Протомајстор 4.10.2010. 11:04
Изнео сам свој став о "новотаријама", али кад је у питању приближавање наше и РКЦ, ту се потпуно слажем са већином верних Срба.
Немамо ми шта да преговарамо са јеретицима, кад се нисмо још усагласили ни на нивоу Православља.
На пример, питање календара, па литургичке теме, а о догматским темама попут питања бесмртности душе да и не говоримо.
Прво треба организовати 8. Васељенски сабор и решити нагомилана питања током 1200 година. На том Сабору, православни поглавари прво треба да констатују да се отцепила РКЦ, да прихвати Паламина учења па све до данашњих питања македонске, црногорске и других нових цркавица које себе сматрају православним.
Ми треба да се бавимо сами собом, а не да преваспитавамо Ватикан. Ми управо то и радимо, без обзира што се овде страхује како они преваспитују нас. Ватикан је у последњих 100 година учинио јако много корака ка приближавању Православљу, пре свега у промени своје Литургије.
А народ (који је стока са Фарме - гласа за Тадића) ће сигурно решити потенцијалне испаде којих верујем неће бити.
Почетком 19. века епископ Далматински Венедикт Краљевић је потписао Унију, након чега је покушан атентат на њега. Он се лепо покупио и побегао у Трст. Додуше, он није био Србин.
Последње искушење је било за време НДХ, када је нашим владикама нуђено да буду поглавари тзв. хрватске православне цркве, но они су сви одреда пре бирали Јасеновац него унијаћење.
Ја и даље имам поверење у наше владике, односно у архијерејски Сабор. Не могу да замислим да сам ја већи Србин од њих, мада је сасвим извесно да су они и већи Грци од мене.
Како Грци и Руси буду рекли тако ће и бити. Непотребно усмеравамо бес ка нашем патријарху.
Он ради у складу са већином Сабора, а овај у складу са већином православних Цркава, а ови у складу са Богом.
Ја у то верујем.