malena 26.3.2012. 11:52
Citam ovu raspravu, pa se setih jedne indijanske ( valjda, nisam sigurna) legende koja glasi ovako:
Kada je Tvorac stvorio svet, biljke, zivotinje i na kraju coveka - ne dade mu odmah svest, vec sakupi sve zivotinje i rece im: "Ovo je covek. On ce biti vas gospodar, a vi cete mu sluziti i slusati ga. On ce se za uzvrat starati o vama. Nisam ga osvestio jos jer hocu nesto da saktijem od njega, pa vas pitam za savet: gde to da sakrijem?" "Gospode, rece kit-daj meni to sto zelis da sakrijes, ja cu odneti u nejvece dubine, covek nikada tamo nece dospeti i nece otkriti tajnu!" "Ne,ne... rece Tvorac, jednoga dana covek ce dospeti do najvecih morskih dubina i otkrice tajnu!" Onda se javi orao i rece:"Gospode, daj meni tajnu - ja cu je odneti do najvecih visina i sakricu je tamo". "Ne, ne.. rece Tvorac, jednoga dana covek ce odleteti mnogo dalje nego sto ti mozes da zamislis, nacice tajnu i spozace je!" Na kraju se javi lukava lisica:" Gospode, sakrij tu tajnu u njemu samome! Ljudi se nikada nece zagledati u sebe i samo ce se retki pojedinci pribliziti tvojoj tajni!" Tvorac je poslusa i tako uradi. Ne trazimo istinu izvan nase bozanske prirode! Sve sto nam treba, Tvorac nam je dao. Koristimo blagodat svestnih bica i uzivajmo u svetu prepunom bozanse lepote i ljubavi!