Ми се као држава налазимо измедју 2 јако, јако тешка избора.
1) Да буде овако како је, без икаквог решења.
2) Да пробамо (Не мислим персонално ја или ви, већ најпре Вучић и Дачић) да извучемо тај север Косова, Односно да се Косовска Митровица, Зубин Поток, Звечан и Лепосавић као једине 4 општине у којима су Срби већина припоје Србији.
За коју год варијанту да се наш режим определи неће бити добро.
Ако се определимо за
а) Дакле, замрзнути конфликт. Није то решење за народ са овако слабим наталитетом и исељавањем. У будућности ће бити још и горе. Србија без Косова већ сад је пала испод 7 милиона људи, а даљи пад се исто назире. Чак и да имамо војску и бог зна какву, опет је доле НАТО а цео НАТО је јачи од нас.
Замрзнути конфликт ће тако у пракси значити да и даље председник Србије, премијер и министри немају никакво законско право да одлучују ишта на Косову. Да тамо нема нашег правног система, наше валуте, наше војске и полиције.
Остаје само та нека илузија да нисмо хтели да прихватимо половично решење и компромис.
Не заборавимо да је и подела Косова, односно присаједињење Севера Србији, могуће само док у САД влада Трамп а у Немачкој Меркел. Они ће бар Србији колико толико попустити, а после њих могу да додју гори па више никада нећемо моћи да добијемо ни то.
б) Ако се дакле определимо за варијанту 2) поделу Косова. Онда стварно јесмо одустали од Приштине за век и вјекова, али смо ето добили 4 српске општине и спасили бар тих 78 000 људи.
Они ће бити срећни што су део Србије, добићемо хидроелектрану Газиводе, значајну за струју и наши председник, премијер, мнинистри, војска и полиција стварно ће на том делу земље да владају и имају контролу.
Такодје можемо тражити посебна права за наше манастире јужно од тога и гаранције за прафва Србија који живе јужно од тога.
Била би то варијанта боље ишта него ништа, која би на жалост уништила илузију о целом Српском Косову,
па би парола била Северно Косово је Србија, ал' шта да се ради. Боље не може.
И на крају? Шта одабрати.
По мени ипак варијанту а) За поделу Косова.
Не због Вучича и Дачића већ због логике. То шта пише у нашем Уставу и шта наше географске читанке цртају, је илузија и мртво слово на папиру.
Шта значи да видиш карту на коме је цело Косово Србија, ако тамо наше полиције, војске нити ичега нашег нема и ако Београд дефиницијски ту нема овлашћења.
Боље узети север па стварно да буде наш, него да све држимо у илузији.
И на крају крајева не заборавимо једну битну ствар.
Да је Путин присајединио Русији само Крим.
Да, да. Само Крим.
Чак ни Донбас није део Русије већ више као држава у држави Украјини.
Путин је узео само делове где су Руси већина, а то су Крим и условно речено узео половину Доњецке и Луганске области а Руси су у већини тачно у тој половини.
он који је могао да окупира и сам Кијев, није хтео да има нелојално становништво које може само да му смета и да га издржава.
Зато мислим да и ми треба да искористимо док владају Трамп и Меркелова који имају жеље да саслушају Србе, за разлику од њиховиохх предходника, а бојим се и следбеника, и не сам ода саслушају већ мало и да попусте. Бар показују такве знаке. Боље да узмемо север док су они на власти што пре, него касније да не добијемо никад прилику ни за то.