srpskinacionalisti.com

Где иде душа после смрти ?

Форумска правила
  • Овај форум је за дискусије о Православљу; одлазак у цркву, исповест, значење Литургије, свети Оци и њихова учења, славски обичаји итд.
  • Овај форум је за размену мишљења о екуменизму, приоритетима Цркве, улози Цркве у друштву итд.
  • Овај форум НИЈЕ за обелодањивање појединачних преступа црквених лица, нити за опште пљување по Цркви.
  • Учесници су обавезни да се пристојно изражавају и културно односе према другима. Сваки преступ, независно од теме, биће санкционисан.

Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
Аватар
Срб
Војвода
Војвода
 
Порука: 1441
Приступио: дец 2006
Место: Канада (читај Кењада)

Где иде душа после смрти ?

Порука Срб 2.6.2008. 4:27

Често мислимо "Ма нисам ништа битно згрешио, нисам убио, нисам крао... то што сам радио скоро да и нису греси".
Учење о МИТАРСТВИМА (митарства су "царинарнице" кроз које душа пролази након смрти док се успиње на небо) врло јасно нам стварају слику шта се дешава ако своје спасење схватамо олако. Многи верници не знају за ово учење, па тако одлажу покајање за неке друге дане, кад се проведу и кад поживе.

И мени још страшније... кад људи не верују да демони стварно постоје, или их замишљају на неки романтичан начин - неозбиљно. Управо то и јесте циљ демона (ђавола), да нас наведе на помисао како он не постоји и да нам није претња. То су јако опасне ствари ! Недавно сам разговарао са свештеником који је са још двојицом свештеника учествовао у изгнању демона из једног детета... по његовом казивању, демон је излазио дечаку из стомака, сцена као у хорор филмовима. Сви присутни су побегли из куће, остала су само тројица свештеника читајући молитве.
Овакве ствари постоје, то је текође део православног учења и врло је битно знати нешто о митарствима како би се опаметили и уозбиљили у борби против ђавола.


Митарства у житијима Светих

Православна житија Светих садрже многобројна, понекад веома упечатљива и жива казивања о томе како душа после смрти пролази кроз митарства. Најдетаљнији опис налази се у житију светога Василија Новог (26. март) у коме се наводи казивање блажене Теодоре ученику овог светитеља, Григорију, о томе како је пролазила кроз митарства. У том казивању помиње се двадесет посебних митарстава и врсте грехова који се на сваком од њих испитују. Еп. Игњатије опширно цитира ово казивање (III том, стр. 151-158). Оно не садржи ништа што би се суштински разликовало од других православних извора о митарствима, па ћемо уместо њега навести неке друге изворе, који, додуше, не пружају тако детаљан опис, али се у главним цртама подударају са казивањем блажене Теодоре.

У приповести о војнику Таксиоту (житија Светих, 28. март), на пример, говори се како се он вратио у живот после шест сати проведених у гробу, након чега је испричао следеће: "Када сам умирао, угледао сам неке Етиопљане који се појавише преда мном. Изгледали су страшно, тако да се моја душа смутила. Затим угледах двојицу веома лепих младића и моја душа им похита у наручје. Онда полако почесмо, као да летимо, да се успињемо навише кроз ваздух, и наиђосмо на митарства која су спречавала узлажење и задржавала душу сваког човека. На сваком митарству испитивала се посебна врста греха: на једном лаж, на другом завист, на трећем гордост, и за сваки грех постојали су посебни истражитељи у ваздуху. Видео сам да Анђели сва моја добра дела држе у ковчежићу. Вадећи их одатле, они су их сравњивали са мојим злим делима. Тако прођосмо ова митарства. А када се приближисмо небеским вратима, наиђосмо на митарство блуда. Митари који су ту стражарили зауставише ме и показаше ми сва моја телесна дела блуда, учињена од детињства до тада. Анђели који су ме водили, рекоше ми:

"Све телесне грехе које си починио у граду, Бог ти је опростио, јер си се покајао за њих". На ово противници рекоше: "Али, када си отишао из града, на селу си учинио прељубу са женом једног сељака". Чувши ово, и не нашавши никакво добро дело које би потрло овај грех, Анђели ме оставише и отидоше. Тада ме зли духови заробише и, тукући ме, повукоше ме доле к земљи. Земља се размаче и ја, вођен уским и смрадним пролазима, сиђох у најдубље тамнице ада".

Владика Игњатије цитира такође и друге случајеве пролажења кроз митарства у житијима св. великомученика Евстратија (IV век, 13. децембар); светога Нифона из Констанце Кипарске, који је видео многе душе како пролазе кроз митарства (IV в., 23. дец.); светога Симеона Емеског, Христа ради јуродивог (IV в., 21. јул); светога Јована Милостивог, патријарха александријског (VII в., 19. децембра); светога Симеона Дивногорца (VII в., 13. март); светога Макарија Великог (19. јануар).

Епископ Игњатије није био упознат са многобројном раном православном западном литературом која никад није била преведена на грчки или руски, а која такође обилује описима митарстава. Изгледа да је назив "митарства" ограничен само на источне изворе, али реалност која се описује у западним изворима, истоветна је.

Тако, на пример, свети Колумб (+597), оснивач острвског манастира светога Јоне у Шкотској, много пута у свом животу гледао је битку коју у ваздуху воде демони за душу новопрестављеног. Свети Адамнан (+704), који је написао житије светога Колумба, говори о томе. Ево једног таквог случаја:

"Једног дана је свети Колумба сазвао своје монахе и рекао им: "Помозимо молитвама монасима игумана Комгела, који се овог часа утапају у Телећем језеру, јер они се сада боре у ваздуху против непријатељских сила које покушавају да одвуку душу странца који се утапа заједно с њима". Након молитве, он рече: "Заблагодаримо Христу, јер свети Анђели сретоше ове свете душе, ослободише странца и победоносно га избавише од демона".

Свети Бонифатије, англосаксонски "апостол Германа" (VIII век), наводи у једном свом писму случај који му је лично испричао монах из манастира Венлок, који је умро и после неколико сати био враћен у живот.

"Када је изашао из тела, понели су га Анђели тако чисте лепоте да он није могао да гледа у њих... "Они су ме узнели", вели он, "високо у ваздух...". Даље је казивао да је за то време док је он био ван тела, тако много душа напустило своја тела и сабрало се на место где се он налазио, да му је изгледало као да се ту нашао сав људски род са земље. Такође је рекао да тамо беше гомила злих духова и славни збор виших анђела. Причао је да су зли духови и свети Анђели водили жестоку препирку око душа које су напустиле своја тела. Демони су износили оптужбе против њих и отежавали бреме њихових грехова, а Анђели су олакшавали то бреме и наводили оправдања у њихову корист.

Чуо је да су сви његови греси, од детињства па до тада, које он није исповедио, или их је заборавио, или их није сматрао за грехе, вапили против њега, сваки својим гласом, горко га оптужујући...

Све што је учинио током свог живота, а немарно пропустио да исповеди, и много тога што није знао да је било грех, сада је викало на њега страшним гласом. Исто тако су и зли дуси, набрајајући његове пороке, оптужујући га и наводећи сведоке, означавајући чак и тачно време и место, износили доказе за његова зла дела... И тако, пребројавши све његове грехе и ставивши их на гомилу, ови древни непријатељи прогласише га кривим и беспоговорно подвргнутим њиховој власти.

"С друге стране", рече он, "мале и ништавне врлине које сам имао, недостојно и неубедљиво говориле су у моју корист... И они анђелски духови, у својој безграничној љубави, бранили су ме и подржавали, а мало преувеличане врлине, изгледале су ми много веће и дивније него што сам их ја икада могао пројавити својим сопственим силама".

Више о митарствима овде http://www.svetosavlje.org/biblioteka/S ... fim_07.htm

Слика
Отужни су ми савети људских старешина и мудраца - о како су ми отужни - од када Твоја мудрост затресе моје срце и мозак, Свети Боже.
mixadurlan
Млади националиста
Млади националиста
 
Порука: 159
Приступио: сеп 2004

Re: Где иде душа после смрти ?

Порука mixadurlan 2.6.2008. 11:17

Једноставно УМИРЕШ и ништа више невидиш и нећујеш.
У библији се нигде неспомиње живот после смрти, али се каже да ће доћи дан када ће мртви чути глас божији и устати из својих гробова. То би требало да значи поновни долазак Христа.
Аватар
Arhandjel
Војвода
Војвода
 
Порука: 1352
Приступио: мај 2008
Место: свет вила и вештица

Re: Где иде душа после смрти ?

Порука Arhandjel 2.6.2008. 19:55

Многи изгубе душу и пре смрти.

Њима нема где да оде јер је немају.
Слика Слика Видовдан је Дан светлости, дан када господари старословенско божанство – Вид или Световид, Бог светлости и обиља, али и Бог рата. У својој хроници из 12. века немачки свештеник Хелмолд помиње Световида као врховног Бога северозападних Словена, коме су подизани храмови и приношене му жртве на крају жетве, „из свих словенских крајева”. http://forum.badnjak.com/
Коста
Војвода
Војвода
 
Порука: 6373
Приступио: мар 2006

Re: Где иде душа после смрти ?

Порука Коста 4.6.2008. 0:31

Arhandjel ::...

Сумњиче те да си Световид? Јеси ли?
Ако јеси - добро је да си се вратио.
Баш пред Видовдан...

Уосталом, Световид је увек ту, и кад га наоко нема, зар не?!
Правда држи земљу и градове...
Кадры решают всё! (Иосиф Виссарионович)
Аватар
Срб
Војвода
Војвода
 
Порука: 1441
Приступио: дец 2006
Место: Канада (читај Кењада)

Re: Где иде душа после смрти ?

Порука Срб 5.6.2008. 20:22

mixadurlan ::Једноставно УМИРЕШ и ништа више невидиш и нећујеш.
У библији се нигде неспомиње живот после смрти, али се каже да ће доћи дан када ће мртви чути глас божији и устати из својих гробова. То би требало да значи поновни долазак Христа.


Наша Црква нас учи да је душа бесмртна... дакле ми умиремо телом само (до другог доласка Христовог јер тада ће и тела васкрснути), и онда се поставља питање где иде душа након телесне смрти ?!
Душа је након изласка из тела засигурно свесна, она и даље може осетити тугу, радост, страх... о томе нам сведочи и прича о Лазару из Светог Писма (Лука. 16, 22-31)...


22. А кад умре сиромах, однесоше га анђели у наручје Авраамово; а умре и богати, и закопаше га.
23. И у паклу кад беше у мукама, подиже очи своје и угледа издалека Авраама и Лазара у наручју његовом,
24. И повикавши рече: Оче Аврааме! Смилуј се на ме и пошљи ми Лазара нека умочи у воду врх од прста свог, и да ми расхлади језик; јер се мучим у овом пламену.
25. А Авраам рече: Синко! Опомени се да си ти примио добра своја у животу свом, и Лазар опет зла; а сад се он теши, а ти се мучиш.
26. И преко свега тога постављена је међу нама и вама велика пропаст, да ови који би хтели одовуд к вама прећи, не могу, нити они отуда к нама да прелазе.
27. Тада рече: Молим те дакле, оче, да га пошаљеш кући оца мог,
28. Јер имам пет браће: нека им посведочи да не би и они дошли на ово место мучења.
29. Рече му Авраам: Они имају Мојсија и пророке, нека њих слушају.
30. А он рече: Не, оче Аврааме! Него ако им дође ко из мртвих покајаће се.
31. А Авраам рече му: Ако не слушају Мојсија и пророке, да ко и из мртвих устане неће веровати.Није ли овај богаташ из приче прошао митарства и сада његова душа у патњама чека други долазак Христов ?
Отужни су ми савети људских старешина и мудраца - о како су ми отужни - од када Твоја мудрост затресе моје срце и мозак, Свети Боже.
Аватар
coral sea
Млади националиста
Млади националиста
 
Порука: 82
Приступио: мај 2008
Место: pacific ring of fire

Re: Где иде душа после смрти ?

Порука coral sea 10.6.2008. 7:03

Srb lijepo si ovo pripremijo!
Ovo isterivanje djvaola sto si prisustvovao,jer to bilo izvini u SPC???
Аватар
Срб
Војвода
Војвода
 
Порука: 1441
Приступио: дец 2006
Место: Канада (читај Кењада)

Re: Где иде душа после смрти ?

Порука Срб 10.6.2008. 8:00

coral sea ::Ovo isterivanje djvaola sto si prisustvovao,jer to bilo izvini u SPC???


Хехе, нисам ја присуствовао, недај Боже.... ја би пао у несвест од страха! :)

Три свештеника СПЦ су то радили у кући једног човека код мене у граду, а мени је причао један од њих јер је било везано уз једну другу тему о којој смо разговарали... да не испадне сад како свештеник иде около и препричава егзорцизме. О томе боље не читати и не слушати ако нам причињава душевни немир.... док не ојачамо духовно.
Отужни су ми савети људских старешина и мудраца - о како су ми отужни - од када Твоја мудрост затресе моје срце и мозак, Свети Боже.
Аватар
rogozub
Националиста
Националиста
 
Порука: 372
Приступио: апр 2008

Re: Где иде душа после смрти ?

Порука rogozub 14.6.2008. 20:11

Зашто Црква врши помен након упокојења верујућег?
http://www.pravoslavni-odgovor.com/Crkv ... d_duse.htm

Како људи умиру
http://www.pravoslavni-odgovor.com/Crkv ... _umiru.htm

Реч о исходу душе и Страшном Суду
http://www.pravoslavni-odgovor.com/Crkv ... ni_Sud.htm

О митарствима из Житија Преподобне Теодоре Цариградске
http://www.pravoslavni-odgovor.com/Crkv ... mitari.htm

Митарства (стихови владике Николаја из књиге "Духовна Лира")
http://www.pravoslavni-odgovor.com/Crkv ... arstva.htm

Живот после смрти- Опис првих 40 дана после смрти
http://www.pravoslavni-odgovor.com/Crkv ... _smrti.htm
Аватар
Срб
Војвода
Војвода
 
Порука: 1441
Приступио: дец 2006
Место: Канада (читај Кењада)

Re: Где иде душа после смрти ?

Порука Срб 18.6.2008. 4:10

Ево једна емисија у којој владика Порфирије износи своје мишљење о митарствима... негде око 27-ог минута... у крајњу руку занимљиво...

http://video.google.ca/videoplay?docid= ... TsDg&hl=en


П.С. За изглед демона сам чуо да на богословији уче како свако указање демона није у његовом правом облику, јер човек кад би видео демона онаковог какав заиста је, полудео би сместа. Ликови на овим фрескама који постоје, урађени су онако како су свети оци видели те демоне... дакле како се њима лично приказало, не како они заиста изгледају. У осталом, ми њих ни не можемо видети у потпуности у нашем физичком свету кад су то бића из духовног света.


ЕДИТ:

Да додам још једну врло битну ствар.... учење о митарствима није потврђено ни на једном помесном Сабору, тако да није ни обавезујуће. За појашњење, препоручујем да погледате емисију са горњег линка.
Отужни су ми савети људских старешина и мудраца - о како су ми отужни - од када Твоја мудрост затресе моје срце и мозак, Свети Боже.
Аватар
Златоусти
Војвода
Војвода
 
Порука: 8687
Приступио: окт 2004
Место: Земља која умире од стида јер све је више људских гњида

Re: Где иде душа после смрти ?

Порука Златоусти 17.7.2008. 18:44

И ја упитах моје водиоце, свете Анђеле: Молим вас, господо моја, реците ми, откуда ове страшне ваздушне власти знају сва зла дела свих људи који живе по целом свету, као и моја, не само она јавно већ и она тајно учињена, тачно знају и изобличавају?

На то ми свети Анђели одговорише: Свакоме хришћанину на Светом Крштењу Бог додељује Анђела чувара, који невидљиво чувајући човека, упућује га на свако добро дело и дању и ноћу у све дане живота његова све до самртног часа, и записује сва добра дела његова што учини у овом животу, да би дотични човек добио од Господа милост и вечну награду у царству небеском.

Исто тако и кнез таме, желећи да сав род људски одвуче у своју погибао, одређује по једног злог духа свакоме човеку, који стално прати човека, мотри на сва његова зла дела, на која га лукавствима својим и бодри, и скупља све зло што човек учини. Затим све те грехе човекове односи одговарајућим митарствима, где се сваки грех записује те су тако свима ваздушним кнезовима познати сви греси свих људи на целом свету. И кад се душа разлучи од тела, и хита да узиђе на небо к Творцу свом, тада је они нечастивци спречавају, показујући записане грехе њене. И ако душа има више добрих дела него грехова, они је не могу задржати.

Пронађу ли пак код ње више грехова него добрих дела, они је задржавају за време, и затварају у тамницу невиђења Бога, и муче је, укодико им сила Божија допушта да је муче, све док та душа молитвама и милостињама својих ближњих не буде искупљена.

Ако се пак која душа нађе толико грешна и одвратна Богу, да јој нема наде на спасење, већ је вечна погибао очекује, они је одмах низводе у бездан, где је и њима спремљено место за вечне муке, и тамо је држе до Другог Доласка Господњег, после кога ће се она са телом својим заједно са њима мучити у паклу огњеном.
"Само јуначки одговор на агресију у Првом светском рату коштао је српски народ више од половине мушког рода. Гинули су, углавном, они најбољи, најмлађи, остајући без порода. Остајали су да се размножавају углавном они лошији. Сада беремо плодове те наопаке селекције."

Зато ако буде фрке "горе" ту сам зови ако треба!
Аватар
Протомајстор
Војвода
Војвода
 
Порука: 1159
Приступио: сеп 2008
Место: Северна Србија

Re: Где иде душа после смрти ?

Порука Протомајстор 2.10.2008. 23:55

И пролазећи видје човјека слијепа од рођења. И запиташе га ученици његови говорећи: Рави, ко сагријеши, овај или родитељи његови, те се роди слијеп? Исус одговори: Не сагријеши ни он ни родитељи његови, него да се јаве дјела Божија на њему. (Јн.9,1-3)

Где иде душа после смрти? Где је душа била пре живота?
Ја на ово одговор немам!
Аватар
Трећи
Војвода
Војвода
 
Порука: 12571
Приступио: сеп 2004
Место: Јужнобачки округ

Re: Где иде душа после смрти ?

Порука Трећи 3.10.2008. 1:33

Крени на веронауку.
Вук на овцу своје право има
ка' тирјанин на слаба човјека.
Ал' тирјанству стати ногом за врат,
довести га к познанију права,
то је људска дужност најсветија!
Аватар
Протомајстор
Војвода
Војвода
 
Порука: 1159
Приступио: сеп 2008
Место: Северна Србија

Re: Где иде душа после смрти ?

Порука Протомајстор 3.10.2008. 8:43

Мој старији син иде на веронауку, али бојим се да га неће ово никад учити.
Ја сам ишао на веронауку код Тита и његових следбеника, па су ми сад потребне деценије да нешто сазнам. Само једном сам прочитао цело Свето писмо, али Јеванђеље по Јовану много пута. Оно је за мене највеће писано дело икада! Овај део (Јн.9,1-3) ми служи за анкетирање скоро сваког свештеника, са којим имам прилике да причам. Е видиш, ни њих ово нису учили...

Зашто Исус Христ није ученицима рекао да њихово питање нема смисла? Како неко може бити грешан од рођења и то својом кривицом? Господ и његови ученици овде потврђују да може!

Сви ми овде знамо одговор, али јерес је о томе говорити.
Аватар
ThunderForce
Странац
Странац
 
Порука: 3553
Приступио: нов 2003
Место: СРПСКА Црна Гора, Бар

Re: Где иде душа после смрти ?

Порука ThunderForce 3.10.2008. 9:08

Протомајстор ::Мој старији син иде на веронауку, али бојим се да га неће ово никад учити.
Ја сам ишао на веронауку код Тита и његових следбеника, па су ми сад потребне деценије да нешто сазнам. Само једном сам прочитао цело Свето писмо, али Јеванђеље по Јовану много пута. Оно је за мене највеће писано дело икада! Овај део (Јн.9,1-3) ми служи за анкетирање скоро сваког свештеника, са којим имам прилике да причам. Е видиш, ни њих ово нису учили...

Зашто Исус Христ није ученицима рекао да њихово питање нема смисла? Како неко може бити грешан од рођења и то својом кривицом? Господ и његови ученици овде потврђују да може!

Сви ми овде знамо одговор, али јерес је о томе говорити.Није дијете грешно од рођења, него од момента кад схвати да се стиди свог голог тијела... Значи, то је кад напуни годину и по, двије...
"Поштујући снагу, сирову силу зла, они су нас, своје млађе научили да имамо право да се боримо, и да у тој борби користимо сва средства. Ако је потребно да будемо гори и од самог зла... Само тако ћемо у времену које долази избећи, да уместо нових темеља за куће поново копамо властите гробове. Ми морамо да опстанемо, ми морамо да пројектујемо своју будућност. Тек онда ће историја схватити да смо решили да се сачувамо, и једном за увек, ДИЋИ РУКЕ ОД НАС!"
Аватар
Протомајстор
Војвода
Војвода
 
Порука: 1159
Приступио: сеп 2008
Место: Северна Србија

Re: Где иде душа после смрти ?

Порука Протомајстор 3.10.2008. 17:32

Дете није грешно, по мени никад! Али, кад дечаку порасте "Адамова јабучица", онда је већ напола човек. Тада се и стиди, а дечији стид од голотиње је нешто друго. То је страх од родитељског и друштвеног укора. Дакле наметнут споља, а не изнутра!
Питање и даље стоји:
Како неко може да буде толико грешан, да би се родио слеп!?!
Следећа

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 1 гост