srpskinacionalisti.com

Православље у 21 веку ?

Форумска правила
  • Овај форум је за дискусије о Православљу; одлазак у цркву, исповест, значење Литургије, свети Оци и њихова учења, славски обичаји итд.
  • Овај форум је за размену мишљења о екуменизму, приоритетима Цркве, улози Цркве у друштву итд.
  • Овај форум НИЈЕ за обелодањивање појединачних преступа црквених лица, нити за опште пљување по Цркви.
  • Учесници су обавезни да се пристојно изражавају и културно односе према другима. Сваки преступ, независно од теме, биће санкционисан.

Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
ДеНиро
Националиста
Националиста
 
Порука: 258
Приступио: јун 2008

Православље у 21 веку ?

Порука ДеНиро 15.10.2009. 20:21

Ево да отворим ову тему, јер мислим да је од суштинског значаја за вернике и веру.

Почеци хришћанства, стара српска вера, средњи век, турско ропство, ново доба и будућност - све фазе развоја које пролази српски народ на раскршћу, где дувају ветрови са свих страна и где је тешко сачувати ватру да је ти верови не угасе.

Некад је народ био потпуно неписмен а свештеници су се бавили крштењем, причешћем, сахранама и молитвама, без неке потребе да се људима објашњава шта је то што се ради и због чега. Постоји загробни живот, рај је на истоку, свеци су по облацима на небу, црквено вино је крв Христова, а хлеб тело Христово ( и то не фигуративно).

Они који су мало ученији и властела се подстичу на непрестане молитве да би се и на другом свету уздигли међу свеце, да не би случајно заглавили у пакао. Пост, крштење, помињање имена Божијег и слично. Елита на овом свету је претендовала да постане елита и на оном. Свеци су само једно друго име за елиту. Значи ни ту нема неке мудрости и промишљања, већ подвижноштва.

И за једне и за друге црква је неприкосновени посредник, јер је црква такође тело Христово, а свештеници само спроводе реч Божију.

Шта данас тражи један писмени и образовани човек ? Прво, тражи исто што и раније - Срећу у животу.

Шта данас окружује једног писменог и образованог човека ? Прво, окружује га Лаж.

како избећи Лаж и наћи Срећу ? Човек тражи мудре вође и књиге да му кажу истину.

Да ли црква може да пружи оно што Човек тражи, и то на начин на који је садашњи човек то навикао да прима? Да ли то може на начин као што је пружала некадашњим неписменим сељацима и племићкој елити ? Ја се бојим да не.
ДеНиро
Националиста
Националиста
 
Порука: 258
Приступио: јун 2008

Re: Православље у 21 веку ?

Порука ДеНиро 17.10.2009. 22:05

Да допуним мисао о историји цркве :

- У старо време људи су били неписмени и сликарство је било једини начин како да се људима прикажу свети догађаји. У то време је цветала православна црква.

- Кад је измишљена штампарија и људи почели да пишу и деле књиге, почела је и критичка мисао, па се родио протестантизам. Од тог времена, захваљујући технологији је створена и развила се протестантска црква.

- Од кад је измишљена телевизија , поново се уздигла католичка црква. Папа је тако, са раскошним мисама и својим посланицама са терасе ватиканске цркве могао да се обраћа верницима и у Бразилу и Америци и Африци.

Сада је петнаест година како постоји интернет и мобилни телефони. Шта је са црквама ? Којој то цркви погодује овај начин комуникације и каква је будућност цркве ? Исламу - не бих рекао. Појава да се људи обраћају исламу је пре из жеље да се одбије тај модеран начин комуникације. Нове религије , тј. секте ? После бума настало је повлачење.

Посебно је питање какву ће улогу Бог наменити православљу у том новом веку. Мисао нећу овде завршити, а ако неко жели да ме допуни нека изволи.
ДеНиро
Националиста
Националиста
 
Порука: 258
Приступио: јун 2008

Re: Православље у 21 веку ?

Порука ДеНиро 19.10.2009. 22:21

Ево још једног изазова нашег времена:

Крст и четири "С" : Само Слога Србина Спасава - на куполи цркве (Храм Светог Саве, нпр.).

Па ваљда Хришћанин православац, па самим тим и један Србин, треба да нађе спасење у Христу, а не у некој политичкој пароли. Без обзира колико та парола била значајна, она нема везе са спасењем душе. Поготово тврдити да је "само слога та која спасава Србина", значи да нема ничег другог што може да човеку да спасење. Где је ту Бог, где је Христ? Ово нема никакве везе са хришћанским право-слављем.

Да ли црква треба да носи такве знакове ?
Аватар
Срб
Војвода
Војвода
 
Порука: 1441
Приступио: дец 2006
Место: Канада (читај Кењада)

Re: Православље у 21 веку ?

Порука Срб 25.10.2009. 1:26

ДеНиро ::Да ли црква може да пружи оно што Човек тражи, и то на начин на који је садашњи човек то навикао да прима? Да ли то може на начин као што је пружала некадашњим неписменим сељацима и племићкој елити ? Ја се бојим да не.Црква од како постоји не нуди ништа ново и ништа другачије. Она нуди спасење кроз Свето Причешће.
А што се тиче навика, нек се запита тај "човек који је навикао на неки начин", шта ће му се десити ако оде у Рај а тамо не постоји начин да он своје навике оствари. Зар му неће то бити онда пакао ?!

За четири С не треба ни коментарисати... она нису стављена сама за себе него на крст Божији ! То пак значи да само у слози кроз Бога Србин има спасење. Највећа сложност је кад се сви Срби причесте из исте чаше.
Али не могу сви да појме ове духовне тајне, па се даве у плићаку.

У том смислу Црква ће у 21. веку имати исту улогу као и у 1. - победа смрти.
Отужни су ми савети људских старешина и мудраца - о како су ми отужни - од када Твоја мудрост затресе моје срце и мозак, Свети Боже.
ДеНиро
Националиста
Националиста
 
Порука: 258
Приступио: јун 2008

Re: Православље у 21 веку ?

Порука ДеНиро 26.10.2009. 20:19

Иди ти у цркву па се клањај сликама по зидовима и уживај. А отиђи и до манастира Острог па се тамо моли светим "моштима". А можда и "света" вода може да ти послужи као неко божанство. А као ауторитет ево су ти епископи и владике који ће да ти протумаче шта је то Бог. Или Синод коме се не свиђа превод Емилија Чарнића јер доводи у сумњу највећу тајну Хришћанства..

Али, не брини се, кад одеш на онај свет моћи ћеш да ме пријавиш начелнику митарства за хулу :mrgreen:

Од религије очекујем да ме поново повеже са Богом, а не спрдњу са њим.
Аватар
Срб
Војвода
Војвода
 
Порука: 1441
Приступио: дец 2006
Место: Канада (читај Кењада)

Re: Православље у 21 веку ?

Порука Срб 28.10.2009. 4:09

Никакви списи и правила те неће повезати с Богом..... потруди се мало сам са собом, па се обрати Богу искрено да видиш шта Он то хоће од тебе.
А за хулу те не мора нико пријављивати, сам си себи загорчао живот овим писањем.... и то ћеш врло брзо да видиш кад се сусретнеш с "начелником", који на митарствима чека светитеље, а за оне који отворено хуле он већ ту на земљи поседа, не чека митарства.
Отужни су ми савети људских старешина и мудраца - о како су ми отужни - од када Твоја мудрост затресе моје срце и мозак, Свети Боже.
Аватар
LiJA
Војвоткиња
Војвоткиња
 
Порука: 6702
Приступио: мар 2003
Место: Холандија

Re: Православље у 21 веку ?

Порука LiJA 2.11.2009. 20:20

ДеНиро :: Елита на овом свету је претендовала да постане елита и на оном. Свеци су само једно друго име за елиту. Значи ни ту нема неке мудрости и промишљања, већ подвижноштва.

Није баш тачно. Ако прелисташ црквени календар, видећеш да међу свецима највише има обичних, малих људи, који су се подвижништвом уврстили у свеце (пустињски живот, мучеништво у Римско доба, монаштво, проповедништво, мисионарење-највише... итд.) Дакле, није тачно да су се богати аутоматски проглашавали свецима. То ти је једноставно лажни аргуменат.
Друго, сам је Христос рођен у пећини, јахао је магарца, није поседовао материјално богатство и био је распет на крсту.
ДеНиро ::Шта данас тражи један писмени и образовани човек ? Прво, тражи исто што и раније - Срећу у животу.

Не мора да значи. Неки траже: истину, дуговечност, здравље, мудрост, идеале....
Али хајде, нека већина тражи *срећу*. Само је питање шта је срећа за разне људе.
За некога је срећа материјална, за некога је то авантура и акција, за некога је стабилна породица и деца, за некога каријера, а за некога МИР и спокојство у души.
Ово последње се остварује само духовним уздизањам, нема другог рецепта.
ДеНиро ::Да ли црква може да пружи оно што Човек тражи, и то на начин на који је садашњи човек то навикао да прима? Да ли то може на начин као што је пружала некадашњим неписменим сељацима и племићкој елити ? Ја се бојим да не.

1' зависи шта човек тражи !!!!!
Црква није самопослуга, па да савремени човек уђе у њу да тражи шта му треба.
Црква пружа само одређене ствари, а не све.
Оно што човеку може да пружи је смирење, победа над страстима, борба са греховима, духовно уздизање, размишљање о Богу, молитву, стабилност у браку, поштовање родитеља... итд.
А да ли данашњи човек то тражи, не знам.
2' Е сада: да ли црква све то пружа на начин на који је савремени човек навико да прима *услуге*?
Не! Црква није ни рекламна агенција, ни медијски сервис, ни Туристичка агенција, ни шопинг центар.
Зато оно што она пружа то ради на начин како је записано у Светом писму и како стоји у предањима.
Духовни пут је и данса исти као и пре.
Човек је променио своје навике, али му је суштина остала иста. И даље једе исту храну као и пре 2000 година, има исте телесне потребе, плућа му раде на исти начин, крв и срце такође, кожа се није променила, ни чуло вида и слуха, па тако ни начин на којисе духовно уздиже.... Ако има потребу за тим. А ако нема, нико га брате не тера.
U katoličkoj crkvi Srca Isusovog u Zagrebu 28-12-2010 je služena misa zadušnica
za ustaškog poglavnika Antu Pavelića, uz pominjanje zločinca Jure Francetića,
komandanta nekadašnje ustaške "Crne legije".


*Na depozitu Vatikanske banke nalazi se ratno ustaško blago u vrednosti 80 miliona dolara*
sto je službeno dokumentovana 1998. godine u izveštaju Stejt departmenta !!!

Patrijarh SPC poziva Papu u bratsku posetu
Аватар
LiJA
Војвоткиња
Војвоткиња
 
Порука: 6702
Приступио: мар 2003
Место: Холандија

Re: Православље у 21 веку ?

Порука LiJA 2.11.2009. 20:36

ДеНиро ::Да допуним мисао о историји цркве :

- У старо време људи су били неписмени и сликарство је било једини начин како да се људима прикажу свети догађаји. У то време је цветала православна црква.

Није само слика, већ и песма и реч. Певале су се литургије.
Тај твој неписмени сељак је знао *Оче наш* напамет и још неке молитве.
А уместо историјских књига су се певали епови уз гусле. Онолико колико је то коме требало наравно.
Мало је тада било образованих и упућених, а мало из је и данас.
U katoličkoj crkvi Srca Isusovog u Zagrebu 28-12-2010 je služena misa zadušnica
za ustaškog poglavnika Antu Pavelića, uz pominjanje zločinca Jure Francetića,
komandanta nekadašnje ustaške "Crne legije".


*Na depozitu Vatikanske banke nalazi se ratno ustaško blago u vrednosti 80 miliona dolara*
sto je službeno dokumentovana 1998. godine u izveštaju Stejt departmenta !!!

Patrijarh SPC poziva Papu u bratsku posetu
Коста
Војвода
Војвода
 
Порука: 6404
Приступио: мар 2006

Re: Православље у 21 веку ?

Порука Коста 5.11.2009. 12:21

LiJA ::...Друго, сам је Христос рођен у пећини, ...

Ниiе. Рођен iе у приземљу куће своiих родитеља, где iе иначе боравила стока. Отуд iасле и домаће животиње на приказима његовог рођења...

Кажу зналци - во времiа оное, куће су обично биле на два нивоа, доле за стоку, горе за људе. Ако не знаш, и у неким нашим iако `пасивним` краiевима се тако живело. Мени причао Србин од Тетова (има и таквих) коме iе сада неких 70 година да iе одрастао у таквоi кући, на Шари, веруi да сам се изненадио таквом `организациiом` куће... А тек на Блиском Истоку (тачниiе - Далеком Западу Азиiе где iе Христос рожден) пре две тисуће лета - то iе било редовно стање ствари. Плус уобичаiено многоженство... - те iе оправдана претпоставка да су iедну од млађих жена Iосифових, маiку пророкову, послали доле, у приземље илити подрум са стоком, да се породи. Таква пракса била. Да се не прља горе...

Касниiе iе то предање погрешно преведено као `пећина`. Каква бре пећина, откуд iасле, краве и овце у пећини? Наравно да ниiе пећина. Но доњи ниво - подрум или приземље, са стоком - типичне оновремске куће у оним тамо азиiским краiевима...

Ценим да ниiе лоше знати. Свако iе знање корисно...
Правда држи земљу и градове...
Кадры решают всё! (Иосиф Виссарионович)
Аватар
gorskivuk
Војвода
Војвода
 
Порука: 8793
Приступио: јан 2007

Re: Православље у 21 веку ?

Порука gorskivuk 5.11.2009. 12:38

Ето још један доказ да је Христ Бог, јер толико је царева, царевића, принчева, краљевића, лордова,...рођено у бијелим чаршафима краљевских и царских одаја, па ништа од њих, а Христ у јаслама па по њему и вријеме рачунамо...
Иначе за тему немам неких посебних ријечи, свака част Лијо на упорности да објасниш нешто неком ко заправо тражи неки масмедиј кроз који ће конвертовати своје потребе и жеље, а не своје природно увјерење!
Свако се на сваком мјесту може обратити Богу, молитвом, али мјесто окупљања разасутих жеља мора бити и остати Црква, мјесто масовних молитви, и мјесто оних који свој живот подређују тим непрестаним молитвама.
Аватар
LiJA
Војвоткиња
Војвоткиња
 
Порука: 6702
Приступио: мар 2003
Место: Холандија

Re: Православље у 21 веку ?

Порука LiJA 5.11.2009. 13:25

Коста ::
LiJA ::...Друго, сам је Христос рођен у пећини, ...

Ниiе. Рођен iе у приземљу куће своiих родитеља, где iе иначе боравила стока. Отуд iасле и домаће животиње на приказима његовог рођења...

Кажу зналци - во времiа оное, куће су обично биле на два нивоа, доле за стоку, горе за људе. Ако не знаш, и у неким нашим iако `пасивним` краiевима се тако живело. Мени причао Србин од Тетова (има и таквих) коме iе сада неких 70 година да iе одрастао у таквоi кући, на Шари, веруi да сам се изненадио таквом `организациiом` куће... А тек на Блиском Истоку (тачниiе - Далеком Западу Азиiе где iе Христос рожден) пре две тисуће лета - то iе било редовно стање ствари. Плус уобичаiено многоженство... - те iе оправдана претпоставка да су iедну од млађих жена Iосифових, маiку пророкову, послали доле, у приземље илити подрум са стоком, да се породи. Таква пракса била. Да се не прља горе...

Касниiе iе то предање погрешно преведено као `пећина`. Каква бре пећина, откуд iасле, краве и овце у пећини? Наравно да ниiе пећина. Но доњи ниво - подрум или приземље, са стоком - типичне оновремске куће у оним тамо азиiским краiевима...

Ценим да ниiе лоше знати. Свако iе знање корисно...

Сасвим је небитно да ли је пећина у коју су дошли пастири и са њима овце, или је стаја. (остало је машта сликара: мислим на краву у позадини).
Углавном: није дворац и није палата, па чак ни вила. То је суштина.
U katoličkoj crkvi Srca Isusovog u Zagrebu 28-12-2010 je služena misa zadušnica
za ustaškog poglavnika Antu Pavelića, uz pominjanje zločinca Jure Francetića,
komandanta nekadašnje ustaške "Crne legije".


*Na depozitu Vatikanske banke nalazi se ratno ustaško blago u vrednosti 80 miliona dolara*
sto je službeno dokumentovana 1998. godine u izveštaju Stejt departmenta !!!

Patrijarh SPC poziva Papu u bratsku posetu
Аватар
LiJA
Војвоткиња
Војвоткиња
 
Порука: 6702
Приступио: мар 2003
Место: Холандија

Re: Православље у 21 веку ?

Порука LiJA 5.11.2009. 13:29

gorskivuk ::Ето још један доказ да је Христ Бог, јер толико је царева, царевића, принчева, краљевића, лордова,...рођено у бијелим чаршафима краљевских и царских одаја, па ништа од њих, а Христ у јаслама па по њему и вријеме рачунамо...
Иначе за тему немам неких посебних ријечи, свака част Лијо на упорности да објасниш нешто неком ко заправо тражи неки масмедиј кроз који ће конвертовати своје потребе и жеље, а не своје природно увјерење!
Свако се на сваком мјесту може обратити Богу, молитвом, али мјесто окупљања разасутих жеља мора бити и остати Црква, мјесто масовних молитви, и мјесто оних који свој живот подређују тим непрестаним молитвама.

Осећан ја да Коста под старе дане тражи Бога и цркву, али му је непријатно да то покаже пред својим пријатељима и фамилијом, да му се не смеју што је издао Маркса.
Али, мани Маркса, Коста издали су га и важнији од тебе.
А онај Де Ниро је под утицајем неке приче *протестаната* на које је набасао.
U katoličkoj crkvi Srca Isusovog u Zagrebu 28-12-2010 je služena misa zadušnica
za ustaškog poglavnika Antu Pavelića, uz pominjanje zločinca Jure Francetića,
komandanta nekadašnje ustaške "Crne legije".


*Na depozitu Vatikanske banke nalazi se ratno ustaško blago u vrednosti 80 miliona dolara*
sto je službeno dokumentovana 1998. godine u izveštaju Stejt departmenta !!!

Patrijarh SPC poziva Papu u bratsku posetu
Аватар
Volim bajke
Војвода
Војвода
 
Порука: 1143
Приступио: сеп 2009

Re: Православље у 21 веку ?

Порука Volim bajke 20.11.2009. 4:59

U Severnoj Koreji je otvorena Pravoslavna Crkva


http://www.youtube.com/watch?v=DY0EEuWKL-4
Аватар
Апостол
Млади националиста
Млади националиста
 
Порука: 192
Приступио: феб 2010
Место: Ужице

Re: Православље у 21 веку ?

Порука Апостол 23.2.2010. 20:02

Браћо мила како су нас стисли са свих страна,а много младих мисли само на ЕУ дај БОЖЕ да православље издржи до краја 21 века!
БОЖЕ ОПРОСТИ МЕНИ,ГРЕШНОМ АПОСТОЛУ!
Аватар
Ruzica
Војвода
Војвода
 
Порука: 4541
Приступио: јан 2008
Место: Београд

Re: Православље у 21 веку ?

Порука Ruzica 2.4.2010. 19:07

Православље... сама реч много говори - ПРАВА ВЕРА!!!
И уз њу... светосавље...
Опстало је двадесет векова - опстаће још бар толико... али, Срби треба да поштују АМАНЕТ:


Наш завјет Богу и Српству

Није наше расејање и губитак слободе највеће зло које се може десити једном народу.Највеће је зло кад се сломи духовна и морална снага једног народа, кад му се угаси вјера у Бога и вјера у Правду и Слободу. То нико, па ни комунисти, никада неће постићи у српском народу, јер то се неда у ланце везати.

Ми се морамо враћати на путеве наших предака; борби за Крст и Слободу, свједочити свуда нашу вјеру у Бога и рјечију и дјелом;стајати одлучно уз мученичку Матер цркву и чувати наше духовно јединство, jер без духовног јединства нема ни националног, ни ма каквог другог јединства; утврђивати нашу братску слогу и његовати наше црквене и народне обичаје.
Наш је завет Богу и Српству да нећемо стати ни сустати док неујединимо све српске земље и сав српски народ у оквиру српске државне заједнице у којој ће, по ријечима Епископа Николаја, владати три начела: Бог на небу, Краљ у држави и домаћин у дому.
А наша вјера у Правду и Слободу и наша вјера у једнога Бога, у једнога Светог Саву, једну јединствену Српско-православну цркву и у један поносан и непобједив српски народ - остаје вјечна и непромјењива.

Војвода Момчило Р. Ђујић
-Заклињем се са три прста са овога Светог Крста, живот дајем за спас српства!
Следећа

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 5 гостију