Артемије је тренутно усамљен или са мањинском подршком. Немогуће да Свети Дух води једног насупрот 40 епископа, плус све друге помесне Цркве. Зар Бог допушта да сви они буду у прелести? У чему је онда смисао хришћанства?
Умировљени владика са епитимијом против целе православне Цркве, то је сад врло јасно.
Не знам, то је моје мишљење - разговарајмо.