srpskinacionalisti.com

Шта можемо да научимо од наших НЕпријатеља

Форумска правила
Обавезно прочитајте Правилник о понашању на Форуму и форумски бонтон пре учешћа у дискусијама!
Firewall
Ултранационалиста
Ултранационалиста
 
Порука: 926
Приступио: апр 2003

Шта можемо да научимо од наших НЕпријатеља

Порука Firewall 30.3.2019. 9:38

Реално гледано, Хрвати су успели у својој националној причи. Имају етнички чисту државу. Имају стандард дупло већи од нас. Ниједан хрватски политичар није за било какву аутономију неког дела државе, или за отцепљење. Сви имају један дијалекат. Пишу само једним писмом. У Србији влада политичка, језичка, шизофренија. Један Србин је за монархију, други за републику. Један пише ћирилицом, други латиницом. Један држи чегевару на мајици, а други Љотића, трећи Дражу... На нашим телевизијама је све на латиници, неписменост влада. Хрватска није толико централизована као Србија, а опет ниједном хрвату не пада напамет да се отцепи.
Suck Every Rusty Bone
--------------------------
S. E. R. B.
Аватар
Đorđo Napolitano
Војвода
Војвода
 
Порука: 1857
Приступио: мар 2012

Re: Шта можемо да научимо од наших НЕпријатеља

Порука Đorđo Napolitano 30.3.2019. 15:57

Ми смо за разлику од Хрвата претрпели толико много тешких националних пораза у последњим деценијама да је добро што смо још и оволико нормални
rođen da me svi iskorišćavaju, ne zato što sam naivan i glup, već zbog toga što sam nekotrolisano human -K.G.
Аватар
Зорад
Војвода
Војвода
 
Порука: 4146
Приступио: мај 2012

Re: Шта можемо да научимо од наших НЕпријатеља

Порука Зорад 30.3.2019. 16:14

Лепо си то приметио.

Суштина свега је да њихове елите и власти у континуитету воде националну политику - наше се већ читав век замајавају идејама југословенства, комунизма и сада ЕУропејства, а на штету српства.

Они су свој рат добили и проблем решили још 1995 (пре више од две деценије), из тога су изашли без неких већих последица и од тада у принципу иду напред, а ми смо од почетка распада Југославије изгубили четири рата, били под санкцијама и бомбама НАТО, преживели једну од најгорих светских хиперинфлација, добили милион избеглица, отишла је и Црна Гора од нас, имамо проблем са Косовом, скоро па милион и по мање је Срба данас него што је то било 1991. на просторима СФРЈ.

Што се стандарда тиче, они ипак имају 1000км јадранске обале (ми немамо ниједан), у ратним дешавањима нису 1991. били разарани у мери као ми 1999, а колико се сећам авнојевска СР Хрватска је и за време Краљевине и за време СФРЈ увек по тим економским параметрима стајала боље од СР Србије (чак и када би се изузело Косово).
Брозовац: ПК
Аватар
Zola
Војвода
Војвода
 
Порука: 2729
Приступио: јан 2004
Место: N.Bg

Re: Шта можемо да научимо од наших НЕпријатеља

Порука Zola 30.3.2019. 20:11

Чудо тај дупло већи стандард у Хрватској просечна плата 800 евра коју иначе нема 70% запослених. :D Читави региони као и овде етнички чисти али празни или полупразни.Као ово у Француској минималалац 1.500 евра ако се не варам на коме је 70% запослених али који ти је као овде 25.000 динара тј не можеш да саставиш крај с крајем и с времена на време изађе нека руља која спали пола града :lol:
Аватар
origin
Војвода
Војвода
 
Порука: 3862
Приступио: окт 2003
Место: Негде у равници

Re: Шта можемо да научимо од наших НЕпријатеља

Порука origin 31.3.2019. 13:10

Хрватски комунисти су били само преобучени националисти (усташе) који су нису радили на штету свога народа осим ако нису били натерани на то одзго и чекали су само тренутак када ће се геополитичка ситуација у свету променити у њихову корист.
Српски комунисти су били сви одреда србомрсци они су намерно уништавали и затирали свој народ где год и кад год су стигли , и то су радили на првом месту зарад сопственог задовољства и ужитка.
То ти је све што треба да ѕнаш зашто су данас Хрвати ту где јесу а и Срби.
Последњи пут изменио origin дана 31.3.2019. 13:33, измењено укупно 1 пут.
Може бити само један.
Срби брзо забораве и оно мало што упамте.
Коста ::- аiде, будало, не сери. Сви прави људи су и интернационалисти и националисти.
Аватар
Зорад
Војвода
Војвода
 
Порука: 4146
Приступио: мај 2012

Re: Шта можемо да научимо од наших НЕпријатеља

Порука Зорад 31.3.2019. 13:26

Па и за време Краљевине, несрећни Александар прокламовао "интегрално југословенство" на кога су се примали само Срби, дочим су Хрвати и под Радићима и под Мачеком константно радили за своје интересе. А наравно да је тек од 1944-1989. српство под Брозом и брозовцима било гушено на све могуће начине.

Једноставно су нам побегли читав век и више у том неком националном смислу, док је наш национални дух осакаћен још тамо 1914-18. и никада се није опоравио у пуној мери.
Брозовац: ПК
Аватар
origin
Војвода
Војвода
 
Порука: 3862
Приступио: окт 2003
Место: Негде у равници

Re: Шта можемо да научимо од наших НЕпријатеља

Порука origin 31.3.2019. 13:41

Слажем се са тобом али комунисти су дефинитивно били најгори за српски народ, нико осим њих није активно на сваком кораку уништавао сваки траг српства.
Александар је био пропаст као владар али није био србомрзац.
Може бити само један.
Срби брзо забораве и оно мало што упамте.
Коста ::- аiде, будало, не сери. Сви прави људи су и интернационалисти и националисти.
Аватар
Зорад
Војвода
Војвода
 
Порука: 4146
Приступио: мај 2012

Re: Шта можемо да научимо од наших НЕпријатеља

Порука Зорад 31.3.2019. 14:13

Да, Александар колико год да је био наиван и глуп, свакако није циљано и систематски радио против српских националних интереса као што су то радили Броз и комунисти.
Брозовац: ПК
Republikanac
Војвода
Војвода
 
Порука: 2873
Приступио: феб 2014

Re: Шта можемо да научимо од наших НЕпријатеља

Порука Republikanac 31.3.2019. 15:02

Firewall :: Хрвати су успели у својој националној причи. Имају етнички чисту државу.


Значи, дошло неко чудно време у коме се Срби диве усташама и њиховим „коначним решењима“. Смак света, шта друго рећи. Још само да почнемо да жалимо што и ми нисмо имали Јасеновац и Градишку Стару и што деведесетих по Србији наше комшије нисмо избацивали из станова у неко глуво доба ноћи, одводили их на којекаве пољане и у сајамске павиљоне и тамо ликвидирали...

Е сад, што се Хрвата тиче пар опсервација. Прва је да Хрвати имају два снажна кохезивна фактора која Срби немају: први је Црква. Хрвати још од малена приме попвски мисирац у анус и на тај начин се истренирају да у односу на попове увек буду у подређеном положају. Оно што им после тога причају њихови „велечасни“ је након тога за њих Свето Писмо. А шта им причају знамо и сами. Има наравно и изузетака (као и у сваком народу) но ја говорим о Хрватима католицима а такви су већина...

Код Срба је ту ствар другачија (мада не искључујем могућност да и неки Србин ту и тамо прими у детињству поповски мисирац али то сигурно није масовна појава као у католика). Стога СПЦ не игра толико улогу кохезивног фактора као „Црква у Хрвата“. Чак шта више: већина Срба (за разлику од Хрвата који су вишевековним примањем поповских мисираца тако истренирани) не осећа никакво поштовање према својим свештеницима. Ја се на пример сећам славе једног мог пријатеља где он онако разгаљен и весео у једном тренутку пита попа: „Је ли попе, јесил' скоро шта .ебо?“. Код Хрвата је такво опхођење са свештеним лицем незамисливо амен што би одговор највероватније био „Јесам, једног клинца од 9 година, супер је било“ што би код онога који пита вероватно произвело благи осећај нелагодности...

Други кохезивни фактор је анти-српство, без кога Хрвати очигледно не могу па чак ни у тој својој „идеалној“ етнички чистој држави. Хрватско анти-српство није ни филозофске ни академске природе већ се ради о најцрњем шовинизму, ретко виђеном на планети (можда у неким афричким земљама или Бурми). У Срба тога нема, Срби по природи нису шовинисти (и добро је што нису, мада наравно и међу Србима има кретена) па тако нема ни тог „шовинистичког“ кохезивног фактора.

Што се тиче данашње хрватске државе она има мали милион економских и социјалних проблема тако да им ја не би баш много завидео. Стандард? Исти као и код нас, јесу нешто веће плате али је и све скупље. А као они су „Запад“, ЕУ, НАТО и слична ср.ња. ОК, имају дупло већи БДП, то стоји али „дупло већи стандард“, то не...

Иначе кад већ говоримо о Хрватима, није згорег напоменути да њихов пројекат етнички чисте, католичке Хрватске (ослобођен заувек шизматичког фактора) не би никад успео без стране подршке. Највише наравно Немачке, који су их у томе подржали не једном него два пута (за време Другог светског рата и деведесетих). Касније су се Немачкој (из ових или оних разлога, нећу сад да улазим у то) придружиле и остале западне силе...

Зорад :: југословенство на кога су се примали само Срби


Било је и нешто Хрвата искрених Југословена који су углавном били чланови про-југословенских странка („Орјуна“, „Збор“, „Југословенска акција“). Било је и нешто хрватских интелектуалаца (углавном неки универзитетски професори) који су били искрени Југословени (рецимо Владимир Дворниковић који је написао чувену „Карактерологију Југословена“). „Орјуна“ је на пример била састављена искључиво од Хрвата и били су веома милитантни и безгранично одани краљу Александру (добар део је касније приступио покрету Драже Михаиловића). Наравно: ради се о малом, готово безначајном проценту. Али их је било, не може се рећи да нису постојали. И чак шта више: ја би рекао да је југословенство тих „Хрвата-Југословена“ било далеко искреније и чистије него југословенство хрватских комуниста из доба СФРЈ (које је било како то Хрвати воле да кажу „са фигом у џепу“)...

Наравно: огромну већину присталица Југославије чинили су и за време Краљевине и за време СФРЈ Срби. Што у суштини и не треба превише да чуди јер да се не лажемо: Југославија је због распрострањености Срба на скоро целом њеном простору највише Србима и одговарала (мада ја лично сматрам да је била у националном интересу и осталих народа а кад погледамо какве су колоније данас све те бивше југо-републике и уопште у каквом су стању мислим да сам потпуно у праву).

Кад смо већ код ове теме: линк интервјуа Вука Драшковића хрватском „Јутарњем листу“ (иначе идола неких овде форумаша) где Вук филозофира о Хрватима, Југославији и „Краљу Ујединитељу“: https://www.jutarnji.hr/globus/Globus-p ... a/7861896/
Жилко, смрдиш.
Аватар
Српски родољуб
Војвода
Војвода
 
Порука: 2325
Приступио: јан 2008
Место: Београд

Re: Шта можемо да научимо од наших НЕпријатеља

Порука Српски родољуб 31.3.2019. 15:18

Зораде, како мислиш да нису били ни близу разарани као ми 1999. године?! А Дубровник, Вуковар, Задар? Вуковар је био сравњен са земљом, Задар је исто тако био тешко оштећен, донекле и Шибеник. Трећина Хрватске је за време рата била одсечена.

Они имају бољи стандард од нас, то није спорно. Имају море, а ко има море, не може пропасти. Долазе им туристи из разних земаља на летовање. Међутим, то не значи да немају сличних проблема као ми. Пре свега са наталитетом, са одласком младих из земље. Влада такође велика корупција, партијско запошљавање. Често читам текстове једног њиховог економисте.

Њихови комунисти су увек на првом месту стављали Хрватску као државу, Југославија им је била само прелазни период ка независној Хрватској.

Треба погледати овај снимак из 1971. Време Хрватског прољећа. Ово је изјавила једна од главних учесница. Поменула је великосрпске унитаристе, шовинисте!Наравно, било је и часних хрватских комуниста, којима је југословенство било изнад свега. Такав је био познати глумац, Звонко Лепетић. Веома тешко му је пало што се дешавало у земљи од 1990. године. Гласао је против ХДЗ-а. Умро је у јануару 1991. године, баш кад је кренуо распад државе, пола године пред рат.

Мишо Ковач је исто био велики Југословен. Довољно је прочитати овај интервју из 1989. године.

https://www.index.hr/magazin/clanak/mis ... 30172.aspx

Нажалост, трагедија која га је задесила, погибија сина га је окренула за 180 степени. Постао је све оно против чега се ватрено борио...
„Ја не волим устанак са људима који ће ме напустити при првом неуспеху, ја волим револуцију са грађанима кадрим да поднесу сва искушења једне дуготрајне борбе каква ће, услед жестоких политичких услова, бити и наша - или ћемо водити говеда у касапницу.“ - Гоце Делчев
Аватар
Зорад
Војвода
Војвода
 
Порука: 4146
Приступио: мај 2012

Re: Шта можемо да научимо од наших НЕпријатеља

Порука Зорад 31.3.2019. 16:39

Зораде, како мислиш да нису били ни близу разарани као ми 1999. године?! А Дубровник, Вуковар, Задар? Вуковар је био сравњен са земљом, Задар је исто тако био тешко оштећен, донекле и Шибеник. Трећина Хрватске је за време рата била одсечена.


Вуковар јесте био сравњен са земљом и то ипак ниједан наш град на сву срећу 1999. године није био доживео, али и у том Вуковару си пре рата имао релативну већину Срба. Неколико градова које си поменуо јесу искусили мања или већа разарања јер су били на самој линији фронта или у близини. Али ипак највећи део државе им није био скоро уопште разорен, и то најбољи део са најразвенијом привредом и пољопривредом (Загреб, Вараждин, Загорје, Међумурје, Ријека, цела Истра, значајан део приморја, велики део Славоније).
А код нас мислим да нема града који 1999. није био тучен, неки су и тешко пострадали, приде је систематски разарана целокупна саобраћајна инфраструктура свугде.


Они имају бољи стандард од нас, то није спорно. Имају море, а ко има море, не може пропасти. Долазе им туристи из разних земаља на летовање. Међутим, то не значи да немају сличних проблема као ми. Пре свега са наталитетом, са одласком младих из земље. Влада такође велика корупција, партијско запошљавање. Често читам текстове једног њиховог економисте.


Није спорно да и они имају проблеме које си навео. Далеко су и они од неког "шведског стандарда". Али ипак ситуација је далеко стабилнија него овде, а стандард је генерално виши. Чак сам читао да наши све више иду да раде по Хрватској, а да их ови примају без проблема, јер ни њима више нема ко да ради у мањим местима.


Њихови комунисти су увек на првом месту стављали Хрватску као државу, Југославија им је била само прелазни период ка независној Хрватској.
Треба погледати овај снимак из 1971. Време Хрватског прољећа. Ово је изјавила једна од главних учесница. Поменула је великосрпске унитаристе, шовинисте!


Нормално, па о томе и говоримо. Када си могао да видиш неког српског комунисту да у оно доба док је Тито био жив овако прозбори? А Хрвати су далеко мање прихватали ту СФРЈ од Срба, њихова емиграција је слала терористе да дижу устанак у оно време, а не четници. Крцун и Ранковић су одмах елиминисани, а да нису србовали ни десети део овога што су Савка и дружина причали, они су више тупили о југословенству, као и потоњи "либерали". Све што је Маспок био захтевао 1971. године, 1974. било је испуњено у Уставу СФРЈ.


Наравно, било је и часних хрватских комуниста, којима је југословенство било изнад свега. Такав је био познати глумац, Звонко Лепетић. Веома тешко му је пало што се дешавало у земљи од 1990. године. Гласао је против ХДЗ-а. Умро је у јануару 1991. године, баш кад је кренуо распад државе, пола године пред рат.


Није спорно да је и међу Хрватима било оних пројугословенски орјентисаних, како међу комунистима, тако и међу онима пре Другог светског рата.
Проблем је што су такви тамо увек били убедљива мањина, питање је да ли их је било 5-10%.
Брозовац: ПК
Аватар
Српски родољуб
Војвода
Војвода
 
Порука: 2325
Приступио: јан 2008
Место: Београд

Re: Шта можемо да научимо од наших НЕпријатеља

Порука Српски родољуб 31.3.2019. 16:50

Зораде, ми смо у региону бољи једино од Македоније и Босне и Херцеговине. То и није нека утеха.... Од БиХ свако може бити бољи, то је логично.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/kak ... 32093.aspx

https://www.index.hr/vijesti/clanak/drz ... 41964.aspx

Овај човек је добар економиста, и пише одличне текстове. Иако су бољи од нас по питању економије, опет имају проблема, јавни сектор исто уништава Хрватску. Партијски кадрови, итд...
„Ја не волим устанак са људима који ће ме напустити при првом неуспеху, ја волим револуцију са грађанима кадрим да поднесу сва искушења једне дуготрајне борбе каква ће, услед жестоких политичких услова, бити и наша - или ћемо водити говеда у касапницу.“ - Гоце Делчев
Аватар
Зорад
Војвода
Војвода
 
Порука: 4146
Приступио: мај 2012

Re: Шта можемо да научимо од наших НЕпријатеља

Порука Зорад 31.3.2019. 17:00

Зораде, ми смо у региону бољи једино од Македоније и Босне и Херцеговине. То и није нека утеха.... Од БиХ свако може бити бољи, то је логично.


Слаба нам је то утеха. Што си рекао, од поменутих свако може бити бољи.

Читао сам те чланке. Слични су проблеми и код њих. Али и поред свега, они су опет изнад нас у том неком смислу економских и социјалних прилика.
Брозовац: ПК
Аватар
Vranac
Војвода
Војвода
 
Порука: 10345
Приступио: мар 2006
Место: Београд, Србија

Re: Шта можемо да научимо од наших НЕпријатеља

Порука Vranac 5.4.2019. 2:28

Зорад ::
Није спорно да и они имају проблеме које си навео. Далеко су и они од неког "шведског стандарда". Али ипак ситуација је далеко стабилнија него овде, а стандард је генерално виши.


С обзиром да у Хрватску уђе 12 милијарди eвра годишње од туризма што је и логично јер имају једну од најлепших обала у Европи, они живе срамно лоше, јер испада да је остатак економије ван туризма који им је богом дан још гори него у Србији.

Ако би на некога из бивше ЈУ се требало угледати то је много пре Словенија која заиста има реалну привреду, производњу, индустрију, радну етику, образовање...

А од земаља из регије можемо се угледати колико је то могуће на Мађарску и Румунију.

Чак сам читао да наши све више иду да раде по Хрватској, а да их ови примају без проблема, јер ни њима више нема ко да ради у мањим местима.


Иду углавном сезонски радници лети да конобаришу по приморју, кувају, чисте собе... као што иду и у Црну Гору. Када прође лето врате се. Није то никаква трајна миграција... Не знам да ико одлази у Хрватску да живи.

Нормално, па о томе и говоримо. Када си могао да видиш неког српског комунисту да у оно доба док је Тито био жив овако прозбори?


Да је проговорио појео би га мрак истог тренутка. Југославијом је владао усташа Тито, и нормално да су они имали већа права.

Firewall ::Реално гледано, Хрвати су успели у својој националној причи.


Једини њихов успех је што су протерали Србе. А да нису они би се већином асимилирали у Хрвате, што је био тренд већ деценијама, тако да им и није толика добит колико се мисли...

Имају етнички чисту државу. Имају стандард дупло већи од нас. Ниједан хрватски политичар није за било какву аутономију неког дела државе, или за отцепљење.


У Истри постоји јак покрет за аутономију и странка која се за то залаже тамо добија редовно изборе.

Не знам што је етнички чиста држава циљ сам по себи. Какав проблем у Србији праве Словаци или Русини?

Сви имају један дијалекат. Пишу само једним писмом. У Србији влада политичка, језичка, шизофренија.


Хрвати имају 3 дијалекта које признају, али само један је у званичној употреби. Тако је свуда у свету осим у Србији а не нешто специфично у Хрватској.

Не постоји народ макар европски који има 4 варијанте свој језика у званичној употреби као ми: ћирилица-екавски, латиница-екавски, ћирилица-ијекавски, латиница-ијекавски.


Један Србин је за монархију, други за републику.


Ја не знам више никога ко је озбиљно за монархију. Карађорђевићи су се данас сами побринули да убију идеју монархије међу нашим народом.

Један пише ћирилицом, други латиницом. Један држи чегевару на мајици, а други Љотића, трећи Дражу... На нашим телевизијама је све на латиници, неписменост влада.


Већина не држи на мајицама ниједног од те тројице.

Латиница је данас де факто национално писмо у Србији. Ћирилица је у изумирању и следи јој вероватно нестанак.

Хрватска није толико централизована као Србија, а опет ниједном хрвату не пада напамет да се отцепи.


Хрватска је централизованија него Србија. Има некакве жупаније, али њихов једини смисао је да се упосли станачка бирократија, немају никакве надлежности које превазилазе наше округе.

Код нас некакав републиканизам постоји само у Војводини, али то је проблем са политичком елитом што није угушила ту оставштину комунизма.
Аватар
Зорад
Војвода
Војвода
 
Порука: 4146
Приступио: мај 2012

Re: Шта можемо да научимо од наших НЕпријатеља

Порука Зорад 5.4.2019. 9:00

С обзиром да у Хрватску уђе 12 милијарди eвра годишње од туризма што је и логично јер имају једну од најлепших обала у Европи, они живе срамно лоше, јер испада да је остатак економије ван туризма који им је богом дан још гори него у Србији.
Ако би на некога из бивше ЈУ се требало угледати то је много пре Словенија која заиста има реалну привреду, производњу, индустрију, радну етику, образовање...
А од земаља из регије можемо се угледати колико је то могуће на Мађарску и Румунију.


Не можеш очекивати од неког Далматинца из Макарске да новац зарађен од туризма улаже у неки Вуковар. Празни се и њима цео горњи део кифле, сви иду ка Загребу или се спуштају на море. Али у просеку, они ипак боље стоје од нас.
Иду углавном сезонски радници лети да конобаришу по приморју, кувају, чисте собе... као што иду и у Црну Гору. Када прође лето врате се. Није то никаква трајна миграција... Не знам да ико одлази у Хрватску да живи.


И то ипак нешто значи.
А имаш део избеглица који се ипак вратио у свој завичај.


Да је проговорио појео би га мрак истог тренутка. Југославијом је владао усташа Тито, и нормално да су они имали већа права.


Али је чињеница да је српски народ далеко више прихватао тог усташу и његов режим од матичних му Хрвата.
Брозовац: ПК
Следећа

Ко је тренутно на Форуму?

Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 1 гост