Коста ::- ало, пацери? - буздовани iедни?
- какви, бре, "ћирилични фонтови"?! Нема више ћириличних фонтова (сем за неке краснописце и иконописце) - сви данашњи су Уникод (UTF-8) фонтови! Има места 256-пута-256=65536 (множим напамет, по правилу квадрата збира, надам се да се нисам заебо...)
- дакле: 65536 места, у променљивима типа "ваiд-карактер" (широки карактери од по два бита!) Ниiе више камено доба рачунарства, да се "гужвамо" у проширеном АСКИ-скупу између 128 и 256. Има места за све светске азбуке.
Коста ::- па коме се не свиђа ћирилични подскуп - рецимо, Уникод фонта Segoe UI коiи iа лично много "бегенишем" - нека изволи, нека да допринос, нека га "доцрта", нека га улепша. Мада не видим да му ишта фали?!
Коста ::- и уопште ниiе ствар у фонтовима. Него у - приципу. Мени iе и наiружниiа ћирилица лепша од наiлепше латинице! - кад се ради о Српском (намерно Српски, за ону дилеiу Луркинга. Као намерно Комунисти великим "К".)
Коста ::- дакле: не штампаiу ове будале све те дневне новине на латиници зато што су "ружни ћирилични фонтови", него зато што су - будале.
- као што реко`: нема ружне ћирилице. А "наiружниiа" ћирилица мени iе лепша од "наiлепше" латинице. Као што ми iе и наiружниiа Истина дража од наiлепше Лажи.
- професионална деформациiа, ваљда?
- а кога чуiем да сере о "ћириличним фонтовима" и њиховоi естетици - послаћу га у пи*зду материну. Моментално!
Коста ::- аiде, будало, не сери. Сви прави људи су и интернационалисти и националисти.
vemavuk ::Косто, зајебао си век, стеравај митинцима и чунгама из афричке џунгле, све су то џукеле антикомунистичке.
Коста ::- аiде, будало, не сери. Сви прави људи су и интернационалисти и националисти.
Коста ::- ало, пацери? - буздовани iедни?
- какви, бре, "ћирилични фонтови"?! Нема више ћириличних фонтова (сем за неке краснописце и иконописце) - сви данашњи су Уникод (UTF-8) фонтови! Има места 256-пута-256=65536 (множим напамет, по правилу квадрата збира, надам се да се нисам заебо...)
- дакле: 65536 места, у променљивима типа "ваiд-карактер" (широки карактери од по два бита!) Ниiе више камено доба рачунарства, да се "гужвамо" у проширеном АСКИ-скупу између 128 и 256. Има места за све светске азбуке.
- па коме се не свиђа ћирилични подскуп - рецимо, Уникод фонта Segoe UI коiи iа лично много "бегенишем" - нека изволи, нека да допринос, нека га "доцрта", нека га улепша. Мада не видим да му ишта фали?!
- и уопште ниiе ствар у фонтовима. Него у - приципу. Мени iе и наiружниiа ћирилица лепша од наiлепше латинице! - кад се ради о Српском (намерно Српски, за ону дилеiу Луркинга. Као намерно Комунисти великим "К".)
- дакле: не штампаiу ове будале све те дневне новине на латиници зато што су "ружни ћирилични фонтови", него зато што су - будале.
- као што реко`: нема ружне ћирилице. А "наiружниiа" ћирилица мени iе лепша од "наiлепше" латинице. Као што ми iе и наiружниiа Истина дража од наiлепше Лажи.
- професионална деформациiа, ваљда?
- а кога чуiем да сере о "ћириличним фонтовима" и њиховоi естетици - послаћу га у пи*зду материну. Моментално!
origin :: ... тешко да ћеш наћи иједан фонт икада направљен који покрива цео Unicode распоред.
origin ::Шта ће физичким радницима компјутер (ајде мобилни телефон и да разумем)?
Њима и да даш локализован софтвер тешко да ће са њиме бити неког великог помака.
Уосталом максимално што је њима од софтвера потребно већ је локализовано на српски и ћирилицу.
Оно што нама фале јесу квалитетни ћирилични фонтови који су прилагођени за наш језик а не да користимо руске који не одговарају нашој типографској традицији и култури.
Такође они морају да буду високо професионално израђени са свим естетским и функционалним захтевима испуњеним а не склепани на брзину од нестручног особља у загушљивом подрумчету да би "само одрадили посао".
Е за тако неки пројекат држава мора да се отвори за лову а не само да се избацују јефтине пропагандне мантре.
Lurking ::Коста ::- сероњо? - Wиндоус и Офис и треба да остану на енглеском, превод на српски iе много глуп.
- употреба ћирилице на рачунару нема везе с тим на "чему" ти iе Wиндоус и Офис!
- и мени су Wиндоус и Офис на енглеском, и не пада ми на памет да их преводим! Модеран човек МОРА да зна енглески, али да Српски пише ћирилицом.
- глуп си као ку*рац! Никакве ваiде од тебе...
Име језика се пише малим словом, правилно је само српски, Windows и Office су имена софтвера/робне марке и обично се не транскрибују. Локализација софтвера је озбиљан посао и нешто што је такође неопходно ако је неком стало до очувања језика и писма. Седи један.
mali soso ::origin :: ... тешко да ћеш наћи иједан фонт икада направљен који покрива цео Unicode распоред.
"Code2000" (OpenType) ima, sa glifovima, bezmalo 64.000 karaktera - https://en.wikipedia.org/wiki/Code2000
exberekin ::
Ћирилични фонтови одавно постоје. Нису фонтови проблем.. Елем ћирилица постаје јако популарна јер на примјер код инсталације језика и писма на виндоузу има чак и Босански језик са ћириличним писмом!!!!!
exberekin ::Које тржиште? Па свуда гдје се причао српско-хрватски језик учила се и ћирилица. Елем више је то ствар политике и трошкова штампања амбалаже иако постоји рачуница по којој је штампа на латиници јефтинија
origin ::Штампају зато што покривају много веће тржиште у овоој варијанти за разлику него што би покривали да штампају ћирилицом.Латиницу може да чита цео простор бивше југославије.
Корисници тренутно на Форуму: Нема регистрованих корисника и 23 гостију